Administrația Trump a inclus Marea Britanie, cel mai loial aliat al Washingtonului în războaiele din Irak și Afganistan, printre țările cărora le-a trimis scrisori pentru a le mustra pentru că investesc prea puțini bani în Apărare, relatează Reuters. Printre liderii statelor membre NATO care au primit scrisori pentru a majora cheltuielile în domeniul Apărării se mai află Germania, Norvegia, Canada și Belgia.

Sediul NATO (interior)Foto: Hotnews

Jim Mattis, secretarul american al Apărării, a amenințat că va înlocui Marea Britanie cu Franța ca aliat militar principal dacă Londra nu crește finanțarea pentru Apărare, potrivit unei scrisori trimisă pe 12 iunie, văzută de Reuters marți.

Scrisoarea dură a lui Mattis către secretar britanic al Apărării, Gavin Williamson, notează că Marea Britanie este unul dintre puținii aliați NATO care îndeplinește obiectivul Alianței de a cheltui 2% din producția economică pe Armată. Cu toate acestea, a spus Mattis, nu este suficient. Rolul global al Marii Britanii ”cere un nivel de finanțare mai mare decât cel al aliaților de interes regional”.

”Sunt îngrijorat că abilitatea dumneavoastră de a continua să furnizați bază militară... este expusă riscului de eroziune”, a scris el.

Mattis a cerut un ”proiect de apărare clar și pe deplin finanțat” din partea Marii Britanii și a spus că speră o actualizare la summitul NATO de săptămâna viitoare.