Președintele american Donald Trump a anulat, joi, summitul istoric prevăzut să aibă loc pe 12 iunie, în Singapore, cu liderul nord-coreean Kim Jong Un. Trump invocă drept motiv - într-o scrisoare adresată lui Kim în care îl înștiințează de decizia sa - „furia” și „ostilitatea” manifestate de regimul de la Phenian, transmit AFP și Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Scrisoarea lui Trump a fost dată publicității, joi, de Casa Albă.

„Îmi doream foarte mult să fiu acolo împreună cu dvs.”, spune Trump în scrisoare.

„Din păcate, având în vedere furia imensă și ostilitatea deschisă afișate în cea mai recentă declarație a dvs., consider că este nepotrivit, la acest moment, să avem această întâlnire îndelung planificată”, continuă el.

Președintele american subliniază astfel că, „spre binele ambelor părți, însă în detrimentul restului lumii”, summitul din Singapore nu va mai avea loc.

El menționează apoi arsenalul nuclear american, mai mult ca pe un avertisment.

„Vorbiți despre capabilitățile voastre nucleare, dar ale noastre sunt atât de masive și puternice că mă rog la Dumnezeu să nu fie niciodată nevoie să fie folosite”, i-a transmis Trump lui Kim.

„Am avut impresia că un dialog minunat s-a construit între noi și, în cele din urmă, doar acel dialog contează”, a adăugat președintele SUA, mulțumindu-i liderului nord-coreean pentru eliberarea a trei ostatici americani.

„Într-o zi, îmi doresc foarte mult să vă întâlnesc”, i-a mai transmis Trump lui Kim.

În încheiere, el îi sugerează totuși liderului nord-coreean să facă eforturi pentru a putea fi stabilit un summit:

„Dacă vă răzgândiți în legătură cu acest foarte important summit, vă rog nu ezitați să mă sunați sau să îmi scrieți. Lumea - și mai ales Coreea de Nord - a pierdut o mare oportunitate pentru o pace de durată, prosperitate și bunăstare. Această oportunitate ratată este cu adevărat un moment trist în istorie”.

Coreea de Nord a ameninţat din nou, joi dimineață, că ar putea anula întâlnirea liderului de la Phenian cu preşedintele SUA.

Choe Son Hui, oficial de rang înalt din Coreea de Nord însărcinat cu negocierile cu SUA, a declarat că "dacă Statele Unite ne jignesc bunăvoinţa şi se agaţă de acte ilegale şi revoltătoare, voi sugera conducerii noastre supreme reconsiderarea summitului RPDC-SUA".

Miercuri, Trump afirmase că abia săptămâna viitoare se va şti dacă summitul americano-nord-coreean de la Singapore va avea loc pe 12 iunie, aşa cum fusese planificat. În aceeaşi zi, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a informat în scris comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor de la Washington că "un acord rău nu este o opţiune" în relaţiile cu Phenianul şi că SUA se vor retrage de la negocieri dacă nu se discută o înţelegere corectă privind denuclearizarea.