Ceremonia de inaugurare a ambasadei Statelor Unite în Israel a început luni după-amiază, cu intonarea imnului Americii, în prezența a sute de oficiali americani și evrei, transmite AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Această inaugurare concretizează una dintre cele mai controversate promisiuni în materie de politică externă ale președintelui Donald Trump, care a stârnit dezaprobare la nivel extern și indignare în rândul palestinienilor.

Inaugurarea ambasadei coincide cu cea mai sângeroasă zi din conflictul israeliano-palestinian din 2014. Cel puțin 37 de manifestanți palestinieni au murit luni în cadrul protestelor în Fașia Gaza.

"Astăzi, ne respectăm promisiunea făcută poporului american și acordăm Israelului același drept pe care îl acordăm oricărui alt stat, sa-și desemneze capitala", a declarat ambasadorul Statelor Unite în Israel, David Friedman, în deschiderea ceremoniei.

Într-un mesaj video adresat participanților la ceremonie, președintele Donald Trump a afirmat că Statele Unite rămân "deplin" angajate în căutarea unui acord durabil de pace între israelieni și palestinieni.

"Cea mai mare speranță a noastră este pacea. Statele Unite rămân deplin angajate în facilitarea unui acord durabil de pace", a spus acesta.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat, într-un discurs, că Donald Trump a "scris Istoria" prin transferarea ambasadei la Ierusalim.

"Acesta este un moment de istorie. Dl președinte Trump, recunoscând ce aparține istoriei, ați scris istoria", a spus Netanyahu.