Cel puțin 55 de palestinieni au fost uciși luni în Fâșia Gaza de către soldați israelieni, la granița cu Israelul, unde zeci de mii de persoane au protestat față de decizia de transferare la Ierusalim a ambasadei Statelor Unite, potrivit celui mai recent bilanț al ministerului palestinian al Sănătății, scrie AFP. Cel puțin 2.700 de persoane au fost rănite, dintre care jumătate cu muniție de război, potrivit Reuters.

Fasia GazaFoto: Captura YouTube

A fost cea mai sângeroasă zi pentru palestinieni de la conflictul din Gaza din 2014 încoace. Oficialii ministerului palestinian al Sănătății au anunțat în cursul serii că cel puțin 55 de protestatari au fost uciși, iar aproximativ 2.700 au fost răniți - fie de tirurile de armă, de gazele lacrimogene sau în alte moduri.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a apărat folosirea forței de către soldații israelieni, afirmând că țara sa are dreptul să își apere granitele în fața organizației "teroriste" Hamas.

"Toate țările au obligația să-și apere teritoriul", a scris Netanyahu, pe Twitter. "Organizația teroristă Hamas își proclamă intenția de a distruge Israelul și trimite în acest scop mii de persoane pentru a forța granița", a- adăugat el, subliniind că Israelul va acționa "cu determinare" pentru a împiedica astfel de acțiuni.

UPDATE 04:40 Premierul israelian Benjamin Netanyahu a susține că trupele israeliene au acționat în legitimă apărare împotriva organizației islamiste Hamas, despre care a afirmat că dorește să distrugă Israelul, informează site-ul postului BBC News. (Mediafax.)

UPDATE 04:00Statele Unite au blocat adoptarea unei declarații a Consiliului de Securitatea ONU prin care se solicita demararea unei anchete independente privind violențele de la frontiera Fâșiei Gazul cu Israelul, informează site-ul postului France 24. (Mediafax)

UPDATE 03:00 Președintele francez Emmanuel Macron a condamnat acțiunile violente al forțelor de securitate israeliene împotriva demonstranților palestinieni din Fâșia Gaza, se arată într-un comunicat al Președinției de la Paris, informează site-ul agenției de știri Reuters.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat luni Israelul de "terorism de stat" şi "genocid". În acelaşi timp, Turcia şi-a rechemat pentru consultări ambasadorii de la Tel Aviv şi Washington.

UPDATE 21:33 Casa Albă spune că mișcarea islamistă palestiniană Hamas este responsabilă pentru violențele izbucnite în Fașia Gaza

UPDATE 20:26 Kuweitul a cerut organizarea unei reuniuni publice a Consiliului de Securitate al ONU

UPDATE 19:05 Ministerul Sănătății din Gaza anunță 52 de morți / Ambasadorul palestinian la ONU spune că „8 copii mai mici de 16 ani„ se numără printre morți

UPDATE 19:50 Guvernul britanic a făcut un apel la "calm" și "reținere"

UPDATE 17:00 Raiduri aeriene israeliene împotriva unor ținte Hamas din Fâșia Gaza

UPDATE 16.30 Numărul morților a ajuns la 41, potrivit unor oficiali din domeniul sănătății (Reuters)

Aceste decese ridică la 79 numărul de palestinieni uciși în Fâșia Gaza de la începutul unei mișcări masive de proteste, în 30 martie. Aceasta este cea mai sângeroasă zi din conflictul israeliano-palestinian, de la războiul din enclavă, din 2014.

UPDATE 16:00 Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că SUA și-au pierdut „rolul de mediator” în Orientul Apropiat după decizia de a-și muta ambasada la Ierusalim.

"Respingem această decizie care încalcă dreptul internațional și rezoluțiile Națiunilor Unite", a spus președintele turc, care efectuează o vizită la Londra.

UPDATE 15:51 Turcia acuză SUA că împărtășesc responsabilitatea pentru „masacrul” din Gaza.

"Administrația americană este la fel de responsabilă ca și Israelul pentru acest masacru", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului turc, Bekir Bozdag, pe Twitter.

UPDATE 15:40 37 de palestinieni au fost uciși de tiruri israeliene

UPDATE 15:15 Guvernul palestinian acuză Israelul de un „masacru oribil”

UPDATE 15.02 Cel puțin 25 de palestinieni au fost împușcați mortal

UPDATE 14.41 Soldații israelieni au ucis lui cel puțin 16 palestinieni la granița cu Fâșia Gaza, inclusiv un băiat de 14 ani și un bărbat aflat într-un cărucior cu rotile au spus oficiali din domeniul sănătății, citați de Reuters. Circa 500 de protestatari au fost răniți, 200 dintre ei de muniție de război.

În cursul dimineții au avut loc confruntări, în condițiile în care mii de manifestanți s-au adunat în mai multe locuri de-a lungul graniței.

Statele Unite inaugurează luni după-amiază ambasada la Ierusalim, realizând astfel o promisiune controversată a președintelui Donald Trump.

Ivanka Trump și Jared Kushner, fiica și ginerele, dar și consilierii președintelui american, vor lua parte, alături de sute de demnitari din cele două țări, la această ceremonie, care va începe la ora locală (13,00 GMT).