Autoritatea Palestiniană a blamat, sâmbătă,poziția adoptată de România, Cehia și Ungaria, care au au blocat planurile de adoptare a unei declarații comune a Uniunii Europene prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, relatează agenția Wafa, citată de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Poziția celor trei state intră în contradicție totală cu politica UE și reprezintă o încălcare clară a dreptului internațional, a rezoluțiilor ONU, a convențiilor de la Geneva și a principiilor drepturilor omului”, se arată într-un comunicat emis de ministerul de Externe al Autorității Palestiniene.

Potrivit comunicatului, Autoritatea Palestiniană mulțumește statelor care au susținut declarația de condamnare a mutării ambasadei SUA la Ierusalim și consideră România, Ungaria și Cehia responsabile pentru blocarea adoptării acestei declarații și pentru toate consecințele care vor urma.

România, Cehia și Ungaria au blocat planurile de adoptare a unei declarații comune a Uniunii Europene prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, potrivit postului israelian Channel Ten, care citează surse diplomatice. Diplomați europeni și oficiali israelieni au afirmat că declarația comună, elaborată la inițiativa Franței, ar fi urmat să prezinte un front unit european împotriva acțiunii Washingtonului.

Potrivit televiziunii, declarația comună ar fi subliniat că Ierusalim ar trebui să fie capitala a două state - Israel și Palestina, statutul orașului ar trebui rezolvat doar în urma negocierilor de pace, iar țările UE nu vor urma exemplul SUA privind mutarea ambasadei la Ierusalim.