Parlamentul armean l-a ales pe liderul opoziției Nikol Pashinyan drept premier, punând astfel capăt crizei politice din țara răscolită de proteste masive stradale, relatează Reuters.

Nikol PasinianFoto: Agerpres/AP

59 de parlamentari din legislatura de 105 locuri au votat pentru Pashinyan, obținând astfel majoritatea necesară pentru funcție.

Săptămâna trecută majoritatea parlamentară respinsese candidatura sa.

Totuși, după noi proteste care au oprit circulația pe principalele artere, inclusiv ăe șoseaua către aeroport, partidul de guvernămând a fost de acord să poarte noi discuții cu Pashinyan.

Alegerea lui Nikol Pashinyan era dată ca fiind realizabilă de săptămâna trecută, după ce acesta s-a întîlnit cu Vahram Baghdasaryan, șeful Partidului Republican din Parlament.

După discuții, Baghdasaryan a spus că partidul său este pregătit, cel puțin în principiu, să îl sprijine pe Nikol Pashinyan pentru funcția de premier la alegerile de săptămâna viitoare.

Pashinyan, un fost jurnalist în vârstă de 42 de ani, a condus protestele care au lansat Armenia în criză și care au dus la demisia premierului Serj Sargsyan, după numai șase zile de când fusese ales prim-ministru.

Protestele au început ca reacție la alegerea lui Serj Sargsyan drept premier, după ce acesta nu a mai putut candida la funcția de președinte. Mulți armeni au considerat că Sargsyan a vrut pur și simplu să își extinsă puterea.

Conduse de Pashinyan, protestele au avut scopul de a atrage atenția a supra corupției de la nivel înalt.

Moscova, care are o bază militară în Armenia, este îngrijorată că schimbarea de putere ar duce la scăderea controlului în țară, dar Pashinyan a oferit asigurări că nu va rupe legăturile cu Kremlinul.

Kremlinul spune că președintele Vladimir Putin i-a trimis lui Pashinyan o telegramă în care îl felicită pentru obținerea funcției de premier