Criza politică din Armenia ar putea lua capăt după ce președintele partidului de guvernământ a anunțat că formațiunea sa politică este pregătită să îl sprijine, cel puțin în principiu, pe liderul opoziției, Nikol Pashinyan, pentru funcția de premier la alegerile de săptămâna viitoare, relatează Reuters.

Nikol PasinianFoto: Agerpres/AP

Vahram Baghdasaryan, șeful Partidului Republican din Parlament, a purtat, joi, discuții cu liderul protestelor care au lansat Armenia în criză și care au dus la demisia premierului Serj Sargsyan, după numai șase zile de când fusese ales prim-ministru.

După discuții, Baghdasaryan a spus că partidul său este pregătit, cel puțin în principiu, să îl sprijine pe Nikol Pashinyan pentru funcția de premier la alegerile de săptămâna viitoare.

Anunțul vine după ce marți Partidul Republican a blocat candidatura lui Pashinyan în pofida faptului că anterior a spus că nu va sta în calea sa. Ce i-a făcut să se răzgîndească ține aparent de protestul masiv de miercuri când civilii au blocat mai multe artere din țară, inclusiv șoseaua spre aeroport.

Baghdasaryan a spus pentru Reuters că partidul său va sprijini pe oricine la alegerile de pe 8 mai, inclusiv pe Pashinyan, dacă candidatul se va bucura de sprijinul a unei treimi a parlamentarilor, ceva ce Pahinyan și-ar fi asigurat marți.

”Vom aduce sprijinul nostru candidatului care va fi susținut de o treime a deputaților indiferent dacă acesta este Pashinyan sau altcineva, iar pe 8 mai Armenia va avea un premier”, a spus Baghdasaryan.

Pashinyan, un fost jurnalist în vârstă de 42 de ani, este singurul candidat care și-a anunțat candidatura și nu este clar dacă va mai fi un candidat.

Pe 8 mai Parlamentul armean plănuiește să își aleagă viitorul premier. Dacă nu se întâmplă asta - care ar fi a doua tentativă, legislatura va fi dizolvată și vor fi alegeri parlamentare.

Pashinyan a confirmat într-un clip video popstat pe social media că partidul de guvernământ a fost de acord să susțină ceea ce el a numit ”candidatul poporului” pentru funcția de premier, o expresie folosită adesea pentru a se descrie.

Miercuri el a fost de acord să pună pauză protestelor stradale și a căutat asigurări că Partidul Republican îl va sprijini.

Într-o mișcare care poate fi privită ca presiune asupra autorităților, Pashinyan a spus că s-a întâlnit cu ambasadorii Rusiei, SUA, UE și Georgiei.

”I-am informat pe ambasadori despre înțelegerea la care am ajuns pentru a rezolva criza”, a spus acesta.