Situație tensionată în Orientul Apropiat, după ce președintele american Donald Trump a anunțat, într-un tweet, că rachetele americane vor viza Siria. Iata mai jos principalele evenimente în această nouă criză legată de războiul care a ucis până acum peste 350,000 de oameni în Siria.

Donald Trump si Vladimir PutinFoto: Agerpres/EPA

------------------------

01:40 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și omologul său american Donald Trump au vorbit, miercuri seară, intr-o convorbire telefonică, despre criza din Siria (AFP)

23:00AFP: Ţinte, riscuri şi mijloace în atacuri occidentale contra regimului sirian

21:06 Premierul britanic Theresa May este pregătit să aprobe participarea Marii Britanii la o acțiune militară de represalii în Siria, anunță BBC, preluat de Reuters.

May nu va cere o aprobare a Parlamentului, a adăugat BBC, fără să citeze nicio sursă.

20:53 Vladimir Putin l-a sunat miercuri pe premierul israelian Benjamin Netanyahu căruia i-a cerut să „se abțină de la orice acțiune care ar destabiliza și mai mult situația„ după loviturile aeriene care au vizat o bază militara a regimului sirian, luni dimineața.

20:35 Trei ziariști ruși au fost răniți ușor în Siria, după ce autocarul în care se aflau a fost atins de tiruri în Ghouta estică, a anunțat ministerul rus al Apărării, citat de AFP.

"În jurul orei 18,20 (15,20 GMT), autocarul de ziariști ruși care revenea după ce pregătiseră un subiect privind situația din Ghouta estică a fost vizat de tiruri de armă ușoară”, a precizat armata rusă.

20:05 Și principalele bursele europene au închis pe roșu, investitorii temandu-se de noul acces de tensiuni dintre Rusia și SUA, precum și de riscul unui conflict comercial între Washington și Beijing.

19:12 Wall Street evoluează în scădere, pe fondul tensiunilor dintre Rusia și SUA: Dow Jones Industrial Average scădea cu 0,79% iar Nasdaq cu 0,2, potrivit Reuters.

18:52 Ministrul american al Apărării, Jim Mattis, se declară „pregătit” să-i prezinte președintelui Donald Trump opțiunile militare de represalii pentru prezumtivul atac chimic din Siria.

Acesta a subliniat însă că Statele Unite sunt încă „în curs de a evalua” informațiile legate de acest atac.

18:12 Președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat miercuri speranța că „bunul simț va prevala” în relațiile internaționale, care sunt „din ce în ce mai haotice”, scrie AFP.

"Starea lumii nu poate să nu provoace preocupare”, a afirmat Putin, într-un discurs susținut în fața diplomaților străini.

"Situația din lume devine din ce în ce mai haotică. Cu toate acestea, noi sperăm că bunul simț va prevala și că relațiile internaționale vor lua o direcție constructivă, că sistemul mondial va deveni mai stabil și previzibil”, a adăugat el.

17:46 Prezumtivul atac chimic împotriva rebelilor sirieni din Douma a fost „regizat în fața camerelor” de Căștile albe, organizație a salvatorilor sirieni în zona rebela care a denunțat prima acest atac, afirmă armata rusă, citată de AFP.

"Operațiune unică în rândurile teroriștilor, Caștile albe au regizat încă o dată în fața camerelor un atac chimic împotriva civililor din Douma", a spus generalul Viktor Poznihir, într-o conferință de presă.

17:45 Rusia anunță că a observat mișcări ale forțelor navale americane în Golf