Arabia Saudită a anunţat că va participa pentru prima dată la Festivalul de Film de la Cannes, urmând să prezinte, la ediţia din acest an a evenimentului, o selecţie de scurtmetraje, scrie Variety.com, preluat de News.ro.

Covorul rosu de la CannesFoto: festival-cannes.fr

Această ţară va avea un pavilion în cadrul festivalului şi va organiza paneluri pe teme din industria cinematografică.

Consiliul saudit de Film, o nouă autoritate înfiinţată pentru industria cinematografică din regat, se va lansa la nivel internaţional, la Cannes Marché du Film.

Potrivit unui anunţ făcut luni de acest consiliu şi de Autoritatea Generală pentru Cultură (General Culture Authority - GCA), mai multe paneluri vor oferi oportunităţi pentru ca delegaţii să interacţioneze cu cineaşti saudiţi şi să înţeleagă ambiţiile regatului în această industrie.

"Suntem nerăbdători să debutăm în cadrul acestui festival, celebrând şi sprijinind diversitatea talentului şi oportunităţilor din industria de film saudită", a spus Awwad Alawwad, ministrul culturii saudit şi preşedintele consiliului GCA.

"Arabia Saudită se dedică dezvoltării unei industrii dinamice şi sustenabile care sprijină şi încurajează toate etapele din realizarea filmelor şi care oferă o gamă incredibilă de locaţii pe care cineaştii le vor putea descoperi", a adăugat el.

Nu se ştie dacă din selecţia oficială a festivalului vor face parte şi lungmetraje saudite, deşi a fost înscris cel puţin un film.

O selecţie de 9 scurtmetraje regizate de tineri saudiţi vor fi proiectate pe 14 şi 15 mai în cadrul festivalului.

În decembrie, GCA a anunţat că a anulat interdicţia de 35 de ani impusă asupra cinematografelor, demersul făcând parte din reforma socială şi economică condusă de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman.

Luna trecută, a fost lansat Consiliul saudit de Film, a cărui misiune este de a conduce industria de film a ţării, aflată la început de drum.

Thierry Fremaux, director artistic al festivalului, a spus că este "încântat" că Arabia Saudită a lansat acest Consiliu, cu scopul de a pune în valoare talentul din cinematografie şi de a împărtăşi poveşti saudite cu restul lumii.

Despre participarea Arabiei Saudite la Festivalul de Film de la Cannes 2018, Fremaux a spus că reprezintă "un mod excelent de a crea oportunităţi la nivel global pentru talentele ţării".

Arabia Saudită a început recent să emită licenţe pentru operarea unor cinematografe în regat, după ce mai multe lanţuri cinematografice şi-au exprimat interesul de a construi multiplexuri în această ţară, precum AMC Entertainment, Vue International şi iPic Entertainment.

Primul film care va fi proiectat în Arabia Saudită va fi "Black Panther", pe 18 aprilie, într-un nou cinematograf AMC din Riad.

Lineup-ul complet pentru ediţia de anul acesta a festivalului, care va avea loc între 8 şi 19 mai, va fi anunţat pe 12 aprilie.

Cate Blanchett, Benicio Del Toro, Bertrand Bonello şi Ursula Meier vor prezida juriile competiţiei, secţiunilor Un Certain Regard, Cinéfondation şi de scurtmetraje, respectiv Caméra d'or.

Joi a fost anunţat că filmul care va deschide competiţia oficială, pe 8 mai, va fi lungmetrajul "Todos lo saben", prima peliculă 100% spaniolă a regizorului iranian Asghar Farhadi, care îi are în rolurile principale pe Javier Bardem, Penélope Cruz şi Ricardo Darín.

Actorul Édouard Baer va fi gazda ceremoniilor de deschidere şi închidere ale celei de-a 71-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes.