Comisia Europeana a dezmintit marti ca ar sustine o reducere a fondurilor structurale ale UE pentru tarile care refuza cotele de repartitie a refugiatilor, asa cum afirmase anterior Germania, scrie AFP.

Tarile recalcintrante "sunte adeseori tari care primesc multe fonduri structurale", declarase marti dimineata ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, pentru televiziunea germana ZDF.

"Gasesc corect (...) ca ele sa primeasca mai putine mijloace" financiare din partea Europei, a argumentat de Maiziere, care spunea ca aproba o propunere formulata in acest sens de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Dar Juncker "nu a spus niciodata asta", a declarat o purtatoare de cuvant al Comisiei Europene.

"Acordurile de parteneriat si programele operationale pentru perioada de programare actuala nu ofera baza legala pentru reducerea atribuirii de fonduri structurale si de investitii, daca un stat membru refuza mecanismele constrangatoare de relocare" a refugiatilor, a subliniat purtatoarea de cuvant.

Ea a precizat ca "introducerea unei astfel de conditionalitati ar necesita revizuirea cadrului financiar multianual". "Nu aceasta este calea pe care o exploram in prezent", potrivit sursei citate.

Statele membre ale UE nu au reusit sa cada de acord luni, la Bruxelles, asupra unui mecanism obligatoriu de repartitie a 120.000 de refugiati care se afla in prezent in Italia, Grecia si Ungaria, propus de Comisie.