​Campania pentru prezidentialele SUA din 2016 a inceput inca din 2015. Pana acum, cinci democrati s-au inscris in cursa pentru nominalizarea partidului, in vreme ce vice-presedintele Joe Biden ia in considerare o posibila candidatura. In interiorul Partidului Republican lupta pentru primare este mai crancena, 17 candidati inscrindu-se in cursa. Alegerile preliminare, care se desfasura in SUA in perioada februarie-iunie 2016, sunt extrem de importate, stabilind cine va fi candidatul republican si cel democrat, deci cine va primi intreaga sustinere a celor doua mari partide americane.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Hotnews prezinta profilul primilor trei clasati in randul democratilor si republicanilor, promisiunile politice facute cetatenilor americani si controversele care le-ar putea afecta sansele de a ajunge la Casa Alba

​Donald Trump (69 de ani), membru al Partidului Republican, miliardar american, dezvoltator imobiliar si vedeta de televiziune. Donald Trump, magnat american si pana recent vedeta de televiziune, si-a anuntat candidatura pentru nominalizarea partidului Republican la prezidentialele SUA din 2016 la inceputul lunii iunie. In doar doua luni, Donald Trump a crescut uimitor in sondaje, in ciuda discursului sau lipsit de orice urma de corectitudine politica, conducandu-l pe principalul sau contracandidat, Jeb Bush, cu 11,3 puncte procentuale.

Candidatura lui Trump este cu siguranta atipica,relateaza Washington Post, care l-a etichetat drept un candidat anti-sistem, cu un discurs departe de corectitudinea politica si care nu isi cere scuze pentru misoginismul sau xenofobia de care da dovada in repetate randuri. De pilda, Donald Trump a scandalizat opinia publica chiar in urma cu o zi, dupa ce a dat afara, dintr-o conferinta de presa, un jurnalist al televiziunii americane de limba spaniola Univision. Jorge Ramos a fost escortat afara de catre bodyguarzi pentru ca s-ar fi ridicat sa puna o intrebare fara sa fie numit de Trump. Jurnalistul Univision a fost reprimit in conferinta zece minute mai tarziu, unde a avut un schimb de replici cu miliardarul american in ceea ce priveste imigratia.

Candidatul republican si-a lansat chiar cursa prezidentiala cu un discurs anti-imigratie, sustinand ca mexicanii aduc doar droguri, infractiuni si violatori in SUA, iar in ultimele doua luni a facut adeseori comentarii ofensatoare la adresa femeilor, imigrantilor, statelor latino-americane si guvernului chinez.Washington Postexplica surprinzatoarea ascensiune in sondaje a lui Donald Trump ca fiind un efect al nemultumirii generale a publicului american cu status quo-ul si lipsa de autenticitate a actualilor lideri politici, pe care magnatul american nu s-a ferit sa-i numeasca fie “prosti”, fie “ratati”.

Principalele teme si propuneri politice ale campaniei electorale a lui Donald Trump pentru prezidentiale:

  • renuntarea la acordarea automata a cetateniei pentru copiii imigrantilor nascuti pe teritoriul Statelor Unite
  • obligarea companiilor americane sa angajeze muncitori americani, nu imigranti
  • construirea unui zid anti-imigratie la granita Mexicului, finantat de guvernul mexican
  • deportarea infractorilor care sunt imigranti ilegali

Donald Trump si-a lansat candidatura pe 16 iunie in fata multimii adunate in Turnul Trump din New York, cu sloganul “Sa facem America puternica din nou”, dupa ce a flirtat cu ideea de a ajunge la Casa Alba inca din 1987, anuntand posibilitatea de a se inscrie oficial in cursa de cinci ori in ultimele trei decenii. Magnatul american a promis publicului prezent ca “va fi cel mai important presedinte in ceea ce priveste crearea unor noi locuri de munca pe care l-a dat vreodata Dumnezeu Americii”.

Trump a insistant de asemenea pe faptul ca America este un brand, pe care el il va promova in intreaga lume. “Din nefericire visul american este mort, dar daca voi fi ales presedinte, il voi aduce inapoi, mai puternic si mai mare decat a fost vreodata”, a declarat acesta in discursul de anuntare a candidaturii. Miliardarul american s-a etichetat ca fiind “cea mai de succes persoana care a candidat vreodata pentru presedentie”, sustinand ca detine un magazin Gucci care valoreaza mai mult decat Mitt Romney, contracandidatul republican a lui Barack Obama in 2012.

Luati pe nepregatite de uriasa sustinere obtinuta de catre Trump in randul electoratului republican, mai multe surse media americane, printre careGawker,Fox News RadiosiBusiness Insider, se intreaba daca intrarea in cursa pentru prezidentiale SUA a miliardarului nu este o campanie de diversiune, care o va aduce la Casa Alba pe Hillary Clinton.

Donald Trump este cu Ross Perot, un alt miliardar american, a carui candidatura independenta pentru prezidentialele SUA din 1992 a atras voturile electoratului republican de centru si l-a costat pe George H. W. Bush un al doilea mandat ca presedinte al celui mai puternic stat, la Casa Alba ajungand atunci democratul Bill Clinton.

Mai mult, Trump s-a inscris in alegerile primare ale republicanilor, dar a amenintat ca ar putea sa ia in considerare intrarea in cursa prezidentiala ca independent, in cazul in care nu castiga alegerile interne din partid sau este criticat in continuare de conducerea partidului pentru discursul sau.

Magnatul american a fost dur criticat de catre republicani dupa ce a sustinut intr-un interviu ca John McCain, fost candidat la prezidentiale din 2008 si senator al statului Arizona, nu este un erou de razboi, intrucat a fost capturat de catre vietnamezi si a stat in captivitate pentru intreaga durata a razboiului din Vietnam.

Alti membrii ai Partidului Republican si-au aratat dezaprobarea mult mai vehement fata de actiunile lui Donald Trump, retragandu-i acestuia invitatia la un important eveniment politic dupa ce a afirmat ca Megyn Kelly, moderatorul Fox News al dezbaterii candidatilor republicani, ar fi fost la menstruatie atunci cand l-a atacat pentru comentariile lui misogine din trecut.

Conflictul lui Donald Trump cu moderatorul Fox News a continuat, miliardarul american refuzand sa-si ceara scuze pentru afirmatiile sale, acuzand ca media ii interpreteaza in mod gresit cuvintele. Candidatul republican a afirmat, duminica, pe retelele de socializare ca “pitipoanca s-a intors in oras”, facand referire la Megyn Kelly.

In situatia in care Donald Trump ar renunta la sustinerea Partidului Republican si si-ar lansa candidatura independeta,Business Insider scrie cao cursa prezidentiala cu Jeb Bush, Hillary Clinton si Trump ar garanta ascensiunea la Casa Alba a fostului secretar de stat, intrucat programul politic extrem de conservator al magnatului ar atrage voturile destinate lui Bush.

Donald Trump nu a detinut niciodata o functie in cadrul administratiei americane, iar cel mai important atuu al sau, asa cum sublineaza in timpul discursului de anuntare a candidaturii, este averea sa, care s-ar ridica la 8 miliarde de dolari. Magnatul american insista ca isi va folosi propria avere pentru a candida la prezidentiale.

Trump afirma ca va cheltui pana la un miliard de dolari din propria avere pentru finantarea campaniei prezidentiale si nu va cere donatii de la lobbysti. Astfel, daca castiga alegerile, Trump declara ca nu va avea nicio datorie politica catre marii sai donatori din lumea politica sau a afacerilor, asemenea altor candidati. In ciuda declaratiilor sale, patru super PAC-uri (vezi mai jos ce reprezinta acestea) s-au format de la inceputul lunii aprilie, inainte ca Trump sa-si anunte intentia de a candida, pentru a strange bani in numele acestuia.

Magnatul american s-a nascut in familia unui dezvoltator imobiliar, specializat in constructia locuintelor ieftine in cartierele Queens si Brooklyn. El si-a inceput cariera in firma tatalui sau, reusind sa extinda afacerea in Manhattan. Donald Trump si-a construit un adevarat brand, dupa ce a dat numele sau mai multor constructii faimoase ridicate atat in Manhattan cat si pe teritoriul SUA. Mai multi expertisustin pentru Business Insiderca ascensiunea in sondaje a magnatului imobiliar se datoreaza numelui sau si nu va fi de lunga durata.

De-a lungul carierei sale in afaceri, Donald Trump a declarat de patru ori falimentul companiilor administrate pentru a scapa de datoriile acumulate, majorandu-si averea proprie si ajungand sa valoreze in prezent circa 8 miliarde de dolari, dupa propriile estimari.

In ceea ce priveste educatia sa, Donald Trump a studiat la Academia Militara din New York, insa a refuzat o cariera militara si a reusit sa scape de inrolarea in armata in mijlocul Razboiului din Vietnam dupa ce a obtinut doua amanari pentru studii si o alta amanare din motive medicale. Donald Trump a absolvit Scoala de Business Wharton din cadrul Universitatii Pennsylvania, in 1968.

In ceea ce priveste programul sau politic pentru prezidentiale, Donald Trump si-a concentrat energia pe sustinerea unui plan anti-imigratie, care implica o serie de masuri controversate. De altfel, acesta prezinta ca singurul sau program politic asa-zisa “Reforma a imigratiei care va face America puternica din nou”.

“Ani de-a randul, liderii Mexicului au profitat de pe urma Statelor Unite, folosind imigratia ilegala pentru a-si exporta infractiunea si saracia din propria tara. Ei au publicat chair si pamflete cu sfaturi pentru a trece granita ilegal in SUA”.

Costurile suportate de contribuabilii americani pentru asigurarea servicilor sociale pentru imigranti a ajuns la 4,2 miliarde de dolari in 2011, sustine miliardarul american. Somajul in randul afro-americanilor ar fi crescut tocmai din cauza imigratiei ilegale, potrivit lui Trump.

Candidatul pentru nominalizarea republicanilor afirma ca guvernul Mexicului este responsabil pentru imigratia ilegala si trebuie sa plateasca pentru toate costurile suportate de contribuabilii americani.

Astfel, Trump propune ca Mexicul sa finanteze construirea unui zid la granita dintre cele doua state. In cazul in care Mexicul nu accepta finantarea zidului, propunerea sa este ca SUA sa poata recurge la o serie de sanctiuni, precum: confiscarea sumelor de bani trimise spre conturile bancare din Mexic de catre imigrantii ilegali, cresterea taxelor percepute pentru eliberarea vizelor catre cetatenii mexicani, in special directori de companii si diplomati, cresterea taxelor pentru trecerea granitei.

De asemenea, Trump propune eliminarea acordarii cetateniei in mod automat pentru copii imigrantilor care se nasc pe teritoriul Statelor Unite, insa o astfel de masura ar fi neconstiutionala, o incalcare a Amendamentului al 14-lea al Constitutiei SUA. “Cetatenia automata pentru copiii imigrantilor ilegali ramane o atractie principala pentru cei care trec granita. Doua treimi din alegatori sunt de acord ca actuala lege este una gresita, inclusiv Harry Reid, care a spus ca niciun stat normal nu acorda cetatenie in mod automat copiilor imigrantilor ilegali”.

Magnatul american propune si o serie de masuri care sa favorizeze somerii americani in obtinerea locurilor de munca, chiar daca imigrantii ar fi mai calificati din punct de vedere profesional.

Reuters il prezintape Donald Trump ca fiind atat un candidat anti-sistem, care raspunde dezamagirii electoratului fata de status-quo, cat si un candidat al nisei de extrema dreapta din cadrul Partdiului Republican, avand o ideologie extrem de clara in ceea ce priveste o serie de probleme, printre care si imigratia. Chiar daca nu va obtine nominalizarea Partidului Republican pentru prezidentialele SUA din 2016, ceea ce e posibil avand in vedere discursul sau relativ extremist la adresa imigrantilor, Donald Trump va intra in cursa pentru Casa Alba ca independent. Un astfel de scenariu este foarte probabil si foarte periculos, intrucat Trump va fura electoratul conservator al candidatului republican, iar adevarata castigatore a cursei prezidentiale va fi democrata Hillary Clinton.

In final, Trump ramane un candidat la prezidentiale, care in ciuda previziunilor media, atrage din ce in ce mai multa sustinere din partea conservatorilor si urca periculos de mult in sondaje.

Background

Cum se desfasoara alegerile in Statele Unite. Campania electorala din SUA a inceput din 2015, prin lansarea in cursa electorala a candidatilor care doresc sa obtina nominalizarea Partidului Democrat, respectiv a Partidului Republican, pentru cea mai inalta functie din tara. Alegerile primare sunt deosebit de importante in SUA, desfasurandu-se in fiecare stat american, unde se decide care este candidatul sustinut de intreagul mecanism al partidului, intr-un sistem politic bipartit.

Cele doua mari partide stabilesc candidatii pe care-i nominalizeaza la prezidentiale intr-o conventie nationala, unde sunt prezenti delegati din fiecare stat, alesi fie prin intermediul alegerilor primare, fie prin „caucus”.

Prima metoda de alegere a delegatilor este reprezentata de asa-numitul „caucus” , o intalnire a membrilor organizatiei de stat a partidului, unde se stabilesc delegatii, precum si candidatul sustinut la conventie. 11 state din cele 50 vor apela in 2016 la un “caucus”, finantat de catre organizatia de stat a partidului, pentru a stabili candidatul pentru alegerile prezidentiale.

Or, modalitatea preferata de a stabili candidatul republican, respectiv democrat, nominalizat pentru prezidentiale, e reprezentata de alegerile primare, organizate de catre guvernele a 45 de state americane. Iowa, Nevada, Minneasota, Hawaii si Colorado sunt singurele state in care republicanul sau democratul care va ajunge la Casa Alba sunt alesi exclusiv prin “caucus”,potrivit site-ului uspresidentialelectionnews.com.

In cadrul alegerilor primare, toti cetateni care se inregistreaza ca republicani sau democrati pot vota candidatul preferat pentru nominalizarea partidului la prezidentiale. Alegerile primare sunt preferate de mai multe organizatii de stat ale republicanilor si democratilor, tocmai pentru ca sunt finantate din bugetul guvernelor statale,sustine The Washington Post.

Alegerile primare si “caucus”-urile vor avea loc in perioada februarie-iunie 2015. In vreme ce, convetiile nationale ale celor doua mari partide vor fi organizate in luna iulie. Astfel, Conventia Nationala a Partidului Democrat va avea loc pe 25-26 iulie 2016 In Philadelphia,scrie The Washington Post. Iar Conventia Nationala a Partidului Republican va fi organizata pe 18-21 iulie 2016 in Cleveland,potrivit CBS News.

Ce sunt super PAC-urile? Super PAC-urile (super political action committees) sunt comitete speciale independente, care strang donatii directe in numele candidatiilor la prezidentialele SUA, nelimitate de lege la suma de 2 700 de dolari. Desi legea limiteaza donatiile directe catre un candidat , nimic nu poate opri un super PAC, care are un statut asemanator cu al unei companii, sa acumuleze donatii in valoare de milioane de dolari in beneficiul unui candidat, in numele libertatii de exprimare prevazuta de Amendamentul 1 din Constitutia SUA.

Totusi, legea interzice coordonarea actiunilor Super PAC-urile cu actiunile campaniei oficiale a unui candidat, practic candidatul nu poate comunica ca Super PAC-ul dupa anuntarea oficiala a intrarii sale in cursa electorala. Super PAC-urile pot decide in mod independent pe ce sunt cheltuiti banii obtinuti din donatii. De regula, directorii super PAC-urile sunt apropiati ai candidatilor, astffel, super PAC-ul Priorities USA Action, care sprijina candidatura lui Hillary Clinton, este fostul manager al campaniei prezidentiale a lui Barack Obama.

Super PAC-urile au devenit posibile dupa doua decizii ale Curtii Supreme a Statelor Unite din 2010. Astfel, Curtea Suprema a decis, in iulie 2010, ca nu poate limita dreptul la libera exprimare al companiilor sau diferitelor organizatii, or, interzicand unei companii sa se exprime prin intermediul unui clip publicitar, film sau alta modalitate, ar incalca primul amendament din Constitutie, care garanteaza libertatea de constiinta si de exprimare.

Super PAC-urile sunt extrem de controversate, fiind vazute ca o cale legalizata pentru coruptie, intrucat permit companiilor si afaceristilor sa doneze milioane de dolari pentru campania unui candidat. Donald Trump, singurul candidatul la prezidentialele SUA din 2016 care isi poate permite finantarea propriei campanii electorale, avand o avere estimata la 8 miliarde de dolari, a declarat public ca este propriul sau super PAC si refuza donatii de milioane de dolari din partea lobbystilor,potrivit Wall Street Journal.

NOTA Informatiile prezentate in acest articol au fost preluate din urmatoarele surse media:CNN,site-ul realclearpolitics.com,Time,CNN,Business Insider,Politico,site-ul biography.com,Forbes,CBS News,donaldjtrump.com,New York Magazine,CNN..