Cele doua Camere parlamentare ale Congresului Statelor Unite, dominate de republicani, ar putea bloca acordul marilor puteri cu Teheranul pe tema controversatului program nuclear iranian, oficiali din Senat semnaland deja amanarea dezbaterilor privind atenuarea sanctiunilor, relateaza Mediafax.

Senatorul Robert Corker, presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Senatul SUA, a declarat marti dupa-amiaza ca dezbaterile privind atenuarea sanctiunilor impuse Iranului va avea loc abia in toamna. "In Senat nu va exista niciun vot pe tema Iranului pana in septembrie", a explicat Corker.

Administratia presedintelui democrat Barack Obama a salutat acordul marilor puteri cu Iranul, anuntand ca sanctiunile vor fi anulate gradual. "Acest acord demonstreaza ca diplomatia americana poate realiza schimbari reale, semnificative, schimbari care vor face Statele Unite si lumea mai sigure", a declarat Obama.

Natiunile Unite au cerut anularea imediata a sanctiunilor impuse Teheranului.

Israelul, un aliat strategic al Statelor Unite, a condamnat vehement acordul cu Iranul, avertizand ca este periclitata pacea globala si semnaland ca va face toate eforturile diplomatice pentru a bloca aplicarea documentului. "Ma voi referi mai tarziu la detaliile acordului, acum pot spune atat: acesta este rezultatul cand se vrea un acord cu orice pret. Din informarile initiale, pot trage concluzia ca acordul este o eroare istorica", a reactionat premierul Benjamin Netanyahu.

Secretarul de Stat american, John Kerry, a dat asigurari ca Israelul este in siguranta si ca Iranul nu va putea fabrica arme atomice.

Jeb Bush, inscris in cursa pentru desemnarea candidatului Partidului Republican la presedintia Statelor Unite, a condamnat acordul dintre marile puteri si Teheran pe tema programului nuclear iranian, considerand ca este "periculos" si ca are o perspectiva pe termen scurt. "Acordul cu Iranul este periculos, are deficiente profunde", a declarat Jeb Bush. "Perspectivele vizate de acest acord sunt pe termen scurt", a atras atentia politicianul republican. "Poporul iranian, Orientul Mijlociu, Israelul, America si intreaga lume merita mai mult decat un acord care consolideaza controlul asupra puterii exercitat de clericii revolutionari violenti care conduc la Teheran cu un pumn de fier", a declarat fostul guvernator al statului Florida.

Politicienii republicani, majoritari in ambele Camere ale Congresului SUA, se opun acordului cu Teheranul, existand sanse mari sa blocheze documentul.

Iranul si marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franta, Rusia, China si Germania) au ajuns, marti, la un acord privind programul nuclear iranian.

Acordul include un compromis intre Washington si Teheran care va permite inspectorilor ONU sa solicite vizite la obiective militare iraniene, in cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspectii oricand doresc. In cazul in care Iranul respinge o cerere de inspectie, o comisie de arbitraj formata din reprezentanti iranieni si ai marilor puteri va decide daca vizita trebuie permisa sau nu. Analistii afirma ca lipsa dreptului automat de a efectua inspectii ar putea fi criticata de opozantii acordului si ar putea oferi Teheranului timp sa musamalizeze eventualele nereguli pana la efectuarea vizitei. O concesie facuta de Iran este mentinerea sanctiunilor privind rachetele pentru inca opt ani si a embargoului privind armele pentru cinci ani. In cazul in care Iranul incalca acordul, este prevazuta o clauza care permite restabilirea sanctiunilor in termen de 65 de zile. Potrivit unor surse, Iranul nu va avea dreptul de a utiliza materiale nucleare militare timp de zece ani.