In curs de actualizare

HotNews.roFoto: Hotnews

Un atentat terorist a avut loc miercuri dimineata la sediul saptamanalului francez de satira Charlie Hebdo, cunoscut pentru publicarea unor caricaturi ale profetului Mahomed. Bilantul se ridica la 12 morti. Atacatorii au fost doi barbati cu cagule negre, care au ucis doi politisti si zece membri ai redactiei, printre care directorul si unul din actionarii ziarului. Atentatorii, care vorbeau franceza fara accent, sunt cautati de autoritati, in timp ce nivelul de alerta in zona Parisului a fost ridicat. De semnalat faptul ca la ora 12.28, redactia Charlie Hebdo publica, pe contul de Twitter, un desen care il infatiseaza pe Al Baghdadi, liderul gruparii Statului Islamic, peste care apare textul: "Urari si lui Al Baghdadi".

Atacatorii au strigat "Allah Akbar" si "L-am razbunat pe profetul Mahomed", dupa care au fugit de la locul atentatului cu o masina, gasita ulterior de politisti.

Forte impresionante de ordine sint desfasurate in toata capitala Frantei.

Actualizari LIVE TEXT:

UPDATE 04.00Politia a difuzat un apel catre martori, cu fotografiile celor doi frati cautati

UPDATE 03.35 Cel mai tanar dintre cei trei suspecti, Hamyd Mourad (18 ani), s-a predat politiei, anunta AFP citand surse concordante.

02.10 S-au emis mandate de perchezitie impotriva celor trei barbati suspectati de atacul de la Charlie Hebdo.

22.25 Peste 100.000 de oameni s-au adunat in toate marile orase pentru a pastra un moment de reculegere in memoria ziaristilor si politistilor ucisi. La Paris, 35.000 de persoane se afla in Piata Republicii, in apropiere de sediul Charlie Hebdo.

21.02Presedintele francez Francois Hollande a decretat zi de doliu national joi. Drapelele vor fi coborate in berna timp de trei zile

20.50 Papa Francisc condamna "cu cea mai mare fermitate" "oribilul atentat" comis miercuri, la Paris, impotriva saptamanalului Charlie Hebdo, a transmis intr-un comunicat purtatorul de cuvant al Vaticanului, Federico Lombardi (AFP)

19:58 Peste 5.000 de oameni s-au adunat in piata Republicii din centrul Parisului, in semn de omagiu fata de victimele atentatului impotriva revistei Charlie Hebdo

19.57: Gest de solidaritate: grupurile media Radio France, Le Monde si France Télévisions au anuntat ca vor pune la dispozitia Charlie Hebdo toate mijloacele umane si materiale pentru ca saptamanalul sa "continue sa existe"

19:50 Ambasadorul Frantei in Romania, Francois Saint-Paul, multumeste romanilor si autoritatilor romane pentru mesajele de sustinere si de condoleante si afirma ca astfel de atentate nu vor putea ingradi libertatea presei.

"Le multumesc, in numele Frantei si in numele tuturor francezilor, romanilor si autoritatilor romane pentru mesajele lor de sustinere si de condoleante.

In contextul acesta tragic, promptitudinea si amploarea acestor mesaje au o mare valoare simbolica.

Asa cum a declarat presedintele Republicii franceze ᅡniciun act barbar nu va putea sa ingradeasca libertatea presei. Suntem o tara unita care va sti sa reactioneze si sa ramana solidara", afirma ambasadorul Frantei, intr-un mesaj remis HotNews.ro.

19.23: Bilantul oficial, anuntat de procurorul-sef al Parisului: 12 morti, 11 raniti - dintre care 4 in stare grava

19.19: FBI anunta ca va colabora cu autoritatile franceze pentru prinderea atentatorilor

18.59: Cateva sute de militari francezi vin in sprijinul politistilor pentru a pazi marile obiective din Paris

18.52: Mii de francezi s-au adunat in toate marile orase pentru a pastra un moment de reculegere in memoria ziaristilor si politistilor ucisi

17.59: Editura Flammarion, care publica volumul controversat al lui Michel Houellebecq, a evacuat toti angajatii. Potrivit L'Express, politia franceza il cauta pe scriitor pentru a-i oferi protectie. Reamintim ca ultimul numar al publicatiei Charlie Hebdo, aparut astazi, in ziua sangerosului atac armat, face trimitere, printr-o caricatura pe prima pagina, la ultimul roman al reputatului scriitor Michel Houllebecq, un roman controversat in care un musulman ajunge sa conduca tara dupa regulile Islamului conservator. Pe seama acestui roman controversat, "Soumission", autorul a fost catalogat drept "islamofob". Dar tot azi, inaintea atacului de la Charlie Hebdo, Houllebecq respinsese aceasta idee, afirmand ca romanul "nu ia partea nimanui" si nici nu este "un cadou de Craciun" pentru Marine Le Pen, sefa partidului de extrema dreapta Frontul National.

17:53 Guvernul islamo-conservator turc a condamnat atentatul din Paris, avertizand insa asupra pericolului islamofobiei, scrie AFP.

Ministrul Afacerilor Externe, Mevlut Cavusoglu, a respins orice legatura intre islam, o "religie a pacii", si violenta.

"Nu este o abordare corecta sa asociezi islamul cu terorismul (...) exista de asemenea atacuri teroriste comise de credinciosi ai altor religii", a subliniat el.

17.49: Circa o suta de persoane s-au adunat intr-o piata centrala din Paris pentru a comemora victimele atentatului terorist (Le Monde)

17.15"Trei criminali" sunt implicati in atentatul comis asupra ziarului Charlie Hebdo - ministrul francez de Interne (AFP)

Se face totul pentru "neutralizarea cat mai rapid posibil a celor trei criminali care s-au aflat la originea acestui act barbar", a declarat ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, la finalul unei reuniuni de criza de la Palatul Elysee. El nu a facut precizari cu privire la rolul diverselor persoane implicate.

16.55: Presedintele Obama condamna ferm atacul si a oferit asistenta pentru aducerea in fata justitiei a celor responsabili.

16:39 Liga Araba, Al-Azhar, principala autoritate a islamului sunit, si Consiliul francez al cultului musulman (CFCM) au condamnat atentatul din Paris.

Universitatea Al-Azhar deplange un atac "criminal", subliniind ca "islamul denunta orice violenta", in timp ce institutia pan-araba, cu sediul tot in Cairo, a condamnat "cu forta acest atac terorist", potrivit AFP.

Consiliul francez al cultului musulman, instanta reprezentativa a musulmanilor din Franta si cea mai mare din Europa, cu 3,5 pana la 5 milioane de membri, a condamnat un "act barbar".

"Acest act barbar de o gravitate extrem este un atac impotriva democratiei si a libertatii presei". afirma CFCM.

16.38: Pana la acest moment nu exista nici o revendicare a atentatului.

16.29: Marturia unui roman din Paris pentru HotNews.ro: "Este sinistru ce se intampla in Paris. Eram departe de incident, dar sunt cazat undeva la 1-2 km de zona nefericita. E plin de politie in metrouri, pe strada si suna sirenele non-stop. Sunt in vacanta aici si imi e frica sa ies din casa dupa cele intamplate"

16.26: Ministrul de Interne a spus ca au fost trei atentatori (Le Monde)

16:05 Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a denuntat terorismul "sub orice forma", potrivit purtatorului de cuvant al Kremlinului, citat de agentia de presa Tass, preluata de AFP.

Rusia "condamna cu fermitate terorismul sub orice forma", a declarat Dmitri Peskov. "Suntem convinsi, la Moscova, ca nimic nu poate justifica actele teroriste", a adaugat acesta.

16.05: In atacul terorist a murit si economistul Bernard Maris, actionar al Charlie Hebdo (FranceTV Info)

15.27 Angela Merkel: "Acest act abominabil nu este doar un atac asupra vietilor cetatenilor francezi si securitatii lor. Este si un atac asupra libertatii de expresie si presei, elemente fundamentale ale culturii democratice libere. Nu se justifica in niciun mod."

!!! 15.24: Bilantul de pana acum: 12 morti (dintre care doi politisti, directorul ziarului si cativa dintre cei mai buni ziaristi de la Charlie Hebdo), circa 20 de raniti

15.20: Alaturi de Charb, directorul Charlie Hebdo, a fost ucis si politistul care il pazea permanent. Directorul Charlie Hebdo avea asigurata paza in urma amenintarilor cu moartea, tot mai numeroase in ultima perioada

14.57: Masina atacatorilor a fost gasita la Pantin, o suburbie a Parisului (Le Parisien)

14.49: Le Monde scrie ca cei doi atentatori vorbeau limba franceza fara accent strain

14.48: Le Monde scrie ca a murit si Charb, directorul si principalul caricaturist al Charlie Hebdo. El a murit in spital, in urma ranilor

14.40: In clipul video se aud cei doi atacatori strigand L-am razbunat pe profetul Mahomed si l-am ucis pe Charlie Hebdo! (VIDEO)

14.38: Casa Alba si premierul britanic au condamnat atacurile si si-au exprimat solidaritatea cu Franta. In Romania, premierul Ponta a anulat o prezentare a situatiei atragerii de fonduri europene

14.37: Primul clip video cu atacatorii. Atentie! Imagini violente:

14.20 Politia franceza anunta ca 12 persoane si-au pierdut viata in atac, inclusiv doi politisti (Reuters)

14.10: Toate redactiile, marile magazine, lacasurile de cult au fost plasate sub protectia fortelor de ordine (Le Monde)

14.06: 11 morti, 5 persoane in stare critica si in jur de 20 de raniti - ultimul bilant oficial (procurori, sursa - BFMTV)

14.04: AFP scrie ca cei doi atentatori avea automate Kalasnikov si un lansator de grenade

14.03: "Niciun act barbar nu va stinge libertatea presei. Suntem o tara unita care va sti sa reactioneze", a mai spus Hollande intr-un mesaj pe Twitter.

13.56: Primele imagini filmate cu atacul terorist au fost realizate de Martin Boudot, de la agentia Premieres Lignes. Din materialul filmat se aud voci strigand "Allah Akbar" (Alah e mare).

13.55: La fata locului a ajuns si presedintele Francois Hollande. "Autorii acestor atacuri vor fi anchetati. Franta este in stare de soc. Este un atac terorist, nu exista nicio indoiala. Vom reactiona cu fermitate, insa cu grija pentru unitatea nationala. Suntem intr-un moment dificil, alte atentate trebuie evitate" .

13.49: La ora 12.28, redactia Charlie Hebdo publica, pe contul de Twitter, un desen care il infatiseaza pe Al Baghdadi, liderul gruparii Statului Islamic, peste care apare textul: "Urari si lui Al Bghdadi". In caricatura, acesta vorbeste la un microfon si spune "Si mai ales sanatate!". Textul care insoteste imaginea este "Cele mai bune urari, apropo".

Ora 13.37: Cel putin 11 morti, zece raniti dintre care 5 in stare critica - bilantul oficial al Politiei franceze, citat de Reuters

Ora 13.32: Cei doi atentatori ar fi parasit scena atentatului intr-o masina neagra, spune un martor citat de Le Monde

Rue de Turbigo 44, adresa redactiei Charlie Hebdo

Rue de Turbigo 44, adresa redactiei Charlie Hebdo

Foto: Google Maps

Ora 13.31: Charb, directorul si principalul caricaturist al Charlie Hebdo, a fost ranit in atentat, anunta Le Monde

Ora 13.30: Procurorii parizieni au confirmat pentru televiziunea BFMTV ca exista zece morti

Ora 13.29: Le Parisien sustine ca sint cel putin 11 morti: 10 in redactie si unul in afara cladirii

Ora 13.25: Ziaristii Charlie Hebdo s-au refugiat pe acoperis, de unde au postat si o fotografie pe Twitter:

Ce este Charlie Hebdo:

In noiembrie 2011 sediul parizian al publicatiei satirice Charlie Hebdo, care publicase o editie dedicata legii islamice sharia, cu "Mahomed redactor sef", a fost distrus dupa ce a fost atacat cu cocktailuri molotov, iar site-ul saptamanalului sau a fost piratat.

Ulterior, in septembrie 2012, Charlie Hebdo a publicat noi caricaturi cu profetul Mahomed "in pozitii indraznete". Ca urmare, directorul publicatiei a anuntat ca site-ul a fost "blocat deoarece a fost piratat".

Citeste si:

Vom reveni cu amanunte