Saptamanalul satiric francez Charlie Hebdo a publicat in editia de miercuri noi caricaturi cu profetul Mahomed "in pozitii indraznete", scrie Le Figaro, la aproape un an dupa ce sediul revistei a fost incendiat in urma publicarii unei astfel de caricaturi.

UPDATE Directorul publicatiei satirice franceze Charlie Hebdo a anuntat miercuri ca site-ul de Internet al saptamanalului a fost "blocat deoarece a fost piratat". Aparent, este un atac mai mare decat in 2011.

UPDATE 2 Scolile si centrele culturale frantuzesti din Egipt si Tunisia vor fi inchise vineri.

Una dintre ele il arata pe un imam care este impins intr-un scaun cu rotile de un rabin, cu titlul: "Intouchables 2: nu trebuie sa iti bati joc!" (cu referire la filmul francez de succes "Intouchables" - n.r.).

Exista si doua desene cu profetul gol, dintre care una cu el intr-o pozitie indrazneata, mai noteaza Le Figaro.

Premierul francez Jean-Marc Ayrault a declarat miercuri dimineata la RTL ca Franta este "o tara unde libertatea de expresie este garantaa, libertatea caricaturii de asemean. Daca intr-adevar exista persoane care se simt lezate, acestea pot sesiza tribunalele. Noi suntem un stat laic, un stat republican, tin sa reamintesc".

Marti, acesta declarase ca dezaproba "orice exces" si a apelat la "spiritul de responsabilitate al fiecaruia".

Ministrul de externe Laurent Fabius a declarat ca orice provocare in acest moment nu poate fi decat condamnata, potrivit Reuters.

Politia a arestat duminica 150 de persoane care au vrut sa participe la un protest neautorizat langa ambasada americana din Paris.

In torentul de violente provocate de filmul islamofob "Inocenta Musulmanilor", ambasadele SUA au fost atacate in Asia, Africa si Orientul Mijlociu.

Charlie Hebdo isi motiveaza decizia prin apelarea la libertatea de exprimare. "Daca incepem sa ne punem problema daca avem dreptul sau nu sa il desenam pe Mahommed, daca este periculos sau nu sa o facem, intrebarea care va urma va fi 'putem sa ii reprezentam pe musulman in revista?', apoi 'putem sa ii reprezentam pe oameni in revista?', a explicat directorul de publicare a revistei. "In final nu vom mai desena nimic si pumnul extremistilor care se agita in lume si in Franta va fi castigat".

"Nu fac apel la musulmanii rigizi sa citeasca Charlie Hebdo, asa cum nu merg intr-o moschee sa ascult predici care contravin credintelor mele," a mai spus el.

Site-ul publicatiei nu putea fi accesat la ora publicarii articolului.