Motiunea de cenzura initiata de Partidului Comunistilor din Republica Moldova (PCRM) impotriva guvernului lui Iurie Leanca a fost respinsa joi de majoritatea parlamentara, transmite Unimedia. Este cea de a patra motiune de cenzura cu care se confrunta guvernul de la Chisinau in decurs de un an.

Potrivit sursei citate, 40 de parlamentari, din totalul de 101, s-au declarat in favoarea retragerii increderii acordate cabinetului.

In motiunea de cenzura, comunistii au invocat presupusa "aliniere" a Republicii Moldova la sanctiunile UE impuse Federatiei Ruse ca raspuns la anexarea Crimeei si implicarea in criza ucraineana.

"Republica Moldova s-a aliniat doar la sanctiunile Uniunii Europene impotriva fostilor lideri ucraineni si aceste actiuni nu au nimic in comun cu Federatia Rusa si cu cetatenii ei. Motiunea reprezinta o manipulare a textelor oficiale emise de Uniunea Europeana. Moldova si alte state non membre UE s-a aliniat deciziei Consiliului European prin care citez: Se impune inghetarea fondurilor si resurselor economice ale persoanelor identificate ca fiind responsabile de deturnare de fonduri ale statului ucrainean si ale persoanelor raspunzatoare de incalcare a drepturilor omului in Ucraina. Mai exact, sanctiunile la care s-a aliniat Republica Moldova vizeaza 18 fosti oficiali ucraineni si nu afecteaza in niciun fel statul ucrainean sau intreg poporul ucrainean", a declarat premierul Iurie Leanca drept raspuns la acuzatiile comunistilor.

  • Vicepremierul si viceministrul pentru Economie ar fi fost amenintati cu moartea de un deputat comunism

Iurie Leanca a mai declarat in fata plenului Parlamentului ca deputatul comunist Grigore Petrenco i-a amenintat cu moartea pe vicepremierul Natalia Gherman, ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, si pe viceministrul Economiei, Octavian Calmic, arat Unimedia.

Cei doi oficiali guvernamentali vizati au confirmat acuzatiile. Potrivit vicepremierului Natalia Gherman, amenintarile au fost facute in contextul obtinerii unui regim liberalizat de vize pentru cetatenii moldoveni si negocierea Acordului de Asociere dintre RM-UE.

  • Vicepresedintele Parlamentului: Comunistii mananca sandvisuri in mall-urile din Romania, uimiti cat de dezvoltata este aceasta tara

Publika.md relateaza ca vicepresedintele Parlamentului, Adrian Candu (Partidul Democrat) i-a criticat pe comunisti in discursul sau sustinut inaintea votului.

"Ii vedeti ce curajosi sunt acum? Dar stiti cum stau pititi in mall-urile din in Romania, cum mananca sandvisuri si privesc uimiti cat de dezvoltata este aceasta tara din Uniunea Europeana?", a declarat Candu.

Cabinetul Iurie Leanca a fost investit la sfarsitul lui mai 2013, fiind sustinut de Coalitia de Guvernare Pro-Europeana. Acordul politic privind constiturea noii coalitii de guvernamant a fost semnat de liderul PLDM, Vlad Filat, liderul PDM Marian Lupu si liderul grupului reformatorilor PLM, Ion Hadarca.