Trei zile de negocieri intense intre Iran si sase puteri mondiale s-au incheiat, la inceputul zilei de duminica, la Geneva fara un acord asupra programului nuclear iranian, dupa ce in ultima zi a discutiilor au aparut diviziuni semnificative intre SUA si Franta, care a indicat ca propunerea nu neutralizeaza suficient amenintarea unei bombe nucleare iraniene. Negocierile vor fi reluate pe data de 20 noiembrie.

John KerryFoto: Agerpres/AP

UPDATE Secretarul britanic de Externe, William Hague, a declarat duminica pentru BBC ca se poate ajunge la un acord cu Teheranul in urmatoarele cateva saptamani, ca s-au inregistrat progrese si ca este important sa se profite de acest moment. Hague a mai afirmat ca draftul acordului este pe masa de discutii, insa a recunoscut ca negocirile curente sunt "extraordinar de dificile".

Esecul negocierilor a fost anuntat sambata noaptea, la Geneva, de ministrul francez al de Externe, Laurent Fabius.

"Reuniunile de la Geneva au permis sa se avanseze dar nu am putut incheia un acord pentru ca exista inca unele chestiuni care trebuie tratate", a declarat ministrul. O reuniune la nivel de directori politici se va tine ulterior, a indicat ministrul Fabius, adaugand ca va urma o reuniune la nivel de ministri si ca "ne dorim ca in acel moment sa putem incheia un acord".

"Franta a vrut sa aiba imediat un acord asupra acestei importante probleme a programului nuclear iranian", a dat asigurari seful diplomatiei franceze.

"Unele progrese au fost realizate, dar mai este lucru pentru a se ajunge la un acord", a spus o sursa apropiata delegatiei franceze pentru AFP.

Fabius a fost primul care a discutat cu presa dupa o intalnire nocturna tinuta sambata la Geneva intre seful diplomatiei iraniene si omologii sai reprezentand cele sase puteri mondiale angajate in discutiile asupra programului nuclear iranian.

Mohammad Javad Zarif s-a alaturat acestei reuniuni prezidate de sefa diplomatiei Uniunii Europene Catherine Ashton cu reprezentantii grupului 5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Franta, Marea Britanie si Germania).

Catherine Ashton a anuntat duminica dimineata ca o noua reuniune asupra programului nuclear iranian va avea loc la 20 noiembrie la Geneva, precizand ca "au fost facute numeroase progrese, dar unele probleme raman".

Urmatoarea intalnire va avea loc la nivel de directori politici si, daca va exista un acord, li se vor alatura ministrii, a precizat viceministrului iranian al afacerilor externe Abbas Araqchi.

  • Rolul Frantei in negocieri, pus sub semnul intrebarii

Negocierile de la Geneva s-au incheiat fara una cord dupa ce au aparut divergente intre Franta si celelalte puteri occidentale, considera diplomatii, potrivit Reuters. In ultima zi a discutiilor, Franta a dat de inteles ca propunerea supusa negocierii nu neutralizeaza amenintarea unei bombe nucleare iraniene.

Teheranul spera la incheierea unui acord care sa relaxeze sanctiunile internationale care impiedica tara sa isi vanda petrolul.

Reuters precizeaza ca, in cele din urma, puterea de a incheia sau distruge o intelegere le revine americanilor si iranienilor, care nu au mai avut relatii diplomatice oficiale de mai bine de 3 decenii,

Cu toate acestea, sambata intreaba atentie s-a indreptat subit asupra Frantei, dupa ce seful diplomatiei de la Paris e Laurent Fabius a declarat ca tara sa nu va acepta "un acord pentru fraieri", cu alte cuvinte, un acord dezavantajos cu administratia de la Teheran.

Rolul Frantei in negocierile de la Geneva este pus sub semnul intrebarii dupa cesefl diplomatiei de la Paris, Laurent Fabius, a iesit la interval in mai multe ocazii insistand, in mod suspect, asupra punctelor de blocaj, asupra riscurilor si asupra defectelor acordului, scrie si AFP.

Realitatea nu este insa la fel de clara, arata agentai de presa. Delegatia franceza s-a aparat vineri si sambata de acuzatii ca ar fi piedica din calea obtinerii unui acord. In realitate, niciunul dintre ministrii care s-au exprimat cu privire la negocieri nu au acuzat public Franta, asa cum au facut deputatii iranieni si presa de la Teheran.

La iesirea de la negocieri, intrebat despre criticile aduse Frantei, seful diplomatiei germane Guido Westerwelle a declarat ca "a avut loc o munca de echipa excelenta, in special intre europeni". Omologul american John Kerry si sefa diplomatiei UE Catherine Ashton au refuzat sa denunte pozitia franceza.

Grupul celor 6 puteri insarcinate cu solutionarea dosarului nuclear iranian "este total unit", a declarat secretarul de Stat american adaugand ca "lucram indeaproape cu francezii, suntem de acord cu francezii asupra faptului ca mai sunt anumite probleme care necesita munca".

Pe de alta parte, in timpul zilei de sambata, un diplomat occidental, vorbind sub protectia anonimatului, s-a aratat exasperat de pozitia Parisului: "Americanii, Uniunea Europeana si iranienii muncesc intens de mai multe luni la acest proces si nu e vorba despre altceva decat o tentativa a lui Fabius de a iesi in evidenta tarziu", a declarat diplomatul referindu-se la interventiile partii franceze carea a avertizat fata de pericolele unui acord incheiat cu orice pret.

  • A treia zi de negocieri de la Geneva

In cea de a treia zi de negocieri intense, activitatea s-a concentrat pe redactarea unui acord interimar pentru o perioada de sase luni ce ar fi oferit garantii cu privire la aspectele controversate ale programului nuclear iranian, suspectat de a avea un scop militar.

In contrapartida, ar fi fost relaxate unele sanctiuni economice ce lovesc dur economia iraniana. Franta a cerut insa mai multe garantii asupra anumitor aspecte ale programului.

Mohammad Javad Zarif, ministrul iranian de externe, a declarat ca "nu este dezamagit", in ciuda lipsei unui acord. "Nu sunt absolut deloc dezamagit", a declarat el reporterilor. "Lucram impreuna si vom fi fericiti sa fim in masura sa ajungem la un acord cand ne vom intalni din nou", a afirmat Zarif. "Am avut trei zile foarte productive pe care putem construi", a adaugat el.

John Kerry a salutat, la randul sau, "progresele inregistrate" in negocieri, apreciind ca acum marile puteri si Iranul sunt "mai aproape de un acord".

"Statele Unite sunt hotarate ca Iranul sa nu obtina arme nucleare", a subliniat Kerry, dupace premierul israelian Benjamin Netanyahu aratase vineri ca acordul in discutie este "o afacere foarte proasta".

La randul sau, ministrul israelian pentru Aparare, Moshe Yaalon, a calificat sambata acordul negociat la Geneva cu Teheran drept "o eroare istorica".

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat, duminica dimineata, ca Israelul va face tot posibilul pentru a convinge comunitatea internationala sa impiedice un "acord inadecvat" in dosarul nuclear iranian inainte de reluarea negocierilor cu Teheranul la 20 noiembrie, transmite Mediafax.

"Vom face totul pentru a convinge puterile si liderii lor sa evite incheierea unui acord inadecvat cu Iranul", a afirmat Netanyahu in cadrul consiliului de ministri.

"Dar nu trebuie sa ne facem iluzii, exista o vointa ferma de a se ajunge la un acord", a adaugat premierul. "Sper ca va fi vorba despre un acord bun, care sa permita reducerea sau destructurarea totala a capacitatilor Iranului de a se dota cu arma nucleara", a continuat el.