Presedintele iranian, moderatul Hassan Rohani, sub conducerea caruia a aparut speranta unei detensionari a relatiilor dintre tara sa si statele occidentale, le-a cerut sambata acestora sa nu piarda "ocazia exceptionala" de a ajunge la un acord privind dosarul nuclear iranian, transmit agentiile internationale de presa, citate de Agerpres. Apelul liderului iranian vine in conditiile in care negocierile care au loc in prezent la Geneva se apropie de sfarsit, insa, in ciuda progreselor, nu se intrezareste o intelegere dupa ce a aparut o ruptura intre Franta si celelalte puteri vestice.

Hassan RohaniFoto: Agerpres/AP

"Sper ca partile care negociaza cu Iranul in cadrul Grupului 5+1 vor profita de ocazia exceptionala creata de natiunea iraniana pentru a obtine un rezultat pozitiv intr-un termen rezonabil", a afirmat Rohani, citat de agentia oficiala Irna.

Aceasta reactie survine dupa ce ministrul iranian de externe, Mohamed Javad Zarif, a declarat la Geneva ca noua runda de negocieri cu Grupul 5+1 (alcatuit din SUA, Franta, Marea Britanie, Rusia, China si Germania) ar urma sa se incheie in aceasta seara fara niciun rezultat. El a acuzat existenta unor disensiuni intre delegatiile acestui grup de state, o noua runda urmand sa se desfasoare peste 7-10 zile. Posibilitatea incheierii discutiilor fara un acord a fost confirmata si de diplomati occidentali. Aceasta runda de negocieri a starnit un val de optimism vineri, cand s-a decis prelungirea discutiilor cu o zi, iar ministrii de externe din SUA, Marea Britanie, Franta si, in final, Rusia au hotarat sa se alature discutiilor.

In paralel, ambasadorul Iranului pe langa Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a declarat sambata ca tara sa are in vedere semnarea unui acord tehnic cu aceasta organizatie, in timpul vizitei pe care directorul ei Yukiya Amano, o va incepe luni la Teheran.

Iranul "a prezentat o noua propunere ce cuprinde actiuni concrete si avem in vedere ca textul sa fie finalizat luni" pentru a semna acordul cu AIEA, a precizat diplomatul iranian. Totusi, potrivit unei surse diplomatice, semnarea acestui acord luni ar fi prematura, insa Iranul ar putea sa faca unele concesii, precum autorizarea expertilor AIEA de a vizita baza militara de la Parshin.

  • Oficial israelian: Acordul negociat la Geneva, o eroare istorica

Ministrul israelian pentru Aparare, Moshe Yaalon, a calificat sambata acordul negociat la Geneva cu Teheran asupra dosarului nuclear iranian drept "o eroare istorica", potrivit AFP.

"Un acord incheiat acum, in conditiile actuale, este o eroare istorica care ar permite regimului belicos de la Teheran sa isi urmeze periculosul program nuclear", a declarat ministrul israelian, citat intr-un comunicat de presa.

Moshe Yaalon considera ca este "important pentru cei care vor sa evite sa recurga la forta impotriva Iranului sa stie cum sa aiba o diplomatie intransigenta pentru a conduce guvernul de la Teheran la concluzia ca, daca vrea sa supravietuiasca, trebuie sa puna punct programului nuclear, si sa nu fie orbiti de ofensiva farmecului si zambetelor iraniene".

Acordul temporar, care ar urma sa fie testat pe o perioada de sase luni, ar presupune o relaxare a sanctiunilor impuse iranului in schimbul unui angajament al regimului de la Teheran de a suspenda temporar sau total imbogatirea uranului, un proces care ar permite fabricarea unei bombe nucleare.

"Iranul este cel care are nevoie de acest acord pentru a evita o catastrofa economica iminenta, asa ca tarile occidentale nu trebuie sa dea impresia ca ele sunt cele presate sa incheie un acord care ar putea fi dezastruos nu doar pentru Orientul Mijlociu dar pentru intreaga lume", considera ministrul israelian al Apararii.

In urma unei intalniri tensionate cu secretarul de stat american John Kerry, desfasurate vineri, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a subliniat ca acordul in discutie este "o afacere foarte proasta".

  • Un acord asupra dosarului nuclear iranian, putin probabil in acest weekend

Negocierile de la Geneva se vor incheia, cel mai probabil, fara un acord, dupa ce a aparut o ruptura intre Franta si celelalte puteri vestice, considera diplomatii, potrivit Reuters.

Desi nu se intrevede un acord in acest weekend, diplomatii occidentali cred ca discutiile vor fi reluate in cateva saptamani. "Cu siguranta se depun, in continuare, eforturi", a aratat un diplomat pentru agentia de presa citata.

Ministrul iranien pentru Afaceri Externe, Mohamed Javad Zarif, a afirmat si el ca, in cazul in care nu se ajunge la o intelegere in acest sfarsit de saptamana, "procesul va continua peste o saptamana sau 10 zile".

Seful diplomatiei franceze Laurent Fabius a declarat ca nu exista "nicio certitudine" in acest stadiu ca delegatiile vor reusi sa ajunga la un acord temporar care sa dezamorseze situatia tensionate convingand teama Occidentului ca Iranul incearca sa se inarmeze nuclear.

"Acum, cand vorbesc cu voi, nu pot spune ca exista vreo certitudine ca puetm ajunge la o concluzie", a declarat Laurent Fabius pentru postul de radio France Inter, adaugand ca Parisul nu va accepta "un acord pentru fraieri".

Remarcile sale au facut referire la o ruptura in cadrul taberei occidentale. Un diplomat occidental familiarizat cu negocierile sustine insa ca Franta incearca sa iasa in fata celorlalte puteri".

"Americanii, Uninea Europeana si iranienii au lucrat intens impreuna de mai multe luni pe aceasta propunere, iar asta nu este altceva decat o incercare a lui fabius sa iasa in evidenta tarziu in cadrul negocierilor", a declarat diplomatul, sub protectia anonimatului, pentru Reuters.