Statele Unite si Marea Britanie au avertizat ca va exista "o riposta importanta" daca se va demonstra ca regimul Bashar Al-Assad a utilizat arme chimice, relateaza duminica presa internationala. Secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, a declarat ca armata americana este pregatita sa intervina impotriva regimului sirian, precizand insa ca nu a fost luata inca nicio decizie in acest sens. La randul sau, regimul islamist de la Teheran avertizeaza SUA ca depasirea "liniei rosii" printr-o eventuala interventie miliara in Siria va genera "consecinte dure".

SUA si Marea Britanie avertizeaza ca ar putea exista o "riposta importanta" impotriva Siriei

Statele Unite si Marea Britanie auvertizat ca va exista "o riposta importanta" daca se va demonstra ca regimul Bashar Al-Assad a utilizat arme chimice, informeaza BBC News, citat de Mediafax.

Presedintele SUA, Barack Obama, a discutat prin telefon cu premierul britanic, David Cameron, despre situatia din Siria.

Cei doi lideri si-au exprimat "grava preocupare" in legatura cu "indiciile din ce in ce mai clare ca in Siria a avut loc un atac semnificativ cu arme chimice", a precizat biroul premierului David Cameron.

Iranul avertizeaza SUA ca o interventie militara in Siria va atrage "consecinte dure"

La randul sau, regimul islamist de la Teheran avertizeaza Statele Unite ca depasirea "liniei rosii" printr-o eventuala interventie miliara in Siria va genera "consecinte dure", informeaza agentia semioficiala Fars.

"Daca Statele Unite vor depasi linia rosie, vor exista consecinte dure pentru Casa Alba", a declarat generalul Masoud Jazayeri, vicepresedintele Statului Major al armatei iraniene, potrivit Mediafax.

"Actualul razboi terorist din Siria a fost planuit de Statele Unite si de tarile reactionare din regiune pentru distrugerea frontului de rezistenta impotriva Israelului. Cei care alimenteaza conflictul nu vor scapa de razbunarea popoarelor", a atras atentia Jazayeri.

Iranul acuza constant Statele Unite, alte tari occidentale si arabe ca sustin insurgentii sirieni care lupta impotriva regimului de la Damasc.

Pentagonul, pregatit sa puna in aplicare optiuni militare, daca Obama ordona acest lucru

Pentagonul este pregatit sa puna in aplicare o interventie militara in Siria, daca presedintele Barack Obama va ordona acest lucru, a afirmat duminica secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, potrivit Reuters.

Hagel a reiterat afirmatiile Casei Albe conform carora SUA inca investigheaza presupusa utilizare de catre guvernul sirian a unor arme chimice impotriva civililor, citeaza Agerpres. In acelasi timp, a precizat ca armata americana, care isi repozitioneaza fortele navale in Marea Mediterana pentru a-i da presedintelui optiunea unei lovituri armate, este pregatita sa actioneze daca i se cere.

"Presedintele Obama i-a cerut Departamentului Apararii sa pregateasca optiuni pentru toate eventualitatile. Am facut acest lucru si suntem gata sa punem in aplicare orice optiune, in cazul in care acesta (Obama) decide asupra uneia din aceste optiuni", a afirmat secretarul Apararii intr-o conferinta de presa la Kuala Lumpur, in cadrul unei vizite de o saptamana in Asia.

Surse din domeniul securitatii americane si europene au afirmat ca SUA si agentiile de informatii aliate au facut o evaluare preliminara potrivit careia fortele siriene au utilizat arme chimice, iar ONU a cerut acces pe teren pentru a investiga aceste acuzatii.

Hagel a participat la o intalnire, sambata, intre presedintele american si echipa sa de securitate nationala pe subiectul Siriei. Intrebat, dupa intalnire, daca este convins ca au fost utilizate arme chimice in aceasta tara, secretarul apararii a raspuns: "Noi, impreuna cu aliatii nostri, continuam sa evaluam informatiile

si detaliile acestor informatii privind utilizarea de arme chimice".

"Nu as merge mai departe pe acest subiect pana nu obtinem mai multe informatii, bazate pe fapte", a continuat Hagel.

Casa Alba este sub presiune dupa ce opozitia siriana a acuzat regimul de efectuarea, miercuri, a unui atac de amploare cu arme chimice, care ar fi ucis cel putin 1.000 de persoane. In urma cu un an, presedintele american a afirmat ca utilizarea unor astfel de arme ar reprezenta o "linie rosie" pentru SUA.

Spitalele din Siria au tratat aproximativ 3.600 de pacienti cu "simptome neurotoxice" dupa atacul comis la Damasc pe 21 august, dintre care 355 au murit, a anuntat organizatia Medici fara Frontiere, precizand insa ca nu are capacitatea de a confirma "stiintific" utilizarea armelor chimice.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, organizatie apropiata opozitiei siriene, a anuntat ca la Damasc s-au inregistrat 322 de morti, dintre care 54 de copii, in urma presupusului atac cu arme chimice.

Regimul sirian neaga in bloc si ii acuza pe inamicii sai rebeli ca ei insisi au folosit arme chimice in apropiere de Damasc.

Sambata seara, regimul Bashar al-Assad a comunicat ca nu a utilizat niciodata arme chimice de la inceperea conflictului. Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si un conflict armat intre fortele insurgente ale opozitiei si serviciile de securitate subordonate regimului Bashar Al-Assad. Bilantul confruntarilor este, potrivit estimarilor ONU, de cel putin 100.000 de morti.

Rusia, princialul aliat al Siriei pe scena internationala, a atribuit insurgentilor sirieni presupusul atac cu arme chimice, afirmand ca este un act de manipulare in scop propagandistic. "Opozitia siriana refuza sa ofere acces anchetatorilor la locul incidentului. Apar din ce in ce mai multe dovezi ca este vorba de un act criminal planuit cu mult inainte, un act provocator. Pe Internet, relatarile despre incident circulau cu cateva ore inainte de asa-numitul atac. Este o actiune premeditata", a reactionat Aleksandr Lukasevici, purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe. "In contextul acestui nou val de propaganda antisiriana, credem ca apelurile unor capitale europene de a face presiuni asupra Consiliului de Securitate ONU si de utilizare a fortei sunt inaccceptabile", insista Ministerul rus de Externe.