Ministrul britanic al Educatiei, Michael Gove, a anuntat ca reforma educatiei pe care vrea sa o implementeze din septembrie anul viitor prevede majorarea numarului de ore de scoala pe zi, dar si scurtarea vacantelor. Principalele doua obiective pe care ministrul vrea sa le atinga prin aceasta masura sunt imbunatatirea performantei scolare a elevilor si acordarea unui ajutor parintilor care lucreaza mult si nu isi pot supraveghea copiii atunci cand termina orele, scrie The Guardian. Sindicatele condamna proiectul ministrului Educatiei, in timp ce surse guvernamentale avertizeaza: "Putem fie sa incepem sa muncim la fel de mult precum chinezii, fie in curand toti vom munci pentru chinezi".

Foto: Agerpres

Michael Gove sustine ca sistemul scolar a fost conceput pentru economia agrara a secolului al IX-lea si are marele pericol de a lasa copiii britanici la un nivel mult in urma celor din Asia. Ministrul a povestit ca in timpul copilariei sale in vacanta din octombrie copiii mergeau pe camp la scos cartofi. "Era si vremea in care majoritatea mamelor ramanea acasa. Lumea aceea nu mai exista si nu ne putem permite sa avem un sistem de educatie care a fost stabilit in esenta in secolul al IX-lea", a declarat oficialul.

Reforma pe care acesta vrea sa o implementeze din septembrie anul viitor le da scolilor de stat optiunea de a ramane deschise pana la 16:30 si introduce o vacanta de vara de doar patru saptamani.

Aceste schimbari reprezinta o schimbare profunda a sistemului, scrie The Guardian, care noteaza ca este nevoie automat de refacerea contractelor cu profesorii. Ministrul britanic a facut deja demersuri si in acest sens, cerand saptamana aceasta Corpului de Control al Scolilor Independente sa examineze programul de lucru. Contractul actual prevede ca profesorii lucreaza 195 de zile sau 1.265 de ore pe an.

Sindicatele nu sunt insa de acord cu propunerile ministrului britanic al Educatiei. Christine Blower, secretar general al Sindicatului National al Profesorilor, a replicat ca "profesorii si elevii petrec deja mai multe ore in clase decat majoritatea altor tari si au si unele dintre cele mai scurte vacante de vara".

Ministrul a declarat insa ca ar putea exista cateva obstacole legislative si birocratice care impiedica toate scolile sa se schimbe in aceasta directie, "dar cred ca [reforma - n.red.] este in concordanta cu presiunile unei societati moderne". "Cred si ca va fi usor pentru familie", a precizat acesta.

Michael Gove

Michael Gove

Foto: michaelgove.com

In cadrul unei conferinte, Michael Gove a avertizat ca din cauza sistemului scolar elevii au un handicap fata de colegii lor din alte tari. Ministrul a dat exemplul sistemului de invatamant de succes din Asia de est, care le-a impus elevilor standarde mai inalte si vacante mai scurte. "Am observat ca in Hong Kong, Singapore si in alte tari est-asiatice asteptarile in ce priveste cunostintele de matematica sau stiinte sunt, la fiecare nivel, mai exigente decat in aceasta tara. Pentru a atinge acele niveluri este de asteptat un nivel mai inalt de efort din partea elevilor, a parintilor si a profesorilor. Zilele de scoala sunt mai lungi, vacantele scolare sunt mai scurte. Pentru a reusi, munca asidua trebuie sa stea la baza a orice faci", a declarat ministrul britanic al Educatiei.

"Daca te uiti la durata zilei de scoala in Anglia, la lungimea vacantei de vara... atunci ne luptam sau mai degraba alergam in aceasta cursa globala intr-un mod care ne asigura ca luam startul cu un handicap semnificativ", a continuat Michael Gove. The Guardian citeaza o sursa guvernamentala care a declarat, referitor la declaratiile ministrului Educatiei: "Putem fie sa incepem sa muncim la fel de mult precum chinezii, fie in curand toti vom munci pentru chinezi".

In sistemul scolar britanic actual, anul scolar are 190 de zile. Elevii au o vacanta de vara de aproximativ sase saptamani, doua saptamani de vacanta pentru Craciun si Paste, precum si alte trei vacante de cate o saptamana. Zilele de scoala incep de obicei in jurul orei 9:00 si se termina la 15:00 sau 15:30. / Prin comparatie, in Romania anul scolar are 178 de zile.Vezi aici structura anului scolar din Romania

Unele scoli care in sistemul britanic au o libertate mai mare in organizarea programului scolar tin deja elevii la ore mai mult decat scolile de stat, noteaza The Guardian.

Intrebat daca va urma o greva a profesorilor, ministrul britanic al Educatiei a declarat: "Da. Pare sa fie o competitie intre NUT si NASUWT [principalele sindicate ale profesorilor - n.red.] pe membri". Michael Gove le-a transmis sindicalistilor: "dovediti-mi ca gresesc".

Pe de alta parte, David Willetts - ministrul britanic pentru universitati si stiinta - a anuntat ca vrea sa aduca in sistemul universitar elevi din medii defavorizate, trimitandu-le scrisori de incurajare din partea ministrilor.

Mircea Miclea: Efectul unei discipline nu trebuie masurat numai pe notele care se obtin sau pe olimpiadele internationale, ci pe termen lung. Ce produce ea in economie?

Mircea Miclea

Mircea Miclea

Foto: AGERPRES

Amintim ca fostul ministru al Educatiei Mircea Miclea a declarat pentru HotNews.ro in cadrul dezbaterii "Este matematica predata in scoala prea grea?" ca "in momentul de fata la Berkeley, cu date precise, 35% din studenti sunt asiatici. Mult peste ponderea populatiei asiatice din Statele Unite".

"Statistic vorbind, la nivel mondial, peformantele cele mai avansate le au asiaticii, in primul rand chinezii. E o predispozitie legata de limba pe care o utilizeaza si de modul in care numesc numerele, dar si de faptul ca au deprinderea de a munci, spun autorii acestor studii. Au deprinderea de a munci constant. Ei chiar fac analiza modului de a munci la orez. Oamenii care cultiva orez lucreaza in medie in jur de 12-14 ore pe zi. Sute de mii de ani de lucru constant lasa urme pe creier si incepi sa ai aceeasi atitudine fata de orice sarcina", a explicat pentru HotNews.ro fostul ministru al Educatiei.

Potrivit lui Miclea, "chinezii care merg in Statele Unite cand intra in clasa I au cu 15 puncte la testele de inteligenta mai putin decat americanii nativi. In clasa a VI-a au cu 10 puncte peste. Principalul factor este faptul ca ei lucreaza cam de doua ori si jumatate mai mult decat americanii. Reusita lor academica este vazuta ca fiind reusita intregii familii, nu numai a lor ca indivizi. Familia intreaga se mandreste cu chestia asta, asa e cultura lor. Si atunci sunt si mai motivati. Bref: Chinezii au performantele cele mai ridicate".

Fostul ministru al Educatiei a vorbit si despre efectele succesului elevilor la scoala. "Efectul este pe termen lung. Efectul unei discipline nu trebuie masurat numai pe notele care se obtin sau pe olimpiadele internationale, ci pe termen lung. Ce produce ea in economie? Or matematica aceasta avansata a produs IT-ul. Or IT-ul chiar este vizibil, la noi, iar asta se datoreaza in primul rand matematicii. Din pacate, se putea dezvolta si mai mult. Moisil a facut primul institut de informatica din lume, una dintre cercetarile lui este logica matematica. Dar din pacate ce a inceput el sa construiasca atunci a fost dupa aceea stricat in ultimii ani ai lui Ceausescu, cand s-au redus drastic institutele", a declarat Mircea Miclea.

"Deci vreau sa cred ca este in continuare un atu si e pacat cand avem atat de putine atuuri sa renuntam la el. Chiar cu pretul ca unii oameni sa spuna ca e prea greu. Da, dar este un atu, ne creste vizibilitatea, atrage investitii straine. Pana la urma se leaga de bani toata povestea aceasta. Nu trebuie cedat aici si nu sunt de acord sa negociezi populist dificultatea subiectelor", a incheiat fostul ministru.

Citeste si: