Schimbare majora pentru admiterea la facultate. Notele din liceu vor putea fi luate din nou in considerare pentru admitere

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Joi, 18 aprilie 2013, 18:44 Actualitate | Esenţial


Catalog
Foto: Agerpres
Universitatile vor putea lua in considerare in organizarea sesiunilor de admitere de anul acesta si notele obtinute de candidati in timpul liceului, a decis Ministerul Educatiei. Prevederea face parte din ordinul privind organizarea admiterii la facultate pentru anul universitar 2013-2014, care a fost publicat astazi in Monitorul Oficial. Contactat de HotNews.ro, ministrul Educatiei Remus Pricopie a declarat: "Este o posibilitate. Decizia apartine universitatilor. Eu cred ca daca legea nu interzice, Ministerul nu trebuie sa introduca astfel de restrictii".

Amintim ca in urma cu un an ministrul de atunci al Educatiei, Catalin Baba, a modificat modalitatea de admitere la facultate, astfel incat anul trecut s-a intrat doar prin examen sau pe baza mediei de la Bacalaureat, dar universitatile nu au putut folosi mediile din timpul liceului. Baba declara atunci pentru HotNews.ro ca "pentru ca Bacalaureatul este un examen serios, el poate fi folosit, dar nu pot fi luate in considerare la admitere mediile din timpul anului. Incurajam universitatile performante sa aiba sisteme competitive de admitere".  

Ce spune ordinul publicat astazi, 18 aprilie, in Monitorul Oficial:
Art. 12 - (3) La calculul mediei generale de admitere la studii universitare de licenta si de master pot fi luate in considerare notele de la probele de bacalaureat, media de la bacalaureat, licenta si/sau notele din anii de studii, dupa caz, conform propriei metodologii.

Ce spunea ordinul de anul trecut:
Art. 12 - (3) La calculul mediei generale de admitere pot fi luate in considerare notele de la probele de bacalaureat sau media de la bacalaureat, licenta sau disertatie, dupa caz, dar nu pot fi luate in calcul mediile sau notele din anii de studii.

Cu alte cuvinte, noutatea pe care o aduce acest ordin de ministru este faptul ca din aceasta vara vor putea fi folosite din nou la admiterea in facultati notele obtinute de elevi in timpul liceului, pe langa notele si media de la Bacalaureat.

Care sunt prevederile ordinului de ministru privind admiterea la facultate, master si doctorat in anul universitar 2013-2014

Ministerul Educatiei a publicat astazi, 18 aprilie, in Monitorul Oficial ordinul nr. 3.544/2013 privind cadrul general de organizare si desfasurare a admiterii in ciclurile de studii universitare de licenta, de master si de doctorat pentru anul universitar 2013 - 2014.

Cele mai importante prevederi ale ordinului:
 • admiterea poate fi organizata in sesiuni, inainte de inceperea anului universitar / Ordinul de anul trecut preciza ca se pot organiza maximum 2 sesiuni de admitere
 • la admiterea in facultatile unde predarea este in limba romana, la solicitarea scrisa a candidatilor care au sustinut la bacalaureat si proba la limba si literatura materna, examenul de admitere se poate sustine si in limbile materne respective, cu respectarea autonomiei universitare
 • Pentru studiile universitare organizate intr-o limba straina, admiterea va contine obligatoriu o proba de competenta lingvistica, eliminatorie, notata cu admis/respins. (la fel ca anul trecut)
 • la admiterea in toate ciclurile de studii universitare pot participa si cetatenii statelor membre UE, din Spatiul Economic European si din Confederatia Elvetiana in aceleasi conditii prevazute de lege pentru cetatenii romani, inclusiv in ceea ce priveste taxele de scolarizare. (la fel ca anul trecut)
 • Un candidat poate fi admis si inmatriculat ca student la cel mult doua programe de studii concomitent, indiferent de institutiile de invatamant care le ofera. Un candidat declarat admis poate beneficia de finantare de la bugetul de stat (anul trecut era finantare prin granturi de studii - n.red.) pentru un singur program de licenta, pentru un singur program de master si pentru un singur program de doctorat. Candidatul declarat admis la mai multe facultati opteaza pentru programul de studii care va fi finantat de la bugetul de stat prin depunerea diplomei de bacalaureat sau a diplomei ciclului de studii universitare anterior absolvit, dupa caz, in original, la facultatea pe care doreste sa o urmeze, respectand termenul de depunere stabilit de aceasta din urma. 
 • Absolventii de liceu care au luat Bacalaureatul sau licenta sau disertatia in sesiunile corespunzatoarea anului scolar/universitar 2012 - 2013 prezinta la inscriere diploma de bacalaureat/ licenta/ master sau adeverinta eliberata de catre institutia de invatamant in care se mentioneaza media generala, mediile obtinute in anii de studiu, termenul de valabilitate si faptul ca nu a fost eliberata diploma. 
 • Media generala minima de admitere la studii universitare de licenta, de master si de doctorat nu poate fi mai mica decat 5 sau decat un numar minim de puncte echivalent. (la fel ca anul trecut)
 • La calculul mediei generale de admitere la studii universitare de licenta si de master pot fi luate in considerare notele de la probele de bacalaureat, media de la bacalaureat, licenta si/sau notele din anii de studii, dupa caz, conform propriei metodologii / Ordinul de anul trecut prevedea ca "nu pot fi luate in calcul mediile sau notele din anii de studii".
 • Ordinea de clasificare rezultata in urma admiterii va fi utilizata si pentru repartizarea locurilor finantate de la bugetul de stat, acestea revenind celor mai bine clasati candidati din fiecare domeniu. (la fel ca anul trecut)
 • Universitatile au obligatia intocmirii contractelor de studii dintre studenti inmatriculati si rectorul universitatii
 • Rezolvarea contestatiilor este in exclusivitate de competenta institutiilor de invatamant superior, conform metodologiilor proprii de admitere. Nu se admit contestatii pentru probele orale, de aptitudini sportive sau artistice. Decizia comisiei de contestatii este definitiva. (la fel ca anul trecut)
Metodologia-cadru de organizare si desfasurare a examenelor de licenta/diploma si disertatie

Tot pe 18 aprilie a fost publicat in Monitorul Oficial si Ordinul nr. 3.545/2013 privind aprobarea Metodologiei-cadru de organizare si desfasurare a examenelor de licenta/diploma si disertatie. Conform acestuia, examenul de licenta/diploma (examenul de diploma se numeste astfel in cazul domeniului stiintelor ingineresti) consta din doua probe, la fel ca anul trecut:
 • proba 1: evaluarea cunostintelor fundamentale si de specialitate
 • proba 2: prezentarea si sustinerea lucrarii de licenta/proiectului de diploma
Prezentarea si sustinerea lucrarii de licenta/ proiectului de diploma sunt publice, iar probele de mai sus "se desfasoara in prezenta, in acelasi loc si in acelasi moment, a comisiei de examen si a examinatului". Media de promovare a examenului de licenta trebuie sa fie cel putin 6.00, iar nota de promovare la fiecare din cele doua probe trebuie sa fie cel putin 5.00.

Examenul de disertatie (se sustine la finalizarea masterului) consta intr-o singura proba: prezentarea si sustinerea lucrarii de disertatie. Sustinerea lucrarii este publica, iar media de promovare trebuie sa fie cel putin 6.00.

Examenele de finalizare a studiilor se pot organiza in 3 sesiuni ale aceluiasi an calendaristic, in perioadele stabilite de senatul universitar, prevede metodologia-cadru.
 • Fata de metodologia de anul trecut, in metodologia-cadru pentru 2013 dispare urmatorul articol: "Rectorul poate anula, cu aprobarea senatului universitar, un examen de finalizare a studiilor, un certificat sau o diploma de studii, atunci cand se dovedeste ca s-a obtinut prin mijloace frauduloase sau prin incalcarea prevederilor Codului de etica si deontologie universitara".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11953 vizualizari

 • +30 (30 voturi)    
  pesede = cret1nism perpetuu (Joi, 18 aprilie 2013, 19:30)

  JG [utilizator]

  Nu se poate!
  Abia scapasem de idiotenie
  Nu mai vreau sa vad elevi de la scoli si licee slabe cu note mari!
  NU E DREPT!
  La liceele BUNE exigenta e mare si bine-venita, si nu putem compara competentele dupa note.
  RUSINE pesede!
  • +4 (4 voturi)    
   O minune nu tine mai mult de trei zile (Vineri, 19 aprilie 2013, 11:32)

   Mihail4321 [utilizator] i-a raspuns lui JG

   Un lucru bun trebuie sa dispara.
   De ce sa fie examen de admitere? Sa se streseze bietii elevi?
   Se vede distributia mediilor din gimnaziu:

   http://www.scribd.com/doc/123726186/Medii-gimnaziu-vs-Evaluare-nationala-2012

   Sunt gata sa pariez ca tot cam asa arata si pt liceu.
  • 0 (0 voturi)    
   corect (Luni, 22 aprilie 2013, 9:49)

   I.Micu [utilizator] i-a raspuns lui JG

   Nu pot sa nu observ in plus de cele ce ati scris ca se fuge de un eventual examen de admitere la facultate ca de cel de pe comoara.
 • +11 (13 voturi)    
  ministrul care decide... (Joi, 18 aprilie 2013, 20:30)

  Irina25 [utilizator]

  Si in legatura cu deturnarea de fonduri din Cercetare, ce a mai "decis" asa-zisul ministru? Sa fie atenti, totusi. E vorba de una din institutiile de baza ale unei tari membra a UE...
 • +19 (19 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 18 aprilie 2013, 20:31)

  [anonim]

  • -9 (9 voturi)    
   nu Funeriu, ci Baba (Joi, 18 aprilie 2013, 23:55)

   fghh [utilizator] i-a raspuns lui

   cu finanțarea per elev (sau student), Funeriu a aruncat ultima lopată de pământ pe joaca românească de-a școala.

   măsura desființării admiterilor pe dosare a fost luată de Baba, în cele două luni cât a fost ministru (înlocuit urgent, că se dovedea periculos de eficient).

   facultățile și universitățile nu-și permit să renunțe individual la admiterile pe dosare, fiindcă-și pierd studenții - transformați în clienți de „reforma” lui Funeriu - și dau faliment, pe modelul „ai pretenții? - dispari”

   cinste nouă că la minister a apărut un nou c...r pus pe fapte mari. în urmă cu vreo două săptămâni studenții de prin București și Cluj căutau leacuri pentru învățământ, și presa „serioasă” i-a tratat cu fundul. cât de curând, învățământul din România va avea nevoie cel mult de îmbălsămare.
 • +12 (12 voturi)    
  ... (Joi, 18 aprilie 2013, 20:46)

  tirolez [utilizator]

  Foarte proasta ideee, sa speram ca universitatile serioase vor ramane la ideea de examen.
 • +11 (13 voturi)    
  notele din liceu (Joi, 18 aprilie 2013, 21:00)

  obrigado [utilizator]

  Baaaiii inteligentilor de la Ministerul Inteligentilor, cat va trebuie sa intelegeti ca noi romanii nu prea putem fi obiectivi.Singura sansa de obiectivitate in Romania este ADMITEREA!.Cum sa compari notele de la scoli bune cu cele de la Cuca Macaii? RUSINE SA VA FIE !!!
 • +13 (13 voturi)    
  Comanda de la bizoni (Joi, 18 aprilie 2013, 22:22)

  Jean Phoutaille-Marais [utilizator]

  Rinocerii au dat o comanda ce trebuie onorata: trebuie mai mult material pentru anul I de anul viitor.
 • +8 (8 voturi)    
  Nu va ies afacerile???,hai cu prostii la gramada!! (Joi, 18 aprilie 2013, 22:23)

  andreesanu [utilizator]

  Hotia e tot hotie fie ca-i patronata de cocalari,smenari ,mafioti,ori asa zisi profesori !!!.
  Unii au ramas profesori si am tot respectul ,altii s-au facut negustori de suflete nevinovate,negustori de de diplome echivalente in suluri de hirtie igenica ca si utilitate .
  Natia asta n-are sanse sa-si revina fara o scoala adevarata,o scoala pe merit,pe valoare nu pe minciuna.
 • +9 (9 voturi)    
  nepotism si spaga! (Joi, 18 aprilie 2013, 22:49)

  un dac [utilizator]

  toti prostovanii care au pile sau bani, toti spagarii care se prezinta cu cadouri de 1 martie, 8 martie, 1 decembrie, 1 mai, 1 iunie, ziua de nastere, ziua de nume, ziua mallurilor, ziua egala cu noapte etc vor obtine note mari pentru odraslele lor.
  pricopie din inertie isi apara propriul sistem valoric.
  Propun sa se redenumeasca toate universitatile Stefan Gheorghiu.
 • -3 (3 voturi)    
  admitere (Joi, 18 aprilie 2013, 23:21)

  nilete [utilizator]

  facultatile sa recruteze viitorii studenti .elevii sa nu stie. doar sa invete .
 • +3 (3 voturi)    
  Vorbim despre salarii finale de 200-350 euro (Vineri, 19 aprilie 2013, 3:33)

  mens [utilizator]

  Ce folos din studentie daca iesi mai indobitocit decat intri? Dai peste incompetenti gen Florin Dumitru Popescu, Magurele si ti se intoarce de atata cercetare.
 • +7 (7 voturi)    
  Absurdidate minoritara? (Vineri, 19 aprilie 2013, 9:50)

  Chiar Eu [utilizator]

  De ce vrei sa studiezi in limba romana dar nu vrei sa dai examenul de admitere in limba romana? Poate imi explica si mie cineva? Cat de departe pot merge absurditatile astea cu minoritatile?

  "la admiterea in facultatile unde predarea este in limba romana, la solicitarea scrisa a candidatilor care au sustinut la bacalaureat si proba la limba si literatura materna, examenul de admitere se poate sustine si in limbile materne respective, cu respectarea autonomiei universitare"
 • +3 (3 voturi)    
  Multiplicati dottorii (Vineri, 19 aprilie 2013, 11:54)

  Parzivall [utilizator]

  a spus Ponta...ca sa nu se mai simta stingher.
 • +2 (2 voturi)    
  Eu am avut noroc cu examenul de admitere (Vineri, 19 aprilie 2013, 12:27)

  abel [utilizator]

  ...altfel, daca se tinea cont de notele din liceu care erau medii , nu stiu daca intram sau poate intram , dar nu cred ca mai aveam bursa si fara bursa si fara alti bani...:((
  As vrea sa existe si o sansa reala pentru studentii saraci , dar inteligenti ...
  PS: ce te faci daca nu te place un profesor si iti da numai note mici , chiar daca tu nu esti chiar asa de pros si nu ai pile, nu ai banit????
 • +2 (2 voturi)    
  STUDENTUL CERSETOR (Sâmbătă, 20 aprilie 2013, 8:49)

  Divinus [utilizator]

  Comentand laudele unui universitar brasovean,specialist in IT,la adresa licentiatilor din facultatea in care lucra,un altul i-a adrest urmatoarea intrebare-comentariu:

  „Am si eu o curiozitate: tu ai intervievat vrun tinar absolvent de facultate in ultimii 5-6 ani?
  Eu am intervievat peste 100. Din astia 100 cam 70 nu aveau cunostinte elementare de anul 1. Inca 20 mai stiau cite ceva, dar total insuficient pentru a-l considera licentiat. Restul de 10 erau oarecum decenti,am reusit sa scot de la ei ceva cam de nivelul unui bun absolvent de liceu, cu exceptia a doi, care intr-adevar invatasera. Si aici vorbim de universitatea tehnica din Iasi, facultatea de calculatoare/informatica/etc.
  Cam asta produce minunatul invatamant romanesc: analfabeti cu facultate.Diversele scandaluri cu licente fictive sau pur formale,diplome false etc.s-au dat uitarii numai ca , pe piata muncii sunt poate 100 de mii de posesori de astfel de „hartii”pe care abia le pot citi. Ce vor face tinerii astia in viata? Nimic. Erau mult mai cistigati daca invatau o meserie pe masura capacitatii lor intelectuale si cistigau o piine alba.”

  „ Tie ti se pare normal ca din 4-500 de CV-uri trimise pentru 1 post sa poti alege max 10 oameni pe care sa-i chemi la interviu tehnic? Si din astia sa poti recomanda pentru interviul urmator 1-2? Cam asta e situatia in IT. In contabilitate/audit unde cunosc bine domeniul situatia e oarecum similara (difera destul de putin proportiile).Si asta in doua domenii mai cautate,mai bine platite,pentru ca in altele gen grept,filozovie,economie generala,matematica, fizica,chimie,etc.stc.,acolo este un analfabetism total. Superficialitatea celor mai multi este atat de mare ca cel putin o treime din posesorii unei diplome de licenta garnisita cu una-doua de masterat nu pot spune ce meserie,profesie,functie ar putea sa indeplineasca chiar si la limita minimei rezistente „.
 • +1 (1 vot)    
  VIITORUL CAPITALISMULUI DE CUMETRIE (Sâmbătă, 20 aprilie 2013, 9:07)

  Divinus [utilizator]

  Potrivit rezultatelor raportului "Primii pasi pe piata muncii", realizat de un larg colectiv de cercetare pe aceasta tema,format din 10 Universitati din Franta,Italia si Marea Britanie impreuna cu reprezentantii a 10 mari concerne,institutii financiare si institutii publice de mare anvergura (aprilie,2013) afirma cert ca peste 80 % din tinerii care isi cauta un loc de munca au tendinta de a-si supraevalua nivelul de pregatire si considera ca institutiile superioare de invatamant nu contribuie suficient la pregatirea lor pentru a se angaja si a performa la primul loc de munca,. . Aproape 50% dintre respondenti considera ca pregatirea de care beneficiaza in cadrul institutiilor de invatamant superior este slaba sau foarte slaba, comparativ cu cerintele pietei muncii.
  Dar sa ne lamurim:
  1.Universitatile „de top” catalogate ca facand parte din cea mai importanta categorie valorica - Universitati de Cercetare Avansata si Educatie, au programe de studiu, manuale, aplicatii care acopera cel putin 90% din cerintele specialitatilor de varf pentru un invatamant de performanta,desi calitatea globala a portofoliului cadrelor didactice a scazut cu cel putin 25% in ultimii 10 ani.
  2. Dar oferta nu mai gaseste cerere.La cerintele societatii performante studentii ar trebui sa raspunda tot mai ambitios:
  . sa invatam,sa invatam zi si noapte,
  - sa perfectionam si sa reinventam stiinta si arta invatarii.

  Numai ca cei care se ambitioneaza sa faca asta se imputineaza continuu ; apoi nu toti pot face asta cu seriozitate : sunt multi pe care nu-i duce capul,pe altii nu-i duce vointa,n-au fost educati de mici in spiritul muncii,vor sa treaca prin viata pacalind-o, pasiunea vietii lor este …..o cumplita lene.Unii merg pana acolo incat cred ca numai “ prostii “muncesc ,altii au fost inoculati cu moto-ul romanului: “oricat ne-ar plati ei de putin noi suntem in stare sa muncim si mai putin !” Si din pacate astia sunt din ce in ce mai multi.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by