Ungaria: Studentii de pe locurile bugetate - obligati prin Constitutie sa ramana in tara sa lucreze un numar dublu de ani fata de perioada scolarizarii. Care sunt argumentele guvernului

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Luni, 11 martie 2013, 17:12 Actualitate | Internaţional


Protestele studentilor din Ungaria
Foto: Agerpres
Studentii din Ungaria care studiaza pe locuri bugetate de stat trebuie sa semneze, dupa admitere, un contract prin care se obliga sa lucreze in tara un numar de ani dublu fata de cel al studiilor. Daca decid sa se angajeze in alta tara, trebuie sa restituie statului banii pentru toti anii de studii. Prevederile fac parte din legea educatiei care a intrat in vigoare in 2011, iar astazi Parlamentul Ungariei a votat introducerea acest articol si in Constitutie.
Luni, 11 martie, in Parlamentul Ungariei a supus la vot al patrulea pachet de amendamente la noua Constitutie care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2012. Fidesz, partidul conservator aflat la putere, detine o majoritate de doua treimi in Parlament, insa opozitia a boicotat votul de astazi, parasind sala parlamentului. Amendamentele la Constitutie au fost adoptate cu 265 de voturi "pentru", 11 - "impotriva" si 33 de abtineri, scrie BBC.

Parlamentarii maghiari au aprobat amendamentele catalogate de oficiali europeni ca "un pericol pentru democratie si statul de drept", informeaza Politics.hu. Janos Martonyi, ministrul ungar de Externe, a declarat astazi la Bruxelles ca guvernul va solicita avizul Comisiei de la Venetia pe cele 15 pagini de amendamente, potrivit sursei citate.

Unul dintre amendamente introduce in Constitutie obligativitatea ca studentii de pe locurile bugetate sa lucreze in Ungaria pentru o perioada dubla fata de cea a studiilor. Potrivit amendamentului, absolventii invatamantului superior de stat subventionat care decid sa lucreze in strainatate vor fi nevoiti sa restituie statului costul scolarizarii. Aceste articole sunt deja in vigoare, ca parte a Legii Educatiei in vigoare din 2011, insa acum guvernul vrea sa le introduca in Constitutie.  

Introducerea acestui amendament a starnit proteste in randul populatiei maghiare si critici din partea institutiilor europene.

6 martie: "Comisia Europeana este cu ochii pe amendamentul constitutional referitor la contractele pentru studenti", titra pe 6 martie Politics.hu. Pia Ahrenkilde Hansen, purtatoarea de cuvant a CE, declara atunci ca executivul european a luat cunostinta de amendamentul propus la Constitutia Ungariei si ca va urmari indeaproape evolutia acestuia.   

Laszlo Andor, comisarul european pentru Ocuparea fortei de munca, a declarat pe 5 martie ca executivul european evalueaza raspunsul Ungariei la problemele ridicate pe marginea contractelor cu studentii care le cer absolventilor sa ramana in tara pentru a munci in cazul in care primesc bursa de la stat. In cadrul unei conferinte sustinute la Budapesta, acesta a afirmat ca reprezentantii Comisiei Europene sunt intr-un "schimb intensiv cu reprezentantii Ministerului ungar al Resurselor Umane in ceea ce priveste contractele pentru studenti".

8 martie: Ministrul de Externe de la Budapesta sustine ca toate criticile internationale sunt nefondate

Janos Martonyi, ministrul de Externe de la Budapesta, sustine ca majoritatea discutiilor referitoare la aceste amendamente sunt cauzate de neintelegeri sau pe o informare insuficienta. Intr-o scrisoare trimisa oficialilor UE si publicata vineri de catre agentia de presa MTI, ministrul ungar sustine ca introducerea in legea fundamentala a contractelor pe care studentii trebuie sa le respecte nu ar trebui interpretata ca o limitare a accesului la invatamantul superior.  

"Studentii raman liberi sa isi plateasca taxele de studiu. Sau studentii pot alege sa-si finanteze studiile printr-un imprumut preferential" garantat de stat, a sustinut ministrul maghiar citat de Politics.hu. Potrivit acestuia, "este clar ca trebuie gasit un echilibru intre beneficii si obligatii si ar fi de asteptat ca participantii care primesc educatie finantata total sa isi foloseasca abiliatile in beneficiul tarii".

Ungaria "respecta profund libera circulatie a muncitorilor", iar guvernul s-a consultat cu Comisia Europeana pentru "a garanta proportionalitatea masurii propuse",
a mai declarat Janos Martonyi.

8 martie: UE si SUA avertizeaza Ungaria cu privire la modificarea Constitutiei

Vineri, 8 martie, Comisia Europeana si-a exprimat ingrijorarea cu privire la votul de luni din Parlamentul ungar pe tema Constitutiei. Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, i-a spus premierului ungar Viktor Orban in cadrul unei convorbiri telefonice ca parlamentul ar trebui sa abordeze teme "in conformitate cu principiile democratice ale Uniunii Europene", scrie Reuters. Si Statele Unite ale Americii le-au transmis un avertisment liderilor de la Budapesta, spunand ca "aceste amendamente necesita o analiza mai atenta", scrie The Washington Times citandu-l pe purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat.

Partidul de opozitie LMP sustine ca introducerea prevederilor referitoare la educatie in Constitutie este neconstitutionala

Partidul ecologist de stanga din opozitie LMP sustine ca "este inacceptabil" faptul ca partidele de guvernamant intentioneaza sa forteze studentii sa munceasca in Ungaria dupa absolvire si sa priveze institutiile de invatamant superior de independenta economica - prin intermediul unor dispozitii care urmeaza sa fie introduse in legea fundamentala, noteaza Politics.hu.    

Un parlamentar al partidului de opozitie a declarat ca vara trecuta Curtea Constitutionala a decis ca "fortarea absolventilor sa ramana in Ungaria" este neconstitutionala. Introducerea in Constitutie a contractelor cu studentii este "in mod clar neconstitutionala" si va deschide calea pentru inchiderea universitatilor si colegiilor din afara Budapestei, a declarat Agnes Osztolykan, potrivit sursei citate.

In replica la aceste acuzatii, Peter Hoppal - parlamentar Fidesz - a declarat ca educatia oferita tinerilor prin invatamantul superior este o investitie in aceasta tara suportata de catre contribuabili si, in consecinta, este corect ca oamenii sa se astepte ca dupa terminarea studiilor "acesti tineri sa ramana in Ungaria pentru un timp si sa lucreze".

11 martie: Fostul presedinte al Ungariei, Laszlo Solyom, face apel la actualul presedinte sa nu semneze modificarile constitutionale

Laszlo Solyom, fostul presedinte al Ungariei, a facut astazi apel la actualul presedinte maghiar sa isi exercite dreptul de veto in ce priveste modificarile la Constitutie. Intr-un articol trimis luni, 11 martie, agentiei de presa oficiale MTI si citat de Politics.hu, fostul presedinte sustine ca presedintele trebuie sa ia o decizie pentru a nu se ajunge la o situatie ireversibila.    

Acesta a declarat ca aproape toate amendamentele care ar urma sa modifice Constitutia au fost anterior declarate neconstitutionale si anulate de Curtea Constitutionala.

Context

In februarie 2012, ca parte a masurilor de austeritate, guvernul a anuntat ca scade cu aproape 40% numarul locurilor finantate de stat in universitati, scrie BBC. Premierul Viktor Orban a sustinut ca in Ungaria sunt prea multi absolventi care se lupta pe prea putine locuri de munca si ca statul va continua sa finanteze domenii precum ingineria, dar va reduce substantial subventiile pentru domenii ca economia si dreptul.

In acelasi timp, legea educatiei promovata la finalul lui 2011 prevede ca acei candidati declarati admisi pe locurile bugetate din universitati trebuie semneze un contract prin care se angajeaza sa ramana in Ungaria dupa absolvire si sa lucreze pentru o anumita perioada de timp. Sustinatorii acestui proiect au argumentat ca absolventii trebuie sa intoarca investitia facuta de stat in educatia lor.

Potrivit BBC, reprezentantii studentilor, parinti si profesori au transmis cereri oficiale catre Comisia Europeana de a analiza interdictia de a lucra in alte tari impusa absolventilor, sustinand ca aceasta incalca Tratatul de la Lisabona. Curtea Constitutionala a Ungariei a analizat si ea aceasta prevedere, dar judecatorii "au dat inapoi", potrivit sursei citate.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat in cadrul unei emisiuni televizate ca parintii nu au copii doar ca acestia sa le trimita carti postale din strainatate. Tinerii trebuie sa stea acasa si sa-si sustina familiile, a avertizat oficialul.

Legea prevede ca studentii trebuie sa lucreze in Ungaria un numar de ani dublu fata de cel al studiilor universitare, iar daca incalca aceasta prevedere studentii trebuie sa plateasca cel putin 50% din costurile alocate de stat pentru sustinerea lor in facultate.

Asociatiile studentesti
sustin ca in conditiile in care sistemul universitar din Ungaria este foarte selectiv, elevii din familiile sarace cel mai probabil nu vor fi acceptati pe locurile bugetate si, in consecinta, vor abandona educatia. O alta ingrijorare o reprezinta faptul ca aceasta masura poate avea consecinte diametral opuse fata de cele dorite: in loc sa opreasca fenomenul de 'brain drain', contractele ar putea determina un numar mare de studenti sa plece la studiu in alte state unde pot urma o universitate cu costuri mici sau chiar gratuit, fara nicio restrictie in ce priveste locul ulterior de munca, scrie Eurofound.  

Primele proteste ale studentilor pe aceasta tema au fost in octombrie 2011, inainte ca legea educatiei sa intre in vigoare.

Tarile Scandinave si Scotia sunt principalele destinatii ale maghiarilor care urmeaza studiile universitare in alte state decat Ungaria. In prezent, in Ungaria doua treimi dintre studenti sunt pe locuri finantate de stat, iar taxele de scolarizare variaza intre 1.360 de dolari si 9.000 de dolari pe an, scrie Insidehighered.com.

Rezultatul aplicarii acestui contract, pana acum, este in principal scaderea cu 20% a numarului de candidati la universitatile din Ungaria, informeaza Politics.hu. Potrivit sursei citate, anul acesta numarul studentilor care s-au inscris la examene pentru admiterea la facultate a fost de 95.000, fata de 110.000 anul trecut si 141.000 in 2011.

Prim-ministrul Viktor Orban a declarat ca vrea ca tara sa aiba o economie a muncii bazata pe sectorul manufacturier, unde crede ca este nevoie de mai putini absolventi de facultate. Guvernul pe care il conduce a argumentat ca pe piata muncii numarul angajatilor cu studii superioare este mai mult decat suficient. Orban a precizat ca este nedrept pentru platitorii de taxe din Ungaria sa le ofere educatie gratuita studentilor pentru ca acestia sa paraseasca apoi tara si sa munceasca pe salarii mai mari in Europa Occidentala, potrivit Insidehighered.com. Studentii admisi pe locurile de la buget au fost obligati sa semneze acest contract de la inceputul anului universitar.

Protestele studentilor

Studentii au protestat la inceputul lunii februarie fata de masurile luate de guvern in invatamantul superior. O asociatie studeneasca a anuntat ca prin acest protest cer executivului revenirea la numarul de locuri bugetate de stat din 2011, anularea contractelor cu studentii, precum si restabilirea autonomiei universitatilor si colegiilor de stat (Sursa).  

Cateva sute de studenti au participat la un protest organizat pe 12 februarie in Universitatea ELTE Budapesta si au avertizat ca vor organiza proteste de strada. O alta asociatie studenteasca s-a declarat "consternata" de faptul ca partidul de guvernamant a introdus amendamente constitutionale care contin chiar prevederi pe care studentii nu le mai vor in sistemul universitar din Ungaria.

Proteste au fost si sambata, 9 martie, cand mii de persoane au iesit in strada si au scandat impotriva modificarilor propuse la Constitutie, sustinand ca le vor fi retrase drepturi democratice esentiale, scrie Euronews. Demonstratia a avut loc in fata Parlamentului, iar printre protestatari s-a aflat si fostul primar al Budapestei Gabor Demszky.

Protestatarii au avut pancarte pe care scria: "O constitutie dreapta!", "Rasismul si antisemitismul sunt pacate de moarte" si "Constitutia, democratia, statul de drept!", potrivit Politics.hu.

Demonstratii fata de aceste amendamente au fost si pe 7 martie, cand protestatarii au scandat in fata sediului din Budapesta al partidului de guvernamant Fidesz. Ei au strigat: "Constitutia nu este un joc" si au cerut, printre altele, renuntarea la amendamentul privind studiile universitare (Sursa).

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17002 vizualizari

 • +6 (22 voturi)    
  Nu-i nimic (Luni, 11 martie 2013, 17:25)

  aqualung [utilizator]

  Nu-i nimic, studenții maghiari pot veni să facă facultatea în România, la universitățile cu predare în maghiară. Nu li se impune nimic, dar dacă măcar o parte din ei aleg chiar să rămână aici, tot e bine.
  • +2 (16 voturi)    
   Jesus (Marţi, 12 martie 2013, 1:38)

   lars [utilizator] i-a raspuns lui aqualung

   Ungaria ar face bine sa scape mai repede de Orban, altfel ajung la sapa de lemn si la balamuc. Nu stiu de ce, dar am impresia ca Orban nu face altceva decat sa tina Ungaria intr-o situatie mizerabila. Acum legea asta nu face decat sa isi bata joc de studenti: ii obliga sa stea intr-o tara unde nu au de lucru, si nici nu se ocupa crearea mediului care creaza locuri de munca. Sper sa nu le treaca prin cap aceasi chestie USListilor.
  • +9 (19 voturi)    
   OK (Marţi, 12 martie 2013, 7:21)

   Ana Armanca [utilizator] i-a raspuns lui aqualung

   Mi se pare corect. Costă zeci de mii de euro facultatea unui student, iar dacă el pleacă, noi rămânem cu banii daţi şi fără un specialist. De multă vreme spun că şi noi ar trebui să procedăm aşa. Ai libertatea să pleci să lucrezi oriunde, dar atunci plăteşte-ţi singur studiile.
   • -2 (6 voturi)    
    nu e chiar asa (Marţi, 12 martie 2013, 10:29)

    jescu [utilizator] i-a raspuns lui Ana Armanca

    Daca crezi ca studentul nu face si el o investitie, te inseli. Statul nu plateste tot, iar studentul trebuie sa aiba foarte multi bani ca sa poate face o facultate, mai ales din partea celor din provincie. La politehnica sunt zile cu 10 ore pe zi in orar. Pleci dimineatza, ai 2 ore pauza la amiaza, si mai vii seara dupa 12 ore. Aceasta investitie din partea studentului se vrea recuperata. Statul plateste facultatea, pentru ca incaseaza dupa aia mai mult din impozitele pe salariile mai mari ale celor cu studii superioare. Isi recupereaza garantat toata investitia. Mai trebuie si statul sa ofere conditii pentru locuri de munca pentru cei cu studii superioare. Statul nu poate inlocui grija pentru crearea de locuri de munca, cu o decizie extremista, de genul tzinerii fortate a oamenilor in tzara, ca pe vremea lui Ceausescu.
    • +4 (10 voturi)    
     ok (Marţi, 12 martie 2013, 12:39)

     Ana Armanca [utilizator] i-a raspuns lui jescu

     Statul investeşte în student din prima oră de grădiniţă! Ia caută pe net, cât ne costă pe noi, plătitorii de taxe şi impozite ca un copil să termine liceul. Iar ceea ce studentul investeşte, ia cu el dacă pleacă să muncească în altă parte. Singur spui că statul plăteşte facultatea pentru că încasează după aceea din impozite! Şi stai liniştit, şi eu plătesc impozit mare. Dar nu este corect ca eu să plătesc şi UK, Franţa, Germania să se bucure de munca mea, să aibă medicii care ne lipsesc nouă, deşi am dat banii pentru formarea lor. Ia mai fă o vizită prin spitale!
     • +1 (7 voturi)    
      in cazul doctorilor (Marţi, 12 martie 2013, 13:39)

      jescu [utilizator] i-a raspuns lui Ana Armanca

      Doctorii depun efort X ani de studiu iar cand termina sunt pusi intr-o situatie penibila, adica sa fie platiti ca si cineva fara liceu. Spitalele n-au fost renovate de mult si nu sunt dotate. De asta pleaca doctorii. Dupa parerea ta, solutia ar fi sa mentinem starea asta nedrepta prin fortza.
      • +3 (3 voturi)    
       diferenta (Marţi, 12 martie 2013, 13:58)

       T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui jescu

       Situatia e aceeasi si pentru profesori, ingineri, economisti, in general bugetari.
       Chestia cu X anii de invatat pe rupte s-a cam terminat de vreo 10-5 ani. Axcum sunt locuri la medicina garla, mii de locuri in fiecare facultate, cu sau fara taxa. la fel sapte sesiuni de exemene ca sa treaca toti in final. Nu mai e scoala aia de pe vremuri.
      • +1 (1 vot)    
       Tocmai (Vineri, 11 decembrie 2015, 9:50)

       Pep1 [utilizator] i-a raspuns lui jescu

       Este adevarat ca doctorii sunt pusi in situatia penibila de care vorbesti (ca si profesorii, de altfel). Aceasta problema nu se va rezolva daca forta de munca va pleca masiv peste hotare. Din contra, daca vom ramâne în tara si vom încerca, fiecare in domeniul lui, sa "miscam" ceva, sunt sanse sa se remedieze situatia.
       Exemplu: S-au dat niste legi pentru a încuraja angajarea in tara a programatorilor. S-a oprit astfel "exodul" acestora. Ce s-a întâmplat dupa? Multinationalele au venit în România si au început sa le ofere job-uri aici, job-uri bine platite, care contribuie an de an la PIB-ul României.
   • +2 (6 voturi)    
    Nu suntem pregatiti (Marţi, 12 martie 2013, 12:50)

    stef_an [utilizator] i-a raspuns lui Ana Armanca

    Comentarii precum cel de mai sus arata faptul ca nu avem mentalitatea necesara pentru a putea face o schimbare in Romania. Poate peste vreo 100 de ani...
    Pentru ca statul este incompetent si nu poate crea locuri si conditii de munca la nivelul concurentei atunci isi obliga tinerii cei mai valorosi sa ramana in tara. Este un abuz!
    Nici nu are rost sa mai spun ca este inutil si nu va face decat sa ii oblige pe cei care vor sa aiba o cariera in afara tarii sa plece imediat dupa liceu. Sa vezi atunci distractie...
    • 0 (2 voturi)    
     nu e abuz (Marţi, 12 martie 2013, 18:34)

     T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui stef_an

     Ar fi un abuz daca tinerii respectivi si-ar plati studiile sau daca tara ar fi suficient net de bogata sau inca, daca ar veni absolventi din alte tari care sa echiibreze situatia. Dar in conditiile unei tari sarace, nu e un abuz: este o limitare a pierderilor.
     • 0 (0 voturi)    
      Limitare limitata (Miercuri, 13 martie 2013, 9:59)

      stef_an [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

      Ce ai spus tu suna cam asa:
      Daca sunt sef si am pierderi in companie pot face orice, pentru ca nu e abuz, e "limitare a pierderilor". Ma intreb cum te-ai simti ca angajat intr-o astfel de companie.
      • 0 (0 voturi)    
       nu, nu e ceea ce am spus eu (Miercuri, 13 martie 2013, 10:36)

       T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui stef_an

       Nu, nu e ceea ce am spus eu si nici nu e ceea ce se va intampla de fapt. Nu e o lege retroactiva: cine vrea, accepta si semneaza contractul, cine nu, nu. Nu e nici o obligatie.
       Deci cum poti sa te simti daca semnezi ceva in cunostinta de cauza?
       • 0 (0 voturi)    
        N-ai inteles... (Miercuri, 13 martie 2013, 11:29)

        stef_an [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

        "Semnezi" cand te nasti in Ungaria, nu te intreaba nimeni. De asemenea "semnezi" cand platesti taxe zeci de ani in speranta ca copiii tai vor avea parte de educatie de calitate si guvernul, in loc sa faca reforma in invatamant si economie se apuca sa introduca clauze tampite. E de vis, ce sa mai discutam...
        • 0 (0 voturi)    
         taxe? (Miercuri, 13 martie 2013, 12:07)

         T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui stef_an

         Taxe se platesc in toate tarile si din acestea trebuie sa se asigura invtamantul obligatoriu, nu cel optional.
         Pe de alta parte, oamenii nu pot intelege ca o societate se schimba si ca ce era valabil acum 20 de ani nu mai merge astazi. Englezii au marit de 3 ori taxele la universitati, fara sa anunte asta cu ani de zile inainte: au facut-o pentru ca nu mai faceau fata financiar. Si chiar si cu taxele lor foarte mari nu-si permit, cum spunea deja cineva intr-un alt comentariu, sa formeze gartuit specialisti nici pentru ei, nici pentru altii,chiar si in conditiile in care ei primesc multi specialisti din afara. Clauza nu e tampita, poate sa para nedreapta si este pe undeva, dar daca visati ca traiti intr-o lume dreapta in care ai numai avantaje si nici o obligatie, atunci ar fi bine sa va treziti.
         • 0 (0 voturi)    
          Imi confirmati afirmatia initiala... din pacate (Miercuri, 13 martie 2013, 13:49)

          stef_an [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

          1. O lume in care ai numai avantaje, fara obligatii nu este dreapta(asa cum o numiti dumneavoastra), dimpotriva.
          2. Facultatile de stat SUNT subventionate cu bani din taxe.
          3. Modelul englez este unul de succes, incomparabil cu cel unguresc - care nu este doar ineficient ci si profund anti-european.
          Dupa cum ziceam, e nevoie de ceva timp, deocamdata nu putem intelege...
          • 0 (0 voturi)    
           padurea si copacii (Miercuri, 13 martie 2013, 14:24)

           T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui stef_an

           Hm, in materie de "antieuropean" cred ca ungurii au ce invata de la englezi, dar nu e acesta subiectul.
           Cat despre restul, constat ca nu aveti nici o vedere de ansamblu asupra problemei, doar crampeie. Mai precis nu vedeti padurea din cauza copacilor.
           PS Expresia pe care am folosit-o "o lume dreapta numai cu avantaje si fara obligatii" era si este specifica situatiie pe care o discutam si unde oamenii se plang ca e nedrept sa ai si obligatii daca ai un avantaj.
           • 0 (0 voturi)    
            :)) (Miercuri, 13 martie 2013, 15:01)

            stef_an [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

            Eu fac o afirmatie generala, dumneavoastra insistati sa intram in detalii, iar atunci cand ramaneti fara argumente ma etichetati ca neavand o "privire de ansamblu". :))
            Nu mai are rost sa continuam, sanatate...
            • 0 (0 voturi)    
             ?? (Miercuri, 13 martie 2013, 15:44)

             T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui stef_an

             Privirea de ansamblu trebuie sa o aveti asupra situatiei descrise in articol, nu in general, asupra planetei.
 • +8 (50 voturi)    
  Mi se pare corect (Luni, 11 martie 2013, 17:26)

  alex1234 [utilizator]

  Mi se pare corect:

  Statul nu poate finanta scolarizarea gratuita a cuiva in

  invatamantul superior iar acel cineva scolit gratuit pe

  banii statului sa plece a doua zi dupa absolvire din

  acea tara fara a contribui cu nimic (prin impozite, taxe,

  munca, expertiza, etc)...la bunastarea statului care i-a

  platit gratuit scolarizarea.

  Deci acel cineva ori da banii de scolarizare inapoi

  statului ori isi plateste de la bun inceput scolarizarea ori

  accepta sa lucreze un numar de ani in societatea care

  l-a sustinut Gratuit la Universitate


  Din pacate la noi de 25 de ani sant oameni care s-au

  folosit de Invatamantul Gratuit Universitar al Statului

  Roman pentru ca a doua zi dupa Absolvire sa

  emigreze ==> Statul Roman practic a pierdut astfel o

  groaza de bani scolarizand gratuit mii de studenti si ai

  pregati ca forta de munca calificata pentru alte State....
  • +12 (32 voturi)    
   putin realism nu strica (Luni, 11 martie 2013, 18:00)

   fara imunitate [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

   se vede ca nu ati absolvit vreo facultate in ultimii 10 ani. In primul rand, daca statul obliga studentul sa lucreze in tara trebuie sa-i ofere si locuri de munca. Altfel cum sa lucreze in tara? Asta se numeste ostatic in propria tara, sau oricum e absurd, sa te oblige sa ramai in tara dar locuri de munca ioc.
   In Romania e o problema foarte grava cu locurile de munca ptr absolventi de studii superioare, majoritatea studentilor care termina facultatea sunt obligati sa se indrepte in afara deoarece aici nu sunt destule locuri de munca potrivite ptr specializarea si nivelul de studii.
   • -5 (15 voturi)    
    Nu numai pentru studenti nu sunt locuri de munca (Luni, 11 martie 2013, 19:20)

    alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui fara imunitate

    Doamna,

    1. Sunt de acord ca e o rusine pentru Tara Noastra sa nu poata oferi locuri de munca Cetatenilor ei
    Asta trebuie sa ne dea de gandit sa nu-i mai votam pe cei care au condus tara asta timp de 23 de ani......

    2. Dar o anumita patura sociala nu poate fi favorizata fata de alta....
    Fie tara noastra cat de nenorocita ar fi in privinta locurilor de munca....toti cetatenii trebuie sa fie egali
    ===================================
    Nu numai pentru studenti nu sunt locuri de munca ci si pentru cei trecuti de 50 de ani care nu mai pot emigra la varsta lor...
    Nu numai pentru studenti nu sunt locuri de munca ci si pentru cei care au absolvit doar liceul...
    Nu numai pentru studenti nu sunt locuri de munca ci pentru toti cetatenii acestei tari nu sunt locuri de munca
    ===================================

    Deci cei care au Primit Gratuit o Subventie Suplimentara Gratuita de la Stat trebuie sa o dea inapoi daca decid sa plece din Tara .....
    Altfel ei ar fi avantajati cu o suma echivaland mii de euro fata de cei care au absolvit doar Liceul sau fata de cei cu studii superioare care au muncit in tara
    Deci chiar In conditiile de mizerie ale Tarii Noastre, nimeni nu trebuie sa primeasca un Avantaj Material fata de Altul (decat doar cei ajutati social din considerente de solidaritate umana)

    3. apoi zeci de mii de absolventi au plecat rapid in alte tari dupa ce au beneficiat gratuit de banii StatuluiRoman, fara a-si cauta 1 zi de lucru in Romania....dar observatia asta este colaterala

    4. Fundamental este ce v-am spus la punctul 2.
    • -3 (11 voturi)    
     Nu numai pentru studenti nu sunt locuri de munca (Luni, 11 martie 2013, 21:06)

     alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

     o anumita patura sociala nu poate fi favorizata fata de alta....
     Fie tara noastra cat de nenorocita ar fi in privinta locurilor de munca....toti cetatenii trebuie sa fie egali
     ===================================
     Nu numai pentru studenti nu sunt locuri de munca ci si pentru cei trecuti de 50 de ani care nu mai pot emigra la varsta lor...
     Nu numai pentru studenti nu sunt locuri de munca ci si pentru cei care au absolvit doar liceul...
     Nu numai pentru studenti nu sunt locuri de munca ci pentru toti cetatenii acestei tari nu sunt locuri de munca
     ===================================

     Deci cei care au Primit Gratuit o Subventie Suplimentara Gratuita de la Stat trebuie sa o dea inapoi daca decid sa plece din Tara .....
     Altfel ei ar fi avantajati cu o suma echivaland mii de euro fata de cei care au absolvit doar Liceul sau fata de cei cu studii superioare care au muncit in tara
     Deci chiar In conditiile de mizerie ale Tarii Noastre, nimeni nu trebuie sa primeasca un Avantaj Material fata de Altul (decat doar cei ajutati social din considerente de solidaritate umana)
     • +3 (5 voturi)    
      trist (Marţi, 12 martie 2013, 13:36)

      JohnnyBoy [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

      Statul trebuie sa garanteze egalitatea sanselor, nu egalitatea rezultatelor. Asta este mare diferenta intre capitalism si comunism. Oricie este liber sa faca facultate si sa beneficieze de pe urma alegerii facute. Daca cei care fac facultate ar fi trasi la sorti abia atunci argumentele tale ar fi valide. Niciodata nu vei ajunge nicaieri ingradint o libertate, asta voi comunistilor nu veti intelege niciodata.
      Si o sa inchei cu un scurt citat din Jurnalul fericirii de Nicolae Steinhardt: 'mai bine toti in iad, si cat mai afund, decat să se bucure vreunul de ceva in plus' cicat care va defineste mentalitatea.
    • -1 (3 voturi)    
     teorii de dragul teoriilor (Marţi, 12 martie 2013, 10:43)

     fara imunitate [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

     omule, revino pe pamant. Pai daca mergem pe ideea ta ar insemna sa obligam si copiii care fac clasele 1-4 sa dea banii inapoi statului ca doar statul le-a platit scolarizarea.
     Trebuie sa faca parte din strategia oricarui stat sa subventioneze un numar de locuri in educatia superioara ptr proprii cetateni. Aceste strategii au alte scopuri si nu recuperarea cheltuielilor cu acei studentii.
     Doamne Dumnezeule mare e gradina ta!
     • +3 (7 voturi)    
      ati inteles gresit (Marţi, 12 martie 2013, 13:30)

      T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui fara imunitate

      Nu e vorba de platit anii in care scoala este obligatorie ci doar ( daca e cazul) cei de facultate, iar facultatea nu e obligatorie. Statul se implica in formarea tinerilor ( ma rog, cum o face acum e alta discutie) si asteapta ceva in schimb. Suntem coada Europei, tara cu cei mai multi saraci, jumatate din populatie nu are canalizare si WC in casa si noi pregatim gratis specialisti pentru alte tari?
      Nu e drept, dar asta e realitatea: o tara ca Romania, ca Ungaria , ca Bulgaria nu-si poate permite sa investeasca bani si sa aiba zero avantaje,
      • +1 (3 voturi)    
       my point (Marţi, 12 martie 2013, 16:30)

       JohnnyBoy [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

       Omule, cei care au intr-adevar o optiune reala de a pleca dupa facultate, o au in ciuda sistemului, nu datorita lui. O au datorita studiului individual si a sacrificarii tipului personal pentru un viitor mai bun. Am terminat in 2005 Automatica si calculatoare, lucrez din 2004 in Romania, in prezent sunt in afara(temporar). Pentru mine a lucra afara sau in Romania a fost intotdeana o chestiune de alegere. Am ales Romania pentru ca cel putin in acest domeniu (IT) pot avea un trai decent, pot folosi ultimile tehnologii, etc. Si in ciuda aparentei, oamenii din acest domeniu prefera sa stea in Romnia, chiar daca afara se castiga de doua ori mai mult. Asta e solutia, nu ingradirea optiunilor. Oricum ai privi, decat somer in Romnia, mai bine angajat in alta tara. Si din punctul de vedere al studentului cat si din punctul de vedere al statului.
       • -2 (2 voturi)    
        ??? (Marţi, 12 martie 2013, 17:32)

        T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui JohnnyBoy

        Dumneata si altii nu intelegeti un lucru simplu: am spus in primul comentariu postat la acest articol ca gasesc masura nedreapta,dar realista. Nici Ungaria si nici Romania nu isi permit sa investeasca in studenti care vor pleca din tara imediat dupa absolvire. Ce e asa greu de inteles?OK, nu e drept, dar traim oare intr-o lume dreapta, in care fiecare face ce vrea si cum ii e mai bine?
        Nu e corect, mai ales ca atatea generatii nu au platit nimic pentru studii si oamenii au plecat linistiti sa munceasca in alte tari. Dar nu se mai poate, exista o limita. Daca dumneata nu o vezi si crezi ca ti se cuvine totul e treaba dumitale. Eu nu spun ca e corect, spun doar ca ungurii au luat o masura inteleapta data fiind situatia lor actuala.
      • 0 (0 voturi)    
       ce-i ungaria NU-i bun la noi! (Miercuri, 13 martie 2013, 12:17)

       exasperat [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

       acum vreun an, daca nu ma insel, era un articol despre studentii trimisi( finantati )de statul roaman sa studieze la unversitati de prestiugiu din Europa, SUA... deci platite studiile unde era cazul si dat si o brusa studentului sa se descurce cat de cat. Acestia aveau obligatia sa lucreze primii 5 ani la STAT, in admninistratia publica, in universitati... MAJORITATEA nu au reusit asta pentru ca posturile respective erau pline de nepoti, amante sau diversi care aveau impresia ca astia de au studiat afara le vor lua locul. Acum eu stau si ma intreb ce vina au copii aia ?! Astia de sunteti de acord cu o stupizenie de genul ori: - sunteti aproape de pensie sau functoinar public pe la stat si va e teama ca nu are cine sa va plateasca pensiile/salariile. ca bani deoparte nu ati pus iar copii vostri sunt niste amarati care au facut doar 8 clase si atat pot
       ori: sunteti genul de oameni sa moara si capra vecinului- da'l ma drak ca degeaba invata tot ca mine taximetrist sau agent de paza va fii cu toata facultatea lui.
       nu va puneti nicio clipa in pielea tanarului care invata cu toate ca este greu, vezi ce se intampla in liceele din tara, vreti sa-i taiati orice avant asigurandu-i acelasi viitor ca celor care nu-si iau bacalaureatul, oare parintii lor nu au platit taxe , impozite?! oare nu i-au meditat pentru ca se stie foarte bine calitatea invatamantului din tara?! credeti ca parintii aia isi vor copii departe de ei?
       dar revin nu sunteti decat niste frustati si pentru ca ale voastre odrasle atat pot va razbunati si pe cei care pot avea un viitor
       • +1 (1 vot)    
        fara rautate (Miercuri, 13 martie 2013, 12:30)

        T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui exasperat

        Fara rautate dar cu putina luciditate va spun doar un lucru: nu cred in tineri care scriu " va fii" sau "copii vostri" si pretind
        sa faca facultate pe banii statului fara nici o obligatie!
        De asta e bine ca cei care decid sa faca studii superioare sa se gandeasca de 10 ori inainte.
  • -3 (17 voturi)    
   mie... (Luni, 11 martie 2013, 20:08)

   gussy [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

   ..nu mi se pare corect.
   Dusa la limita ar suna astfel:daca ai ghinionul sa te nasti intro astfel de tara, nu ai voie sa emigrezi, indiferent ce calificare ai sau chiar daca esti necalificat, atata timp cat nu iti aduci contributia, sa zicem 10 ani, la fondul de pensii, la salariile functionarilor, samd.
   Corect ar fi sa fie puse taxe sau sa se faca de la bun inceput un contract cu o societate comerciala care sa-l sustina pe perioada studiilor.
   Dar revin la situatia de mai sus: ce te faci cu necalificatii, ca si aceia au beneficiat de strazi, parcuri, de serviciile administratiei publice(in cazul Romaniei se va citi DESERVICIILE administratiei publice :), asa e mai corect spus)?
   • -2 (18 voturi)    
    Prietene ai voie sa emigrezi cand vrei (Luni, 11 martie 2013, 21:11)

    alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui gussy

    Prietene ai voie sa emigrezi cand si cat vrei

    Doar sa nu iei banii statului pe gratis ...la Universitate atat...fara a lucra 1 zi pentru statul Roman care ti-a dat gratis acei bani....

    Ti se pare corect ca tu sa iei gratis mii de euro....si alti cetateni poate mai in nevoie decat tine sau care ar vrea sa munceasca in tara asta si astfel s-o ajute sa nu beneficieze de aceiasi bani?
    • +3 (7 voturi)    
     mi se pare foarte corect (Marţi, 12 martie 2013, 10:32)

     readysteadygo [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

     la fel cum mi se pare corect ca daca eu platesc CASS si nu ma imbolnavesc niciodata, sa beneficieze altii de el :)
    • +2 (12 voturi)    
     Hai, hai (Marţi, 12 martie 2013, 10:59)

     HP [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

     A se scuti cu vrajelile astea de 2 lei, socialistule. Nu suntem egali, nu vrem sa fim egali, si ne doare undeva de "tara" ta.

     Cel mai important lucru pentru mine e sa-mi fie mie si familiei mele bine.

     Si nu iei gratis mii de euro, ca nu ti-i baga nimeni in buzunar.

     Interesul tarii e sa aiba oameni calificati dar sa si-i si angajeze ulterior in propria economie, nu sa vina cu pretentii absurde.

     Daca inghesuitul ala de Orban nu e in stare sa dea impuls economiei prin masuri specifice, sa se duca dracului cu masurile lui sclavagiste cu tot.

     Educatia gratuita este UN DREPT al cetateanului. Tinerii care intra la locuri bugetate o fac pentru ca sunt cei mai buni.

     Ia uite domne, s-au gasit trogloditii sa isi incarcereze cetatenii sub dogme nationaliste.

     Bai putorilor, nu intereseaza pe nimeni de tara voastra si de restul viermilor sarantoci. Daca sunteti buni si profesionisti, AFARA LA FACUT BANI !
     • 0 (2 voturi)    
      vraja socialista. (Marţi, 12 martie 2013, 17:49)

      Marcel Ionita [utilizator] i-a raspuns lui HP

      Educatia in invatamantul superior nu este un drept. Du-te in SUA sau UK si vezi cam ce credite trebuie sa faca studentii ca sa-si finanteze studiile. Cel mai jalnic colegiu in US incepe cam dela 15-20.000/an si la alea de top 100.000+ / an
  • -1 (29 voturi)    
   Bai Gigicu... (Luni, 11 martie 2013, 20:22)

   xvlad [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

   1. Este o masura anti-europeana. In europa este (sau ar trebui sa fie) garantata libera circulatie a fortei de munca.

   2. Libera circulatie a fortei de munca asigura, cel putin in teorie, echilibrarea dezechilibrelor de pe piata muncii. Stiu ca e prea tehnic pentru tine... asa ca sa-ti dau un exemplu: zugravii romani invadeaza Spania. Ca urmare, salariile zugravilor in Spania scad. In Romania, nu raman destui zugravi. Ca urmare, creste salariul zugravilor romani. Daca aplicam acelasi mecanism pe toate meseriile avem, in timp, egalizarea salariilor in UE. Desigur, mai exista si alti factori care contribuie la aceasta egalizare: pregatirea fortei de munca, lenea si statul de drept.

   3. Din fiecare salariu se platesc taxe si impozite pentru sustinerea facultatilor. Daca toate familile ar avea un numar egal de copii, atunci, pana la urma, fiecare parinte ar plati pentru educatia propriilor copii. Educatia mea nu a fost platita din banii tai, ci din banii parintior mei. Rezulta de aici ca numai familiile cu multi copii ar trebui incluse in acest mecanism.

   4. Sunt convins ca iti place ce a zis V Orban: prea multi cu facultate, prea putini in manufactura. Asta se pregateste sa-i transforme intr-o tara de cretini.

   5. daca se introduce in constitutie imposibilitatea plecarii, atunci ar trebui introdusa si obligativitatea statului de a asigura un servici cu un anumit venit, in functie de facultate, de exemplu. Atunci omul ar putea alege cu adevarat.

   6. Implementarea pct 5 = revenire la comunism. Sa traiesit, Tovarase!
   • -5 (9 voturi)    
    Au (Marţi, 12 martie 2013, 1:47)

    Dragos.C [anonim] i-a raspuns lui xvlad

    Nu le-a impus nimeni sa nu plece deci degeaba ti-as citi comentariul pana la capat.
    • -3 (9 voturi)    
     Corect (Marţi, 12 martie 2013, 5:06)

     alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui Dragos.C

     Corect....

     premisa falsa "cineva ii tine cu forta" cand "sant liberi ca pasarea sa plece"

     si deductii lungi de cinci pagini.....

     va dati seama ca a lipsit de la ora de logica nu?
    • +1 (5 voturi)    
     Jet ma (Marţi, 12 martie 2013, 11:02)

     HP [utilizator] i-a raspuns lui Dragos.C

     Ai idee ce inseamna termenul "coercitiv" ?

     Nu le-a impus direct, dar le-a cam impus. Stai asa ca nu-i asa.

     Interesul studentilor, asa cum e normal la orice fiinta umana cu mai mult de 2 neuroni - e sa plece la munca afara unde castiga mai bine.

     Nu sa faca turism.
 • -3 (35 voturi)    
  Masuri de bun simt, patriotice, de dreapta (Luni, 11 martie 2013, 17:37)

  don giovanni [utilizator]

  Propunerile de modificare a Constitutiei Ungariei, elaborate de Fidesz si Viktor Orban mi se par adevarate masuri politice de dreapta, de bun simt national si cu efecte benefice (pentru statul ungar) pe termen lung.
  Nu gasesc nimic extremist, rasist, xenofob, bla, bla, bla... in aceste masuri. Desigur, si la ei si la noi, industria ong-urilor va intra in paine din nou, la greu, si da-i, si lupta impotriva reactiunii...
  In particular, si masura returnarii investitiei facute de stat in educatie in cazul emigrarii absolventului, mi se pare perfect justificata si de urmat si de statul roman. Dar cine sa faca la noi asa ceva? Partidele noastre 'de dreapta' :))))?
  NB: Viktor Orban, bursier Soros, absolvent Oxford, tata a paru copii... Bravo ungurilor!...
  • +7 (23 voturi)    
   E doar (Luni, 11 martie 2013, 19:15)

   Kappa [utilizator] i-a raspuns lui don giovanni

   o masura stil Orban de a incerca sa mai aduca bani la buget, la fel cu taxa aia absurda pentru obtinerea imediata a cetateniei maghiare.
   De ce sa-l tii in tara daca n-ai ce munca sa-i oferi, de ce sa-l instruiesti gratis si-apoi sa plece?
   E o falsa problema. Daca-ti pui mintea la contributie poti gasi oameni deosebiti care sa fie nuclee in jurul carora sa se adune absolventii buni din Universitati si sa-i pui la treaba, ca ai sa ai rezultate in timp. Asa-i in China.
   Dar e mai ieftin pe termen scurt sa investesti in sectorul manufacturier.
   La Dacia au facut un departament in care ii aduna pe cei mai buni absolventi de Politehnica, si-i pun la treaba.
   Dar aia sint Francezi.
   In rest, cel mai simplu e sa fi timpit.
   Ungurii astia seamana cu noi mai mult decit as fi crezut.
   • -4 (14 voturi)    
    Dar chiar asa fiind? (Luni, 11 martie 2013, 19:37)

    alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui Kappa

    "De ce sa-l tii in tara daca n-ai ce munca sa-i oferi?"

    Dar chiar asa fiind:

    De ce sa oferi facilitati de Gratuitate in invatamantul universitar DOAR UNORA si sa le dai un avantaj material doar Unora , care oricum nu vor intoarce acei bani niciodata Statului care i-a cheltuit pentru ei?

    Unde e egalitatea intre cetateni?

    De ce n-ar merita o suma echivalenta si
    cei care cauta de munca si au peste 50 de ani sau
    cei care au doar liceul...sau
    femeile care cresc copii (si care beneficiaza de o suma infinit mai mica)?

    Decat unii care nu vor lucra nici o zi pentru tara lor.....dar care au primit de la tara lor Gratuit echivalentul a mii de euro....
    • +1 (7 voturi)    
     Praf (Marţi, 12 martie 2013, 11:04)

     HP [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

     Esti praf, cetatene.

     Nu suntem egali. Eu sunt mai inteligent, mai frumos si mai bogat ca tine, de exemplu.

     Iar daca ungurii nu vor posturi bugetate, sa le elimine.

     Si nu mai scrie "statului" cu S, ca nu-i nimic special la un rahat de areal geografic in care te-ai nascut total intamplator si pentru care nu te poti mandri cu nimic.
     • +2 (6 voturi)    
      Hommo Eprubeticus (sic!) (Marţi, 12 martie 2013, 12:06)

      don giovanni [utilizator] i-a raspuns lui HP

      Asta e, unii facuti eprubete sunt mai inteligenti, mai frumosi, nasol de ei ca aia, sefii eprubetelor, tin eprubetele in arealul asta de rahat ;)
  • +2 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 martie 2013, 12:45)

   [anonim] i-a raspuns lui don giovanni

 • -2 (40 voturi)    
  Contra furtului de creiere... (Luni, 11 martie 2013, 17:39)

  mereuinminus [utilizator]

  Bravo, Viktor Orban! A subventiona niste fugari inseamna a subventiona economiile altor state si firme, prin extensie contravenind legilor subventiilor la nivel european (ca mod de interpretare, nu direct)... Insa, da, foarte bine, as dori ca si la noi sa se adopte masuri de acest gen, nu sa dam banii pe geam catre altii, ramanand cu ciurucurile si lasand asa-zisul invatamant de azi sa decada si mai rau, la nivel african... Daca as fi ungur, l-as vota pe Orban!
  • +8 (24 voturi)    
   :) (Luni, 11 martie 2013, 20:04)

   rakkone [utilizator] i-a raspuns lui mereuinminus

   Ca sa fure capitalistii aia verosi creiere, acestea ar trebui mai intai sa existe. Din multe postari pe subiectul de fata ne dam insa usor seama ca nu au ce fura.
   Deci:
   1) Scolarizarea gratuita este cea mai mare minciuna pe care v-a bagat-o in cap comunismul de dupa '89. Din minutul zero al fiecarui cetatean, el plateste TVA (prin parintii lui): plateste TVA la scutece, la lapte, la acadele, la jucarii, la TOT. Tot ce consuma el pana la 18 ani, cand intra in facultate, se impoziteaza automat cu 24% cat e TVA. Deci acel individ plateste oricum permanent, nu este nimic gratis. Parintii individului platesc taxe si ei.
   2) Stiu ca vi se pare aiurea, dar nu intelegeti un fenomen simplu: Americanii (de fapt toti vesticii) sunt interesati sa faci ACOLO facultatea, sa platesti acolo taxe de scolarizare,mancare, cazare, si sa fie siguri pe ceea ce inveti. Universitatile vestice sunt pe primele locuri, cele din Ro nu sunt nici macar in top 500 la nivel mondial. Dar e normal ca atunci cand, in fiecare an, 10-15 milioane de indivizi vor sa emigreze in vest, cei din vest sa zica "bah, daca tot luam prosti si saraci de peste tot, macar sa ii luam pe aia cu facultate" si sa aleaga astfel 1 milion anual dar in principal cu facultate. Dar nu e o politica speciala de a-i fugari/rapi pe aia cu facultati. Daca nu ma credeti, va rog incercati sa fiti rapit cu o viza de emigrare in USA, Canada, Australia, NZ si sa vedeti cum se sterg ei cu diploma (aveti macar facultate?) romaneasca undeva, si puncteaza experienta, certificari, IELTS etc.

   Evident, prostii de pretutindeni se inchina la masuri populiste, primii care aplauda o dictatura sunt prostii. Ei sar primii sa pupe mana minerilor, ei sar primii sa aplaude sechestrarea studentilor. Din postarea de mai sus sunt sigur ca nu e niciun risc sa subventionati economiile altor state sau sa va fie creierul spoliat de capitalisti.
   • -2 (14 voturi)    
    Nu numai pentru studenti nu sunt locuri de munca (Luni, 11 martie 2013, 21:07)

    alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui rakkone

    o anumita patura sociala nu poate fi favorizata fata de alta....
    Fie tara noastra cat de nenorocita ar fi in privinta locurilor de munca....toti cetatenii trebuie sa fie egali
    ===================================
    Nu numai pentru studenti nu sunt locuri de munca ci si pentru cei trecuti de 50 de ani care nu mai pot emigra la varsta lor...
    Nu numai pentru studenti nu sunt locuri de munca ci si pentru cei care au absolvit doar liceul...
    Nu numai pentru studenti nu sunt locuri de munca ci pentru toti cetatenii acestei tari nu sunt locuri de munca
    ===================================

    Deci cei care au Primit Gratuit o Subventie Suplimentara Gratuita de la Stat trebuie sa o dea inapoi daca decid sa plece din Tara .....
    Altfel ei ar fi avantajati cu o suma echivaland mii de euro fata de cei care au absolvit doar Liceul sau fata de cei cu studii superioare care au muncit in tara
    Deci chiar In conditiile de mizerie ale Tarii Noastre, nimeni nu trebuie sa primeasca un Avantaj Material fata de Altul (decat doar cei ajutati social din considerente de solidaritate umana)
    • +3 (9 voturi)    
     There is no such thing as a free lunch (Marţi, 12 martie 2013, 10:23)

     rakkone [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

     Degeaba scrii cu majuscule Gratuit Gratuit Gratuit, nu este nimic gratuit. Toti platesc, si atat timp cat tiganii au dreptul (fara sa plateasca un leu) la nasteri gratuite, spitalizare si asistenta medicala gratuita, ajutoare sociale, case de la primarii doar pe criteriul ca au multi copii, eu solicit ca aia care vor mai mult de la viata sa aiba acces gratuit sau cat mai ieftin la invatamant. Spre deosebire de prostie, desteptaciunea nu a omorat pe nimeni. Mai mor unii "decat" cu liceu de invidie, dar asta este, nu pot fi toti fericiti.
    • +2 (8 voturi)    
     Lol (Marţi, 12 martie 2013, 11:08)

     HP [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

     Scuteste-ne cu aburelile.

     Cei de peste 50 de ani au facut invatamant gratuit. Daca nu au plecat, inseamna ca au trait ca belferii in comunism si le-a convenit.

     Iar daca nu au fost in stare sa plece, inseamna ca nu i-a dus capul si isi merita soarta.

     Nu e niciun avantaj material, eu platesc taxe toata viata, banii de scoala sunt banii mei, care se intorc la mine de la stat.

     Statul nu face bani din cer, ci din taxele platite de catre contribuabil.

     De fapt, ar fi normal ca toata lumea sa faca scoala pe gratis.
     • +1 (5 voturi)    
      ?? (Marţi, 12 martie 2013, 12:37)

      T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui HP

      Intrebare: cate locuri erau la facultate si cate facultati in tara cand au facut studii superioare cei care acum au 50 de ani?
      • +4 (4 voturi)    
       Stiu eu! (Marţi, 12 martie 2013, 14:06)

       ticbis [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

       In 1978 situatia era astfel:

       - La IPB, Facultatea de Electronica si Telecomunicatii, la examenul de admitere erau 500 de candidati pe 220 de locuri; ultima medie de admitere a fost 9,87; dintre cei 220 de admisi au absolvit dupa cinci ani doar 180 de studenti, restul s-a pierdut pe drum;
       - La Facultatea de Medicina si Farmacie, tot in 1978, erau 130 de locuri si 1500 de candidati; ultima medie de intrare a fost 9,67; majoritatea celor care isi doreau aceasta facultate incercau (adica invatau) cam 4-5 ani la rand pana sa reuseasca sa intre;
       - La Facultatea de Arhitectura erau cam 90 de locuri; ultima medie de intrare era de 9,33 si concurenta era de opt pe un loc;
       - La facultatea de drept erau cam 150 de locuri si 2000 de candidati; nu puteai sa intri decat daca incercai vreo patru ani la rand;
       - La ASE era ceva mai usor; erau cam 250 de locuri si cam 1000 de candidati; se putea intra si cu 8,50;

       Pe vremea aia:
       - nu orice prost cu bani intra la facultate;
       - se invata in draci, 16 ore pe zi timp de cel putin un an de zile ca sa poti lua examenul de admitere;
       - chiar daca reuseai la examenul de admitere, nu aveai nicio garantie ca termini facultatea; 20% dintre studenti nu reuseau sa-si termine studiile universitare, si nu datorita banilor, ci datorita exigentelor impuse de mediul universitar;
       - pentru facultate incepeai sa te pregatesti si sa inveti inca din anul doi de liceu, altfel n-aveai nicio sansa;
       - pe vremea aia a invata era un mod de viata, nu un moft cum este acum;
       - posturile se ocupau centralizat pe tara, in ordinea mediilor; un absovent repetent doi ani ca Antonescu nu putea sa ajunga decat profesor intr-un sat din Vaslui;

       Daca cineva crede ca un tip de genul lui Victor Ponta ar fi reusit sa intre si sa termine vreo facultate in anii 1978-1984, se inseala amarnic!
       Despre doctorat cred ca este inutil sa mai aducem vorba...

       Nu mai comparati invatamantul din anii aia cu ceea ce se intampla acum... asta ca sa nu va faceti de ras...
       • +2 (4 voturi)    
        exact (Marţi, 12 martie 2013, 14:24)

        T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui ticbis

        Tocmai asta era si ideea: sa nu comparam absolventii de facultate care acum au 50 de ani cu cei actuali. Diferenta de calitate e clara.
        • +1 (1 vot)    
         Precizare (Marţi, 12 martie 2013, 15:19)

         ticbis [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

         Pe vremea aia aveam (la IPB) profesori ca si Grigore Moisil, Edmond Nicolau, Gheorghe Buzdugan, Nicolae Schiopu, Adelaida Mateescu, Gheorghe Rulea si multe alte somitati, acum ii avem pe Ecaterina Andronescu, Marga, Pop si toti ceilalti care s-au remarcat mai mult pentru activitatea politica decat pentru cea universitara; adica studentii nu prea au putut sa invete meserie acum cu asemenea dascali....
       • +1 (3 voturi)    
        sunt impresionat (Marţi, 12 martie 2013, 15:51)

        JohnnyBoy [utilizator] i-a raspuns lui ticbis

        Intr-adevar erati foarte pregatiti, numai ca in directia gresita. Daca nu ma insel acele generatii au ajuns la conducerea tarii imediat dupa 89 si uite unde a ajuns tara acum. Erati foarte pregatiti, dar din pacate erati pregatiti pentru a performa intr-un sistem comunist pe care vad ca il regretati. Cati dintre voi ati citi macar Adam Smith - Avutia natiunilor, pentru a avea pretentia de a va da cu parea despre capitalism. Iar ce se intampla in Romania numai capitalism nu se cheama.
        • +2 (2 voturi)    
         Gresit (Marţi, 12 martie 2013, 17:43)

         ticbis [utilizator] i-a raspuns lui JohnnyBoy

         In toate generatiile au existat pramatii si terchea-berchea.

         Din generatia mea fac parte si Victor si Giovani Becali, si Dan Voiculescu, si Dinu Patriciu, si Ion Iliescu, si Nicolae Vacaroiu, si Dinu Patriciu, si Petre Roman, si Crin Antonescui!

         Din pacate, in '89 eu si altii ca mine munceam, invatam si iar munceam de ne sareau capacele.

         In timpul asta, Roman si Iliescu erau la televizor cam cum sunt acum Gadea sau Badea, Antonescu era dat afara de la scoala generala din judetul Tulcea pentru absente de la program, Patriciu si Vantu pregateau tunurile catre economia nationala, Giovani Becali se transforma dintr-un obscur bisnitar de bilete la cinematograful Patria intr-un impresar de jucatori de fotbal, Gigi Becali cumpara terenuri de la Armata, iar Vacaroiu se pregatea sa treaca de la statistica economica socialista la economia de piata...

         In timpul asta, voi faceati manifestatii impotriva lui Ratiu, Coposu si Campeanu, urlati pana raguseati "nu ne vindem tara" sau "IMGB face ordine", sau aplaudati minerii venti in Bucuresti ca sa planteze panselute in Piata Universitatii. Ca sa nu mai vorbesc de muncitoarele de la Apaca care dormeau cu poza lui Petre Roman sub perna.

         In timpul asta noi munceam, invatam si iar munceam; tot pe timpul ala Victor Ponta dormea sub podurile Senei si prin garile Parisului, fara macar sa-si fi terminat anii de liceu!

         Prin anii '70-'80, cu toate rigorile si constrangerile comuniste, profesorii din Politehnica de la Polizu, atunci cand ii intalneam pe aleile facultatii si le dadeam 'buna ziua' isi scoteau palaria de pe cap, se inclinau ceremonios si cu multa gratie ne raspundeau "va salut, domnule student"! Nici vorba de "tovarase"! Abia atunci simtem cu adevarat ca suntem speciali, ca putem sa invatam si sa muncim ca sa ducem lumea mai departe, indiferent de regimul politic!

         Din pacate, acum studentii sunt doar niste glume proaste iar profesorii sunt doar niste amarati care nici macar nu-si merita titulatura!!!
        • +1 (1 vot)    
         e gresit ce (Marţi, 12 martie 2013, 18:09)

         T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui JohnnyBoy

         Este complet gresiti ce spuneti. Imediat dupa 90, au plecat foarte multi din tara si s-au realizat foarte bine. Daca ar fi fost prost pregatiti nu ar fi reusit acest lucru.
         Si atunci se pleca greu, numai pentru viza si era o adevarata aventura...
         • 0 (0 voturi)    
          Da (Miercuri, 13 martie 2013, 17:04)

          ticbis [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

          Dar de ce nu le-a cerut nimeni sa-si plateasca contravaloare taxelor scolare catre stat?

          Sunt satul de aberatii bolsevice ca cele cuprinse in comentariile tale!
   • -3 (15 voturi)    
    Demagogie curata (Luni, 11 martie 2013, 21:26)

    alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui rakkone

    Demagogie curata

    "Din minutul zero al fiecarui cetatean, el plateste TVA (prin parintii lui): plateste TVA la scutece, la lapte, la acadele, la jucarii, la TOT. Tot ce consuma el pana la 18 ani, cand intra in facultate, se impoziteaza automat cu 24% cat e TVA. Deci acel individ plateste oricum permanent, nu este nimic gratis. Parintii individului platesc taxe si ei."

    Pai aia care nu-s la facultate platesc si ei TVA pana la 18 ani si si si parintii alora platesc aceleasi taxe....

    Iar aia nu beneficiaza de mii de euro Gratuit Anual ( ca sa-si deschida o ferma sa zicem....)

    Ce logica stramba aplici....!!!

    N-ai muncit pentru tara asta nici macar 1 minut...dar ai beneficiat de Gratuitati de mii de euro anual timp de 5-6 ani...ai bunul simt si da banii inapoi ...daca vrei sa emigrezi ....

    Lasa banii aia altora care prin munca lor pot ajuta tara asta...
    • +3 (5 voturi)    
     TVA-ul este o taxa! (Marţi, 12 martie 2013, 7:06)

     schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

     NU CONSUMI NU IL PLATESTI!
     • +2 (4 voturi)    
      logica (Marţi, 12 martie 2013, 12:29)

      T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

      Da, dar nu poti trai daca nu consumi macar un minim, deci esti obligat sa-l platesti.
    • +3 (7 voturi)    
     Capra vecinului... (Marţi, 12 martie 2013, 10:19)

     rakkone [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

     Deci daca aia doar cu liceu nu primesc nimic, sa nu primeasca nimeni nimic. Tipic filosofie de viata rrrrromaneasca (prin romaneasca nu ma refer din Romania, ma rejer la filosofie jegoasa si invidioasa). Nu "haide sa militam sa faca si aia cursuri de calificare, haide sa militam sa ii ajutam isi deschida mici afaceri etc".
     Sa o luam pe puncte:
     1. Nu ma intereseaza cei care nu au facultate. Ma intereseaza doar cei cu facultate, despre ei e vorba acum. Daca te intereseaza soarta celor fara facultate, zbate-te in sensul asta, dar nu blocandu-i pe altii.
     2. Ai doar impresia ca cei fara facultate nu primesc nimic. Eu zic ca primesc destule, si anume: Primesc ajutoare de somaj (sunt mult mai multi someri dintre cei "decat" cu liceu fata de cei care au facultati), primesc ajutoare economice (subventiile la incalzire, la transport, la gaze, la electricitate, la orice, pe care guvernele de stanga le dau pentru ca sunt votate preponderent de prosti sau de cei cu studii maxim medii), primesc bunicii lor de la tara care nu au platit niciodata impozite dar primesc pensii, si asa mai departe. Nu i-a oprit nimeni sa invete, in afara bineinteles de lene.
   • -2 (8 voturi)    
    Te contrazici singur ! (Marţi, 12 martie 2013, 9:33)

    banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui rakkone

    In primul rand ,impozitele si Tva-ul nu are nimic comun cu invatamantul . Si spui ca cei din Vest mai bine aleg PROSTI cu Facultate , si ce fac sau unde ce loc de munca le ofera daca sunt Prosti ?
    • +2 (6 voturi)    
     Nu (Marţi, 12 martie 2013, 10:09)

     rakkone [utilizator] i-a raspuns lui banateanul.

     Nu ma contrazic cu nimic. Daca tot e sa aleaga saraci si prosti din exterior, ii aleg pe cei mai putin prosti, care macar au o facultate la ei in tara. Oricum nu doar facultatea e luata in calcul, ci si experienta de lucru, ce ai lucrat, unde, limbi straine, certificari la standarde internationale etc.
     Dar daca e sa ii intrebi ce ar prefera strict, ar prefera sa faci acolo facultatea, sa platesti cateva zeci de mii de euro pe perioada studiilor. De ce crezi ca sunt la noi targuri in fiecare an ale universitatilor straine, care vor sa studiezi dincolo?
     • 0 (2 voturi)    
      Dar daca nu a lucrat (Marţi, 12 martie 2013, 15:28)

      banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui rakkone

      nici unde dupa terminarea studiilor, ce experienta de lucru au ?
   • +3 (7 voturi)    
    si un plus de la mine!!! (Marţi, 12 martie 2013, 10:10)

    Archaeon [utilizator] i-a raspuns lui rakkone

    Cel mai pertinent comentariu... :-) Adica eu platesc taxe o viata intreaga, cu speranta ca al meu copil va beneficia de invatamant "gratuit", iar daca al meu copil vrea s-o taie in strainatate, trebuie sa dea inapoi banii cu care l-a subventionat statul, adica eu. Si sa inteleg ca atunci statul imi va returna mie banii :D Ha ha ha.

    Mie imi suna a impozitare dubla!!!
    • 0 (6 voturi)    
     .... (Marţi, 12 martie 2013, 13:25)

     T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Archaeon

     Copilul dumitale beneficiaza de invatamant gratuit, acela obligatoriu pe care nu i-l cere nimeni sa-l plateasca. Aici se discuta despre studii universitare care trebuie sa formeze specialisti. De care specialisti are nevoie tara. Adica suntem saracii Europei dar avem bani sa pregatim specialisti pentru altii?
     Facultatea nu e obligatorie, vrei sa o faci, atunci gandeste-te si ce obligatii ai. Nu, du-te in alta tara si fa studii acolo, nimeni nu iti interzice.
    • +1 (3 voturi)    
     Nu stiu cei asa de greu. (Marţi, 12 martie 2013, 15:26)

     banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui Archaeon

     Cu Studentii din Ungaria,cei care urmeaza facultatile de stat se face un contract pe 10 ani ,asta doar cu cei dela universitatile de stat ,cei care urmaresc o Universitate privata sunt liber sa plece cand si unde vreau. Doar cei subventionati returneaza cheltuelile studiilor !
   • +1 (1 vot)    
    argumentele?!? (Miercuri, 13 martie 2013, 12:31)

    mereuinminus [utilizator] i-a raspuns lui rakkone

    nu m-aş supăra dacă mi-ai spune că sunt prost, dar cu argumente, dar cu vorbăraia ta înţeleg de ce e România aşa de trogloditică: din cauza unora ca tine, obsedaţi de stafii comuniste (vă bântuie conştiinţa cumva? sau aţi avut tovarăşi prin familii?)... ai facultăţi mintale când spui ce spui? păi Finlanda, cu învîâîmânt cotat ca fiind primul în lume, complet GRATUIT, inclusiv universitatea, e comunistă?!? iar faptul că acum nu mai au americanii tăi ce fura e pt. că sistemul le-a permis deja să fure tot, dar în viitor, ceva la care tu nu gândeşti, se vor mai naşte creiere capabile, iar pt. a nu fi furate iar, iată, fac ungurii acum un sistem de prevenire... căci chiar mai mulţi intelectuali americani, unii chiar ei imigraţi, recunosc faptul că ştiinţa SUA se menţine doar prin furturi de creiere, dar tu nu ştii să cauţi, să verifici, dai cu vorba cum ai da cu bâta... halal reprezentant al naţiei ăsteia îngălate, pe tine nu te fură nimeni, stai liniştit... pe mine m-au furat deja, mă bucur că nu mai sunt acolo că mă intoxicam de-atâta prostie, pe cuvântul meu de pionier comunist, să-ţi satisfac aşteptările, obsedatule politic!
  • -3 (9 voturi)    
   Eu propun (Luni, 11 martie 2013, 20:25)

   xvlad [utilizator] i-a raspuns lui mereuinminus

   Sa desfiintam locurile la buget cu totul. Mai bine sa muncim, decat sa gandim atata.
  • 0 (10 voturi)    
   ha? (Marţi, 12 martie 2013, 1:48)

   lars [utilizator] i-a raspuns lui mereuinminus

   care fugari? adica sa fi patriot trebuie sa stai la tine in tara si inghiti rahatul lui orban si al fidesz? e la fel ca la noi, pai daca vreti sa ramana tinerii in romania, creati un mediu in care sa isi doreasca sa stea: un sistem de sanatate functional, invatamant la nivel decent, taxe decente, justitie cat mai corecta posibil, adiministratie decenta, oportunitati de job si antreprenoriat.
  • 0 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 martie 2013, 12:47)

   [anonim] i-a raspuns lui mereuinminus

   • +2 (4 voturi)    
    explicatie? (Marţi, 12 martie 2013, 13:54)

    T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui

    Domle, explica-mi si mie o chestie: in fiecare zi se aude, se scrie, se spune ca invatamantul romanesc e la pamant . De unde atunci toti specialistii astia nemaipomeniti care nu se pot implini profesional in tara si se bat firmele straine pe ei incat sa le plateasca si scolarizarea?
    Cati sunt in situatia asta de fapt?
    • +2 (4 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 martie 2013, 14:43)

     [anonim] i-a raspuns lui T-Ora

     • +1 (5 voturi)    
      serios? (Marţi, 12 martie 2013, 15:19)

      T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui

      Numai geniile invata singure si chiar si alea au totusi nevoie de ceva indrumare. In cazul asta nu vad de ce astia asa buni care zici ca invata singuri au nevoie sa faca facultatea aici. Pot sa se duca in universitati din afara si sa-si dea doar examenele, asa ca scoala nu ii costa mai nimic si au si diploma mai valoroasa ca cea de aici. Nu inteleg care e ideea sa stai in tara daca inveti singur! E ridicol si nu are sens ce spui. Si mai incet cu laudele: la ce lipsa de logica ai dumneata , eu nu ti-as da nici un contract de 5 mii de euro. Poate nu-ti dai seama dar jumatate din ce spui e lipsit de sens si de realism, cealalta jumatate e deja cunoscuta.
      • +1 (5 voturi)    
       Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 martie 2013, 15:35)

       [anonim] i-a raspuns lui T-Ora

       • 0 (4 voturi)    
        inteleg (Marţi, 12 martie 2013, 15:59)

        T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui

        Inteleg ca nu aveti argumente. De altfel, acestea v-au lipsit in toata discutia. Trebuia sa va retrageti mai de mult, era mai intelept.
        • -2 (4 voturi)    
         Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 martie 2013, 16:45)

         [anonim] i-a raspuns lui T-Ora

         • +1 (3 voturi)    
          "dumneata" (Marţi, 12 martie 2013, 17:40)

          T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui

          "Dumneata" este un termen cat se poate de politicos si evit pe cat posibil a folosi "tu" , chiar si acand consider ca celalalt oricum nu face diferenta dintre cele doua. Nu-ti place, regret dar din cate am constatat esti genul care se bate cu pumnul in piept cu ce face si ce drege si ce realizat este, anonim fireste, si cand nu-i mai convine cursul discutiei gaseste chichite ca asta. Scriu in graba si e posibil sa nu fiu atent 100 % la formularea frazei. In orice caz daca dumneata nu intelegi un punct de vedere care difera de cel pe care il ai, atunci nu pot sa te consider decat o persoana cu o capacitate de intelegere redusa.
          Te simti jignit sau nu, este treaba dumitale.
   • +1 (1 vot)    
    du calme, s'il vous plaît... (Miercuri, 13 martie 2013, 12:57)

    mereuinminus [utilizator] i-a raspuns lui

    că şi să fugă ei, nu-i poate absorbi maşina de exploatare occidentală, căci firmele de acolo, puse pe profit extrem, ţi-au călcat în picioare etica de respectare a calităţii, aşa încât au generat neîncredere şi suprasaturarea pieţei... rezultă că numai câţiva care vor avea idei năstruşnice care să facă să sară banu' din buzunarul curioşilor pt. nişte produse de 2 lei vor avea loc, în rest, ştiinţa adevărată şi cei ce ştiu totul pe de rost nu vor fi angajaţi pt. că nu produc ciurucurile care se cer... azi nicio "invenţie" nu e atât de extraordinară pe cât se spune, invenţiile sunt încă în stadiu de aplicare limitată, la nivel militar, va trece mult timp până să devină de larg consum... până atunci, scuze, mai bine să-şi ţină Ungaria oamenii acasă şi, în paralel, să-şi reformeze corect şi administraţia pentru a le da un rost... nu-i pune nimeni să beneficieze de bugetul statului pe studenţi, dacă vor afară, să plece şi să studieze afară, la japca de taxe pe educaţie scăzută din atâtea ţări din Vest, de care a rămas doar numele şi gura mare...
 • -5 (27 voturi)    
  CORECT AR FI (Luni, 11 martie 2013, 17:40)

  Baltaretu [utilizator]

  1. ca absolventii sa intoarca beneficiile avute din partea contribuabililor , ca studenti
  2. un mare ajutor pentru UE, sa racoleze mai tarziu,specialisti formati in Ungaria
  3 sa lase Ungaria sa hotareasca modul de dezvoltare a tarii cu specialisti formati in tara lor si NU trebuie sa pregateasca prosperitatea occidentului in dispret fata de tarile de unde provin acesti specialisti.Prin racolari de specialisti, tarile avansate din UE au un nivel de dezvoltare ridicat in detrimentul tarilor din care se formeaza specialisti
  Ne-au primit in UE pentru a SUGE:specialisti, bogatiile solului etc in numele LIBEREI CIRCULATII
  4 sa dispara acest sistem de sclavagism moderrn intitulat O EUROPA PROSPERA .au nenorocit toate tarile care munceau si dezvoltau cum stiau ei
 • +4 (34 voturi)    
  interesant (Luni, 11 martie 2013, 17:41)

  break_noon [utilizator]

  atat UE cit si SUA se opun unei astfel de prevederi.
  oare de ce?
  pai simplu, lor le convine ca statele mai sarace sa investeasca in educatia superioara a oamenilor, apoi acei oameni sa fie atrasi in afara tarilor spre salarii mai bune.
  iar statul, pe cit e de sarac, baga bani in educatie, din impozite si taxe, iar beneficiul educatiei respective dispare imediat.
  • -8 (16 voturi)    
   NU POT SA UIT... (Luni, 11 martie 2013, 18:30)

   dincannes [utilizator] i-a raspuns lui break_noon

   ... cum TB le explica medicilor tineri, ce norocosi sunt, cà pot alege sà lucreze in alte tàri.
   Mare nepriceput!
   • +4 (12 voturi)    
    Un medic roman (Luni, 11 martie 2013, 20:43)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

    cistiga afara vreo 4000 euro. 1000 chiria si masa. Se alege cu 3000 euro pe luna. Tu te legi de unul din foarte putini politicieni care a mai facut ceva bun pentru romani. De toti ceilalti care se straduiesc de 23 de ani sa jecmaneasca Romania nu zici nimic.
    • 0 (12 voturi)    
     Furtul de creiere (Marţi, 12 martie 2013, 8:27)

     V.R. [utilizator] i-a raspuns lui ty

     Pentru fiecare medic roman competent expat care castiga 4000 de euro in strainatate, mai moare cate un bunic, o mama, un tata, pentru ca cei ramasi nu sunt capabili sa-i salveze.

     Bravo Orban!
   • +1 (1 vot)    
    Nici eu nu pot sa uit (Marţi, 12 martie 2013, 15:38)

    ticbis [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

    Bataia de joc a lui Ponta care le da cu tifla tuturor celor care si-au facut o facultate prin munca si sacrificii, aratandu-le cat de usor se poate obtine o diploma de doctor....

    Mare om, mare caracter!!!
  • +3 (15 voturi)    
   :| (Luni, 11 martie 2013, 20:08)

   rakkone [utilizator] i-a raspuns lui break_noon

   Am explicat ceva mai sus, nu mai toc de mai multe ori pentru babe surde. Capitalistii, daca ii intrebi, prefera sa faci acolo facultatea si sa platesti taxe de studii, cazare, mancare etc si chiar sa inveti meserie, nu sa ia absolventi de la fabrici de diplome din est (cu doctori ca Udrea si Dinel Staicu, cu studenti ca Becali si Vanghelie, cu dottori ca Ponta etc). Dar, daca tot iau emigranti, ii prefera pe cei cu diplome decat pe prostii necalificati. Stati linistit, nu va vaneaza nimeni pe strazi pentru TCMul sau Energetica absolvite pe vremea lui ceasca.
   • +1 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 martie 2013, 14:45)

    [anonim] i-a raspuns lui rakkone

 • +14 (26 voturi)    
  invazie (Luni, 11 martie 2013, 17:58)

  easy [utilizator]

  vad o invazie de creiere spalate si nu m-ar mira sa fie de fapt acelasi user

  domnilor daca scoala ajunge sa ingradeasca libera circulatie atunci mi se pare absolut normal ca studentii sa plece la studii in alte tari mai prietenoase unde scoaala gratis la orice nivel (inclusiv PhD) pentru toti cetatenii europeni (nu doar cei locali) si aici ma refer la Germania, Danemarca, Suedia in special

  Ar fi de dorit ca statul sa stie sa-ti tina creierele acasa, dar nu prin ingradire asa cum sunteti voi postaci comunistoizi, ci prin concurenta si meritocratie.

  Mergeti in Koreea de Nord ca sa intelegeti mai bine, acolo se intampla exact ce va propuneti voi coate goale ale regimului.

  Jenant sa citesc asemenea aberatii, nu stiu cum v-ati activat atatia kkrai in acelasi timp, mai rasfirati baieti
  • -7 (15 voturi)    
   Vigilenta progresista in actiune (Luni, 11 martie 2013, 19:36)

   don giovanni [utilizator] i-a raspuns lui easy

   Dom'le, te-ai prins: m-a (ne-a?) pus Antonescu, comunistu' si obscurantistu', sa sarim in apararea lui Viktor Orban, alt comunist, mancatzi-ashi.
   Pai Orban nu este pretenar cu dl. Basescu, 'trei carpete si un blug', geana noastra de lumina, omul prividential al dreptei noastre?
   Desigur, pretene, se vede ca esti rezultatul concurentei si meritocratiei :), dupa cum scrii (ori scrii Korea, ori Coreea, dar nu Koreea, asta e cam ca Natzional Arena, exprimare de cocalar cu diploma dela 'parti'). Noi comunistoizii, ce sa facem, suntem adeptii lozincii (leniniste, nu?) "show me the money!".
 • -5 (25 voturi)    
  bravo lor! (Luni, 11 martie 2013, 18:05)

  Motanul_incaltat [utilizator]

  In cazul medicinei de exemplu, o scoala extrem de costisitoare, o fac cu totti gratis si apoi pleca imediat afara.
  Normal ar fi ca sa trebuiasca sa profeseze o anumita perioada in tara iar daca vor sa plece sa plateasca contravaloarea scolii respective.
  • +6 (18 voturi)    
   Unde (Luni, 11 martie 2013, 19:18)

   Kappa [utilizator] i-a raspuns lui Motanul_incaltat

   sa profeseze, Domnule? Stiti ce cumplit e pt.un proaspat absolvent de medicina sa-si gaseasca un loc de munca? Poate vreti sa-l trimiteti la sosele daca tot ati dat bani pt.instruirea lui.
   • 0 (14 voturi)    
    Dar la fel de greu este si pentru un sudor (Luni, 11 martie 2013, 21:19)

    alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui Kappa

    Dar la fel de greu este si pentru un sudor si pentru un miner si pentru unul de la Oltchim, sau chiar mai greu,nu?

    Iar ei nu beneficiaza de cel putin zece mii de euro pe an de la Stat cat se i vesteste intr-un medic roman....

    Fie tara noastra cat de nenorocita a ajuas in ceea ce priveste locurile de muncxa, din cauza trupei de politruci pe care i-ati votat 23 de ani, nimeni nu poate primi Gartuitati de zeci de mii de euro....si sa nu lucreze 1 zi pentru Statul Roman.....
    • +2 (2 voturi)    
     si? (Marţi, 12 martie 2013, 15:04)

     Radu_Net [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

     Si ce propui? Scurt si la obiect.

     Eu propun sa faca si minerul si cel de la Oltchim facultatea de medicina daca ii duce capul. Apoi sa i se ceara sa dea statului roman 60.000 de euro sau sa stea obligat in Romania cu speranta ca poate poate gaseste o slujba platita cu 900 de lei pe luna.

     Si sa nu comenteze daca nu le convine.
  • +2 (8 voturi)    
   Realitatea din Ro este urmatoarea: (Luni, 11 martie 2013, 20:38)

   xvlad [utilizator] i-a raspuns lui Motanul_incaltat

   1. Absolventii de medicina, dupa rezidentiat, nu au posturi la stat nici macar pe 7 milioane. NU AU POSTURI DELOC.
   2. In ultima vreme, multi absolventi de medicina din Romania sunt niste nulitati, unii nu stiu nici sa ia nici pulsul si nici cati rinichi are omul. Dar diplomele le sunt recunoscute in Vest, ca deh, suntem tara UE... halal tara UE...

   Deci cine pierde? Noi, care oricum nu avem posturi sa le dam, sau aia din Vest, ca se trezesc cu rebuturile produse de facultatile noastre de doi lei??? Adu-ti aminte de scandalul cu copiatul la rezidentiat de acu cativa ani...
 • +14 (22 voturi)    
  Inca putin si ... (Luni, 11 martie 2013, 18:15)

  Ion B [utilizator]

  or sa le stinga si lumina ca pe vremea impuscatului noatru.
  Sincer acum, daca cineva mi-ar fi spus acum 20 de ani ca Ungaria o sa ajunga asa, as fi spus ca nu este intreg la minte.
  Morala: Europa trece printr-o perioada destul de ciudata care pana la urma va duce la ceva miscari sociale. Asta se va intampla, (sunt sigur ca si la noi pana la urma), cand promisiunile din campaniile electorale se vor lovi de neputinta economica a tarilor respective. Vom traii si'om mai vedea....
 • +13 (25 voturi)    
  Masuri prostesti pana la ridicol (Luni, 11 martie 2013, 18:25)

  Berzelius [utilizator]

  Să fii forțat prin Constituție să slujești Țara un număr de ani pentru că ai făcut școala de Stat, plătită de către părinții tăi prin taxe și impozite.
  Aberant! Iar dacă Statul nu-i capabil să-ți asigure un trai decent cât timp lucrezi și-ți plătești dările, să nu ai DREPTUL de a-ți lua lumea-n cap și a pleca în altă parte??? Demn de secolul XVIII !
  Ce urmează? Serviciul militar obligatoriu, cu detenție în caz de refuz, nu? Cenzura politică a presei, pentru a nu putea critica Guvernul de Stat? Ah, stai, că asta se întâmplă deja!

  Hai, săriți cu minusurile, toți marii patrioți care postați pe-aici și-l felicitați pe Orban!

  Patriotismul înseamnă Libertate, nu îngrădirea ei!
  • -4 (8 voturi)    
   Prietene si parintii aluia care nu are facultate (Marţi, 12 martie 2013, 5:15)

   alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui Berzelius

   Prietene si parintii aluia care nu are facultate au platit taxe si impozite ca si parintii tai....

   De ce vrei tu sa fii "asistat" Doar TU de Stat?

   Si altii , sa nu fie?

   Altii poate vor sa fie "asistati" nu ca "sa faca o facultate "ci ca sa-si faca "o ferma" ca s agraiasca de pe urma ei...

   Ei n-au acelasi drept ca tine?

   Stramba logica ai, prietene

   Din cate stiu Logica sa face deja si-n Liceu nu numai la Facultate
   • +3 (5 voturi)    
    Pai sa fie si altii asistati, de acord! (Marţi, 12 martie 2013, 11:24)

    Berzelius [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

    Si ei au dreptul la Educatie gratuita (garantata prin Constitutie!). Faptul ca vrea sa-si faca o ferma NU intra la capitolul Educatie. E alta chestiune economica. Daca vrea sa faca facultate (si-l duce mintea) foarte bine! Sa faca facultate, master, doctorat etc.
    Dar daca zice "Gata. Mie mi-a ajuns scoala. Ia sa ma apuc de plantatii de sfecla" atunci inseamna ca el considera suficient nivelul de educatie la care a ajuns. N-ar trebui sa-si ceara inapoi niste bani pentru ca el n-a facut facultate si altii au facut, doar ca sa-si planteze sfecla.
    Da, in calitate de agricultor si in colectivitatea agricultorilor cultivatori de sfecla, el poate cere subventii de la stat, ca stimulent economic in agricultura.
  • -2 (10 voturi)    
   ok (Marţi, 12 martie 2013, 7:45)

   Ana Armanca [utilizator] i-a raspuns lui Berzelius

   Arătaţi-mi plătitorul de taxe şi impozite care e fericit să ştie că pe banii lui se formează medici pentru UK, Franţa, Germania!
   Formarea unui medic fără nici o specialitate costă statul (deci pe plătitorii de taxe şi impozite) mai mult de 80.000 euro, fără a pune la socoteală investiţia făcută în clădiri, laboratoare, spitale, săli de studiu, aparatură din laboratoare şi formarea profesorilor universitari.
   Normal ar fi ca cei care intră la facultate pe locurile bugetate să semeneze un contract cu statul la intrarea în facultate. Şi aceste locuri ar fi ocupate, sunt foarte mulţi copii la sate, foarte săraci şi foarte studioşi, pentru care acest contract ar fi o şansă extraordinară.
   Aşa, noi plătim şi stăm cu spitalele cu cadre medicale puţine, în timp ce pe banii noştri alte ţări au specialişti...
   Vrei să pleci? Fă-ţi studiile pe locurile plătite, la toate facultăţile există şi astfel de locuri.
   • 0 (6 voturi)    
    Fericirea e o chestie subiectiva (Marţi, 12 martie 2013, 11:34)

    Berzelius [utilizator] i-a raspuns lui Ana Armanca

    Nici eu nu sunt fericit ca pleaca medicii din Romania. Dar ceea ce propuneti este o forma moderna a "legarii de glie" din secolul XVIII.
    Nu este vina medicului ca pleaca din tara in care a studiat. Este vina Statului pentru ca a cheltuit netransparent si nejustificat banii (adunati de la noi toti prin taxe si impozite) fara a crea un mediu propice pentru acei medici ca sa profeseze in tara. Bani SUNT! Doar ca ei sunt supti de catre aparatul administrativ greoi, ineficient si corupt, plin de pile si oameni fara merit profesional, iar treaba este facuta de societati capuse, pe comisioane si cheltuieli nejustificat de mari. Acolo se duc banii care ar trebui folositi pentru stimularea oamenilor absolventi de facultate de a ramane in tara.
    Dar dumneavoastra ganditi gresit! In loc sa faceti presiuni asupra Statului sa se reformeze, sa se depolitizeze si sa cheltuiasca TRANSPARENT banii pe care ni-i ia din taxe si impozite, preferati sa-i "legati de glie" tocmai pe cei care au in cap materia cenusie de care avem cu totii atata nevoie. Si daca chiar vor fi constransi la asa ceva, ce credeti ca vor face acesti oameni? Vor prefera libertatea in alta parte sau munca patriotica in conditii proaste? Hai ganditi un pic, ca nu doare!
    • +3 (5 voturi)    
     ok (Marţi, 12 martie 2013, 13:02)

     Ana Armanca [utilizator] i-a raspuns lui Berzelius

     Eu fac tot ce pot ca cetăţean responsabil, dar mi se pare corect ca ceea ce statul adună din taxe şi impozite să rămână în România. Vrei să pleci, eşti liber, plăteşte-ţi doar studiile superioare!
     De ce spui că gândesc greşit, plătesc 797 lei numai asigurări de sănătate şi la noi în spitale e jale, cum să vreau să mai şcolarizăm alţi medici pentru UK, Franţa şi Germania?!
     De ce nu face acelaşi lucru şi USA, UK, sau alt stat dezvoltat, de ce la ei studiile costă usturător de mult?
     Pentru că statul nu este un sac fără fund.
     • +1 (1 vot)    
      Exact. (Marţi, 12 martie 2013, 13:53)

      Berzelius [utilizator] i-a raspuns lui Ana Armanca

      Statul nu este un sac fără fund.
      Are fund. Dar mai are și o grămadă de proceduri ineficiente prin care cheltuie banii care ar trebui să ajungă la toate acele necesități despre care spui. Dacă cei care formează Statul nu sunt CAPABILI să asigure bunăstarea Cetățenilor atunci să-i lase pe alții! Nu să impună constrângeri ale libertăților acelor cetățeni. Se impune o reformă profundă a Statului pentru a se debarasa de balastul de care nu are nevoie.
 • +12 (22 voturi)    
  o gramada de suflete frustrate sunt pe aici (Luni, 11 martie 2013, 18:28)

  readysteadygo [utilizator]

  dar vad ca uitati ca dragoste cu sila nu se poate... Romania nu baga bani in sistemul de educatie. Avem unul dintre cele mai slabe sisteme educationale din Europa. Cei care sunt pregatiti sa plece sa lucreze in strainatate, sunt pregatiti in ciuda sistemului, nu datorita lui. Ce sa faca un tanar absolvent in Romania, cand aici primeaza doar banii si pilele.
  • +1 (15 voturi)    
   Stii cat costa Un loc gratuit la Universitate (Luni, 11 martie 2013, 19:42)

   alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui readysteadygo

   Stii cat costa finantarea Unui loc gratuit la Universitate Bucuresti sau la Politehnica Bucuresti

   mii de euro pe an...

   Stii cat costa Un loc gratuit la Medicina Bucuresti

   peste zece mii de euro pe an....
   • +3 (9 voturi)    
    tare, tare asta (Luni, 11 martie 2013, 20:30)

    rakkone [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

    Stii cat costa un km de autostrada in Ro? De 6 ori ca la nemti. Stii cat costa deszapezirea unui km de sosea in Ro? De 10 ori ca la suedezi. Ambele sunt valori reale, vezi pe net.
    Deci sa imi spui ca e 10000 euro (da te rog un link) un loc reprezinta nimic in Romania, din aia 9000 sunt de fapt furati. Verisoara-mea plateste in Haga facultatea 3000 euro pe an, ma gandesc ca totusi universitatea din Haga nu o fi de 3 ori si ceva mai proasta ca aia din Bucuresti.
    • 0 (8 voturi)    
     pai mai plateste si statul Olandez (Marţi, 12 martie 2013, 1:16)

     alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui rakkone

     pai mai plateste si statul Olandez pe langa aia 3000 ai verisoarei...daca n-o fi si facultatea aia un fel de Spiru-Haret olandez...

     chiar asa...sa-ti imaginezi ca faci facultate pe bune cu 3000 pe an?
     • +2 (6 voturi)    
      :)) (Marţi, 12 martie 2013, 10:32)

      rakkone [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

      Eh, iti dai seama, o facultate din Haga nu se compara cu liceul de la Plopaca pe care l-ai absolvit. Scuza-ma, ma duc sa rad nitel si revin.
      ...
      Asa, am revenit, deci daca acolo statul plateste inclusiv pentru romani, de ce nu ar plati si statul roman pentru romani? Poate pentru ca olandezii spera sa ramana acolo unul cu facultate, sa micsoreze media de prostie nationala? Poate ca au inteles ca facultatile si investitia in invatamant aduc beneficii?
    • 0 (6 voturi)    
     ok (Marţi, 12 martie 2013, 9:18)

     Ana Armanca [utilizator] i-a raspuns lui rakkone

     Spui că din cei 10,000 euro, 9.000 sunt furaţi, dar asta nu înseamnă că plătitorul de taxe şi impozite nu plăteşte!
     • +2 (4 voturi)    
      inseamna ca statul nu isi face treaba (Marţi, 12 martie 2013, 9:41)

      rakleta [utilizator] i-a raspuns lui Ana Armanca

      Adica e partas la furtul celor 9000. Adica complice.
      Adica cu buna stiinta te jupoaie de 10000 , stiind ca 9000 ajung pe la altii si doar 1000 unde trebuie.
      In acest caz ar trebui desfiintat. Da, desfiintat STATUL.
      Cum, nu stiu.
   • +1 (1 vot)    
    mii de euro un loc? (Marţi, 12 martie 2013, 14:25)

    Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

    pai pe ce se duc banii taica?
    eu stiu ca: caminul mi l-am platit singur, cartile tot singur, calculatorul tot singur (autodidact la acest capitol intrucat profu' responsabil de asta era mai palamida decat mine), pana si echer, rigla, creioane...etc mi le-am cumparat?
    Nu mai vorbim de foi de scris, xerox, diploma cereri...etc, lucruri de finete

    deci, pe ce cheltuieste statul peste zece mii de euro pe an???
    pentru palamidele umblatoare de prin holurile facultatii?
    Nu stiu cine din noi ar trebui sa spuna merci: eu sau statul care se "bucura" de prestatia mea afara, beneficiind in mod indirect de avanteje...desi nmeritul de a ajunge angajat (chiar si ca medic) intr-o tara din UE ca Germania imi apartine exclusiv mie.

    Vad ca de loazele ce raman prin Romania (de bune ce-or fost la scoala...ca in afara nici naiba nu-i primeste) aciuoate te miri unde, pe la stat...nu se plange nimeni.
  • +1 (7 voturi)    
   Ok (Marţi, 12 martie 2013, 9:03)

   Ana Armanca [utilizator] i-a raspuns lui readysteadygo

   UK a mărit (mi se pare că le-a triplat) taxele pentru un an de studiu universitar în ultimul an. Asta e dragoste cu sila, sau o fi fost o necesitate?
   • -1 (3 voturi)    
    si (Marţi, 12 martie 2013, 10:36)

    readysteadygo [utilizator] i-a raspuns lui Ana Armanca

    care e calitatea vietii in UK comparativ cu Ro?
    • +1 (3 voturi)    
     ok (Marţi, 12 martie 2013, 12:42)

     Ana Armanca [utilizator] i-a raspuns lui readysteadygo

     Net superioară, şi totuşi UK nu-şi permite să scoată medici pe banii contribuabililor şi să ni-i dea nouă gratuit!
     • +2 (2 voturi)    
      Ba tocmai (Marţi, 12 martie 2013, 14:05)

      Berzelius [utilizator] i-a raspuns lui Ana Armanca

      Să facă Statul român condiții propice pentru medici (indiferent de unde sunt ei), condiții de trai, muncă și dezvoltare profesională mai bune decât în UK și SUA, și să vezi atunci ce abundență de medici de acolo o să fie!
      • 0 (2 voturi)    
       statul (Marţi, 12 martie 2013, 14:41)

       T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Berzelius

       Statul inseamna si toata populatia ueni tari, care populatie, din cate se constata,ii da inainte la placinte si inapoi la razboi. Sa fie capitalism dar sa avem gratuitate la tot si sa facem ce vrem: nu tu obligatie, nu tu nimic!
       • 0 (0 voturi)    
        Mai citește (Marţi, 12 martie 2013, 17:15)

        Berzelius [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

        STATUL este ansamblul instituțiilor ierarhice care dețin și își manifestă puterea (administrativă, legislativă și judecătorească) asupra unui teritoriu.
        Cetățenii (sau populația) acordă Statului încredere (dpdv moral) și resurse (prin taxe și impozite) pentru a primi din partea acestuia protecție și un bun cadru de viață.
        • +1 (1 vot)    
         ?? (Marţi, 12 martie 2013, 18:11)

         T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Berzelius

         Da, si institutiile alea ierarhice nu sunt conduse de cei alesi de popor? Nu am vazut nici o manifestatie de protest impotriva unor sefi incompetenti sau ministru idioti.
         • 0 (0 voturi)    
          Deschide ochii (Marţi, 12 martie 2013, 18:58)

          Berzelius [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

          Citește presa. Intră pe internet. Mai schimbă canalele TV. Proteste contra oamenilor incompetenți din diverse structuri ale Statului exista! Păcat că se susțin unii pe alții, păcat că se cramponează în incompetența lor, prin minciuni aruncate alegătorilor creduli.

          Ca să revenim la subiect, ia vezi, în Ungaria, că de-acolo a pornit dezbaterea, câți protestează împotriva diverselor măsuri propuse de Guvern.

          În altă ordine de idei, așa cum am spus mai sus, patriotismul însemnă libertate, nu restrângerea ei!
          Sunt de acord să accept responsabilități și constrângeri ca cetățean (adică să mă supun legilor Statului) și să beneficiez de drepturi ale aceluiași Stat, iar în momentul in care consider că nu mai vreau să le accept, să am DREPTUL de a-mi alege liber un alt loc în care să mă stabilest, în care să trăiesc, să muncesc.

          „Contractul” inițial cu Statul era ca eu să am dreptul de a fi școlarizat „gratuit” pe banii Statului (care sunt și din banii mei și ai familiei mele). După ce-mi tocesc creierii în facultate și învăț X ani ca să fiu pe loc bugetat (printre primii în școală), termin facultatea și nu am condițiile practicării muncii în așa fel încât să-mi pot întreține o familie (că am îmbătrânit de când fac școli, m-am căsătorit, poate am copii etc.). Și atunci normal că mă tentează plecarea în străinătate.
          Iar Statul să vină și să facă ce??
          Varianta 1: să-mi ceară înapoi plata școlarizării (varianta făcută de Ceaușescu cu sașii care vroiau să emigreze). Bine, păi tu Statule, când eu am început școala mi-ai spus că e GRATUITĂ. Acuma să vii să-mi ceri bani? Și cum evaluezi costurile? De unde știu eu că tu Statule, faci un calcul corect? De unde mai înainte era gratuită, să plătesc pentru ce? Pentru cele 4 secretare plătite pentru Rectorat, pentru cele 20 de cărți COPY-PASTE ale unor profesori rămași în învățământ din anii 1977 și cu care și-au păstrat catedra? Dar pentru cărțile de specialitate pe care mi le-am cumpărat din banii mei?
          • +1 (1 vot)    
           ??? (Marţi, 12 martie 2013, 19:24)

           T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Berzelius

           Dumneata ai auzit de schimbari? Un stat ca si o familie se adapteaza la situatia respectiva. Daca vede ca investeste fara sa castige nimic , nu poate fi decat tampit sa continue in aceeasi directie. Dumneata, in familie, daca traiesti de pe o zi pe alta, te imprumuti ca sa pleci de 3 ori in vacanta in tari exotice? Sau poate o faci un an doi, dar nu continui. Eu inteleg decizia guvernului ungar, chiar daca pentru oameni ce vor totul gratis si fara nici o ibligatie, e greu de digerat.
 • +4 (16 voturi)    
  unii duc dorul dictaturii... (Luni, 11 martie 2013, 19:05)

  postacu [utilizator]

  O astfel de masura pare inspirata din programele marilor dictatori. Daca tara garanteaza oricui un loc de munca (cum era pe vremea impuscatului) atunci poti sa vii cu astfel de prevederi, dar daca in conditiile actuale cu tot exodul incriminat sunt destui someri (si la noi si in Ungaria si in alte parti), de ce sa nu-i lasi sa-si caute de lucru in lumea larga, daca-s capabili sa-si gaseasca?
  Si daca un tanar absolvent nu-si gaseste de lucru in propria tara dupa ce termina facultatea, dupa cat timp de stat degeaba are voie sa-si caute de lucru si in alte tari fara sa mai plateasca despagubiri?
  Au fost si la noi prevederi similare pentru studenti trimisi la studii la universitati de prestigiu din strainatate pe banii statului roman, iar dupa absolvire respectivii trebuiau sa se intoarca si sa lucreze minim nu mai tin minte cati ani in administratia publica de la noi. Si veneau oamenii si erau ignorati de toata lumea luni/ani la rand ca nimeni nu avea chef sa-i angajeze in administratia publica numai pentru ca aveau niste merite (criteriile principale la angajare in domeniu fiind pilele si spaga despre care astia nu invatasera nimic la Harvard sau Oxford). In multe situatii cei care pleaca nici nu ar avea ce face in propria tara, fie pentru ca nimeni nu are nevoie de skill-urile lor fie pentru ca nimeni nu poate sa le ofere mijloacele necesare pentru a-si pune potentialul in valoare.
  Tinerii absolventi trebuie stimulati sa ramana in tara si nu fortati, legati de glie, dar pentru guvern e mai simplu sa dea cu bata decat sa propuna ceva constructiv.
  • -1 (17 voturi)    
   Dar daca?... (Luni, 11 martie 2013, 19:47)

   don giovanni [utilizator] i-a raspuns lui postacu

   ...medicul primeste un job in Franta, pe 5000 de Euronpe luna, iar eu nu pot sa ii ofer in sistemul din Romania decat 2000 (ok, la o clinica privata, dar un adevarat guvern de dreapta ar mari de maine salariile medicilor si profesorilor la valori de acest ordin de marime), el ar trebui sa plece in Franta, nu, ca Franta marca banu'. Da, ar trebui sa aiba dreptul sa plece unde vrea el, dar dupa ce imi plateste mie si tie, si noua tuturor, ceea ce am investit in formarea lui. Chestia cu 'pai si tata si mama au platit taxe' nu se sustine.
   • +4 (12 voturi)    
    dar daca, dar parca... (Luni, 11 martie 2013, 20:31)

    rakkone [utilizator] i-a raspuns lui don giovanni

    Pana cand o sa faca guvernul aia sau ailalta, un medicinist absolvent are 900 roni pe luna. adica 200 de euro, adica 3 plinuri de benzina, adica 4 perechi de blugi, adica, 3 cumparaturi la supermarket, adica o chirie si restul mancare la cantina saracilor etc.

    Mai sunteti multi, mah?
    • -4 (10 voturi)    
     cand o sa-ti platesti tu facultatea (Marţi, 12 martie 2013, 5:10)

     alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui rakkone

     cand o sa-ti platesti tu facultatea...
     in loc sa ti-o plateasca Statul tie....

     Deci cand in loc sa iei "de-a moaca " vreo 50000 de EU de la stat in vreo 6 sau 8-9 ani de pregatire ca medic....

     si cand n-o sa mai iei spaga de la sarmani ca medic...

     atunci o sa-ti faca salariul statul si tie ca in Franta...
     • +2 (8 voturi)    
      :) (Marţi, 12 martie 2013, 10:39)

      rakkone [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

      Stiu ca esti foarte bun ca online profiler, adica iti dai seama imediat cu cine si despre ce vorbesti. Dar in cazul meu ai comis o greseala, eu sunt ITist, platesc un miliard taxe pe an la stat (diferite forme de impozitare), nu beneficiez de nimic de la statul roman (copil la privat, servicii medicale private etc), vreau ca din banii mei cat mai multi studenti sa invete "gratis" si sa aiba libertatea de a pleca daca aici nu le mai este bine.
 • +5 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 11 martie 2013, 20:29)

  [anonim]

  • +2 (10 voturi)    
   Ce vorbesti? (Marţi, 12 martie 2013, 1:18)

   alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui

   Universitatea e gratuita in Toata Europa?

   NU. ...doar o parte din locuri....

   Daca iei bani de la cineva sa-ti platesti facultatea trebuie sa ii si dai inapoi....
   • +3 (7 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 martie 2013, 8:16)

    [anonim] i-a raspuns lui alex1234

   • +2 (6 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 martie 2013, 8:21)

    [anonim] i-a raspuns lui alex1234

    • 0 (4 voturi)    
     rar se intampla asa (Marţi, 12 martie 2013, 12:34)

     T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui

     Cine e capabil sa se angajeze imediat dupa absolevire in Germania sau alta tara dezvoltata si sa castige atat de mult incat sa si traiasca si sa plateasca si pentru studiile acute, ala sigur nu asteapta sa faca studii in Romania, pleaca el de mult in alta tara si se descurca. Cazuri de-astea de 'foarte foarte buni" care sunt prmiti cu bratele deschise de la absolvire, fara nici o experienta si cu salariu mare sunt foarte rare.
     • +1 (5 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 martie 2013, 12:50)

      [anonim] i-a raspuns lui T-Ora

      • -1 (5 voturi)    
       lista (Marţi, 12 martie 2013, 13:06)

       T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui

       La 18 ani sa pleci ca student in alta tara nu e nimic spectaculos, doar pentru aia care sunt prosti facuti gramada.
       Astept lista cu nume si societati, an de absolvire, facultatea absolvita, salariul din care puteau sa-si plateasca si studiile facute intara, ca de asta vorbeam , nu?
       Multumesc.
       • +1 (3 voturi)    
        Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 martie 2013, 14:23)

        [anonim] i-a raspuns lui T-Ora

        • -2 (4 voturi)    
         ma faci sa rad... (Marţi, 12 martie 2013, 15:22)

         T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui

         Fugi domle de-aici cu RME dumitale. Ai de dat nume, da-le ca asa scoate oricine liste intregi din burta cu initale de mari genii angajate acum prin vest. Esti serios sau nu? Si lista aia avea parca 30 de nume cu 3 initiale. Se vede ca esti romanash neserios: te bati cu pumnul in piept si pe urma te faci ca ploua.
         • +1 (1 vot)    
          Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 martie 2013, 15:38)

          [anonim] i-a raspuns lui T-Ora

          • 0 (2 voturi)    
           mda.... (Marţi, 12 martie 2013, 16:02)

           T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui

           Atunci de ce v-ati laudat ca puteti da aceasta lista, stiind dinainte ca nu o puteti face?
           Nu e asta o minciuna?
           • -1 (1 vot)    
            Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 martie 2013, 16:23)

            [anonim] i-a raspuns lui T-Ora

            • +1 (1 vot)    
             vorbe in vant (Marţi, 12 martie 2013, 17:43)

             T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui

             Eu inteleg dar nu pricep de ce, intr-o discutie publica pe net, dumneata ai fluturat argumentul cu acea lista. Mi se pare doar o lauda fara acoperire.
             Scuza e puerila si trebuia sa te gandesti la asta cand ai adus acest argument. Ai facut-o tocami pt ca era o vorba in vant ca si restul argumentelor.
             • 0 (0 voturi)    
              Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 martie 2013, 18:42)

              [anonim] i-a raspuns lui T-Ora

              • 0 (0 voturi)    
               discutie publica (Marţi, 12 martie 2013, 19:16)

               T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui

               Lista nu e pentru mine ca nu e articolul meu ci pentru toti cei fata de care dumneata ai facut aceasta afirmatie. Alta data sa ai grija ce scrii si sa nu mai promiti marea cu sarea, daca stii ca nu te poti tine de cuvant. E o chestie de onoare, discutia fiind publica.
 • -4 (8 voturi)    
  Citesc comentariile si... (Luni, 11 martie 2013, 21:04)

  Zummm [utilizator]

  raman perplex. Ma voi va auziti ce spuneti ? Ia dati-va 2 palme si treziti-va la realitate. Frica ungurilor este ca o sa dispara ca natie. Cine invata ungara pe globul asta ? Hai sa fim seriosi. Din partea mea f. bine sa se autodistruga
  • 0 (2 voturi)    
   Foarte bine ........ (Marţi, 12 martie 2013, 9:37)

   banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui Zummm

   intrebarea invers dece nu ti-o pui ? Romana cine invata pe acest glob ? curat fascist !
 • 0 (10 voturi)    
  Re-sovietizarea are loc dragilor (Marţi, 12 martie 2013, 1:54)

  Parzivall [utilizator]

  Nu va amintiti cum era pe vremuri cu repartitiile?
  • +3 (13 voturi)    
   Nu poti sa ei bani "de-a moaca" (Marţi, 12 martie 2013, 4:37)

   alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

   Nu poti sa ei bani "de-a moaca".....clar?

   pai nu zbierai tu pe-aici si altii ca tine "ca santeti de dreapta" si sa ia bani fiecare dupa munca lui?

   Dar pe pielea voastra nu e bine sa se aplice "ideile de dreapta", nu?

   Acuma e bine ca ai furat Statul Roman, ca asistat al acelui Stat, de zeci de mii de euri....fara sa muncesti o zi pentru el .....curat murat "dreapta asta" ....vorba lui Caragiale....
  • -1 (3 voturi)    
   ... (Marţi, 12 martie 2013, 13:03)

   a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

   Cand e vorba sa primesti bani pe gratis nu mai e sovietizare nu? Doar cand e vorba sa dai inapoi...
   Te-ai gandit ca poate si noi ne-am saturat sa platim facultatea pentu unii care stau prin baruri toata facultatea si iau 5 pe line, sau pentru altii care n-au platit si n-au de gand sa plateasca niciun impozit?
   De fapt, in principiu invatamantul superior gratuit este o prostie comunista, care nu are cum sa duca la altceva decat la ceea ce a dus deja: majoritatea studentilor fac facultatea de gura parintilor sau pentru ca e "cool" si n-au nicio intentie sa lucreze in domeniul pentru care se pregatesc.
 • -2 (10 voturi)    
  Pai nu urlati voi pe-aici ca santeti 'de dreapta' (Marţi, 12 martie 2013, 4:58)

  alex1234 [utilizator]

  Pai nu urlati voi pe-aici portoricanilor ca santeti "de dreapta" , ...scuze am vrut sa spun "portocaliilor"....
  Pai Nu urlati voi contra "asistatilor sociali" ?
  Pai acuma va place sa fiti "cei mai mari asistati sociali ", si sa fiti asistati gratuit vreo 5-6 ani de catre Statul Roman si sa luati gratis vreo 15000-20000 de euro?
  Pai Nu erati voi "productivii" care "scot 15% din PIB" cat ai bate din palme? La ce va mai trebuie banii astia?

  De unde scoateti acuma "aia 15%" ala daca ati ramas Datori la Stat cu vreo 15000-20000 de Euro in urma Studiilor neplatite?

  Nu poti sa iei bani "de-a moaca" sa fii "ultimul asistat" ....., si sa te bati cu "pumnutul in piept , ca esti de dreapta"!

  Pai nu zbierati voi pe-aici "ca santeti de dreapta" si sa "ia bani fiecare dupa munca lui"?

  Dar pe pielea voastra nu e bine sa se aplice "ideile de dreapta", nu?

  Acuma e bine "sa fi fost sau sa fi asistat" de Statul Roman cu vreo 20000 de EURO in vreo 5-6 ani, nu?

  Multi dintre voi emigrand a doua zi ....deci fara sa returnati 1 Leu inapoi, din banii cu care "ati fost asistati"

  Acuma "productivilor", "urlati ca din gura de sarpe " , "ce bine e sa fii asistat in timpul studiilor universitare cu vreo 20000 de euro" ?

  Si urlati de mama focului ca "ne-ntoarcem la comunism " daca nu veti mai fi asistati gratuit ca pe vremea comunismului"

  Pai de ce nu va puteti intretine singuri la facultati, mai, "productivilor", astia "15%" din PIB?

  Nu va place sa va descurcati pe picioarele voastre?

  Aaa ...cand vine vorba de voi...e bun si un ajutor "social" de la Stat , nu?

  Daca e pentru voi e "Bun" "democratic" si "capitalist"
  iar ciine vrea sa vi-l ia "e comunist", iar daca e pentru altii atunci e rau "Rau", "nedemocratoic" si "ceausist"

  Pai curat-murdara "dreapta asta a voastra a portocaliilor" era sa zic iara a "portoricanilor" ....vorba lui Caragiale....

  Hotariti-va vreti sa fiti sau nu Asistati de Stat?
  Daca da, lasati-o moale "cu galagia de dreapta", si lucrati macar 1 zi in Tara.
  • -3 (5 voturi)    
   Bine zis! (Marţi, 12 martie 2013, 9:14)

   don giovanni [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

   Mi-ar fi placut sa fi scris eu astea.
   Adaug doar ca se comite o mare nedreptate: cum adica, Videanu, Sulfina, Boagiu, Udrea, Oltean, si alte fainuri (plural de la faina), nu sunt de dreapta? :))) Sa nu mai zic de 'trei carpete si un blug'...
   A nu se intelege ca sunt un partizan al impostorilor (comici, daca nu am fi de fapt subiectii unei tragedii nationale) Antonescu si Ponta.
  • +2 (6 voturi)    
   Bati campii (Marţi, 12 martie 2013, 10:15)

   ticbis [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

   Iti citesc ineptiile si ma apuca groaza...

   Mai nene, UE a fost conceputa sa functioneze dupa chipul si asemanarea USA. O tara integrata in UE ar trebui sa devina ceea ce un stat american reprezinta in USA: legi proprii, guvern propriu, administratie proprie, dar supus unor reguli juridice si administrative centralizate, valabile pentru toate statele membre ale uniunii. Fiecare stat are reprezentanti in parlamentul si guvernul unional, iar toti cetatenii uniunii sunt egali in drepturi pe teritoriul federal, fara restrictii pe piata muncii.

   Ca sa revin la subiect, ce-ar fi ca statul California sa pretinda unui cetatean californian care a terminat facultatea de medicina la o universitate de stat sa-si plateasca studiile daca se angajeaza la un spital din Texas?
   Ca sa-ti fie clar, inainte de a fi cetatean roman, esti cetatean european, deci pe teritoriul UE nu conteaza unde ti-ai facut facultatea si care dintre state ti-a subventionat studiile, ai drept de libera circulatie si drept de munca oriunde, fara nicio restrictie. Iar beneficiul este in primul rand al uniunii din care face parte si tara ta; asta a fost de fapt si scopul principal al acestei constructii de tip federal. Si in USA exista state mai bogate si altele mai sarace, si acolo intr-un stat leafa unui medic este mai mare iar in altul este mai mica.
   Daca ai fi cetateanul unei tari din afara UE, spre exemplu din Serbia sau din Albania, atunci da, statul poate sa-ti ceara contravaloarea studiilor daca te angajezi intr-o tara din interiorul UE. Dar atata timp cat esti cetatean european, niciun stat membru nu poate sa-ti impuna o asemenea plata!

   Acuma, se nasc urmatoarele intrebari:
   - ce facem cu absolventii medici care se angajeaza pe post de felceri in spitalele din UE; lor le mai cerem plata studiilor, cum ii identificam pe astia?;
   - ce facem cu absolventii de liceu care pleaca in constructii sau la capsuni, ei n-ar trebui sa plateasca pentru orele de engleza gratuite oferite de stat in liceu?
   • -1 (3 voturi)    
    Ntzzz... (Marţi, 12 martie 2013, 12:01)

    don giovanni [utilizator] i-a raspuns lui ticbis

    ..., poate oi fi dumneata intai european (mamica dv. v-a invatat europeneza?), eu sunt intai roman. Si voi ramane roman, asta este (apropos de State: "I´m Black, I'm Proud")
    • -1 (5 voturi)    
     Ei da... (Marţi, 12 martie 2013, 13:08)

     ticbis [utilizator] i-a raspuns lui don giovanni

     Tot asa zice si americanul din Texas, ca el e texan, nu american...

     Inainte de a fi roman, probabil ca ai fost moldovean, ardelean, oltean, banatean, dobrogean sau muntean; inainte de a fi fost ardelean, moldovean sau muntean probabil ca ai fost dac sau dac corcit cu roman; inainte de a fi fost dac probabil ca ai fost get; inainte de a fi fost get probabil ca ai fost trac; si asa putem sa continuam la nesfarsit...

     Ceea ce este greu sa intelegi tu, este ca inainte de a fi fost in toate natiile si popoarele pe care le-am insirat mai sus, tu ai fost EUROPEAN, pentru simplul fapt ca stramosii tai de peste 2000 de ani s-au nascut pe un continent care se numeste EUROPA!!!!!!
     Tot asa cum orice cetatean al SUA, Canada, Mexic, Argentina, Brazilia, Chile, Ecuador, Peru sau Bolivia se numesc AMERICANI!!!!

     Romania este un stat care se numeste asa de doar 150 de ani, pana atunci nu existau decat provincii romanesti (sau mai bine zis valahe): principatul Valahiei, al Moldovei, al Transilvaniei...
     Dar totdeauna am fost tari, principate, provincii sau cnezate apartinand Europei! Indiferent ca peste noi au trecut romanii, turcii, tatarii, cazacii, gotii, vizigotii, maghiarii, hunii, pecenegii, mongolii, slavii sau alti migratori, noi tot in Europa eram!

     Acum ai inteles?
    • 0 (2 voturi)    
     clar (Marţi, 12 martie 2013, 13:45)

     rakkone [utilizator] i-a raspuns lui don giovanni

     Cand alte merite nu avem, o scoatem pe aia cu "Noi suntem rrrromani, noi suntem rrrromani".
     • 0 (0 voturi)    
      ... (Marţi, 12 martie 2013, 17:26)

      don giovanni [utilizator] i-a raspuns lui rakkone

      ...nu este un merit, nu este un defect sau un handicap. Este un dat: m-am nascut intai roman (nu valah, nu moldovean, nu bucovinean, etc., ci bucurestean din Floreasca, nah!) si abia pe urma ma simt european. Cineva a fost impuscat acum vreo 60 de ani pentru o asyfel de declaratie, e dtept ca european era egal comunist...
   • 0 (2 voturi)    
    ... (Marţi, 12 martie 2013, 13:08)

    a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui ticbis

    1. Uiti un lucru. Un student din SUA isi plateste *singur* taxele de scolarizare. In cazul in care primeste o bursa sau o sponsorizare semneaza un contract.
    2. Aici e vorba de invatamantul universitar, nu de cel obligatoriu. Acela trebuie sa ramana gratuit si accesibil pentru toata lumea. Cine vrea mai mult, trebuie sa se implice mai mult si sa-si asume responsabilitati nu sa astepte pomana de la stat.
    • 0 (0 voturi)    
     Gresesti (Marţi, 12 martie 2013, 14:49)

     ticbis [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

     1. Vorbeam doar despre universitatile de stat.
     Cat despre cele particulare, sa stii ca si in Romania ca si in USA studentii isi platesc singuri taxele de scolarizare, statul n-are nicio treaba;
     2. Nu vorbeam despre invatamant obligatoriu sau nu, ci doar despre cel care implica efortul statului. Si aici, cel putin in Romania se inscriu atat gradinita, invatamantul primar, gimnazial, liceal cat si cel universitatar. Atata timp cat un student a acces intr-o forma de invatamant superior de stat in urma unui examen, are exact aceleasi drepturi ca si un elev de liceu sau de gimnaziu, adica statul ii plateste studiile fara conditii suplimentare! In caz contrar, ar trebui ca statul fie sa renunte definitiv la asigurarea locurilor gratuite din invatamantul superior, fie sa impuna candidatilor, inainte de examenul de admitere, un contract semnat de ambele parti priin care sa-l oblige sa presteze dupa absolvire in tara un numar de ani in schimbul garantarii unui loc de munca remunerat cu o suma de bani precis stipulata!
     Te asigur ca statul Roman nu este in stare de acest lucru!

     In lipsa acestor precizari, toate teoriile tale sunt egale cu zero!
     In Romania, un loc la o facultate de stat se ocupa prin munca si invatatura, iar un loc la o facultate particulara se ocupa doar cu bani si cu buletinul; din punctul meu de vedere, atata timp cat statul plateste ca eu sa invat mi se pare absolut normal, mai anormal mi se pare sa platesc eu pentru ca sa-mi cumpar o diploma de studii si fara sa deschid o carte!
     Deci statul poate sa transforme oricand invatamantul superior intr-unul 100% particular.
     Lasand la o parte calitatea invatamantului superior particular din Romania, as fi curios sa vad si reactiile populatiei sarace de la tara, care au copii dotati si dornici de a invata dar nu au bani de a plati taxele universitare...
     Aaa..., sa nu-mi spui de burse oferite de fundatia lui Dan Voiculescu...., nu suntem in America!!!!
     • +1 (1 vot)    
      ... (Marţi, 12 martie 2013, 15:15)

      a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui ticbis

      Jumatate dintre absolventii romani nu lucreaza in domeniul pentru care s-au pregatit. O alta parte pleaca din tara. Asta inseamna ca mai mult de jumatate din banii cheltuiti de catre stat (adica de catre noi) cu invatamantul universitar sunt bani aruncati. Ti se pare normal?
      Nu este vorba despre renuntarea de finantarea de catre stat a studiilor universitare, ci de punerea pe alte baze, sponsorizare prin contract cu obligatii de ambele parti. Adica o solutie civilizata, care sa limiteze pierderile, fara sa ingradeasca accesul la invatatura.
      Aici e marea diferenta intre invatamantul superior platit si cel egalitarist, de stat. Studentul e obligat sa se gandeasca de zece ori inainte de a face praf banii parintilor, sponsorilor sau obtinuti prin credit. Cand totul e gratis, nu te intereseaza nimic.
      • -1 (1 vot)    
       D-le.. (Marţi, 12 martie 2013, 16:38)

       ticbis [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

       Esti intr-o grava eroare...

       Intr-un sistem capitalist de cea mai pura esenta:
       1. Sistemul de invatamant superior privat n-are nicio legatura cu politica economica sau previziunile privind necesarul optim de specialisti din propria tara;
       2. Daca sunt 500000 de amatori care doresc si au bani pentru a absolvi facultati private de drept sau de medicina, atunci toate facultatile particulare vor face toate eforturile pentru a-i scolariza si a le lua banii, si le vor da diplome de medici si de juristi fara numar, chiar daca toata populatia tarii respective nu numara mai mult de 2000000 de cetateni!
       3. Daca astia nu-si vor gasi niciodata un loc de munca sau daca au tocat banii parintilor de pomana, pe facultatile particulare le doare la basca!

       La facultatile de stat, problema ar trebui sa se puna cu totul altfel:
       1. Nu se vor pune la dispozitie decat strict numarul de locuri pe care statul, guvernul il previzioneaza ca este obligatoriu pentru a asigura peste 4-5 ani necesarul util pentru a asigura activitatea publica si de stat: judecatori, medici, profesori, specialisti in administratia locala, ingineri in companiile de stat, juristi, notari sau chiar politicieni;
       2. Examenele de admitere trebuie sa fie drastice, ca sa se poata alege cei mai pregatiti si cei mai buni studenti, mai ales ca studiile vor fi gratuite;
       3. Dupa terminarea studiilor ar trebui ca absolventii sa poata opta pentru posturile pe care statul le-a pregatit pentru ei, alaturi de absolventii de universitati particulare, fara nicio deosebire;
       4. Daca absolventul de la stat pierde locul pentru care a aplicat in favoarea unui absolvent de la particular, atunci este vina lui si este liber sa-si gaseasca de lucru oriunde in alta parte, chiar si in alte tari din UE;
       5. Daca statul nu poate sa-i ofere niciun post platit conform specializarii sale, atunci este liber sa-si gaseasca de lucru in oricare alta tara, fara nicio obligatie de a plati statului ceva;
       • +1 (1 vot)    
        ... (Marţi, 12 martie 2013, 18:23)

        a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui ticbis

        Nu intelegi esenta poblemei. Nu e vorba de faptul ca sistemul privat ar avea vreo "legatura cu politica economica sau previziunile privind necesarul optim de specialisti ", ci de faptul ca atunci cand dai bani din buzunarul tau, nu-ti mai permiti sa faci o facultate doar de dragul de a o face.
        Este doar o responsabilizare a studentului, stiu cazuri de studenti din Bucuresti care au facut facultatea si au stat in camin la Grozavesti doar pentru ca e "distractie".
        Daca vrei neaparat sa pleci din tara dupa terminarea studiilor, nu-ti taie nimeni capul, returnezi in rate o suma agreata prin contract. Daca intradevar te-ai pregatit, n-ar trebui sa fie nicio problema, doar pleci afara pentru un salariu mult superior celui din tara.
        • 0 (0 voturi)    
         de acord (Marţi, 12 martie 2013, 19:04)

         T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

         Sunt de acord cu cele scrise. Asta incerc si eu sa explic: responsabilizarea studentilor care acum fac studii universitare ca sa se afle in treaba, ca oricum, nu costa nimic, cum ziceati si dvs.
         • 0 (0 voturi)    
          Gresesti (Marţi, 12 martie 2013, 21:34)

          ticbis [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

          Cine face responsabilizarea studentilor care fac acum studii universitare doar ca sa se afle in treaba?
          Statul? Parintii?

          Asta incerc sa explic si eu:
          Atata timp cat legile permit, orice parinte cu bani va plati ca fiul sau fiica lui sa obtina o diploma, fara nicio legatura cu ideea de a profesa sau performa in domeniul studiilor pe care se zice ca le-a urmat. N-are nici cea mai mica legatura cu "responsabilitatea studentului". Pe student il doare la basca, pentru ca diploma asta nu-i va trebui niciodata, este doar asa, ca sa-si treaca titlul pe cartea de vizita, pentru ca el oricum face afaceri cu imobiliare, sau cu haine second-hand, sau este patronul unui salon de masaj erotic. Este daca vreti cazul lui Becali care a terminat facultatea de drept, sau a oricarei fufe din showbiz-ul romanesc (toate au facultatea terminata desi in lumea civilizata nu sunt decat niste simple prostituate).

          Fie ca va place sau nu, in Romania de astazi doar cine nu are bani nu are o diploma de facultate particulara!

          Deci despre ce vorbim? Despre banii pe care un absolvent de facultate de stat trebuie sa-i plateasca pentru a putea sa se angajeze intr-un stat UE?

          Apropo, diploma voastra este de la stat sau de la Spiru Haret? Asta ca sa stim cu cine vorbim!!!
          • 0 (0 voturi)    
           ... (Miercuri, 13 martie 2013, 10:18)

           a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui ticbis

           Nu exista metoda mai buna de responsabilizare decat banul. Este corect ceea ce spui, ca facultatile private emit diplome pe bani, dar aici e vorba si de legislatie si de pretul foarte mic cerut de privati. E greu de crezut ca o facultate poate pregati un student cu 500 de euro pe an, dar atata timp cat nu controleaza nimeni nu-i intereseaza.
           Daca procesul de invatamant ar fi auditat si s-ar stabili norme mai clare, atat calitatea cat si preturile ar creste. In fond invatamant privat exista peste tot, dar fenomenul diplomelor pe bani doar la noi.
           PS: daca e chiar atat de important, am facut facultate de stat, loc la buget.
          • 0 (0 voturi)    
           ..... (Miercuri, 13 martie 2013, 10:42)

           T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui ticbis

           Aici nu e evorba de universitatile particulare ci de cele de stat. Nu stiu de ce amestecati subiectele. Ca o parere personale, universitatile particulare de la noi ar trebui sa dispara, cel putin in forma actuala: nu au nici o legatura cu procesul de invatare, efectiv sunt fabrici de diplome. Intrebarea retorica : aveti diploma de stat sau de la Haret" incepe sa fie plictisitoare: incercati sa fiti mai original ca unul care nu si-a facut studiile la" privata", OK?
        • 0 (0 voturi)    
         Gresesti (Marţi, 12 martie 2013, 20:43)

         ticbis [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

         1. La ora actuala, statul aloca numarul de studenti la facultatile de stat doar in functie de norma pe care trebuie s-o asigure profesorilor, lectorilor si asistentilor universitari pe care-i are in plata. N-are nicio legatura cu ceea ce cere piata privata sau cu ceea ce ar avea nevoie chiar statul pentru propriile lui institutii!
         Deci daca statul trebuie sa asigure norma a 20000 de profesori, asistenti sau lectori univeritari si pentru asta ii trebuie sa scolarizeze 300000 de studenti, atatia scolarizeaza!

         2. Esti naiv! 80% dintre cei care fac o facultate privata o fac doar pentru ca parintii lor isi permit asta, fara nicio legatura cu dorinta de a performa vreodata in meseria pentru care au obtinut diploma. Majoritatea dintre ei nu au profesat niciodata in domeniul pentru care au obtinut diploma si nici nu le trece prin cap sa faca vreodata asta! Diploma pentru ei este doar ca sa se laude prin satul natal, ei oricum se fac taximetristi, patroni de covigrarii, combinatori, dealer-i de masini second hand, sau bat europa facand sute de alte job-uri care n-au nicio legatura cu facultatile pe care le-au terminat;

         3. Facultatile particulare sunt in stare sa scolarizeze si 5 milioane de studenti anual, fara nicio noima, chiar daca studentii astia nu si-au luat nici macar bac-ul; daca parintii au bani si sunt prosti sadea, cu atat mai bine! Exemplul facultatii Spiru Haret, care scotea absolventi pe banda rulanta este elocvent. Absolventii acestei facultati nu s-au dus niciodata intr-un amfitetru la curs, toata facultatea si-au facut-o acasa, in fata calculatorului! Si diploma le-a fost trimisa prin posta!!!

         Daca insa statul nu poate oferi unui absolvent un loc de munca, mi se pare absurd sa-i pretinda sa-si plateasca studiile daca acesta isi gaseste de lucru intr-o alta tara din UE
         Daca statul ii ofera un job si absolventul il refuza, atunci da, inteleg!
         Este la fel ca la someri: primesti ajutorul de la stat doar daca nu refuzi joburile care ti se propun!
        • 0 (0 voturi)    
         Esti naniv (Marţi, 12 martie 2013, 21:58)

         ticbis [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

         - 80% dintre cei care se inscriu la facultati particulare o fac doar de dragul de a o face, pentru ca parintii lor au bani cu nemiluita si oricum nu conteaza;
         - majoritatea studentilor din facultatile particulare sunt cei care au obtinut la bac note de 5-6 si care n-aveau nicio sansa sa concureze pe locurile de la stat;
         - da, ai dreptate, acesti studenti isi fac facultatea doar de distractie, de cele mai multe ori o termina intr-un numar dublu de ani, spre bucuria universitatilor care incaseaza bani si din repetentie;
         - daca vrei sa faci un test simplu, intreaba un numar de 10 parinti din mediul rural ce facultate platesc pentru copilul lor in Bucuresti. iti garantez ca 9 din 10 habar n-au si nici nu-i intereseaza; o sa-ti raspunda simplu ca la banii lor pot sa-si tina copilul in facultati toata viata;
         - eu sunt un patron al unei firme mici si nu voi angaja niciodata un absolvent de facultate particulara din Romania, asta pentru ca am avut surpriza sa constat ca astia nu cunosc nici macar formula ariei cercului!

         Acum ai inteles???
 • +3 (9 voturi)    
  Cei plecati (Marţi, 12 martie 2013, 6:08)

  nick24 [utilizator]

  trimit bani acasa mai mult decat valoarea scolarizarii
  Daca nu ar fi plecat nimeni, care ar fi suma pe an care n-ar intra in Romania? Si care ar fi consecinta pt Rromania, fara acesti bani si cu vreo 3 milioane in plus de someri?
  • +3 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 martie 2013, 9:46)

   [anonim] i-a raspuns lui nick24

   • +2 (4 voturi)    
    unde e logica? (Marţi, 12 martie 2013, 12:17)

    T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui

    Ma indoiesc ca dumneata ai nivelul ca sa-ti educi copilul pana la nivel universitar: daca ar fi asa atunci ai gandi logic si ai stii ca invatatura nu o faci seara 2 ore pe zi cu copilul, ci temeinic, in fiecare zi, program ordonat etc. Cum poate un parinte care munceste sa se ocupe de educatia copilului sau?
    Raspuns la PS-ul dumitale: cei foarte buni sunt cautati de pe bancile liceului, nu isi fac ei studiile aici. Si daca exista exceptii si o firma vrea sa "cumpere" un absolvent foarte bun, sa-l cumpere, nu e nici o nenorocire. Nenorocirea e ca la o investitie sa ai zero profit.
    • 0 (2 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 martie 2013, 14:11)

     [anonim] i-a raspuns lui T-Ora

     • 0 (2 voturi)    
      hm (Marţi, 12 martie 2013, 14:31)

      T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui

      Dumneaat nu stii nimic despre invatamant daca ai impresia ca orice parinte,absolvent de facultate e capabil sa predea unui copil si ca un copil, chiar adolescent fiind, sta cuminte acasa si invata fara nici o supraveghere. Este o utopie chestia asta, putini isi permit sa stea acasa 10 ai cu copilul, ca macar pana la 10 ani si trebuie supravegheat si nu vad multi parinti cu adevarat inteligenti lasandu-si cariera. Nu mai vorbesc de faptul ca pe urma e si greu sa revina in campul muncii.
      Cat despre carentele scolii, ele exista si sunt mari, dar nu asta e solutia: sa inveti copiii acasa.
      Si inca ceva, multe chestii pe care dumneata si altii le considerati invatatre pe dinafara si deci complet inutile fac parte din ceea ce se numeste cultura generala. Intr-o discutie nu stai cu tableta in fara sa cauti pe google ce e aia si ce e aillata, cand a trait Napoleon si ce a scris Jung.
      Putina decenta, daca minte nu e, ce zici?
      • +1 (3 voturi)    
       Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 martie 2013, 15:03)

       [anonim] i-a raspuns lui T-Ora

      • +1 (3 voturi)    
       Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 martie 2013, 15:10)

       [anonim] i-a raspuns lui T-Ora

 • -1 (11 voturi)    
  ...corect este sa-si plateasca studiile i (Marţi, 12 martie 2013, 8:20)

  dusan [utilizator]

  ...corect este ca cei care au beneficiat de ivatamant GRATUIT sa-si plateasca studiile in cazul plecarii in alta tara...sau daca incep o forma de invatamant cu acest gand ,sa apeleze la invatamantul cu plata.De ce sunt eu obligat sa sustin financiar pe cineva care nu-mi da nimic inapoi(vezi medicii)?
  • +1 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 martie 2013, 9:38)

   [anonim] i-a raspuns lui dusan

   • 0 (6 voturi)    
    logica gresita (Marţi, 12 martie 2013, 12:09)

    T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui

    Logica gresita: statul nu te obliga sa faci universitate. Ati avea dreptate in ceea ce spuneti daca statul te-ar obliga sa-ti platesti intr-un fel saua ltul studiile obligatorii. Dar universitatea, repet, nu e obligatorie. Si tinerii ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte de a se inscrie la studii ca psihologie, sociologie, geografie, economie etc. Este evident ca nu exista locuri de munca in domeniul respectiv pentru toti. Si pe toti acestia nici nu ii vad cu loc de munca in alta tara in domeniul in care s-au pregatit.
    Problema e mai complicata decat ce rezulta din legea asta noua a ungurilor, care s-ar putea aplica si la noi intr-un viitor nu prea indepartat.
    • 0 (4 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 martie 2013, 12:25)

     [anonim] i-a raspuns lui T-Ora

     • 0 (4 voturi)    
      aceeasi logica gresita (Marţi, 12 martie 2013, 12:45)

      T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui

      Din nou, logica complet gresita: nici o tara nu pregateste absolventi de invatamant superior pentru altii. Una este sa asiguri un anume grad de educatie intregii populatii, invatamantul obligatoriu, si alta e sa pregatesti specialisti. ii pregatesti, astepti ceva in schimb, sau macar acel schimb de specialististi de care vorbeam in alt comentariu si care functioneaza foarte bine intre tarile dezvoltate. Numai ca Romania nu e o tara dezvoltata, ba e chiar una saraca si nu are de ce sa investeasca bani in absolventi de invatamant superior care nu vor aduce NIMIC tarii. Orice tara vrea sa aiba cat mai multi specialisti , nu ii face cadou altor tari.
      Faptul ca invatamantul e gratuit nu inseamna mare lucru: legea poate fi schimbata. In definitiv suntem in Europa dar nu se prea vede, nu?
      • +2 (2 voturi)    
       just (Marţi, 12 martie 2013, 13:53)

       rakkone [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

       Invatamantul universitar nu e obligatoriu, dar in acelasi timp este gratuit pentru toti. Pentru cei care considera ca e usor sa faci o facultate serioasa, chiar si in Romania, sa puna mana si sa faca una, sa ii fugareasca nemtii dupa aia cu oferte de servicii.
       Asa cum s-a mai spus, daca plecam de la premisa ca aia cu facultate pleaca imediat, atunci TOATE formele de invatamant sa devina cu plata. Pentru ca si unul cu 12 clase poate foarte bine ca dupa balul de absolvire sa plece a doua zi la capsunat in Spania/Italia, am platit 12 ani degeaba pentru el. Sau acolo furtisagul lui e mai mic, si se aplica principiul romanesc ca nu se observa furtisagurile mici?

       Acum serios, cat de idiot sa fii sa crezi ca o asemenea lege s-ar putea aplica? Or sa fie pandari la granita sa nu imi dea voie sa ies? Ce ma opreste sa ies si sa raman acolo? Dupa care invit cu spor onor statul roman sa ma dea in judecata.
       • +1 (3 voturi)    
        nu e idiot (Marţi, 12 martie 2013, 14:37)

        T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui rakkone

        Nu nu e deloc idiot. Chiar si pentru o amenda in alta tara si exista posibilitatea sa te gaseasca si sa o platesti, dar pentru o asa suma de bani. Exista legi europene in acest sens, iar daca e vorba de alte tari decat cele din Europa atunci oricum exista un control la granita. Nu radeti, suna infiorator poate ,dar e vorba doar de a respecta legea. Nu e deloc greu sa fie pusa in practica.
        • +1 (3 voturi)    
         =)) (Marţi, 12 martie 2013, 15:31)

         rakkone [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

         Sunteti ilogic. Dupa ce corul national-comunistilor din care faceti parte ii acuza pe europeni ca vor sa ne fure studentimea si ca se opun legilor noastre patriotice si indreptatite de a-i transforma in iobagi pe studenti, veniti si spuneti ca daca eu sunt in Germania, Germania ma va obliga sa platesc taxa abuziva din Romania/Ungaria??? Stimate domn, fara suparare, in cazul trist in care o asemenea lege ar fi aplicata, as ajunge val vartej oriunde in vest mult mai usor ca astazi, ca azilant politic, si Romania primeste fix ciuciu.
         Ce dreaq, un pic de logica sau coerenta in firul ideilor sa avem...
         • 0 (2 voturi)    
          Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 martie 2013, 15:52)

          [anonim] i-a raspuns lui rakkone

          • -1 (3 voturi)    
           ?? (Marţi, 12 martie 2013, 18:14)

           T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui

           Nu mi-am propus sa arat nimic: cred ca fiecare arata cat il duce mintea din raspunsurile si argumentatia la discutie.
         • +1 (1 vot)    
          eu zic sa va mai ganditi (Marţi, 12 martie 2013, 16:07)

          T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui rakkone

          Eu zic sa ma va mai ganditi la ce ati scris. Legile unei tari sunt facute sa fie respectate, ca va plac sau nu, ca le gasiti bune sau rele.
          Nu e nimic ilogic in ceea ce am scris, cred ca dv nu prea cunaosteti mersul lucrurilor in lume. Lumea nu se rezuma la malul Dambovitei.
          • +1 (1 vot)    
           Nu, totul este ilogic in ceea ce ati scris (Marţi, 12 martie 2013, 16:55)

           rakkone [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

           In momentul in care o asemenea lege ar fi votata, blocand practic libera circulatie a individului si libertatea sa, Romania nu ar mai face parte din UE, din lumea civilizata etc. Ar fi alaturi de Iran, Coreea de Nord si inca vreo cateva tari de mare angajament. Aveti impresia ca UK il impusca pe Rushdie pentru ca asa a dat o lege Iranul? Ca Danemarca ii arunca in aer pe cei de la Ekstra Bladet pentru ca s-au suparat arabii pe niste caricaturi si au dat legi si fatwe impotriva lor?

           Asta zic, orice lege de o asemenea idiotenie ne-ar scoate de pe orbita lumii civilizate si ar fi respectata doar in Romania. Si ne-ar ajuta pe toti sa devenim azilanti politic de drept.
           • +1 (1 vot)    
            vom vedea (Marţi, 12 martie 2013, 17:48)

            T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui rakkone

            O sa vedem daca Ungaria va fi scoasa din "lumea civilizata" dupa aceasta lege.
            Pe de alta parte, UE sau nu, fiecare tara are buget propriu si are dreptul sa impune legile pe care le considera avantajoase pentru ea. Bineinteles ca tarile dezvoltate din UE vor sari in sus, dar e si interesul lor sa o faca, deoarece exact ele beneficiaza de pregatirea gratuita a absolventilor unguri, romani, bulgari etc.
      • +1 (3 voturi)    
       Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 martie 2013, 14:18)

       [anonim] i-a raspuns lui T-Ora

 • -1 (3 voturi)    
  industria manufacturiera v.s. facultate (Marţi, 12 martie 2013, 9:22)

  paranoid_android [utilizator]

  Mai tin minte un prost care declara ca tara lui are nevoie de chelneri si strungari, nu de filozofi, sau ceva de genul asta.

  In orice caz, cu industria manufacturiera de care Orban zice ca are nevoie Ungaria, mi se pare ca intra in Revolutia Industriala,..... cu 160 de ani intarziere....
 • +3 (5 voturi)    
  ... (Marţi, 12 martie 2013, 10:38)

  a.nonim [utilizator]

  Si in SUA sau alte tari exista burse sau subventii pentru cei care nu au posibilitatea sa-si plateasca studiile. Dar totul se face pe baza de contract. Iar prin contract esti obligat sa obtii niste performante minime (nu sa treci cu 5 toata facultatea) si sa lucrezi o perioada pentru cel care te-a finantat (sau sa-i acorzi cel putin prima optiune). Si n-are nimeni nimic de obiectat. Este absolut normal ca cineva care primeste o finantare (deloc neglijabila) sa aiba si responsabilitati nu doar drepturi.
  Ne-am obisnuit din comunism sa tratam statul ca pe un sac fara fund. Suntem anticomunisti doar atunci cand ne convine, refuzam sa intelegem ca in capitalism totul se plateste, iar daca primesti ceva trebuie sa si dai inapoi.
 • +1 (7 voturi)    
  cu asa comentarii (Marţi, 12 martie 2013, 10:39)

  readysteadygo [utilizator]

  nici nu-i de mirare ca mintile mai luminate emigreaza. Vai de creierele care au ramas in Ro si posteaza pe aici...
 • +1 (7 voturi)    
  nu e chiar o aberatie (Marţi, 12 martie 2013, 11:47)

  T-Ora [utilizator]

  La prima vedere, pare o aberatie sa fii obligat sa muncesti in tara ani de zile dupa studii universitare. Doar la prima vedere, pentru ca multi uita anumite lucruri: invatamantul universitar nu e obligatoriu deci e normal ca statul sa astepte ceva in schimb de la absolventi. Tarile dezvoltate europene nu-si fac griji in aceasta privinta chiar daca le pleaca absolventii, pentru ca vin altii in locul lor din alte tari. Este de fapt o miscare continua numai ca - si aici e marea problema _ la noi si la unguri se face doar intr-un sens. Adica oamenii pleaca dar nu vine nimeni in locul lor, sau extrem de putini. Asa ca, intr-adevar statul e pe minus la aceasta investitie.
  Pe de alta parte statul are vina de a fi deschis sute de universitati care produc sute de mii de absolventi de care tara nu are nevoie. Si nu va imaginati ca cei care nu-si gasesc de lucru in tara pe domeniul lor, gasesc mai usor afara. Nu, marea majoritatea lucreaza altceva, Spuneti-mi cati economisti care nu si-au gasit de lucru in tara au reusit sa lucreze ca economisti in alta tara? sau cati ingineri, sociologi samd?
  Din pacate, desi pare nedreapta asa o lege, pentru tara respectiva este corecta: atata timp cat invatamantul universitar nu e obligatoriu, nici o tara din lume nu are de ce sa investeasca in pierdere. De ce ar face-o? Bineinteles, ramane deschisa discutia despre eficienta invatamantului romanesc, dar asta e alt subiect.
  • -1 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 martie 2013, 12:31)

   [anonim] i-a raspuns lui T-Ora

   • +1 (5 voturi)    
    .... (Marţi, 12 martie 2013, 12:47)

    T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui

    Costurile invatamantului in Romania sunt mult mai mici decat cele din alte tari. Vrei sa muncesti in alta tara? fa acolo toate studiile, imprumuta-te si platesti acolo dupa ce obtii un post. Care e problema?
    • 0 (4 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 martie 2013, 14:29)

     [anonim] i-a raspuns lui T-Ora

     • 0 (2 voturi)    
      e o limita (Marţi, 12 martie 2013, 15:32)

      T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui

      Pe banii dumitale faci studiile unde vrei si unde te primeste. Noi vorbim aici de ce poate sa ofere o tara si ce nu.
      Lumea asta e libera dar pana la un punct. Nu am auzit de libera circulatie in lume. Daca te gandesti mai bine nici europeni nu suntem chiar in totalitate.
 • +1 (5 voturi)    
  Socialism vs capitalism (Marţi, 12 martie 2013, 12:15)

  Etre [utilizator]

  Mai baieti, lasand la o parte toate celelalte ineptii ale guvernului Orban, faza asta e pur capitalism.

  In US economisesc parintii o viata intreaga pentru a-si da odraslele la universitati bune, de unde ai sanse reale de a-ti gasi un job si nu mai comenteaza nimeni.

  Unii pe aici au retorica capitalista, pro privat etc, numai cand le convine. Nu poti sa nu te amuzi totusi de probitatea morala si consitenta opiniilor parvenitului roman :))
  • -1 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 martie 2013, 12:34)

   [anonim] i-a raspuns lui Etre

   • +2 (4 voturi)    
    cum sta treaba (Marţi, 12 martie 2013, 13:01)

    T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui

    In afara de nivelul discutabil al invatamantului superior romanesc, cei mai multi dintre absolventi sunt nuli si pentru ca se duc la facultate sa se afle in treaba. E un cerc vicios : facultatile primesc bani in functie de numarul de studenti, profesorii isi iau salariile si dupa chestia asta, studentii fac si ei facultate si toata lumea e fericita.
    Ia sa cogitam putin: un absolvent oarecare care s-a dus la facultate ca sa zica mama ca are baiat sau fata student(a) si care sigur nu-si va gasi de lucru dupa absolvire, Aunci se gandeste sa plece sa faca orice in afara ca nu are nici o obligatie fata de tara.
    Dar daca stie ca trebuie sa-si plateasca studiile, se mai duce el in doru lelii la facultate sau se va gandi de 10 ori mai bine: ce fac eu dupa, am vreo sansa cu facultatea asta, imi place ce fac, care e piata muncii in domeniu?
    Acum, toata lumea se ingramadeste la facultate si pentru ca stie ca nu are nici o obligatie dupa.
    Putina responsabilizare a tinerilor nu ar strica.
    • +2 (2 voturi)    
     si responsabilitatea profesorilor unde e? (Marţi, 12 martie 2013, 14:34)

     Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

     dupa gard?
     • +1 (1 vot)    
      OK (Marţi, 12 martie 2013, 15:33)

      T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

      Profesorul nu te obliga sa te inscrii la o anumita facultate.
      Dar am spus-o de mai multe ori: exista o reala problema cu invatamantul romanesc si vian o au si profesorii, si politicienii si studentii. Dar, repet, nimeni nu te obliga sa te duci la o facultate ca pe urma sa devii somer cu diploma universitara.
      • 0 (0 voturi)    
       tu citesti ce scrii? (Marţi, 12 martie 2013, 18:26)

       Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

       presupunand ca maine imi platesc facultatea, iti dai seama ca de banii aia vreau si calitate, nu? In cazul asta, iti spun ca 90% (daca nu 95%) din facultatile romanesti se inchid, pentru simplu motiv ca de banii aia ma duc in alta parte.
       Cum spuneam, eu nu inteleg ce "cheltuie" statul cu mine, din moment ce imi platesc caminul, cartile, calculatorul, etc...doar pentru trogloditii de profesori..nu merci.
       De ce am acceptat eu sa am o diploma de absolvent in Romania? pentru simplu motiv ca pentru acea bucata de hartie familia mea a contribuit prin taxe si impozite la statul roman.
       Cand am considerat ca hartia valoreaza cat 2 cepe degerate si ca mai important e viitorul meu decat "hartia igienica", mi-am luat frumos talpasita si mi-am continuat studiile in afara (ca sa te oftici, pe banii UE si nu pe banii mei, sic).

       Cat priveste somerul cu diploma...pai ce vina am eu ca statul investeste si sustine un profil nerentabil si ineficient (cum ar fi ala de teologi, spre exemplu) si apoi incearca sa le gaseasca posturi (vezi motivatia relegiei in scoli). Insa oricum, chestia asta nu are treaba cu subiectul nostru decat tangential.
       Btw, nu te-am auzit plangadu-te de locurile platite de stat pentru absolventii BOR-ului, total inutili si mai ales "privati"...ori aia raman la glie?
       • +1 (1 vot)    
        amesteci totul (Marţi, 12 martie 2013, 19:11)

        T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

        Dumneata amesteci totul: aici nu e vorba de calitatea facultatilor romanesti, foarte slaba de altfel in majoritatea cazurilor. Situatia e cunoscuta, deci daca alegi sa ramai in tara sa faci studiile o faci in cunostinta de cauza. De altfel, exact asta am intrebat si eu:de ce se inghesuie lumea sa faca studiile in tara daca tot sunt nule? Nu cumva pt ca fac studii in dorul lelii ca oricum nu costa nimic? Daca ar stii ca exista si niste obligatii, poate ca s-ar gandi de 10 ori inainte sa se inscrie la orice tampenie de facultate . Cat despre facultatile de teologie, consider ca este o mare mizerie ca si obligativitatea religiei in scoli.
        • 0 (0 voturi)    
         domnule A-rt (Miercuri, 13 martie 2013, 14:44)

         Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

         dumneata ai facut vreo facultate?
         Ai facut vreo facultate in Ro?
         Scola nu se face in dorul leii ca oricum e gratis, cel putin nu din partea unor studenti Nu de alta, dar daca ar fi dupa cum spui dumneata inseamna ca nemtii ar trebui sa accepte toti prostii.
         Scoala se face in dorul leii din cauza trogloditilor si dinozaurilor de profesori, depasiti de ani lumina de tot ce-i inconjoara.
         Un "prezentabil" domn lector de pe Platforma Magurele mi se plangea ca i-a luat Boc 25% din salariu dar nu ca nu munceste nici pentru aia 76% ramasi.
         iar cand i-am explicat care-i treaba prin Germania si cam care-s responsabilitatile unui profesor, m-a luat cu...ce-ai venit cu nemtismele tale?
         Asa ca te rog, scutzeste-ne. Sunt satul de astia de-al de tine cu gargara multa .

         Ti-am explicat deja, parintii mei au platit cu vars si indesat toata scoala mea din Romania, astfel ca eu nu sunt dator cu nimic statului.

         Schimbati intai calitatea facultatilor si apoi cereti studentilor ceva.
         • 0 (0 voturi)    
          adresa gresita (Miercuri, 13 martie 2013, 15:00)

          T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

          Domnule, cred ca ati gresit adresa. Facultatile trebuie schimbate de cei care activeaza in ele, in primul rand. Nu e vina mea ca in Romania studentii vin la scoala ca sa se afle in treaba ( citeste ultimul comentariu la acest articol, am postat un link interesant despre scoala romaneasca).
          Dar ca o lamurire suplimentara ( si gratuita): aceste facultati merg prost si pentru ca ....sunt gratuite si vine tot prostul sa faca studii, stiind ca nu are nici o obligatie dupa.
          Povestea cu cat au platit parintii dumitale de-a lungul vietii ca sa-ti plateasca studiile este ridicola si daca ai avea putina minte nu ai aduce-o ca argument. De ce e ridicola? Te las sa gasesti singur raspunsul.
          PS Cred ca nu ai inteles nimic din comentariul mei anterior si mai cred ca romanilor, celor mai multi, le este greu sa iasa din 'iera" comunista.
    • +1 (3 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 martie 2013, 14:36)

     [anonim] i-a raspuns lui T-Ora

     • -1 (3 voturi)    
      da, si? (Marţi, 12 martie 2013, 15:37)

      T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui

      Si vrei sa te credem pe cuvant, nu e asa?
      Ei bine, eu nu te cred. Stii de ce? Pentru ca un om inteligent stie ca intr-o discutie ca aceasta in care fiecare poate pretinde ca e al doilea Einstein, ceea ce conteaza este ce spune el, argumentele sale. Restul --vorbe goale.
      • +2 (2 voturi)    
       Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 martie 2013, 15:57)

       [anonim] i-a raspuns lui T-Ora

       • 0 (2 voturi)    
        .... (Marţi, 12 martie 2013, 17:51)

        T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui

        Cred ca dumneata nu intelegi un lucru esentual: nu intereseaza pe nimeni ce faci si dregi, unde si cu cine. Noi vorbim aici de un principiu: acela ca o tara saraca sa impuna anumite conditii absolventilor pe care ii formeaza, asa incat investitia sa nu fie nula. E clar care e ideea? Ce naiba tot ne bati la cap cu presupusele dumitale realizari anonime?
        Care e legatura cu problema discutata?
        • +1 (1 vot)    
         Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 martie 2013, 18:39)

         [anonim] i-a raspuns lui T-Ora

         • +1 (1 vot)    
          offff...... (Marţi, 12 martie 2013, 19:00)

          T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui

          Dumneata nu pricepi si pace: nu ma intereseaza ce faci si cine esti. Eu discut aici de un principiu , de o problema, si aduc argumente.
          Atat.
          Regret daca te-ai simtit jignit intr-un fel sau altul dar am obiceiul sa spun in fata ce gandesc si dumneata mi-ai lasat impresia unuia care intai scrie si pe urma gandeste, avand in plus niste idei fixe care se invart in jurul personalitatii sale.
          Repet ce am mai spus de vreo zece ori cel putin: prevederea din Ungaria este nedreapta intr-un fel, dar realista pentru un stat care are o situatie financiara dezastruoasa. Si la noi e la fel: sa te imprumuti ca sa platesti formarea de specilalisti pentru alte tari e ridicol. Asta in afara de debandata generalizata din invatamantul romanesc. Cine poate sa inteleaga bine, cine nu, nu.
          • +1 (1 vot)    
           Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 martie 2013, 20:33)

           [anonim] i-a raspuns lui T-Ora

           • +2 (2 voturi)    
            .... (Miercuri, 13 martie 2013, 10:51)

            T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui

            Nu pot fi de acord cu ceea ce scrii dumneata mai sus, prin prisma discutiei si a subiectului abordat. Nu este vorba de a introduce taxe importante la facultatile de stat, nici de a-ti plati studiile inainte, esalonat sau nu, ci doar de o sensibilizare si responsabilizare a studentilor si parintilor. Si de a opri aceasta "afacere" paguboasa pentru stat.
            Adica nu poti face studii, nu poti obtine o diploma doar pentru ca "nu te costa nimic." Pentru ca de fapt asta costa si nu putin, deci la un moment dat trebuie sa platesti si tu.
            Ceea ce spui dumneata este diferit, este o alta abordare a problemei. Nu spun ca e gresita, doar ca noi nu discutam despre asta.
            Pe urma chiar nu inteleg ce atata agitatie: nu e nici o obligatie de parca ar fi sfarsitul invatamantului de stat!
            Un om inteligent are mereu de ales.
  • 0 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 martie 2013, 12:43)

   [anonim] i-a raspuns lui Etre

  • +1 (3 voturi)    
   socialism vs. capitalism (Marţi, 12 martie 2013, 14:32)

   Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui Etre

   la cata "gratuitate" imi ofera statul roman, eu , absoovent de UB, le ofer triplu.

   Sa ne intelegem:

   presupunand ca statul m-ar ogliga sa "imi platesc propriile studii" asa cum e in US (spui tu :) ) cerintele mele sunt urmatoarele:

   1) invatamant de calitate, cel putin in top 500.
   2) profesori pregatiti la zi (si sa sa trebuiasca sa fac eu pe autodidactul)
   3) acces la internet, literatura de specialitate , acces la biblioteca cu acces international
   4) orice hartie eliberara de universitatea respectiva gratuita si obligatorie
   5) personalul nedidactic prietenos si mereu dispus sa fie la dispozitia mea (la cat de acre si "savanate" se dau madamele de la UB, iti este si scarba sa intri in vorba cu ele)
   ...si puntele pot continua.

   Daca nu...eu unul nu accept ca pe banii mei, statul sa mimeze munca.
 • +1 (5 voturi)    
  ungaria si studentii (Marţi, 12 martie 2013, 12:20)

  marga 2 [utilizator]

  Uitați-vă la anunțurile din presa germană.vor imigranți cu diplome și meșeriași buni.Ai lor nu se înghesuie să facă facultăți. e mai simplu,să racoleze din tările sărace,care asigură gratuitate (într-o mică măsură) pentru studenți.
  Sînt de acord cu Orban,Ungaria are datorii externe mari ,nu are acord cu FMI și nu-și permite luxul să pregătească mînă de lucru pentru state, cu un nivel de trai superior țării sale.Si de la ei au emigrat o grămadă de medici și specialiști în diverse domenii,așa că trebuie să oprească cumva acest fenomen.
  • 0 (4 voturi)    
   pe naiba (Marţi, 12 martie 2013, 13:27)

   pestisorul_auriu [utilizator] i-a raspuns lui marga 2

   Studentii aia se cara pentru ca isi cauta o viata mai buna, feriti de cretinii care le conduc tara.
   Daca ar fi bine si daca ar avea vreo sansa sa isi urmeze visurile in tara lor, ar ramane acolo fara sa ii oblige Constitutia sa stea cei mai frumosi ani de viata sclavi pe plantatia tampitilor care ii conduc si care fac jocurile cum vor ei.
   • +1 (3 voturi)    
    .... (Marţi, 12 martie 2013, 14:08)

    T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui pestisorul_auriu

    Cretinii aia au fost alesi, inclusiv de unii dintre studenti,
    Nu ii obliga nimeni sa stea in tara lor. Vrei studii in alta tara, sunt tot felul de credite pentru studenti . Adevarul e ca unii vor totul, si studii gratuit si nici o obligatie, ba mai si urlam ca invatamntul tarii noastre e la pamant. E totusi ceva in neregula. Daca vrei sa fii indfependent, daca esti bun, atunci poti face studii si in alta parte. dar nu cumva e ceva mai greu ca la noi si de intrat in facultate si de iesit? Cunosti multi studenti romani care fac studii de medicina in tari europene? Stii cate mii sunt in fiecare facultate la noi( studenti straini)? Crezi ca vin pentru calitatea invatamantului romanesc? nu, vin pentru ce e usor de intrat la facultate ( e automat, mai bine zis) si foarte ieftin.
    • +1 (3 voturi)    
     cazul meu (Marţi, 12 martie 2013, 15:42)

     JohnnyBoy [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

     Sunt IT-st si sincer, facultatea din Romania nu m-a pregatit nici macar 5% pentru ceea ce fac. Orice IT-st stie: tre sa inveti singur, pentru mine facultatea a insemnat 5 ani pierduti pentru un rahat de hartie pe care unii o considera importanta. Asa ca lasati-o mai moale cu sentimentul vostru de proprietate asupra studentilor bine pregatiti, acestia au ajuns acolo in ciuda sistemului, nu datorita lui. Si am o veste pentru voi: deja facultatile din afara au inceput sa recruteze studentii de la noi imediat dupa terminarea liceului, vezi multitudinea de targuri de profil. Si nu sunt doar pentru locurile cu taxa si nu li se impune sa ramana dupa terminarea studiilor. Scoateti capul din nisip si puneti-va neuronul sa gaseasca o solutie pentru ca Romania sa fie o optiune atractiva de a profesa, garduri stie sa ridice tot prostul.
    • 0 (2 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 martie 2013, 16:01)

     [anonim] i-a raspuns lui T-Ora

  • +1 (3 voturi)    
   da sigur (Marţi, 12 martie 2013, 14:02)

   rakkone [utilizator] i-a raspuns lui marga 2

   Cum va suna acea constitutie va rog, se va stipula in clar ca indivizii respectivi nu au voie sa plece din tara? Vor fi graniceri inarmati care nu ma vor mai lasa la concedii in Grecia/Turcia? Wow, ce frumos, imi aduc aminte de copilarie, cand taica-miu, militar fiind, nu avea voie sa se apropie la 50km de granita fara aprobari speciale si ca atare eu nu am pupat mare, dunare, etc. Suntei siguri ca postati din anul corect, sau s-a comis vreo bucla temporala si postati din luminosii ani '50? Chiar atat de distrugator este efectul Antenei 3 asupra scoartei cerebrale?

   Boilor.
   • 0 (2 voturi)    
    A se slabi! (Marţi, 12 martie 2013, 17:29)

    don giovanni [utilizator] i-a raspuns lui rakkone

    F...off
 • +1 (1 vot)    
  Clarificari (Miercuri, 13 martie 2013, 10:18)

  ticbis [utilizator]

  O multime de persoane si-au dat cu parerea pe-aici (inclusiv eu!) dar se pare ca s-a pierdut esenta problemei. Incerc sa clarific niste lucruri.

  1. Statul are tot dreptul sa incheie cu studentul un contract prin care:
  - statul isi asuma cheltuielile pe durata studiilor;
  - studentul se obliga ca dupa absolvire sa se angajeze in tara, pentru un numar de ani precizat, la un loc de munca oferit si garantat de catre stat si cu stipularea clara a nivelului salarial;
  In lipsa unui astfel de contract, orice fel de constrangere ulterioara vis-a-vis de returnarea taxelor reprezinta un abuz.

  2. Daca statul nu poate oferi un loc de munca dupa absolvire, atunci contractul nu-si mai are sensul. Asta pentru ca ar fi absurd ca dupa terminarea facultatii, daca absolventul nu-si gaseste singur un loc de munca in tara, sa stea somer cu anii fara sa aibe posibilitatea de a se angaja intr-o alta tara.

  3. Simplul fapt ca statul subventioneaza studiile unui individ nu-i da dreptul de a bloca accesul pe piata muncii a acestuia si nici nu poate obliga pe cineva sa returneze contravaloarea taxelor scolare.

  4. Diploma obtinuta la finalul studiilor este proprietatea absolventului si nu a statului. Deci nu poate fi pusa problema "ti-am dat diploma, gaseste-ti de lucru in tara ca altfel te pun sa platesti". Cu alte cuvinte, statul nu poate comercializa diplome, ci cel mult poate incheia un contract in conditiile expuse la pct.1.

  5. Statul are tot dreptul de a renunta in totalitate la locurile subventionate si a transforma toate locurile de la universitatile de stat in locuri cu taxa.

  6. In marile universitati occidentale exista practica ca o serie de companii private sa selecteze studenti cu care sa incheie astfel de contracte; in schimbul achitarii taxelor de studii, studentul se obliga sa se angajeze dupa absolvire intr-un loc de munca oferit de catre companie. Daca apoi compania nu-l mai poate angaja, acesta devine liber si fara obligatia de a da vreun ban inapoi.
  • 0 (0 voturi)    
   punctul 2) (Miercuri, 13 martie 2013, 11:15)

   T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui ticbis

   Punctul 2) este aberant: daca tu termini facultatea printre ultimii dintr-un numar impresionant de absolventi, este evident ca sansele tale de a-ti gasi un loc de munca sunt nule si in tara si in afara tarii. Statul nu poate fi obligat sa-ti asigure un loc de munca, tu trebuie sa fii constient daca vei fi sau nu capabil sa-ti gasesti de lucru dupa studii in domeniul respectiv. Normal ca unul care se duce la plezneala la facultate si trece prin ea ca gasca prin apa nu are nici o sansa sa-si gaseasca de lucru. At fi stupid sa ceri statului sa asigure de lucru celor in situatia asta. Unul din scopulrile prevederii despre care discutam este exact invers: sa limiteze numarul celor care obtin o diploma si nu reusesc sa-si gaseasca de lucru cu ea, pentru ca sau nu sunt destul de buni in domeniu, sau sunt prea multi si nu e cerere in acel domeniu sau amandoua. Este vorba de cei care fac studii superioare tocmai pentru ca nu exista nici o obligatie fata de stat si ei stiu, si profita de acest lucru.

   Sa nu mai comparam cu ce se intampla in marile universitati din lume: scoala romaneasca este departe si va ramane departe de acel nivel inca mult timp. Si dupa ce se intampla de peste 20 de ani in ministerul educatiei, sansele de a avea o reforma adevarata, fara implicari politice, sunt aproape nule.
   • 0 (0 voturi)    
    D-le (Miercuri, 13 martie 2013, 12:39)

    ticbis [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

    N-ai inteles nimic!

    - Eu nu oblig statul la nimic. Eu am dat examen la o facultate de stat pe locurile subventionate si am intrat primul! In rest pe stat nu mai trebuie sa-l intereseze nimic, nici unde ma voi angaja eu si nici daca termin facultatea ultimul din promotie! Sau poate ca nici nu sunt in stare s-o termin!
    - Acuma, daca statul vrea sa ma oblige sa-mi gasesc loc de munca doar in tara, ar trebui sa-mi garanteze un loc de munca in tara, altfel toata discutia nu mai are sens, devine ilogica!
    - Doar in cazul in care statul face un contract cu mine pot fi obligat sa ma angajez unde vrea el, problema este doar daca el imi poate sau nu indica unde, daca nu, la revedere, diploma este a mea si nu a statului.
    - Daca statul m-a platit pe mine sa-mi fac facultatea si eu nu-mi gasesc un loc de munca in tara, inseamna ca statul este un mare prost si n-are decat sa suporte consecintele; in fond, nimeni nu-l impiedica pe stat sa introduca taxe pe toate locurile universitatilor de stat.

    Exemplu: daca tu castigi un milion de RON la loteria nationala de stat si dupa ce-i incasezi vine statul si-ti spune "daca vei schimba macar un singur leu din suma in euro sau dolari, te oblig sa-mi dai toti banii inapoi", ce-ai spune?
    Sau, daca statul te-ar obliga sa-ti cumperi doar Logan, iar daca alegi altceva te obliga sa platesti pe langa pretul masinii alese si contravaloarea unui Logan, ti se pare corect?

    Restul comentariilor tale sunt mult pe langa subiect. Eu m-am referit doar la principii si nu la diferentele de calitate dintre invatamantul romanesc si cel occidental. Asta este o cu totul alta discutie.

    Acum ai inteles?
    • 0 (0 voturi)    
     comparatii (Miercuri, 13 martie 2013, 12:53)

     T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui ticbis

     Domnule, regret, dar asta e gandire tipic mioritica: statul sa ma tina la facultate si eu sa fac ce vreau. De aceea nici nu se fac progrese prea mari in Romania: pentru ca oamenii, inclusiv cei politici, gandesc la fel. Exemplele date de dv arata un nivel de gandire complet irealist, fara nici o legatura cu ceea ce discutam.
     In plus, am mai spus ca toate comparatiile cu occidentul si in general tarile dezvoltate sunt inutile: Romania nu este o tara dezvoltata, iar sistemele de educatie din tarile respective s-au format in timp si mai ales cu multe investitii si materiale si umane.
     • 0 (0 voturi)    
      Gresesti grav (Miercuri, 13 martie 2013, 14:15)

      ticbis [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

      1. Statul nu ma tine la facultatea lui; eu am dat un examen si am accesat locurile puse la dispozitie pe munca mea si nu a ministrului invatamantului!

      2. Repet, desi vad ca intelegi mai greu, nu am facut nicio comparatie cu occidentul, dar suntem un stat european si macar principiile ar trebui sa fie acelesi;

      3. Daca la universitatile particulare munca si invatatura sunt inlocuite cu bani, la universitatile de stat acestea sunt echivalate cu mii de ore de privatiuni, deci cu ce m-a ajutat pe mine statul ca sa trec un examen? A venit ministrul invatamantului si a scris teza in locul meu?

      4. Ceea ce ma mira este modul comunist si retrograd in care judeci statul in raport cu invatamantul.

      5. Toate exemplele pe care le-am dat, desi sunt exagerate, n-au avut alt scop decat sa-ti arate pana unde poate ajunge o gandire obtuza si ilogica. Adica se poate ajunge la aberatii inimaginabile!
      • 0 (0 voturi)    
       mda... (Miercuri, 13 martie 2013, 15:21)

       T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui ticbis

       Domnule, cred ca aberezi total!
       Chestia asta ca daca dai niste examene atunci statul e obligat sa te tina in facultate si dumneata nu ai nici o obligatie, este absolut hilara!
       Aberatiile se obtin daca iei in calcul doar cazurile extreme, asa cum faci dumneata.
       In plus aberezi si fata de principiile europene: unde scrie ca invatamantul e gratuit in Europa? Seamana situatia din Germania cu cea din Anglia? Sunt conditiile la fel? Ca sa nu mai vorbim de locul Romaniei in UE: daca ti-o imaginezi la egalitate cu celelalte tari dezvoltate si impui sa fie ca acolo, atunci ma tem ca esti un caz limita, fara tratament in viitorul apropiat.
       Cat despre "modul meu comunist si retrograd in care judec statul in raport cu invatamantul" nu vad nimic nici comunist,. nici retrograd.: as gandi intr-un mod daca as aplauda situatia actuala cu tot prostul posesor de diploma universitara ( e chiar mai rau ca in comunism!) iar retrograd as fi daca nu as accepta nici o schimbare, asa cum vad ca faci dumneata.
    • 0 (0 voturi)    
     ... (Miercuri, 13 martie 2013, 13:22)

     a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui ticbis

     Nu e adevarat, contractul se reinoieste anual. Daca tu nu obtii niste performate minime, nu obtii nici finantare pentru urmatorul an. Pentru ce ar trebui statul sa finanteze incompetenta?
     Nu e vorba neaparat despre o obligatie de a lucra la stat, ci de dreptul de prima optiune pentru stat sau firme din tara. Astfel de contracte de sponsorizare se fac peste tot. Si intotdeauna cel care da banii isi ia niste masuri de precautie. De ce statul ar fi mai fraier?
     Ideea e sa renuntam la sistemul egalitarist de invatamant gratuit la orice nivel. Invatamantul superior de calitate costa, deci trebuie sa se adreseze celor care-si permit (pe riscul lor) sau celor care pot returna intr-un fel sau altul investitia.
     E mai bine sa ai mai putini studenti suportati de catre stat, dar cu sanse mai mari (datorita riscului impartit), decat sa ai zeci de mii, majoritatea incompetenti, subventionati orbeste.

     PS: +1 pentru sinteza pe care ai facut-o.
     • 0 (0 voturi)    
      Pai asta am intrebat si eu (Miercuri, 13 martie 2013, 14:25)

      ticbis [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

      - Care contract? ca eu nu cunosc ca statul sa fi facut vreun contract cu vreun student roman pana acum!!!
      - Care prima optiune? ca eu nu cunosc niciun absolvent caruia statul sa-i fi oferit vreo slujba si acela s-o fi refuzat!!!
      - Sunt de acord ca toate universitatile de stat sa aibe doar locuri cu taxa; ce te faci insa cu milioanele de cetateni saraci care vor protesta; crezi ca un guvern usl va risca vreodata asa ceva?
      - Daca statul subventioneaza orbeste zeci de mii de studenti incompetenti anual, este strict vina statului, in niciun caz al studentului, indiferent cat de loaza este acesta; in niciun caz insa statul nu poate avea tupeul sa-i ceara banii inapoi doar pentru ca asta invata prost!
      • 0 (0 voturi)    
       ... (Miercuri, 13 martie 2013, 16:10)

       a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui ticbis

       Contractul ipotetic evident. Asta discutam, o metoda prin care statul ar putea reduce sumele de bani aruncate aiurea pe finantarea unor studenti care din start nu au de gand sa munceasca in domeniu (sau in tara).
       Cei fara posibilitati vor avea in continuare acces gratuit cu conditia sa accepte acest contract de finantare.
       Aceasta metoda se aplica acum pentru fondurile europene nerambursabile. Trebuie sa ai un proiect care sa se califice, dar nu e suficient. Finantarea o primesti treptat, pe masura ce-ti indeplinesti obiectivele. Daca ai incalcat contractul rambursezi toti banii.
       Bineinteles ca e nevoie de modificarea legislatiei. Iar economiile facute se pot redirija spre baza materiala si salariile profesorilor.
       • 0 (0 voturi)    
        Este utopic (Miercuri, 13 martie 2013, 17:26)

        ticbis [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

        Cum poate statul sa identifice " sumele de bani aruncate aiurea pe finantarea unor studenti care din start nu au de gand sa munceasca in domeniu"?

        Cel putin la facultatile de stat eu stiu ca se da un examen cat de cat edificator; un student poate sa termine facultatea cu media 5 si sa-si gaseasca un loc in domeniu; altul poate sa termine sef de promotie si sa nu profeseze niciodata, ca i-a pus tac-su o firma in brate sau l-a bagat bunica-sa in politica direct in parlament!

        Despre asta vorbim!

        Cum poate statul, sau daca macar este in stare, sa evalueze si sa exploateze la maximum ceea ce a subventionat pe bani grei!
        Dar daca statul nu-i in stare de nimic, simplul fapt ca a scos un absolvent de pe un loc subventionat din bani publici nu-i da niciun alt drept; in niciun caz nu-i da dreptul de a cere banii inapoi doar asa, ca sa se afle in treaba...
        Ca sa ceri bani trebuie sa oferi ceva in schimb. Cand un candidat la examenul de admitere a optat pentru un loc subventionat, statul de fapt a zi asa: daca iei examenul cu nota peste 9, atunci eu iti platesc taxele pentru studii.
        Candidatul a luat peste 9, a devenit student si aici s-a incheiat toata invoiala cu statul. Daca statul vrea mai mult, adica sa-l oblige pe absolvent sa ramana in tara, atunci ar trebui sa se faca o nouaq invoiala, fara nicio legatura cu cea de dinainte!
   • 0 (0 voturi)    
    Inca o precizare (Miercuri, 13 martie 2013, 13:03)

    ticbis [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

    Referitor la punctul 2:
    Nu eu am cerut statului sa-mi gaseasca loc de munca, eu n-am cerut statului nimic mai mult decat sa ma lase sa ma descurc singur.

    Dar daca statul vine si-mi cere banii inapoi doar pentru ca eu mi-am gasit de lucru la Londra, abia acum este o aberatie imensa. Asta pentru ca eu pot sa raspund asa: "OK, renunt la postul din Londra si vin in tara; unde ma prezint la seviciu incepand de maine?; sau sa ma prezint direct la birourile de somaj?"
    Asta este cea mai mare aberatie posibila; mai gandeste-te inainte de a debita asemenea prostii, ca altfel te faci de ras!

    Intrebarea simpla si la obiect la care te invit sa raspunzi este asta:
    Am terminat o facultate de stat pe unul dintre locurile subventionate. Am cautat de lucru in tara si nu am gasit nimic. Am aplicat insa pentru un post la Londra si am fost admis.
    De ce trebuie eu sa returnez taxele scolare statului roman? Pe baza carei logici? Imi poate arata statul ca ar fi existat macar un singur post in tara, chiar prost platit, unde m-as fi putut angaja dar eu l-am refuzat?

    Ai vre-o explicatie cat de cat logica si de bun simt pentru situatia asta? Eu nu cred...
    • 0 (0 voturi)    
     .... (Miercuri, 13 martie 2013, 13:24)

     T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui ticbis

     Domnule, Imi pare rau dar nu te pot crede ca nu ti-ai gasit nimic de lucru in tara si ai gasit la Londra un post echivalent fara nici un fel de experienta! Poate nu ti-ai gasit la salariul dorit sau intr-un anume loc si numai in acela, dar altfel e un caz extrem.
     Daca exista un asemenea caz atunci fiind rar nu merita generalizat: trebuie o prevedere pentru astfel de situatii si atat. Pe de alta parte legea despre care discutam se refera tocmai la cazurile inverse: cand se pleaca din tara fara nici o dorinta, efort de a gasi de lucru acasa. Nu amesteca situatiile.
     La cealalta intrebare: de ce trebuie sa returnezi taxele s-a mai raspuns de vreo zece ori cel putin: pentru ca tarile sarace nu isi mai permit sa pregateasca specialisti pentru alte tari si sa nu aiba nici un avantaj de pe urma acestei investitii.
     Constat din raspunsuri ce cei mai multi sunt incapabili sa priveasca situatia in ansamblu, fiecare se vede pe sine si situatia particulara sau face referire la un caz particular, cel care ii convine si cam atat.
     • 0 (0 voturi)    
      Gargara ieftina (Miercuri, 13 martie 2013, 14:46)

      ticbis [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

      D-le, traiesti intr-o lume ireala...

      Pai sunt sute de mii de absolventi care nu-si gasesc de lucru in tara si se inscriu la somaj din primul an de dupa terminatrea facultatii, sunt zeci de mii de medici, profesori, ingineri si cercetatori care n-au alta sansa sa castige o paine decat daca pleaca din tara... Despre ce vorbim aici?

      Tu crezi ca cele 3 milioane de romani care muncesc acum in UE si America aveau de lucru in tara si au ales totusi sa plece la naiba-n praznic?

      Se inchid spitale, combinate, scoli, multinationalele din banci, asigurari sau IT isi restrang activitatea si lasa pe drumuri o multime de spaecialisti, firmele private nu mai angajeaza pe nimeni de vreo cinci ani, companiile de stat intra in insolventa sau disponibilizeaza masiv si tu inca crezi ca ca se gaseste de munca in Romania?

      Caz concret: inginer chimist, in varsta de 45 de ani, cercetator la Oltchim Rm. Valcea, doctor in domeniul chimiei organice si fost angajat in laboratorul de cercetari chimice al combinatului, experienta de 20 de ani in domeniu, disponibilizat dupa intrarea in insolventa a combinatului, a avut un salariu de 3500 de lei net...
      Gaseste-i tu loc de munca in Romania acum...

      Esti complet rupt de realitate daca poti sustine asemenea aberatii....
      • 0 (0 voturi)    
       nu intelegi nimic (Miercuri, 13 martie 2013, 15:10)

       T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui ticbis

       Domnule eu nu sunt naiv dar dumneata nu stii despre ce vorbesti. Nu numai in Romania se inchid scpli, fabrici si uzine ci in toata Europa. Unul care nu-si gaseste de lucru in domeniul lui acasa nu o sa-si gaseasca nici in alta parte.
       Normal ca sunt sute de mii de absolventi care nu-si gasesc de munca, citeste articolul din Gandul despre cei 80% dintre absolventi care nu reusesc sa lucreze in domeniul in care s-au pregatit, uita-te ce specializari au si pe urma spune-mi ca sunt rupt de realitate. Nu eu sunt rupt de realitate ci oameni ca dumneata incapabili sa accepte realitatea: avem multi absolventi, multi si prosti, care nu aveau ce sa caute intr-o universitate pe banii statului.
       PS Cazul dumitale "concret" nu are nici o relevanta in discutia noastra.
       PPS Alea zecile de mii de doctori, profesori, ingineri si cercetatori care nu isi gasesc de lucru in tara nu isi vor gasi nici in afara in domeniul lor, poate cu 2-3 exceptii care nici nu merita amintite.
       • 0 (0 voturi)    
        Mda... (Miercuri, 13 martie 2013, 15:46)

        ticbis [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

        Daca se inchid scoli spitale si companii in intreaga Europa, cum explici faptul ca sunt inca mii de specialisti romani care-si gasesc de lucru in tarile astea in timp ce in tara ioc?

        Nu esti numai rupt de realitate dar esti si rau intentionat.
        Daca aia zeci de mii de doctori, ingineri sau cercetatori nu-si vor gasi de lucru in strainatate cu ce te deranjeaza pe tine? Dar daca cativa chiar isi vor gasi, atunci sari pe ei cu cutitul la gat ca sa-ti dea banii pentru taxele scolare?

        Tocmai asta am sustinut si eu, lasa-i pe toti sa-si gaseasca singuri drumul in viata, toti sunt destul de stresati, nu-i mai incurca si tu!

        Daca tu personal, indraznesti sa-i ceri unui om de 45 de ani, un specialist remarcabil, care a ramas fara serviciu nu din vina lui ci din cea a analfabetilor care conduc intamplator aceasta tara, sa-si plateasca studiile daca se angajeaza intr-o alta tara, atunci da-mi voie sa-mi exprim rezervele fata de capacitatile tale intelectuale si nu in ultimul rand umane.
        In mod normal, din America si pana in Japonia, o astfel de atitidine nu merita decat un sincer Huooo!

        Sfatul meu este sa te abtii de la asemenea comentarii pentru ca te faci de ras rau de tot, iar anonimatul nu te mai poate proteja absolut deloc!
        Nici macar bolsevicii n-au ajuns pana la nivelul asta, oricat s-au straduit!
        Copii tai ce pareree au?
        • +1 (1 vot)    
         despre ce discuti dumneata? (Miercuri, 13 martie 2013, 15:59)

         T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui ticbis

         Domnule, despre ce discuti dumneata aici? Cine a pomenit vreodata sa i ceara unuia ca cel descris de dumneata sa plateasca studiile? Dumneata stii macar care e subiectul discutiei? Despre cine si despre ce e vorba? In lata ordine de idei
         care sunt miile de doctori care nu-si gasesc de lucru, cand e lipsa de doctori in spitale? dar toti vor in spitalele mari, orasele mari, niciodata la tara! Care sunt cercetatorii aia care nu au avut loc in tara si de-astea au plecat afara? Au plecat, e adevarat si nu o sa-i judec eu, dar au plecat pentru ca era mai avantajos pentru ei. De aici a spune ca nu si-au gasit de lucru in tara e cale lunga.Spune altceva: ca sunt posturi de profesori si conferentiari blocate cu zecile de ani de niste dobitoci si nimeni nu protesteaza, toti stau, inghit si asteapta sa le vina randul la ciolan.
         Dumneata faci asemenea afirmatii si-mi spui mie sa ma abtin de la comentarii?
         Si totusi, domnule, despre ce discuti dumneata aici, daca nu sunt indiscret, ca am impresia ca ai si uitat care e subiectul discutiei si aberezi cu drag pe langa.
         • -1 (1 vot)    
          Bati campii (Miercuri, 13 martie 2013, 16:48)

          ticbis [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

          Nu-ti cer decat sa-mi raspunzi concret, cu nume si prenume, cu subiect si predicat:

          - Doresc sa-mi comunici un singur loc de munca disponibil in tara pentru un inginer chimist, doctor in chimie organica, in varsta de 45 de ani si cu 20 de ani vechime in cercetare;

          - Doresc sa-mi comunici un singur loc de munca disponibil in tara pentru un absolvent cu media 9,50 de relatii economice internationale, facultate de stat, varsta 24 de ani, fara experienta in munca;

          - Doresc sa-mi comunici macar un singur loc de munca disponibil in tara pentru un tanar de 30 de ani, absolvent al facultatii de mecanica fina din cadrul UPB cu media 9,30, care de cinci ani nu-si poate face meseria pentru ca asemenea locuri de munca nu exista in toata Romania;

          Unor asemenea oameni tu le ceri sa-si plateasca studiile daca-si gasesc de lucru in strainatate?
          Tu ce fel de om esti, din ce aluat esti plamadit?

          Daca nu poti sa-mi raspunzi concret la cazurile pe care ti le-am expus, te sfatuiesc sa incetezi cu comentariile tale aberante.

          Esti fie complet rupt de realitate, fie extrem de rau intentionat.

          Am intalnit in viata o multime de persoane de genul tau si m-am ferit ca dracu' de tamaie sa interactionez cu ei; asta pentru ca n-au emanat decat falsitate si ipocrizie ieftina, lucruri pe care am incercat mereu sa le evit. Cateodata am reusit, altadata nu!

          Spre satisfactia ta, te anunt ca asta este ultimul meu raspuns la comentariile tale; ai prea multa lipsa de logica si de bun simt ca sa pot sa-ti fac fata intr-o polemica pe care eu n-o pot concepe altfel decat bazata pe notiuni concrete si pe argumente reale!
          Gargara ieftina nu m-a impresionat niciodata, cu atat mai mult cu cat este utilizata ca substitut pentru logica, argumente, realitati sau bun simt!
   • 0 (0 voturi)    
    Revin cu un exemplu concret (Miercuri, 13 martie 2013, 13:59)

    ticbis [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

    In momentul de fata, o serie de studenti romani invata in universitati private din Marea Britanie in urmatoarele conditii:

    1. Toate taxele de scolarizare si cele aferente masteratului final sunt sponsorizate in totalitate de catre guvernul britanic;

    2. Dupa decizia universitatii de a te admite in programul propriu de invatamant, pentru a putea sa beneficiezi de sponsorizarea statului britanic, trebuie sa fii de acord si sa semnezi urmatorul contract:

    - dupa terminarea studiilor esti liber sa te angajezi oriunde in lume, dupa propria ta optiune;
    - daca ajungi sa ocupi un post la o companie care-ti plateste un salariu de peste 2500 de euro lunar, atunci esti obligat sa returnezi lunar 10% din salariu catre guvernul britanic, adica 250 de euro, si asta pana la atingerea sumei totale pe care a platit-o guvernul pentru scolarizarea ta (cam 20000 de euro in total); asta ar insemna aproximativ sapte ani;
    - daca nu poti obtine un post platit cu minimum 2500 de euro. atunci nu esti obligat sa returnezi nimic;
    - daca dupa 10 ani de la terminarea facultatii niciodata nu ai putut obtine un job platit cu peste 2500 de euro pe luna, atunci statul britanic renunta la orice alte pretentii fata de tine si nu-si va mai revendica niciodata rambursarea taxelor scolare, considerand ca a facut doar o investitie proasta;

    3. Mentionez ca este vorba despre universitati particulare de cel mai mare prestigiu din Marea Britanie;

    4. Cunosc persoane care au terminat acum cativa ani acest tip de studii si care lucreaza in Romania de vreo 5-6 ani pe salarii de doar 1500-2000 de euro, deci inca n-au fost nevoiti sa plateasca statului britanic nimic, iar peste vreo inca patru ani nu vor mai avea nicio obligatie financiara fata de guvernul britanic;

    5. Tot ceea ce am expus mai sus este o realitate concreta, informatiile pot fi verificate pe site-urile de specialitate ale guvernului britanic;

    Ei, acuma, te rog d-le sa compari asta cu aberatiile guvernului ungar!
    • +1 (1 vot)    
     .... (Miercuri, 13 martie 2013, 14:17)

     T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui ticbis

     Dumneata ai revenit ca sa ne spui ca nu ai inteles nimic din ce se discuta aici.
     Eu pot sa-ti dau exemple de alte universitati europene unde studentii din toata lumea invata doar platind taxa anuala de inscriere care e de cateva sute de euro. Dupa care poti sa faci ce vrei,nu ai nici o obligatie. Dar tarile respective. ca si Anglia, fac acest lucru pentru ca isi permit. Ungaria si Romania nu isi permit, asta e toata diferenta si este enorma. NUmai cine nu vrea nu o vede: e o problema de mijloace materiale. Tarile astea formeaza spacialisti care pleaca dar si primesc, chiar mai multi, altii deja formati care nu i-a costat nimic.
     Iar ungurii au si mentionat de ce introduc aceasta lege: pentru ca nu isi mai permit sa formeze specialisti pentru altii.
 • 0 (0 voturi)    
  orice asemanare cu realitatea- pur intamplatoare. (Miercuri, 13 martie 2013, 12:29)

  exasperat [utilizator]

  Pleacă Ion din sat în America şi devine "John" - om de afaceri. După un timp fiind în concediu, se întoarce în sat şi oferă fiecărui sătean câte 100 dolari. Toată lumea mulţumită, îl laudă pe John ce băiat bun este. Următorul an, la fel oferă 100 dolari când revine în sat, lumea mulţumită, numai cuvinte de laudă pentru John. În al treilea an, John oferă fiecărui sătean numai 50 dolari. Se întâlneşte Gheorghe cu Vasile:

  - Vasile, ţie tot 50 dolari ţi-o dat?

  - Tot, măi Gheorghe!, zise Vasile nemulţumit.

  - Eu nu pot sta aşa, mă duc să-l întreb de ce!..

  Se duc amândoi la John, iar Gheorghe îl întreabă:

  - Măi John, lumea e nemulţumită în sat, de ce ne-ai dat numai 50 dolari?

  - Ştii, măi Gheorghe, a venit criza, a intrat băiatul meu cel mic la facultate, au crescut cheltuielile, banii sunt mai puţini, asta e viaţa... e greu! La care Gheorghe către Vasile:

  - Vezi, măi Vasile, John îşi ţine băiatul la facultate pe banii noştri!
 • 0 (0 voturi)    
  articol Gandul (Miercuri, 13 martie 2013, 12:57)

  T-Ora [utilizator]

  Nu vreau sa monopolizez discutia despre acest subiect dar marturisesc, ma pasioneaza. si-l gasesc foarte interesant ca principiu. In sprijinul a tot ceea ce am comentat adaug link-ul unui articol foarte " proaspat" despre alegerea proasta a studiilor universitare facute doar pentru ca sunt "gratuite" si daca face vecinul si femeia de serviciu a blocului, eu de ce sa nu fac?

  Gandul
  "ROMÂNIA ÎNVAŢĂ HAOTIC ŞI MUNCEŞTE PROST: 80 la sută dintre absolvenţi profesează în alte domenii decât cele în care s-au pregătit. "


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by