Parlamentul Ungariei, in care partidul conservator aflat la putere, Fidesz, detine o majoritate de doua treimi, urmeaza sa voteze luni un al patrulea pachet de amendamente la noua Constitutie, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2012.

Printre masurile propuse in cele 14 pagini de amendamente, care au starnit proteste in randul populatiei maghiare si critici din partea institutiilor europene, se numara limitarea puterilor Curtii Constitutionale si obligativitatea ca studentii care au studiat pe locuri bugetate sa lucreze in Ungaria pentru o perioada de timp data, informeaza agentia oficiala MTI, citata de politics.hu.

Criticii sustin ca Guvernul conservator ungar incearca, prin modificarea Constitutiei, sa intensifice controlul asupra unor institutii-cheie - Banca centrala, Curtea Constitutionala si structurile care monitorizeaza mass-media.

Executivul de la Budapesta doreste sa fie adoptate noi masuri care sa limiteze competentele Curtii Constitutionale si sa defineasca un cadru mai restrictiv pe care va trebui sa se sprijine Curtea in viitoarele sale decizii. Astfel, Curtea Constitutionala nu va mai fi autorizata sa se refere la jurisprudenta sa si va trebui de acum sa statueze asupra formei si nu asupra fondului unei probleme.

Printre modificarile propuse de partidul de guvernamant, Fidesz, se numara:

* Cercul celor care au dreptul sa initieze o revizuire constitutionala a legilor este extins astfel incat sa includa presedintele Curtii Supreme de Justitie (Kuria) si procurorul sef. Amendamentul va da Curtii Constitutionala autoritatea de a revizui Constitutia, insa doar in ceea ce priveste aspectele procedurale. Curtea nu va putea anula o lege aprobata cu o majoritate de doua treimi parlamentare si consfintita in Constitutie.

* Presedintele Oficiului National Judiciar va avea dreptul sa transfere un caz de la o instanta la alta, cu precizarea ca singurele cazuri care pot fi transferate sunt cele ce privesc legi cardinale (legi care reglementeaza aspecte societale si structuri institutionale importante). Dispozitie vizeaza accelerarea procedurilor si echilibrarea volumului de munca al instantelor.

* Varsta de pensionare a judecatorilor si a procurorilor va fi conforma cu varsta de pensionare generala, fara a se preciza insa o limita de varsta. Presedintele Curtii Supreme si procurorul-sef sunt exceptati de la aceasta regula.

* Dreptul la libertate religioasa a tuturor persoanelor si organizatiilor va fi garantat prin Constitutie. Pot fi depuse, pe viitor, plangeri constitutionale referitoare la prevederile legii bisericilor.

* Libertatea de exprimare poate fi limitata in interesul protejarii demnitatii umane a comunitatilor. Persoanele fizice pot formula o actiune civila in fata unei instante in care sa reclame discursuri care incita la ura ce vizeaza propriile comunitati.

* Propunerea introduce o declaratie de condamnare a comunismului, insa nu se va mai face referire la responsabilitatea Partidului Socialist ca un succesor al partidului din perioada comunista.

* Studentii de pe locuri bugetate vor fi obligati sa munceasca in Ungaria pentru o perioada de timp data. Absolventii beneficiari ai subventiilor de studiu din partea statului care decid sa lucreze in strainatate vor fi nevoiti sa restituie statului costul scolarizarii.

* Doar mass-media publica va putea rula reclame politice inainte de alegerile parlamentare si europarlamentare, fiecare partid avand un spatiu egal de publicitate.

* Amendamentul stipuleaza ca sunt preferate relatiile familiale traditionale, insa nu sunt excluse alte forme moderne de convietuire. Se subliniaza faptul ca relatia parinte-copil si casatoria sunt baze pentru familia traditionala.

* Autoritatile pot interzice permanent ca persoanele fara adapost sa stea in anumite parti ale spatiului public. Cu toate acestea, politicienii Fidesz subliniaza ca lipsa unui adapost nu este incriminata. Modificarile obliga guvernele centrale si locale sa ofere adapost tuturor persoanelor fara adapost.

Dupa o hotarare recenta a Curtii Constitutionale, partidul de guvernamant a abandonat pachetul legislativ ce prevedea inregistrarea alegatorilor inainte de alegerile generale si prevederile nu vor face parte din pachetul de amendamente.