Guvernul Romaniei a anuntat marti ca va respecta decizia Curtii Constitutionale prin care referendumul pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu este valid doar daca participa majoritatea cetatenilor cu drept de vot. Ministrul delegat pentru Administratie Publica, Victor Paul Dobre, sustine insa ca referendumul se va organiza dupa decretul guvernamental emis saptamana trecuta, care nu prevede un numar minim de votanti, ci doar majoritatea voturilor exprimate. In anul 2007, cand Traian Basescu s-a confruntat cu prima suspendare, doar 44,4% dintre romani au mers la urne pentru a vota , iar validarea nu a fost conditionata de rata de participare, relateaza AFP.

PRESA INTERNATIONALAFoto: Colaj foto

Comisia Europeana si-a exprimat ingrijorarea fata de situatia din Romania dupa ce guvernul l-a suspendat pe presedintele Traian Basescu, iar Curtea Constitutionala a sustinut decizia. "Putem spune ca suntem ingrijorati de viteza si consecintele deciziilor luate in ultimele saptamani in Romania", a anuntat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Pia Ahrenkilde Hansen. Executivul Uniunii Europene a cerut ca Romania sa respecte statul de drept si independenta justitiei. Premierul Victor Ponta se va deplasa la Bruxelles in aceasta saptamana pentru discutii cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, scrie Reuters.

Curtea Constitutionala a decis ca guvernul condus de Victor Ponta a actionat in mod legal atunci cand l-a suspendat pe presedintele Traian Basescu, pe 6 iulie. Rivalitatile politice profunde izbucnite in Romania provoaca neliniste la Bruxelles, in timp ce partidul de opozitie compara situatia cu o lovitura de stat. Presedintele Traian Basescu a parasit marti Palatul Cotroceni din Bucuresti, iar o ora mai tarziu presedintele interimar Crin Antonescu a venit de la Senat pentru a-i lua locul. Fiecare zi aduce in Romania un nou teatru politic, dupa doua saptamani de temperaturi record, dar si dupa tentativa de sinucidere si arestarea pentru coruptie a fostului prim-ministru Adrian Nastase, anunta BBC.

O decizie pronuntata marti de Curtea Constitutionala a Romaniei anunta ca referendumul pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu va fi valabil doar in cazul in care majoritatea electoratului se va prezenta la urne, hotarare care complica planurile adversarilor sai politici de a-l destitui. Conform celui mai recent recensamant, in Romania exista 18 milioane de potential alegatori, adica cel putin 9 milioane ar trebui sa participe la votul din 29 iulie, informeaza Yahoo News.

The Economist: Este situatia din Romania mai grava decat cea din Ungaria? "Oficialii de la Bruxelles nu inteleg de ce Guvernul Ponta ignora atat de evident legislatia in vigoare si continua cu incercarea de a trece institutiile - in special justitia - sub controlul partidului", se arata intr-un articol publicat pe unul dintre blogurile afiliate The Economist, intitulat "Este situatia din Romania mai grava decat cea din Ungaria?". Autorul precizeaza ca, in contextul evenimentelor din Romania, unii parlamentari germani au adus in discutie posibilitatea suspendarii dreptului de vot al Romaniei in UE, "optiune nucleara" folosita pentru Austria la finalul anilor 1990 si luata in considerare in 2011, pentru Ungaria. Potrivit declaratiei unui oficial european, citat de articol, situatia este mai grava in Romania pentru ca in acest caz "nu schimba Constitutia. O incalca".

AFP: Justitia a intrat in ochiul ciclonului crizei politice care zguduie Romania. Justitia romana, care a pus recent in discutie imunitatea celor puternici, a intrat acum in ochiul ciclonului crizei politice care zguduie Romania, apreciaza expertii interogati de AFP. Presedintele suspendat Traian Basescu a acuzat majoritatea de centru-stanga ca are drept scop final, dincolo de distrugerea sa, punerea sub control a justitiei. La randul sau, coalitia social-liberala (USL) ajunsa la putere in mai ii reproseaza lui Basescu interventiile in justitie. "In toata Europa, justitia joaca un rol din ce in ce mai politic, in special din cauza crizei sistemului democratic", explica Jean-Michel De Waele, specialist in problemele Europei de Est la Universitatea libera din Bruxelles. "In tarile post-comuniste precum Romania, aceasta tendinta este cu atat mai puternica cu cat elitele politice sunt putin legitime, este deci nevoie de o mediere, de cineva care sa spuna ce este drept si ce nu", adauga el, notand ca oamenii politici tind sa instrumentalizeze justitia.