"Oficialii de la Bruxelles nu inteleg de ce Guvernul Ponta ignora atat de evident legislatia in vigoare si continua cu incercarea de a trece institutiile - in special justitia - sub controlul partidului", se arata intr-un articol publicat pe unul dintre blogurile afiliate The Economist, intitulat "Este situatia din Romania mai grava decat cea din Ungaria?". Autorul precizeaza ca, in contextul evenimentelor din Romania, unii parlamentari germani au adus in discutie posibilitatea suspendarii dreptului de vot al Romaniei in UE, "optiune nucleara" folosita pentru Austria la finalul anilor 1990 si luata in considerare in 2011, pentru Ungaria. Potrivit declaratiei unui oficial european, citat de articol, situatia este mai grava in Romania pentru ca in acest caz "nu schimba Constitutia. O incalca".

Potrivit articolului, "declaratiile dure nu sunt punctul forte al Comisiei Europene, in special atunci cand vizeaza evenimentele politice dintr-un stat membru. Si totusi, pe 7 iulie, Comisia si-a incalcat traditia si a emis un avertisment sever Guvernului roman, afirmand ca este 'ingrijorata' din cauza actiunilor care submineaza Curtea Constitutionala".

Materialul prezinta declaratiile Comisiei Europene precizand ca reactii asemanatoare au venit din partea Berlinului, mergand pana in punctul in care unii parlamentari germani au adus in discutie posibilitatea suspendarii dreptului de vot al Romaniei in UE, aceasta "optiune nucleara" fiind declansata o singura data in istoria Uniunii, la sfarsitul anilor 1990, cand Partidul Libertatii, de extrema dreapta, a venit la putere in Austria. Potrivit autorului, Parlamentul European a mai luat in considere aceasta posibilitate anul trecut, tinta fiind Ungaria, dupa ce Guvernul lui Viktor Orban a modificat Constitutia Ungariei, trecand judecatori, directorii principalelor banci de stat si outleturi mass-media in subordinea partidului.

"Insa situatia este mai rea in Romania, i-a spus un oficial al UE realizatorului blogului nostru de la Bruxelles, pentru ca acolo «nu schimba Constitutia. O incalca'»", se mai arata pe blogul afiliat reputatului saptamanal britanic.

  • Romania ar putea fi sactionata de Bruxelles. Miza principala: aderarea la Schengen si fondurile UE

Potrivit articolului, o alta sanctiune avuta in vedere de Bruxelles este inghetarea a fondurilor UE: "Platile au fost deja suspendate, incepand cu 1 iulie, din motive tehnice precum reglementarea defecta a achizitiilor publice. Acesta situatie ar putea deveni permanent si legata de situatia politica."

"Rezultatul cel mai probabil este ca sperantele Romaniei de aderare la spatiul Schengen vor fi spulberate. Olanda a fost singura tara care s-a opus, pana acum, aderarii. La inceputul acestui an, olandezii au indicat ca ar putea renunta la rezerve daca raportul Comisiei Europene este pozitiv. (Decizia de a accepta Romania trebuie sa fie luate cu unanimitate de statele membre.) Acum, pozitia olandeza pare sa castige sprijinul Germaniei. Pe 8 iulie, Guido Westerwelle, ministrul de Externe al Germaniei, a afirmat ca "incalcari grave ale literei si spiritului valorilor europene ar putea ridica intrebari cu privire la ultimele etape ale integrarii depline a Romaniei in UE", se arata pe blogul citat.

"Soarta unui condamnat la nivel inalt este un alt motiv de ingrijorare pentru colegii Romaniei membri UE. Raspunzand temerilor ca primul pas (al presedintelui interimar -n.r.) va fi gratierea lui Adrian Nastase, fostul prim-ministru - unul dintre putinii politicieni de rang inalt inchisi pentru coruptie -, Crin Antonescu, presedintele interimar, a declarat pe 8 iulie ca nu se pune problema pana la referendum sau pana la alegeri. (Un presedinte interimar nu poate ierta criminali)", precizeaza autorul articolului mentionand, de semenea, ca Nastase este este mentorul politic si academic al premierului Ponta.