"Decizia privind utilizarea atacurilor preventive va fi luata in cazul unei agravari a situatiei", a declarat joi seful Statului Major rus, Nikolai Makarov, referindu-se la posibile atacuri preventive impotriva elementelor scutului antiracheta NATO.

Reamintim ca Romania va gazdui in baza militara de la Deveselu elemente ale scutului.

"Amplasarea unor arme in sudul si nord-estul Rusiei impotriva componentelor scutului antiracheta al NATO, inclusiv plasarea sistemelor ofensive Iskander in enclava Kaliningrad reprezinta o posibila modalitate de neutralizare a scutului", a spus Makarov la o conferinta in Moscova, citat de RIA Novosti.

Tot joi si la aceeasi conferinta, secretarul Consiliului Rus de Securitate, Nicolai Patrusev, a spus ca pina in 2018-2020 in Europa ar fi suficiente capabilitati antiracheta ale NATO care sa poata intercepta o parte din rachetele balistice intercontinentale rusesti.

Potrivit Ria Novosti, Patrusev a spus ca, fara participarea Rusiei, scutul antiracheta amplasat in Europa va duce la un dezechilibru al stabilitatii regionale si mondiale, un punct de vedere binecunoscut al Kremlinului. "Refuzul de a discuta conditiile in care Rusia ar putea primi garantii legale ca sistemul nu este indreptat impotriva Rusiei ne intareste convingerile ca scopul real al acestui sistem de aparare antiracheta poate fi diferit de ceea ce se spune", a adaugat oficialul rus.

Traian Basescu a spus joi, la Radio Romania, ca "nu as vrea sa comentez prea mult declaratiile unui oficial de la Moscova. Le-as comenta daca ar fi declaratiile sefului statului rus. Din punct de vedere al alertei de la Moscova, imi permit sa spun, dat privind nivelul de la care s-a facut declaratia, pare fi un joc propagandistic".

Pe de alta parte, tot joi, adjunctul lui Makarov, Valeri Gherasimov, a spus ca "spre deosebire de elementul din Polonia, obiectivul din România, după cum am fost informaţi, este destinat în principal apărării membrilor europeni ai NATO, de aceea el nu are potenţial antirusesc".