Presedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, l-a demis joi pe ginerele sau, Timur Kulibaiev, considerat si succesorul sau, in urma miscarii greviste din industria petroliera care a degenerat in violente reprimate sangeros de autoritati, relateaza AFP.

Nazarbaiev s-a deplasta joi in regiunea Manguistau (vest) unde au avut loc aceste violente si s-a intalnit cu locuitorii din Janaozen, epicentrul ciocnirilor si a represiunilor din 16 decembrie.

Cu ocazia acestei vizite, autoritatile au anuntat destituirea guvernatorului regional precum si a directorului gigantului hidrocarburilor Kazmunaigaz, precum si a sefilor catorva filiale unde lucrau grevistii, care cereau salarii si conditii de munca mai bune.

Presedintele a anuntat ca il demite si pe ginerele sau din postul de sef al Samruk-Kazyna, imensul holding care controleaza toate intreprinderile de stat (petrol, gaze, minereuri etc.).

"Il demit pe Timur Kulibaiev din postul sau de conducator al Samruk-Kazyna", a spus acesta, declaratia fiind transmisa de televiziune de stat.

"In ansamblu, solicitarile angatilor societatilor erau fondate (...) ar fi trebuit ascultate si sustinute, in masura posibilului. Acest lucru nu s-a intamplat, din nefericire", a comentat el.

El nu a oferit alte detalii despre sotul celei de-a doua sa fiice, Dinara Nazarbaieva. Si totusi, acest barbat discret in varsta de 45 de ani era considerat de numerosi observatori drept potentialul sau succesor.

Daca Timur Koulibaiev nu este numit in noi functii, ar fi al doilea ginere al lui Nazarbaiev care cade in dizgratie, dupa Rahat Aliev, un fost ministru adjunct al Afacerilor Externe, care traieste in exil si a fost condamnat in contumacie pentru crima si tentativa de lovitura de stat.

Cel putin 16 persoane au fost ucise incepand de vineri in regiunea Manguistau, dintre care 15 la Janaozen, unde politia a deschis focul asupra grevistilor.

Violentele de acest tip sunt neobisnuite in aceasta fosta republica sovietica, considerata una dintre cele mai stabile din regiune si care avea relatii bune atat cu Occidentul, cat si cu Rusia si China.

Dar, in ultimele luni, tulburarile s-au accentuat: o revolta intr-o inchisoare s-a soldat cu 16 morti in iulie si mai multi politisti au fost ucisi in atentate revendicate de miscarile islamiste.

Cine este Timur Kulibaiev

Potrivit unor telegrame diplomatice dezvaluite de WikiLeaks, Timur Kulibaiev, stie si el cum sa profite de viata. Este unul dintre cei mai puternici oameni din tara, in calitate de vicepresedinte al Samruk-Kazyna, un enorm fond de stat care controleaza "90% din economia Kazahstanului". Este si presedinte al Federatiei de golf si a reusit sa fie unul dintre cei care au purtat flacara olimpica pe drumul spre Beijing. Cand a implinit 40 de ani, Kulibaiev l-a invitat pe Elton John pentru un concert privat. Factura: un milion de lire sterline.

Timur Kulibaiev si sotia sa, Dinara, fiica presedintelui, par a da si dovezi de generozitate: se zvoneste ca cei doi au achizitionat mai multe locuinte la Bodrum, in Turcia, cu o valoare de 4 - 5 milioane de dolari fiecare, pe care ulterior le-au oferit cadou apropiatilor.