Regizorul canadian Denis Villeneuve este cu un pas mai aproape să realizeze un al treilea film „Dune”, studioul de film Legendary, care a produs primele două lungmetraje ale sale bazate pe cartea lui Frank Herbert, confirmând pentru revista Variety că un al treilea proiect este în lucru.

Regizorul canadian Denis VilleneuveFoto: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Reprezentanții studioului Legendary au confirmat că lucrează alături de Villeneuve la mai multe proiecte noi, inclusiv un al treilea film Dune, după succesul major de care s-a bucurat Dune: Part Two, atât în rândul publicului larg, cât și a criticilor de film.

Trebuie subliniat însă că în jargonul de la Hollywood faptul că un film „este în lucru” nu înseamnă că el a primit aprobarea finală, ci că s-a început lucrul la un proiect care ar putea sau nu să se materializeze în cele din urmă. De exemplu, televizunea americană HBO a avut în lucru în ultimii ani mai multe proiecte de seriale Game of Thrones bazate pe scrierile autorului american George R.R. Martin, însă a anulat deja câteva dintre ele.

Cu toate acestea, faptul că Legendary a confirmat acum că are în lucru un nou film Dune reprezintă un mare salt înainte pentru regizorul Denis Villeneuve, care a vorbit în mod repetat despre faptul că ar vrea ca adaptarea sa a operei lui Herbert să devină o trilogie pentru a putea explora și cartea Mântuitorul Dunei.

„Când Frank Herbert a scris cartea și după ce ea a apărut, el a fost dezamăgit de modul în care oamenii au perceput personajul lui Paul. El a simțit că oamenii l-au privit pe Paul ca pe un erou iar pentru el Paul a fost un antierou, el era o figură întunecată, era un pericol”, a explicat regizorul.

Villeneuve a afirmat de asemenea că Herbert a dorit ca Dune să fie o poveste care să avertizeze asupra pericolului reprezentat de liderii carismatici și că modul în care cititorii au interpretat personajul l-a făcut în cele din urmă să scrie și romanul Mântuitorul Dunei, pentru a corecta percepția greșită asupra lui Paul formată din prima carte.

Denis Villeneuve a spus că nu ar vrea să grăbească o trilogie „Dune”

„La început obiectivul meu a fost să adaptez prima carte Dune. Am terminat asta. Ar avea sens pentru mine să termin povestea lui Paul Atreides cu Mântuitorul Dunei, a doua carte, și să fac o trilogie”, a explicat Villeneuve într-un interviu acordat agenției Reuters în luna februarie. „Așadar, asta e acum în lucru iar când voi avea un scenariu solid există o șansă mare să mă întorc la Arrakis”, a spus el.

Cineastul a declarat încă din luna august a anului trecut că a început să lucreze la un al treilea film Dune, afirmând și atunci că romanele ulterioare ale seriei lui Herbert au „deconstruit” ideea că Paul Atreides este un erou de tip mesianic și că aceasta este o idee pe care dorește să o exploreze.

„Voi spune doar că avem cuvinte pe hârtie”, afirma el la momentul respectiv.

Regizorul a mai temperat însă puțin așteptările într-un interviu acordat celor de la The Times înainte de premiera Dune: Part Two în cinematografe, spunându-le jurnaliștilor britanici că „există o dorință absolută de a face un al treilea film, dar nu vreau să grăbesc lucrurile”.

„Pericolul la Hollywood este că oamenii se entuziasmează și se gândesc doar la date de lansare, nu la calitate”, a spus Denis Villeneuve.