Un film biografic despre vedeta muzicii franceze Edith Piaf va fi realizat cu ajutorul inteligenţei artificiale (IA), au anunţat marţi Warner Music şi moştenitorii drepturilor de autor ale artistei, relatează AFP și Agerpres.

Edith Piaf in 1961Foto: Roger Viollet / AFP / Profimedia Images

Data de lansare a acestei pelicule, intitulată „Edith”, nu a fost stabilită deocamdată.

Proiectul se află în prezent „în stadiul final de dezvoltare” şi se bazează pe o serie de imagini realizate pentru uz intern, au precizat pentru AFP surse apropiate Warner Music France.

Anunţul despre acest „proiect tehnologic inovator şi revoluţionar, care utilizează inteligenţa artificială pentru a-i recrea vocea şi imaginea”, după cum se precizează într-un comunicat, intervine în contextul în care în 2023 se împlinesc 60 de ani de la moartea interpretei piesei „Non, je ne regrette rien”.

În Edith, tehnologia IA „antrenată pe sute de extrase vocale şi de imagini, unele datând de peste 80 de ani, va da viaţă vocii şi imaginii lui Piaf pentru a spori autenticitatea şi impactul emoţional al poveştii sale”, se precizează în comunicat.

„Înregistrările celor mai cunoscute cântece ale lui Edith Piaf vor fi, bineînţeles, folosite în versiunile lor originale”, se arată în document.

Filmul va urmări aproape toată viața lui Edith Piaf

Lungmetrajul de 90 de minute, „a cărui acţiune se va desfăşura la Paris şi la New York între anii 1920 şi 1960”, va fi „narat de vocea lui Piaf şi va dezvălui aspecte ale vieţii sale necunoscute până acum”, potrivit comunicatului.

Cântăreața franceză s-a născut în 1915 și a murit în 1963.

Edith Piaf nu este prima vedetă a cărui imagine a fost recreată pentru un film după moartea sa, însă anunțul privind lungmetrajul ce urmează să fie produs despre ea sugerează că aceasta va fi „reînviată” integral pentru a fi protagonista filmului.

Lungmetrajele anterioare care au apelat la CGI pentru a recrea imaginea unor actori îndrăgiți au făcut acest lucru de regulă din cauza morții lor în timpul filmărilor sau pentru apariții scurte ale acestora în noi producții.

Edith Piaf s-a stins din viață pe 10 octombrie 1963, ea fiind pe larg considerată cea mai mare cântăreață a Franței din toate timpurile. Muzica sa a rămas un punct de reper pentu cultura franceză până în ziua de astăzi.

Pe același subiect: