De la Mickey Mouse la Elsa şi Căpitanul Hook, peste 500 de eroi Disney revin la viaţă într-un scurtmetraj lansat în streaming pe Disney+ cu ocazia centenarului legendarului studiou, unul marcat de turbulențe, relatează AFP și Agerpres.

DisneylandFoto: Razvanjp / Dreamstime

Intitulat Once Upon a Studio, scurtmetrajul emoționant cu o durată de nouă minute şi care combină imagini digitale, desene realizate manual şi filmări live-action, a fost lansat în streaming pe Disney+ la patru luni după ce a fost aclamat la Festivalul Internaţional al Filmului de Animaţie de la Annecy.

Rezultat al unei munci de doi ani, pelicula prezintă 543 de personaje, provenite din 85 de lungmetraje şi scurtmetraje, care ies din afişele expuse pe coridoarele sediului general al studioului american, unde se reunesc pentru o fotografie de familie după plecarea angajaţilor.

„E ca şi cum aţi asambla cel mai mare puzzle din viaţa voastră”, a rezumat pentru AFP Trent Correy, coregizor al acestei realizări artistice şi tehnologice, la care au participat peste 100 de persoane, precum şi foşti animatori şi 40 de actori care au revenit special pentru această ocazie.

„Am dorit ca toate personajele să se reunească şi să aibă exact aceeaşi voce ca în filmele lor de origine”, a adăugat coregizorul Dan Abraham, care s-a bazat şi pe o înregistrare inedită cu Robin Williams, interpretul Duhului din filmul Aladdin. Williams s-a stins din viață în mod tragic în 2014.

Un film care se întoarce la originile Disney+

Rezultatul este o întoarcere la zilele de glorie ale animaţiei tradiţionale, care a fost definitiv înlocuită de tehnologia 3D în lungmetrajele Disney începând cu Winnie the Pooh din 2011.

„Dintre cele 543 de personaje ale filmului, aproximativ 450 sunt desene manuale”, realizate cu creion pe hârtie, a precizat desenatorul Eric Goldberg (Aladdin, Pocahontas), care a supervizat secţiunea 2D a filmului.

„Nu am preluat nimic din filmele existente”, nici în 3D, nici în 2D, „deci a fost dificil din punct de vedere tehnic”, a recunoscut el. Scurtmetrajul omagiază totodată cei 70 de ani petrecuţi în cadrul studioului Disney de animatorul Burny Mattinson, decedat în februarie, precum şi pe compozitorul coloanei sonore din Mary Poppins, Richard Sherman, care, la vârsta de 94 de ani, a reorchestrat cântecul preferat al lui Walt Disney, Feed the Birds.

„Toată lumea voia să apară în acest proiect!”, a declarat Dan Abraham.

Pe lângă concerte şi expoziţii, grupul Disney, un gigant din industria divertismentului, îşi înmulţeşte celebrările ocazionate de centenarul său, al cărui punct culminant va fi marcat prin lansarea în cinematografe, în luna noiembrie, a filmului Wish, inspirat de pelicule clasice ale studioului american.

Însă lansarea de luni a scurtmetrajului Once Upon a Studio coincide cu data la care se consideră că a fost înfiinţată Walt Disney Company.

Într-o zi de 16 octombrie, Walt Disney şi fratele său, Roy - care au pus bazele companiei Disney Brothers Studios într-un garaj din Hollywood - au semnat un contract de distribuţie cu rol hotărâtor pentru seria lor Alice Comedies, scurtmetraje ce prezentau aventurile unei fetiţe, Alice, filmată în live-action, într-o lume animată.

Personajul Mickey Mouse a apărut abia în 1928, ca reacţie la controlul deţinut de studioul Universal asupra drepturilor predecesorului său, Oswald the Lucky Rabbit, căzut în uitare.

Un centenar marcat de turbulențe pentru Disney

În pofida acestor celebrări, compania californiană, care a achiziţionat în secolul al XXI-lea studioul Pixar, franciza cinematografică Star Wars şi benzile desenate Marvel, traversează o perioadă agitată.

Confruntată cu scăderea numărului de abonaţi ai platformei Disney+, grupul hollywoodian a renunțat la 7.000 de posturi pentru a face economii, în timp ce greva istorică a actorilor de la Hollywood este încă în desfăşurare, chiar dacă cea a scenariștilor s-a încheiat.

Anti-sindicalist înverşunat, acuzat cu regularitate de rasism şi misoginism, emblematicul fondator al grupului Disney şi-a pierdut o parte din aura de legendă care îl înconjura, chiar dacă unii dintre detractori critică de acum poziţiile progresiste („woke”) ale companiei, care a ales recent o actriţă de culoare pentru a juca rolul principal în remake-ul filmului Mica Sirenă.

În orice caz, „filmele Disney rezonează cu toată lumea”, a declarat desenatorul Eric Goldberg pentru AFP, subliniind că ele sunt adeseori primele producţii pe care copiii le văd la cinematograf.

„Personajele şi poveştile lor au oferit multă bucurie şi speranţă (...) şi, cu puţină şansă”, acest lucru va continua „pentru încă 100 de ani”, a dat asigurări el..

FOTO articol: © Razvanjp | Dreamstime.com