​BBC a anunţat luni că va difuza alături de Netflix un serial TV despre cel mai grav atentat terorist din istoria Regatului Unit, atentatul de la Lockerbie, care a ucis 270 de persoane în decembrie 1988, informează AFP și Agerpres.

Servicii de urgenta la Lockerbie (1988)Foto: ts3 / Zuma Press / Profimedia Images

Potrivit unui comunicat al grupului media britanic, BBC şi Netflix i-au cerut companiei World Productions să realizeze „Lockerbie”, un serial dramatic în şase episoade bazat pe evenimentele reale care au marcat acel atentat comis în Scoţia.

Avionul 103 al companiei Pan Am, care decolase de la Londra spre New York, survola oraşul scoţian Lockerbie pe 21 decembrie 1988 în momentul în care o bombă a explodat în cala sa, ucigând toate cele 259 de persoane aflate la bord şi alte 11 la sol.

Tragedia de la Lockerbie a rămas până în zilele noastre cel mai grav atentat terorist comis vreodată în Regatul Unit.

O singură persoană a fost condamnată: libianul Abdelbaset Ali Mohamed al-Megrahi, care a murit în 2012, la 3 ani după ce a fost eliberat din închisoare din considerente umanitare, deși fusese condamnat la detenție pe viață.

El a susţinut întotdeauna că era nevinovat.

Serialul Netflix/BBC despre atentatul de la Lockerbie va fi o „docuserie”

Serialul TV va evidenţia consecinţele atentatului, în special ancheta transatlantică ce a urmat şi traumele suferite de locuitorii din Lockerbie şi de familiile victimelor.

„Lockerbie” va prezenta informaţii extrase din interviuri cu agenţii implicaţi în anchete şi care „nu au fost niciodată împărtăşite până acum”, potrivit comunicatului BBC.

„Catastrofa Pan Am 103 şi cursa de urmărire la nivel global pe care a generat-o au fost un eveniment determinant în istoria omenirii”, a declarat romancierul şi scenaristul britanic Jonathan Lee, care va fi regizorul noului serial.

Serialul „Lockerbie” va fi difuzat mai întâi pe BBC, apoi pe Netflix în Regatul Unit şi în lumea întreagă.

Filmările vor avea loc în acest an.