Guvernul scotian a anuntat joi ca l-a eliberat "din considerente umanitare" pe libianul condamnat la inchisoare pe viata pentru atentatul cu bomba asupra unui avion Pan-Am in 1988, in Lockerbie (Scotia), informeaza BBC. Libianul Abdelbaset Ali Mohamed Al Megrahi, in varsta de 57 de ani, sufera de cancer la prostata, iar un specialist oncolog, care i-a efectuat o vizita luna trecuta in inchisoare, a precizat ca acesta nu mai are mult de trait.

Al Megrahi urmeaza sa ajunga, joi, la Tripoli, cu un avion particular, a anuntat un oficial guvernamental libian. El urmeaza sa-si petreaca ultimele zile din viata alaturi de familia sa. Intr-o declaratie de presa, el a afirmat ca se simte "usurat" ca merge inapoi in Libia.

Casa Alba a anuntat ca "regreta profund" eliberarea libianului. Oficialii SUA au considerat mereu ca Al Megrahi trebuie sa moara in inchisoarea Greenock din Scotia, deoarece este responsabil pentru moartea a 189 de cetateni americani.

In 2001, libianul a fost gasit vinovat pentru atentatul din 21 decembrie 1988, cand un avion de linie american a explodat in aer si s-a prabusit peste localitatea scotiana Lockerbie. 270 de oameni au murit in urma atentatului.

Ministrul Justitiei din Scotia anunta eliberarea lui Al Megrahi