O scenă din filmul „Oppenheimer” în care apare o scriptură hindusă a atras critici dure pe rețelele de socializare din India, numeroși comentatori afirmând că vor boicota lungmetrajul din cauza a ceea ce un grup naționalist a descris ca fiind „un atac disprețuitor asupra hinduismului”, relatează Reuters.

Cillian MurphyFoto: LMK / Landmark / Profimedia Images

În scena respectivă protagonistul recită un verset din Bhagwad Gita, considerată cea mai sacră scriptură hindusă, chiar înainte de o relație sexuală.

Filmul, care a fost lansat vineri în India după o campanie puternică de publicitate, a fost clasificat de autoritatea competentă de la New Delhi cu un rating „U/A”, care recomandă ca lungmetrajul să fie vizionat de minorii cu vârsta de sub 12 ani doar cu îndrumarea părinților.

„Acest lucru ar trebui investigat de urgență și toți cei implicați ar trebui pedepsiți sever”, a transmis într-un comunicat de presă „Fundația Salvați Cultura Salvați India”, o organizație naționalistă.

Comentariile făcute de fondatorul organizației, oficialul guvernamental Uday Mahurkar, în care a condamnat filmul au fost redistribuite de mii de ori pe Twitter.

Universal Pictures India, filiala locală a studioului american care a produs „Oppenheimer”, nu a reacționat deocamdată.

Ce încasări a obținut „Oppenheimer” în India

Filmul regizat de Christopher Nolan îl are pe actorul irlandez Cillian Murphy în rolul fizicianului american J. Robert Oppenheimer, cel care a supervizat crearea bombei atomice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Lungmetrajul s-a dovedit un succes la box office, încasările sale fiind însă eclipsate de cele ale filmului „Barbie”, lansat în același weekend ca parte a ceea ce avea să devină cunoscut în săptămânile premergătoare drept premiera „Barbenheimer”.

În India „Oppenheimer” a obținut până acum încasări totale de 600 de milioane de rupii (aproximativ 7,33 milioane de dolari).

Cinematografele indiene se confruntă cu probleme asemănătoare în ceea ce privește încasările cu cele din alte țări în contextul în care tot mai multe persoane așteaptă ca filmele să apară în streaming să le poată vedea de acasă.

Lanțurile de cinema din India sperau ca „Oppenheimer” și „Barbie” să ducă la o revigorare a încasărilor, mai ales după ce o serie de eșecuri ale unor filme produse la Hollywood a produs un efect de recul în rândul spectatorilor.

Ca întotdeauna, poți găsi mai multe știri din lumea filmelor și serialelor, dar și alte știri interesante, în rubrica Nerd Alert de weekendul acesta: