Cât de bun fizician a fost Oppenheimer? ● Christopher Nolan spune că ar fi o „onoare” să facă un film „James Bond” ● James Cameron afirmă că ne-a avertizat în privința A.I. ● John Wilson se întoarce și mai „dark” pe HBO ● „The Witcher” pregătește (aparent) un multivers ● „Monsters Domain: Prologue” e un RPG anti-Witcher ● Motivul pentru care Buzz Aldrin poartă 3 ceasuri de mână

Nerd AlertFoto: Hotnews

Cât de bun fizician a fost Oppenheimer?

Oppenheimer, îndelung așteptatul film despre „Părintele bombei atomice”, tocmai a apărut vineri în cinematografe și toate datele de până acum arată că e un hit. Pe agregatorul Rotten Tomatoes are o rată a aprobării de 94% atât de la critici, cât și de la fani, pe mai exigentul Metacritic de 90/100, respectiv 9,1/10, în timp ce popularul IMDb, unde poate vota toată lumea, îi dă nota 9/10.

Entuziasmul e atât de mare încât inclusiv cei de la revista Science s-au gândit să abordeze subiectul într-o notă proprie, întrebându-se cât de bun a fost Oppenheimer ca fizician. „Păi n-a fost un Einstein. Și nu e nici la nivelul lui Heisenberg, Pauli, Schrödinger, Dirac, liderii revoluției cuantice din anii 1920”, răspunde David C. Cassidy, un fizician și istoric emerit de la Universitatea Hosfra din New York.

„Unul dintre motive ține de data sa a nașterii. El s-a născut în 1904, deci a fost cu trei ani mai tânăr decât Heisenberg, 4 ani mai tânăr decât Pauli. Acei ani, deși puțini, au fost suficienți să îl plaseze în al doilea val al revoluției cuantice și în spatele primului val de descoperiri în ceea ce [filosoful științei] Thomas Kuhn a descris drept 'operațiunea de dat cu mopul' la aplicațiile noii teorii”, explică Cassidy.

Acesta, autorul sau editorul a peste 10 cărți, printre care și „J. Robert Oppenheimer și Secolul American”, spune totuși că fizicianul a fost unul „abil și briliant”, dar că îi lipsea concentrarea, fizica fiind doar una dintre pasiunile sale. Cassidy pune alegerea lui Oppenheimer în fruntea Proiectului Manhattan pe seama a trei factori.

Unu: fizicianul era foarte respectat printre colegii săi; doi: el înțelegea foarte bine fizica din spatele bombei atomice și avea abilitatea să o explice generalilor americani; trei, și cel mai important, spune Cassidy: avea un trecut politic vulnerabil, cu asocieri comuniste. Asta l-a convins pe generalul Greaves (jucat de Matt Damon în film) că va putea fi mai ușor de controlat decât alți fizicieni mai realizați.

Iar restul e istorie. Sau nu chiar. Cassidy amintește de o lucrare de pionierat despre găurile negre scrisă de Oppenheimer în 1939 și ignorată complet fiindcă începea războiul și nimeni nu credea ideea plauzibilă atunci oricum. Iar primele dovezi experimentale privind găurile negre aveau să apară abia în anii '90. „Cred că Oppenheimer ar fi primit un Premiu Nobel dacă mai trăia atunci”, spune Cassidy.

Christopher Nolan spune că ar fi o „onoare” să facă un film „James Bond”

Ei și fiindcă Oppenheimer e cel mai discutat film zilele astea, și regizorul său, Christopher Nolan, e unul dintre cele mai căutate nume de la Hollywood pentru interviuri și alte cele. Iar în timpul unui interviu acordat podcastului Happy Sad Confused acestuia i s-a pus o întrebare cu care la un moment dat se confruntă toți marii regizori de la Hollywood: Ar regiza vreodată un film James Bond?

„Influența acelor filme în filmografia mea este stânjenitor de evidentă. Ar fi o onoare incredibilă să fac unul”, a răspuns el fără ezitare. „În același timp, când abordezi un asemenea personaj lucrezi cu un anumit set de constrângeri”, a adăugat el, afirmând totodată că orice regizor care ar primi pe mână un film James Bond trebuie să știe să îl abordeze cu „atitudinea potrivită”.

„Trebuie să fie momentul potrivit în viața ta creativă, în care poți să exprimi ceea ce vrei să exprimi și să sapi cu adevărat în ceva în limitele constrângerilor potrivite fiindcă nu ai vrea niciodată să abordezi un asemenea lucru și să îl faci greșit”, a explicat Nolan. Fanii săi înfocați își vor aminti poate că el a mai vorbit despre asta, afirmând în 2017 că ar face „cu siguranță” un film Bond dacă i se oferă ocazia.

La semnat de autografe la premiera Oppenheimer (FOTO: Denis Guignebourg / Bestimage / Profimedia Images)

James Cameron afirmă că ne-a avertizat în privința A.I.

Trecând de la un regizor emblematic al Hollywood-ului la unul legendar, James Cameron a spus într-un interviu acordat televiziunii canadiene CTV zilele trecute că ne-a avertizat în privința pericolelor reprezentate de inteligența artificială prin filmul său Terminator, dar că a fost în zadar. „V-am avertizat în 1984 și n-ați ascultat”, a punctat regizorul canadian.

El a adăugat că și-a împărtășit aceste îngrijorări și cu experți din domeniul A.I. și crede că marele pericol ține de folosirea A.I. ca armă geopolitică. „Cred că am putea să intrăm în echivalentul unei curse de înarmare nucleară cu inteligențele artificiale și, dacă nu le construim noi, ceilalți tipi le vor construi cu siguranță, iar apoi noi va trebui să escaladăm”, a explicat el.

Cameron a vorbit de asemenea despre două școli de gândire despre A.I. pe care le-a descris ca fiind la fel de periculoase: cei care „învață lăcomia” și folosesc tehnologia pentru profituri fără margini, și cei care „învață paranoia” pentru a folosi capabilitățile militare ale sale, invocând interesul național și alte motivații de natură asemănătoare.

Un film care se ține la fel de bine și după aproape 40 de ani (FOTO: Marc John / Imago Stock and People / Profimedia)

John Wilson se întoarce și mai „dark” pe HBO

Mai e puțin până când How to with John Wilson, unul dintre serialele mai atipice ale HBO care s-a bucurat de un succes neașteptat în timpul pandemiei de COVID-19, se va întoarce pentru un al treilea și ultim sezon, ocazie cu care creatorul și protagonistul său, cineastul american John Wilson, a oferit mai multe detalii cu privire la lucrurile la care se pot aștepta fanii în noile episoade.

„Cred că acest sezon este în mod intenționat un pic mai sumbru ('dark') decât celelalte două. Treceam prin niște chestii stranii când mă gândeam și scriam multe dintre lucrurile din sezonul acesta și, știți, munca a fost întotdeauna foarte terapeutică pentru mine, așa că pur și simplu am vrut să introduc aceste lucruri prin care treceam”, a spus el.

„Chiar dacă ele sunt mai sumbre, ele sunt lucrurile care sunt cele mai autentice și, nu știu, acesta era pur și simplu punctul în care mă aflam anul acesta. Sunt mai bine acum”, a explicat acesta în timpul unei conferințe de presă virtuale la care a participat și HotNews.ro. Întrebat despre succesul puțin anticipat de care s-a bucurat serialul său de comedie în timpul pandemiei, el a răspuns:

„A fost un mare șoc și pentru mine fiindcă mă gândeam că poate nu o să se uite nimeni la el. Nu credeam că oamenii vor dori să râdă într-o perioadă atât de tensionată politic și social. Mi-a fost teamă că va părea insensibil să lansezi ceva care nu ține cont de lucrurile cu care ne confruntam în fiecare minut în timpul pandemiei dar cred că s-a adeverit opusul”.

În cazul în care nu ai fost printre cei la care a ajuns serialul în perioada respectivă, uite o secvență din chiar primul episod al său, lansat de HBO în octombrie 2020, că mi se pare că e mai edificator cu privire la ce te poți aștepta decât trailerul pentru sezonul 3, ce va avea premiera vinerea viitoare, pe 28 iulie:

„The Witcher” pregătește (aparent) un multivers

Tot la capitolul seriale, revin asupra unei știri pe care am ignorat-o la finalul lunii trecute, chit că e sezonul The Witcher pe Netflix odată cu lansarea sezonului 3 pe 29 iunie. Mai exact, producătorii executivi ai seriei, Steve Gaub și Tomek Baginski, afirmau deja cu o săptămână înaintea premierei noului sezon că tranziția către următorul, fără Henry Cavill, va fi „impecabilă”.

Până aici nimic deosebit, oamenii își fac reclamă la marfă. Dar ei au mai spus și că tranziția va fi „foarte, foarte apropiată de ideile meta care sunt adânc înrădăcinate în cărți, mai ales în cartea cinci”. Asta i-a făcut pe unii, inclusiv pe cei de la IGN, să concluzioneze că în sezonul 4 ar urma să fie introdus un multivers pentru a explica de ce, ahem, Geralt are o altă față.

Mă rog, eu n-am fost neapărat convins. Însă Baginski a mai spus acum într-un interviu acordat Radio Times că „oamenii care știu cărțile știu de asemenea că nu sunt o carte fantasy tipică. Nu este doar o lume. Nu este doar o poveste care se întâmplă în acele cărți. Este o lume uriașă care este foarte, foarte complexă”. IGN și alții spun că e ca și sigur acum că vom vedea un multivers în viitorul sezon.

O să fie interesant de văzut cum va funcționa asta și cum vor reacționa fanii la Liam Hemsworth în rolul consacrat de Cavill, însă ce e 100% sigur este că a doua parte a sezonului 3, care include ultimele 3 episoade, va apărea pe Netflix joia viitoare, pe 27 iulie:

„Monsters Domain: Prologue” e un RPG anti-Witcher

Mă rog, cei de la GamesRadar îl descriu drept „anti-Skyrim” dar ideea tot aia e: în timp ce majoritatea jocurilor video RPG te pun în rolul eroului care explorează totul de la peisaje spectaculoase în aer liber la temnițe claustrofobe, Monsters Domain: Prologue întoarce totul cu fundul în sus și te pune în rolul monștrilor care sunt suficient de neghiobi încât să se aventureze pe teritoriul tău.

Evident, jocul nu se rezumă doar la a le veni de hac eroilor în armuri strălucitoare, ci va trebui și să îți îmbunătățești forțele răului cu arme mai eficiente și diverse abilități pentru a avea o șansă reală de a învinge partea binelui. Cu alte cuvinte, e un RPG clasic ca gameplay. Deși conceptul nu e unul 100% original, mereu mi se pare interesant.

Mi-a plăcut și că programatorii de la G-DEVS, un studio de jocuri fondat de gameri, promit că vei putea să intri în pielea oricărui monstru din armata ta. Aceștia mai spun că vor să lanseze jocul în trimestrul 3 al acestui an, și până atunci au lansat o variantă demo gratuită care poate fi jucată pe Steam. Poate până la lansarea variantei finale vor mai lucra și la grafica aia care pare cam depășită.

Motivul pentru care Buzz Aldrin poartă 3 ceasuri de mână

Astronautul american Buzz Aldrin, al doilea om care a pășit pe Lună, a celebrat zilele trecute aniversarea a 54 de ani de la istorica misiune Apollo 11 cu un selfie postat pe pagina sa de Twitter. Internauții au părut însă mai interesați de cele 3 ceasuri pe care le poartă decât să discute despre misiunile Apollo sau viitoarea misiune Artemis care țintește să readucă omul pe suprafața Lunii.

Cei de la IFL Science amintesc însă că astronautul a explicat alegerea neobișnuită de accesorii într-un interviu publicat încă din 2010 pe website-ul său. „Vedeți, ai nevoie de un număr impar [de ceasuri] în cazul în care există o discrepanță ca să poți să îți dai seama” care arată ora corectă, a spus el, subliniind că mereu poartă 3 ceasuri.

Două dintre ele, modele Omega Speedmaster, au fost pe Lună, ceea ce îl face pe al treilea să pară ceva mai puțin impresionant. Aldrin spune că principiul său ar trebui folosit și de NASA când alege echipajele pentru viitoarele misiuni cu echipaj uman pe Lună sau pe Marte. „Nu vom trimite un număr par de oameni pe Marte fiindcă atunci poți avea o neînțelegere de 50/50”, a spus el.

Deși a ajuns la venerabila vârstă de 93 de ani, Aldrin încă participă la evenimente publice și este activ pe rețelele de socializare, anunțând pe Twitter în data de 21 ianuarie a acestui an că s-a căsătorit cu Anca Faur, o cercetătoare română originară din Deva. Ceremonia a avut loc chiar de ziua sa. Ah, și fotografia cu ceasurile care a stârnit curiozitatea internauților:

Hai să vedem și o știre pe scurt, că iar am avut multe săptămâna aceasta: Televiziunea americană AMC a anunțat că The Walking Dead: Daryl Dixon, cel mai nou serial spin-off bazat pe arhicunoscuta sa serie cu zombi care s-a încheiat anul trecut, va avea premiera pe 10 septembrie.

După cum sugerează foarte evident și numele, serialul se va învârti în jurul personajului interpretat de Norman Reedus, un favorit al fanilor francizei. În noul spin-off care se va învârti în jurul lui, Daryl va ajunge pe malurile Franței în urma unui naufragiu și va încerca să își dea seama cum a ajuns acolo și cum se poate întoarce acasă. Uite și trailerul:

În caz că ești curios să citești și rubrica Nerd Alert de weekendul trecut, o poți găsi aici: