Actorul american Michael Douglas va primi trofeul Palme d'Or onorific la ediţia din acest an a Festivalului de Film de la Cannes pentru „cariera sa strălucitoare şi angajamentul faţă de cinema”, relatează Reuters și Agerpres.

Michael Douglas alaturi de sotia sa, Catherine Zeta-JonesFoto: Fred Duval / Zuma Press / Profimedia Images

„După peste 50 de ani de carieră, este o onoare să revin pe Croazetă pentru a deschide Festivalul şi pentru a vorbi limba noastră comună, cea a cinematografiei”, a răspuns actorul în vârstă de 78 de ani într-un comunicat.

Michael Douglas a prezentat patru filme în competiţia de la Cannes, pe Riviera franceză: „The China Syndrome” de James Bridges în 1979, „Basic Instinct” de Paul Verhoeven în 1992, „Falling Down” de Joel Schumacher în 1993 şi „My Life with Liberace” de Steven Soderbergh în 2013.

Tatăl său, Kirk Douglas, a prezidat juriul festivalului în 1980.

Michael Douglas a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în 1988 pentru rolul lui Gordon Gekko în filmul „Wall Street” de Oliver Stone.

Continuarea, „Wall Street: Money Never Sleeps”, a fost proiectată în afara competiţiei de la Cannes, în 2010.

El a fost, de asemenea, recompensat ca producător pentru „Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Milos Forman, care a primit Oscarul pentru cel mai bun film în 1976.

Michael Douglas, din nou în topul clasamentului box office

Organizatorii celei de-a 76-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes nu au anunţat deocamdată componenţa juriului din acest an, prezidat de cineastul suedez Ruben Ostlund, care a câştigat de două ori trofeul Palme d'Or cu filmele „The Square” (2017) şi „Triangle of Sadness” (2022).

Douglas va fi onorat în cadrul ceremoniei de deschidere a festivalului, ce va avea loc în data de 16 mai.

Actorul american a revenit recent pe marele ecran după o pauza de 4 ani pentru a-și relua rolul lui Hank Pym în filmul cu supereroi „Ant-Man and the Wasp: Quantumania”, care a debutat pe prima poziție la box office-ul nord-american după lansarea sa în luna februarie.

Cu actorul Paul Rudd în rolul omului-furnică şi cu actriţa Evangeline Lilly alături, noul „Ant-Man” a fost primul film care a obținut încasări de peste 100 de milioane de dolari încă din primul weekend de la lansare.