Actorul american Troy Kotsur a devenit duminică primul bărbat surd care a câștigat un Premiu Oscar în istoria de aproape 100 de ani a Academiei Americane de Film, relatează The New York Times.

Troy Kotsur a castigat Premiul Oscar pentru cel mai bun actor in rol secundarFoto: Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia Images

Kotsur a câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar datorită interpretării sale din „CODA”, lungmetrajul care a câștigat în 2022 și Premiul Oscar pentru cel mai bun film.

Actorul american în vârstă de 53 de ani a interpretat rolul tatălui lui Ruby, personajul principal din CODA, un pescar care încearcă să o înțeleagă pe fiica sa adolescentă în timp ce ține pe linia de plutire afacerea familiei.

Ce spune Troy Kotsur despre câștigarea Premiului Oscar

Actorul american a povestit despre tatăl său în discursul de acceptare a premiului, pe care l-a transmis cu ajutorul limbajului semnelor.

„Tatăl meu era cel mai bun cântăreț din familia noastră dar el a fost într-un accident de mașină și a rămas paralizat de la gât în jos, nemaiputând să cânte. Tată, am învățat atât de multe de la tine. Te voi iubi mereu. Ești eroul meu”, a spus Troy Kotsur.

Acesta și-a dedicat premiul comunității CODA, comunității persoanelor cu deficiențe de auz și persoanelor cu alte dizabilități.

Kotsur era considerat favorit pentru câștigarea Premiului Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar după ce a câștigat și Premiul BAFTA la categoria respectivă.

Anul trecut Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar a fost câștigat de actorul britanic Daniel Kaluuya pentru rolul său din filmul „Judas and the Black Messiah”.

Până la gala din acest an singura persoană surdă care a câștigat vreodată un Premiu Oscar a fost actrița americană Marlee Matlin, ea câștigând Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal pentru interpretarea sa din „Children of a Lesser God” (1986).

Cine este Troy Kotsur

Kotsur s-a născut pe 24 iulie 1968 în Mesa, cea mai mare suburbie a orașului Phoenix din statul american Arizona. Părinții săi au descoperit că el era surd când avea 9 luni de zile și au învățat limbajul semnelor ca să îl învețe să comunice.

El a devenit interesat de actorie în timpul liceului, visând inițial să devină regizor. El a urmat cursurile Universității Gallaudet timp de doi ani pentru a studia cinematografia, teatrul și televiziunea.

Teatrul Național pentru Surzi din Statele Unite i-a oferit primul loc de muncă, cariera acestuia învârtindu-se preponderent în jurul teatrului.

El a jucat în doar 5 filme înainte de CODA, cel mai cunoscut dintre acestea fiind „The Number 23”, thrillerul pshiologic din 2003 cu Jim Carrey în rolul principal. Kotsur a avut un rol minor în filmul respectiv însă a apărut mai mult în seriale TV cunoscute precum „Scrubs”, „CSI: New York” și „Criminal Minds”.

El a relatat că a fost inspirat de filmul „Children of a Lesser God” în care a jucat Marlee Matlin, pe care l-a văzut când a avut 17 ani, spunând că acesta i-a oferit încrederea că poate reuși în actorie chiar dacă este surd.

Matlin, care a jucat acum alături de el în CODA, a fost nominalizată anul acesta pentru Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar însă acesta a fost în cele din urmă câștigat de Ariana DeBose pentru rolul din „West Side Story”.

Pe același subiect: