Platforma de streaming Disney Plus a blocat desenele animate clasice „Peter Pan”, „Dumbo” și „Aristocrații” pentru copiii cu vârsta de sub 7 ani după ce acestea au fost acuzate de promovarea unor stereotipuri rasiste, relatează Sky News.

Peter PanFoto: Disney

Anul trecut Disney a introdus un avertisment la începutul mai multora dintre animațiile sale clasice însă acestea au putut fi văzute în continuare de profilurile de copii de pe platformă.

Însă acum compania fondată de Walt Disney a decis să blocheze accesul pentru copiii cu vârsta de sub 7 ani la desenele respective, precum și pentru filmul „Pirații paradisului” (Swiss Family Robinson).

Cum motivează Disney decizia, potrivit unui anunț de pe website-ul său:

Pisicile aristocrate: „Pisica este înfățișată drept o caricatură rasistă a persoanelor din estul Asiei cu trăsături stereotipice exagerate precum ochi obligi și dinți proeminenți. Ea cântă într-o engleză prost vorbită interpretată de un actor alb și cântă la pian cu bețișoare chinezești”.

Dumbo: „Ciorile și numărul muzical omagiază spectacole rasiste în care interpreți albi cu fețele înnegrite și în haine zdrențuroase imitau și ridiculizau sclavii africani de pe plantațiile din Sud. Liderul grupului lui Dumbo este Jim Crow, acesta având numele legilor care au impus segregarea rasială în sudul Statelor Unite”.

Peter Pan: „Filmul înfățișează persoanele amerindiene într-un mod stereotipic care nu reflectă nici diversitatea persoanelor amerindiene nici adevăratele lor tradiții culturale. Le arată vorbind într-o limbă neinteligibilă și se referă în mod repetat la ele drept 'piei roșii'.

Pirații Paradisului: Piratul care provoacă familia Robinson este înfățișat ca o amenințare străină stereotipică. Mulți apar cu fețele vopsite în galben sau maro și sunt costumați într-o manieră exagerată și inexactă (...) pentru a le întări barbarismul și „altfelul”.

Acestea pot fi vizionate în continuare pe platforma Disney Plus de pe conturile cu vârsta de peste 7 ani.

REFERINȚĂ: