​O intervenție chirurgicală, oricât ar fi de simplă sau de complexă, schimbă viața pacientului și rămâne un moment de referință pentru acesta. Când vine vorba de neurochirurgie, vorbim mai degrabă de intervenții complexe, decât de intervenții simple. Progresele făcute în medicină odată cu evoluția tehnologiei sunt din ce în ce mai mari, iar toate acestea facilitează atât activitatea medicilor, dar mai ales experiența pacienților, care au șansa la intervenții mai puțin invazive și la o recuperare mult mai ușoară.

Cea mai nouă tehnologie robotică în neurochirurgieFoto: MedLife

În calitate de lider al pieței medicale private din România, MedLife se remarcă drept una dintre cele mai inovatoare companii din țara noastră, marcând numeroase premiere în domeniu, în ultimii ani. Cea mai recentă este chiar la finalul anului trecut, atunci când operatorul medical a integrat în cadrul Spitalului Humanitas din Cluj cea mai nouă tehnologie robotică din lume în practica neurochirurgicală, în urma unei investiții de aproximativ 2 milioane de euro.

Mai exact, este vorba despre suita formată din sistemul de imagistică robotică mobilă, augumentare virtuală, neuronavigație și chirurgie robotică Brainlab, cu ajutorul căreia echipa de medici buni a Spitalului MedLife Humanitas realizează intervenții minim invazive pentru cazurile complexe ale coloanei vertebrale.

În prezent, Spitalul MedLife Humanitas este primul și singurul centru din România care deține această tehnologie, iar la nivel european sunt doar 20 de proiecte de acest calibru.

Intervenții complexe și o experiență inedită pentru pacienți

Suita de echipamente Brainlab este formată din sistemul de imagistică tridimensională intraoperatorie Loop-X, sistemul de neuronavigație Curve și brațul robotic Cirq. Acest ansamblu, prin componentele sale, permite aplicarea unor tehnici chirurgicale care nu ar fi posibile în neurochirugia clasică.

În aceste situații, sistemul de imagistică permite scanarea tridimensională în timp real, oferind date imagistice de înaltă calitate chiar în timpul operației. Ulterior, imagistica preoperatorie este fuzionată cu imaginile intraoperatorii, formând un tot unitar care ajută medicii chirurgi în planificarea extrem de precisă a pașilor operatorii. Acuratețea și precizia fiecărui gest chirurgical este asigurată de neuronavigație în combinație cu brațul robotic.

În completarea suitei robotice, Spitalul MedLife Humanitas deține și ochelari de realitate augumentată și simulare. Aceștia permit o „călătorie” în interiorul corpului uman și vizualizarea directă a patologiei înainte de intervenția chirurgicală, prin navigarea hărții generate 3D de sistemul Brainlab din investigațiile CT sau RMN realizate înainte de operație. Astfel, medicul poate planifica cu o mai mare precizie intervenția, iar pacientul beneficiază de o înțelegere aprofundată a patologiei sale.

Avantajele pacienților

Odată cu utilizarea suitei, pacienții Spitalului MedLife Humanitas care necesită intervenții chirurgicale la nivelul coloanei vertebrale beneficiază de multiple avantaje.

În primul rând, sistemul permite utilizarea unor tehnici chirurgicale minim invazive, prin incizii milimetrice și cu o afectare cât mai redusă a țesuturilor. Pentru pacienți, acest lucru se traduce printr-o rată a complicațiilor mult scăzută, dureri postoperatorii diminuate, posibilitatea de mobilizare extrem de rapidă după operație și perioadă minimă de spitalizare. Mai mult decât atât, utilizarea acestei tehnici scade dramatic timpul petrecut de pacient în sala de operații, sub anestezie generală, precum și riscurile asociate intervenției chirurgicale.

MedLife este operatorul medical cu cea mai mare expertiză în domeniul roboticii medicale, cu 3 roboți chirurgicali da Vinci și alți 4 roboți de neurochirurgie în patru spitale ale Grupului din țară. Peste 35 de medici acreditați efectuează anual sute de tratamente chirurgicale complexe prin abord robotic, în condiții de maximă siguranță.

***

Citește și alte articole informative, pe subiecte medicale, în secțiunea Facem România bine.

Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.

Articol susținut de MedLife