Cu ambiția de a diagnostica timpuriu un număr cât mai mare de cancere și de a salva cât mai multe vieți, MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, continuă eforturile de susținere a pacienților oncologici și achiziționează ultima versiune a sistemului Ion Torrent Genexus (Genexus Integrated Sequencer). În urma investiției de aproape 500.000 de euro, operatorul medical aduce în România cea mai performantă tehnologie de secvențiere la nivel mondial, în cadrul Laboratorului OncoTeam din București. Cu un total de 4 secvențiatoare în laboratoarele din Grup, MedLife este la momentul actual operatorul cu cea mai mare expertiză pe zona de secvențiere genetică din țara noastră.

Laborator Onco Team DiagnosticFoto: MedLife

„Dezvoltarea facilităților medicale pentru pacienții oncologici este un obiectiv strategic pentru Grupul MedLife. Prin achizițiile făcute în ultimii ani, am reușit să ne consolidăm expertiza și să creăm o platformă complexă de diagnostic și tratament pe această nișă. Din păcate, statisticile sunt în continuare îngrijorătoare, prin urmare responsabilitatea noastră este să continuăm să ne îmbunătățim și să ținem pasul cu avansul medicinei, pentru a putea fi alături de toți cei care au nevoie de noi. Punerea în funcțiune a noului secvențiator din cadrul Laboratorului Onco Team este un semn de speranță pentru cei care suferă de această boală: scurtarea timpului de livrare a rezultatului aduce posibilitatea de a începe un tratament mult mai rapid, ceea ce se traduce într-o șansă în plus la viață”, spune Dr. Robert Beke, Directorul Executiv al Diviziei de Laboratoare MedLife.

Ce beneficii aduce secvențiatorul Ion Torrent Genexus pacienților oncologici

Noul secvențiator dispune de un software complex, cu dublu modul, care asigură atât partea de diagnosticare, dar are și o componentă de cercetare. Mai exact, pe platforma Ion Torrent Genexus este procesat testul Oncomine Precission GX, în flux complet automat. Acesta oferă un diagnostic molecular de precizie, un mare avantaj fiind faptul că pentru efectuarea testului este necesară o cantitate minimă de material genetic, respectiv 10 nanograme de ARN sau ADN. În urma procesării acestuia, secvențiatorul poate oferi un rezultat de o acuratețe mult mai ridicată, într-un timp mult mai scurt, de doar 24 de ore. Prin comparație, anterior pacienții primeau rezultatele în aproximativ 1-2 săptămâni, în funcție de probă.

Testul Oncomine permite detectarea simultană a biomarkerilor din 50 de gene, inclusiv ținte cheie din: EGFR, BRAF, KRAS, ALK, ROS1, NTRK, RET și altele, atât din probe de biopsie de țesut inclus la parafină, cât și din biopsie lichidă.

Mai mult decât atât, pe baza aplicațiilor de cercetare integrate în secvențiator, pacientul primește și un raport cu terapiile țintite aprobate pentru mutațiile identificate, precum și detalii despre studiile clinice desfășurate la nivel mondial pe acestea.

Astfel, cu ajutorul acestei tehnologii, pacientul beneficiază de o soluție „la cheie”, generată exclusiv de aparat, cu intervenție umană minimă. Analiza realizată cu un grad foarte înalt de precizie, alături de cele două tipuri de rapoarte generate de secvențiator, sunt instrumente de un real ajutor pentru medicul curant în ghidarea pacientului pe traseul spre supraviețuire sau chiar vindecare.

Secvențiatorul are o capacitate de 16 probe, putând analiza atât probe ale pacinenților adulți, dar și ale pacienților pediatrici, cu rol în diagnosticarea tuturor tipurilor de cancer.

„Secvențierea probelor genetice este o practică deja obișnuită în țările vestice și care, cel mai probabil, în următorii ani, va deveni tot mai comună și la nivel local. Explicația este legată de beneficiile obținute în tratamentul pacienților oncologici, în urma testării genetice, respectiv posibilitatea de a urma o terapie țintită, în urma determinării mutațiilor patogene. Vorbim despre un tratament mult mai blând, prin comparație cu chimioterapia, cu un efect mult mai puțin nociv, dar și un indice mai mare în ceea ce privește șansele la viață ale acestor oameni. Suntem de peste 10 ani alături de pacienții care suferă de aceste afecțiuni crunte, iar misiunea pe care ne-am asumat-o ne obligă să ținem pasul cu inovațiile din domeniu și să facem tot ce ne stă în putință pentru a-i ajuta să ducă o viață mai bună”, spune Adina Balan, Manager Financiar Onco Team Diagnostic.

MedLife a prioritizat în ultimii ani secvențierea genetică, în perioada pandemiei, fiind unul dintre principalii actori care a contribuit la monitorizarea crizei sanitare. Operatorul a adus, în premieră la vremea respectivă, secvențiatorul NexSeq 550 Dx de la Illumina în Laboratorul de Biologie Moleculară MedLife din București, cu ajutorul căruia a efectuat numeroase studii de cercetare prin care a secvențiat genomul SarS-CoV-2 în vederea identificării de noi mutații ale tulpinilor virusului. Prin intermediul acestui aparat extrem de complex se efectuează o gamă largă de teste pentru panouri țintite, în prezent fiind folosit pentru efectuarea testelor prenatale non-invazive RUNA, dar și a testelor de secvențiere genetică, în cadrul programului „Speranța nu moare de cancer”.

Cu o activitate de peste 10 ani pe piață, Onco Team Diagnostic este unul dintre laboratoarele de referință pentru segmentul oncologic, punând la dispoziția pacienților un sistem complet automat de patologie, imunohistochimie și biologie moleculară și procesând aproximativ 1000 de probe zilnic. Echipa medicală, formată din medici cu experiență de peste 20 de ani, asigură un diagnostic de maximă acuratețe, folosind metodologii și tehnici de vârf din domeniu. Totodată, Onco Team Diagnostic este unul dintre furnizorii relevanți de servicii de laborator în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB). În felul acesta, laboratorul acoperă o gamă largă de teste din segmentele histopatologie și imunohistochimie, cât și examene citodiagnostice. Laboratorul a intrat în portofoliul MedLife, odată cu achiziționarea pachetului majoritar de către operatorul medical, în 2019.

***

Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.

Citește și alte articole informative, pe subiecte medicale, în secțiunea Facem România bine.

Articol susținut de MedLife