"Un al doilea val de epidemie sau un nou focar nu este sigur, dar este posibil. Și, prin urmare, trebuie să fim pregătiți. Interviul acordat de Anthony Fauci cotidianului "La Stampa" este foarte clar în această privință", susține ministrul italian al sănătății, Roberto Speranza, la Senat. Speranza precizează clar că "nu este momentul să lăsăm garda jos", în timp ce în privința vaccinului confirmă alianța cu Franța, Germania și Olanda, pentru că "nu putem fi spectatorii unei piețe în care marile superputeri se confruntă între ele, nimeni nu trebuie lăsat în urmă", potrivit La Stampa, citat de Rador.

Vaccin împotriva COVID-19Foto: ARPIM

În ceea ce privește măsurile de restricție, Speranza nu prea lasă loc de relaxare. Decretul emis de Consiliul de Miniștri care a aprobat redeschiderile din 18 mai expiră duminică, iar ministrul sănătății italian a anunțat un nou decret care va confirma obligația distanțării, a purtării măștilor în locuri închise, a carantinei pentru cazurile pozitive și suspecte și a interzicerii adunărilor.

"Suntem pe drumul cel bun, dar inamicul nu este învins. De aceea, nu trebuie să lăsăm garda jos în conformitate cu respectarea protocoalelor de siguranță stabilite pentru redeschiderea activităților de producție și comerciale". Un duș rece pentru patronii de restaurante, comercianți, stabilimente balneare, care sperau la o relaxare a restricțiilor.

Speranza "frânează" și cu privire la călătoriile spre și dinspre țările care nu fac parte din Schengen. "Opinia mea este că cadrul epidemiologic global nu oferă garanții suficiente pentru o deschidere fără reguli prudente, începând cu 15 iunie". Dar, apoi, mărturisește că, "în următorul decret ar trebui să decidem ulterioare și eventuale măsuri de relaxare", precum redeschiderea campionatului de fotbal de Serie A, taberelor de vară începând cu 15 iunie, în timp ce "prioritatea maximă" este redeschiderea școlilor în septembrie.

Trebuie încă decisă redeschiderea centrelor termale, parcurilor tematice și refugiilor alpine, în timp ce va avea loc o "redresare treptată" pentru simpozioane și târguri.

Dar dacă trebuie să fim pregătiți pentru un posibil al doilea val epidemic, "vor fi necesare multe alte resurse, provenite de la toate nivelurile", anunță Speranza. Ministrul nu vorbește nici despre Mecanismul European de Stabilitate (MES), nici despre Fondul de redresare economică, dar Ministerul Sănătății lucrează deja la un plan de 20-25 de milioane de euro pentru modernizarea spitalelor, stabilizarea angajărilor recente și consolidarea medicinii locale.

În privința vaccinului există și o confirmare a alianței celor patru țări, dar strategia va fi decisă vineri la summitul miniștrilor sănătății din UE. Speranza se va prezenta la summit cu opțiunea pentru cei de la Johnson&Johnson și de la AstraZeneca, care experimentează vaccinul împreună cu Universitatea din Oxford și IRBM. "Dintre cele opt experimente în curs, acestea sunt două dintre cele mai avansate", recunoaște consultantul lui Speranza, Walter Ricciardi.

"Ne organizăm pentru ca vaccinul să fie produs în Italia și pentru a fi printre țările fruntașe. Dacă lucrurile merg bine, în toamnă sau cel mult în această iarnă, am putea avea primele doze pentru italieni", prevede Ricciardi, care susține că "Europa este în fața Statelor Unite".

Totuși, cursa pentru descoperirea vaccinului este însoțită de cea pentru a-l produce. Acest lucru nu este deloc ușor, deoarece, după cum a declarat președintele Farmindustria, Massimo Scaccabarozzi, "a produce un vaccin nu este la fel ca și cum a-i produce o pastilă, pentru care sunt suficiente doar câteva zile, dar poate dura luni și luni întregi".

"Avem un centru de producție specializat aici, dar trebuie să verificăm dacă avem instrumentele potrivite pentru producerea acelui tip de produs specific". Liderul industriașilor farmaceutici nu are, însă, nicio îndoială: "Alianța europeană creată de Speranza va face ca vaccinul să nu lipsească în nicio țară", din orice națiune ar proveni. (La Stampa)