"Europa este cu mult înaintea Statelor Unite" în privința unui vaccin împotriva noului coronavirus și "ne organizăm ca o parte substanțială să fie produsă în Italia". Prin urmare, "ne organizăm să fim printre țările de frunte", a spus Walter Ricciardi, membru în comitetul executiv al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și consilier al ministrului italian al sănătății, Roberto Speranza, în cadrul emisiunii "Agora" difuzată de Rai 3.

VaccinFoto: freepik.com

"Trebuie să spun cu plăcere că, în acest caz, Europa este cu mult în fața Statelor Unite", deoarece vaccinul pe care îl dezvoltă Universitatea Oxford în colaborare cu o companie din Pomezia "se află într-un stadiu de dezvoltare mai avansat", a adăugat Ricciardi. În privința calendarului, "dacă lucrurile merg bine, în toamnă-iarnă am putea avea primele doze. Desigur, și pentru italieni", a conchis Ricciardi, potrivit agenției de presă italiene ANSA, citată de Rador.

"Am avut un răspuns inexact și greșit din partea OMS" în ceea ce privește faptul că asimptomaticii rar transmit noul coronavirus, a adăugat Ricciardi. "Transmiterea de la asimptomatici este, în schimb, tipică acestui virus, iar acest lucru îl diferențiază de SARS și de MERS". Totuși, a spus că OMS "trebuie criticată, dar susținută".

Transmiterea de la asimptomatici "sau mai degrabă cei presimptomatici" este tipică acestui virus, a explicat Ricciardi. Acest lucru este demonstrat de contagiozitatea sa: "Într-o lună s-a răspândit în toată lumea, când alte pandemii au avut nevoie de șase luni sau un an".

În ceea ce privește OMS, "colegii de acolo sunt sub presiune de luni întregi, dar dacă nu ar exista, ar fi un prejudiciu enorm, deoarece este singura organizație care poate lupta împotriva pandemiei. De fapt, din această tragedie ori ieșim cu toții împreună, ori nu mai ieșim", a explicat Ricciardi. Prin urmare, "trebuie să susținem OMS și să o criticăm atunci când greșește, ca acum, când a dat un răspuns inexact și fără dovezi științifice, dar cu siguranță să nu ne gândim să o desființăm", a conchis expertul italian.

"Situația s-a îmbunătățit în toată Italia", dar "nu putem spune că pericolul a trecut. Pe de altă parte, acum câteva zile, OMS a vorbit despre cea mai proastă zi de la începutul pandemiei globale", a precizat Ricciardi.

"Trebuie să fim atenți să limităm focarele pe măsură ce apar și să continuăm să ne comportăm bine", a mai spus Ricciardi. Despre posibila mutație a virusului "nu avem niciun motiv să credem că a scăzut în intensitate. Distanța și măsurile implementate au funcționat, dar virusul există în continuare. Este substanțial același care în alte părți ale lumii produce acum morți așa cum am văzut la Bergamo", precizează membrul OMS.

În ceea ce privește mănușile, despre care OMS a specificat recent că nu ar fi utile în protejarea împotriva infecțiilor, "dovezile ne spun că acestea ar trebui să fie purtate doar de către profesioniștii din domeniul sănătății care știu să le folosească, eu nu le-am recomandat niciodată și nu le-am folosit niciodată", a conchis Ricciardi.