Liderul PNL, Ludovic Orban, a solicitat, duminică seară, Biroului Electoral Central o reinterpretare a legii ”prin care să se permită exercitarea dreptului de vot de către toți cetățenii care la ora 21.00 stau la rând pentru a-și exercita dreptul la vot”.

Ludovic Orban în studioul HotNews.ro Foto: Hotnews

Orban a spus că PNL a depus deja o solicitare în acest sens la BEC, pentru că probabil nici până la ora 21.00 mii de cetățeni nu vor putea vota ”din cauza organizării catastrofale a secțiilor de vot din partea guvernului”.

”Nu putem accepta ca din cauza Ministerului de Externe și a Guvernului, după umilința pe care au suferit-o românii din diaspora, să li se interzică dreptul de vot. Din păcate, solicitarea noastră de prelungire a programului de vot până la ora 23.00, măcar la secțiile din dispora, nu a fost aprobată de Biroul Electoral Central. Oferim din nou posibilitatea BEC de a permite dreptul de vot al cetățenilor români, solicitându-le o reinterpretare prin care să se permită exercitarea dreptului de vot de către toți cetățenii care la ora 21.00 stau la rând pentru a-și exercita dreptul la vot. Din punctul nostru de vedere e posibilă aceasta interpretare și este chiar normală și firească”, a declarat Orban duminică seară.

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit că nu va prelungi programul de vot, după ora 21.00 în secțiile de votare din străinătate.

Motivul pentru care BEC a decis astfel este că Legea privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru PE prevede intervalul orar de votare, iar hotărârea Biroului de a prelungi programul nu ar putea fi făcută decât prin schimbarea legislației, au explicat surse citate de Mediafax.