Biroul Electoral Diaspora a transmis Biroului Electoral Central solicitările primite de prelungire a programului de vot peste ora 21.00, având în vedere cozile mari formate la secțiile din străinătate, și se așteaptă o decizie a BEC în acest sens, au informat doi oficiali ai BEC Diaspora.

Oficiali BEC DiasporaFoto: Captura Digi 24

Judecătoarea Florentina Vasilățeanu, președinte și purtător de cuvant al Biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate (BESVS), și Iulian Ivan, reprezentant cu însărcinări speciale în cadrul MAE, au declarat presei că se așteaptă o decizie oficială din partea BEC cu privire la solicitările venite din partea mai multor secții din diaspora de prelungire a programului de vot peste ora 21.00.

„Așteptăm din partea Biroului Electoral Central o decizie, pentru ține de noi o astfel de decizie, și vom vedea. Noi am primit mai multe solicitări în acest sens, le-am trimis BEC”, au precizat cei doi.

„S-au prezentat foarte mulți alegători la secțiile din străinătate până la ora 16.00. Au fost peste 180.000 la ora 16.00, cea mai mare prezență la un astfel de scrutin, mai mare și decât cea din turul doi la alegerile prezindențiale din 2014”, a spus Florentina Vasilățeanu.

Potrivit celor doi oficiali, cozi imense la vot s-au înregistrat la Chișinău, Bruxelles, Londra etc.

„Din punctul nostru de vedere, procesul electoral decurge în condiții normale, având în vedere situația”, a afirmat Vasilăţeanu.

Aceasta a mai susținut că, la unele secții din străinătate, „am fost nevoiţi să apelăm la organele de ordine din statele respective - de exemplu Germania, Italia -, pentru că exista riscul ca personalul din acele secţii de votare să fie agresat”. „Facem apel la cetăţenii români care stau la cozi la secţiile de votare din străinătate să manifeste un comportament civilizat”, a transmis ea.

Amintim că la multe dintre secțiile de votare din străinătate s-au format cozi mari încă de la ora deschiderii urnelor. Potrivit informațiilor primite până acum, cozi mari sunt: Nurnberg, Londra, Roma, Viena, Torino, Bruxelles, Paris, Marsilia, Ulm, Lutton, Dublin, Valencia, Limassol, Praga, Bristol, Munchen Berlin, Stuttgart, Oslo, Lille, Barcelona, Haga, Wurzburg, Castellon, Luxemburg, Leipzig, Stockholm, Copenhaga, Geneva și Coslada.