La multe dintre secțiile de votare din străinătate s-au format cozi mari încă de la ora deschiderii urnelor. Potrivit informațiilor primite până acum, cozi mari sunt: Nurnberg, Londra, Roma, Viena, Torino, Bruxelles, Paris, Marsilia, Ulm, Lutton, Dublin, Valencia, Limassol, Praga, Bristol, Munchen Berlin, Stuttgart, Oslo, Lille, Barcelona, Haga, Wurzburg, Castellon, Luxemburg, Leipzig, Stockholm, Copenhaga, Geneva și Coslada. (Mulțumim cititorilor HotNews.ro care ne-au trimis imagini cu situația de la secțiile din străinătate).

Coada la vot la BruxellesFoto: Hotnews

Ministerul Afacerilor Externe a deschis 441 de secţii în afara ţării și a susținut că este un număr record, în comparaţie cu alegerile anterioare pentru Parlamentul European, din 2014 și 2009, când au fost deschise 190 de secţii. Cele mai multe secții de votare sunt organizate în Italia - 76, dintre care 5 la Roma, în Spania - 50, în Republica Moldova -36, în SUA - 31, în Marea Britanie - 29, în Germania - 25, în Franța - 17, în Austria - 9, în Belgia - 8. În Israel, românii din străinătate vor putea vota la patru secţii: două la Tel Aviv, una la Ierusalim şi una în Haifa. În Irak, românii din străinătate vor putea vota la ambasadă, în Bagdad, sau la secţia consulară din Erbil.

Ministerul Afacerilor Externe susține că este un număr record de secții de votare în afara țării, în comparație cu alegerile anterioare pentru Parlamentul European (2014, 2009 și 2007 - când au fost organizate 190 de secții). Comparativ cu referendumul național pentru revizuirea Constituției din 2018 (378 de secții), vor fi organizate 63 de secții în plus, iar în comparație cu alegerile parlamentare din 2016 (417 secții), cu 24 mai multe secții de votare.

-----------------------------------------

Cum a decurs votul în diaspora:

-----------------------------------------

UPDATE 08.11 Votul la secțiile din străinătate s-a încheiat luni la ora 07:00 (ora României), odată cu închiderea secţiilor de votare de pe coasta de vest a SUA (Los Angeles, San Francisco, Sacramento, Seattle, Las Vegas, Phoenix, Portland) şi a celei de la Vancouver (Canada).

UPDATE 02:00 VIDEO Explicația șefei de secție din Portsmouth, Anglia (video oferit de un cititor HotNews.ro)

UPDATE 24:00 O cititoare ne informează că la misiunea diplomatică din Viena, la orele 21:00, au rămas în incintă cel puțin 100 de persoane. Abia acum, dupa o oră, au fost anunțați ca nu vor fi lăsați sa voteze.

UPDATE 23:50 VIDEO Arganda, Spania, secție de votare în garajul unui hotel. Ora 22.23, oamenii nu vor să plece acasă

UPDATE 23:56VIDEO Români care nu au reușit să voteze la Haga, dispersați în forță de Poliția olandeză

UPDATE 23:16 VIDEO Imagini impresionante cu români fericiți că, după ore întregi de stat la coadă, au reușit să voteze la Roma, la Accademia di Romania

UPDATE 23:00 VIDEO O româncă din Bochum ne povestește că a stat la coadă 10 ore și 30 de minute, fără a reuși să voteze: „Am plecat plângând”

„După 10 h si 30 min de stat în picioare nu am reușit să votăm. În momentul filmării, aprox ora 13, eram la colțul clădirii, în intersecție. Aproximați voi câte persoane au reușit să voteze din cei prezenți. Probabil cam un sfert. Categoric nu am fost lăsați. Ore întregi nu ne-am mișcat nici un metru. Bochum, Germania.

Suntem mii de oameni care nu am putut vota. Păcat. Mare păcat. Am plecat plângând. Asta e. Data viitoare vom fi la ora 7 la secția de votare”, a povestit ea.

UPDATE 23:09 La Eindhoven, la o secție de votare amplasată într-o școală, alegătorii care se aflau în interior au fost anunțat la ora locală 21:30 că sistemul de vot nu mai funcționează, astfel încât oamenii care stăteau la coadă nu au putut vota, ne informează un cititor HotNews.ro.

În interiorul secției se aflau circa 2-300 de oameni și tot atâția stăteau la coadă în afara secției.

La un moment dat, unul dintre membrii secției de votare a a tras de capacul unei urne - moment în care s-a rupt sigiliul - și a spus că este plină, nu mai intră nimic, potrivit sursei citate.

UPDATE 23.02Soluția pe care a găsit-o poliția din München pentru ca românii care așteptau la ușa consulatului să poată vota cu toții: „Noi vrem ca mai mulți oameni să voteze” (VIDEO)

UPDATE 03:30 Consulatul României tot a închis ușa la ora 21:00 și nu s-a tinut cont de niciun gard (cititor HN)

UPDATE 22:32 Aglomerație mare și într-o secție din Bologna, Italia.

UPDATE 22:25 VIDEO În continuare cozi uriașe la Munchen, unde lumea strigă „Rușine” și huiduie

UPDATE 22.02Torino - numeroși români încă așteptau la coadă să voteze, la ora locală 21.00 (închiderea urnelor)

UPDATE 21.40 Stratford - Sute de oameni stau la cozi, strigând "Vrem să votăm".

UPDATE 20.48 La acestă oră, la Madrid sute de români aşteaptă să voteze.

UPDATE 20.48 Harrow, Londra - Sute de oameni încă stau la cozi uriașe, unii dintre ei fluierând și huiduind, în semn de protest că nu apucă să voteze.

UPDATE 20.00 În Manchester, românii stau cel puțin 2 ore la coadă la intrarea în Consulat, iar apoi alte aproape 3 ore în incintă. Români adunați de prin Sheffield, Leicester, Leeds etc. au venit să voteze la Manchester.

UPDATE 19.42 La Frankfurt, sute de oameni huiduie și scandează în fața secției de votare: "Vrem să votăm".

UPDATE 19.37 Sute de oameni la coadă pentru a putea vota și la Treviso, în Italia

UPDATE 18:55 Un cititor din Germania stă la coadă de 5 ore, la Wurzburg, pentru a putea vota

UPDATE 18:30 Cozi imense și la Slough, în Marea Britanie

„La Slough ni s-a spus că nicio persoană în afară de cei care se află chiar acum la coada nu va mai reuși să voteze, pentru că procesul electoral merge foarte încet și vom depăși cu siguranță ora 9. Cei care vin din momentul ăsta sunt redirectionați către Londra, unde există alte 6 secții de votare cu cozi interminabile

(...)

În altă ordine de idei, au venit cel putin 50 de colegi români din Oxford de la diferite profiluri să voteze. Mulți dintre ei au în următoarele săptămâni 10 examene și predarea lucrării de licență. Toți romanii fac sacrificii pentru acest vot, este o mobilizare extraordinară și asistăm la o schimbare adevărată în România”, ne scrie Andrei, din Marea Britanie.

UPDATE 18.31 Cozi uriașe și la Munchen, în Germania, unde românii așteaptă și patru ore pentru a putea vota

UPDATE 18.28 Copenhaga, Danemarca - singura secție de vot

UPDATE 18:25 Lodi, Italia:

UPDATE 18:20 Circa 2.500 de oameni, la coadă în fața consultatului din Stuttgart/ A intervenit Poliția

Poliția a intervenit pentru a menține ordinea și pentru a păstra liberă intrarea în consulatul din Stuttgart, astfel încât oamenii care așteaptă la rând să poată intra să voteze. Sunt români care așteaptă de circa opt ore în fața consultatului pentru a vota. Oamenii protestează din când în când, iar la un moment dat accesul în consulat a fost blocat, motiv pentru cara intervenit Poliția.

UPDATE 18:20 Cozi uriașe și la Berlin

UPDATE 17:50 Cozi uriașe și la secția de votare din Prato, Italia

UPDATE 17:42 Cozi și în Olanda. Un cititor ne-a trimis imagini surprinse la o secție de vot din Amsterdam/Diemen

UPDATE 17.15 Cozi imense și la Freiburg, în Germania, unde oamenii huiduie și strigă "Vrem să votăm"

UPDATE 16.52 Sute de oameni la coadă pentru a vota și la Nurnberg, în Germania

UPDATE 16:50 Cozi imense la Londra

UPDATE 16:37 Cozi și la secțiile de votare din Chișinău

UPDATE 16:35 Cozi mari și Lyon, oamenilor li s-au împărțit sticle cu apă, ne informează un cititor HotNews.ro

UPDATE 15.55 Imagini din Cipru cu românii care așteaptă să voteze:

UPDATE 15.45 Cozi la vot și în Toronto

UPDATE 15.29 Prezența la urne în diaspora, unde oamenii stau la cozi imense: Spania și Italia, număr mare de votanți.

UPDATE 15.26 La Geneva stau la coadă aproape o mie de oameni, iar timpul de așteptare este de aproximativ 4 ore, ne spune un cititor HotNews.

UPDATE 15.15 Copenhaga:

UPDATE 15.12 Coada enormă, în ciuda ploii torențiale, la Stockholm:

UPDATE 15.07 Dublin:

UPDATE 14.55 Leipzig:

UPDATE 14.47 La secția de la Ambasada Romaniei în Luxemburg se așteaptă peste trei ore pentru votare:

UPDATE Wurzburg, Germania:

UPDATE În Haga este o coadă imensă ce se întinde pe trei străzi, iar timpul de așteptoare este de peste trei ore, ne transmite o cititoare.

VIDEO Sute de români la coadă la Barcelona pentru a putea vota

UPDATE Lille, Franța:

UPDATE La Ambasada României din Oslo, timpul de asteptare este de 2 ore, potrivit unei cititoare HotNews.

UPDATE La Stuttgart, românii care stau la coadă scandează „Hoții! Hoții!”

UPDATE Cozi la vot și la Bristol

UPDATE Românii din Olanda așteaptă și ei să voteze

UPDATE Prezență masivă la vot și la Munchen, Germania

UPDATE Coadă uriașă la vot și la Berlin:

UPDATE Românii din Coslada, Spania, stau și ei la coadă ca să voteze:

UPDATE Coada a devenit foarte mare la Ulm (Germania):

UPDATE Praga, alt oraș unde este nevoie de răbdare pentru a vota:

UPDATE Și în Cipru, la Limassol, românii așteaptă la cozi pentru a putea vota.

UPDATE O coadă uriașă s-a format și la singura secție de votare amenajată în Valencia (Spania), românii așteptând în medie 4 ore. Mai mulți spanioli s-au oprit din drum și i-au întrebat pe români ce s-a întâmplat de s-au adunat în număr atât de mare.

Un român prezent la singura secție de votare amenajată în Valencia a declarat pentru Mediafax că oamenii s-au așezat la coadă încă de la primele ore ale dimineții și stau în medie 4 ore până le vine rândul. "Oamenii vin în continuare și își fac probleme că nu au suficientă baterie la telefon. Măcar e cald. Spaniolii se opresc și întreabă ce am pățit de ne-am adunat. Lumea are o jenă mai mare ca altădată să se bage în fata, deși încearcă. Se simte miros de schimbare”, a spus românul.

UPDATE Românii stau la coadă pentru a vota și la secția din Dublin, Irlanda.

UDATE Coadă la secția de votare din Luton.

Secția din Ulm (Germania):

UPDATE 10.57 Cum arată la acest moment top 20 al secțiilor de votare din străinătate, din punct de vedere al numărului de alegători:

Și la Roma alegătorii români au venit în număr mare, în ciuda ploii:

Coadă la vot în Marsilia (Franța):

Aproape o sută de persoane stau la rând la o secție din Paris. Coada avea în jurul orei 11.00 peste 100 de metri:

Cum arată coada de la Bruxelles, potrivit imaginilor filmate de corespondentul TVR, Lucian Pârvoiu:

La Torino oamenii stau la o coadă foarte mare, chiar dacă plouă, venind la urne încă de la primele ore.

La Viena, românii au venit încă de la ora 07.00 și s-au așezat răbdători la rând.

La Consulatul României din Roma sute de oameni stau la rând să voteze.

De asemenea, sunt cozi mari la vot la Londra.

Românii au stat la rând pentru a vota și în Germania, la Nurnberg.