Anul scolar 2011 - 2012 va continua sa fie organizat pe semestre, primul semestru urmand sa inceapa luni, 12 septembrie, si sa se incheie pe 23 decembrie 2011, a anuntat marti ministrul Educatiei, Daniel Funeriu. In cadrul unei conferinte de presa, ministrul a declarat ca vacanta de iarna va fi mai lunga cu o saptamana decat pana acum, iar inainte de vacanta de primavara se va introduce o saptamana numita "Scoala Altfel", in care elevii vor participa la activitati educative extracurriculare si extrascolare si in cadrul careia vor avea loc si fazele nationale ale olimpiadelor scolare pe discipline.

Daniel FuneriuFoto: Agerpres

"Vacanta de iarna prelungita cu o saptamana va duce la scaderea absenteismului". Sunt zone in care copiii nu pot ajunge la scoala in zilele grele de iarna si tot iarna multi dintre copii se imbolnavesc si lipsesc, ori prelungirea vacantei ajuta aici, a explicat ministrul. O alta noutate fata de anul acesta este disparitia vacantei din luna februarie, faptul ca vacanta de primavara este de doua saptamani si faptul ca semestrul al II-lea incepe imediat dupa vacanta de iarna. Numarul de zile de scoala este identic cu cel din acest an scolar, a precizat Daniel Funeriu. Intrebat despre zvonurile privitoare la o eventuala remaniere care l-ar viza, ministrul a replicat: "Orice ministru din orice tara este remaniabil din prima sa secunda de mandat. (...)In ceea ce ma priveste am o reforma de facut si, credeti-ma, o s-o duc pana la capat".

Structura anului scolar 2011-2012:

  • Anul scolar va continua sa fie organizat pe semestre.
  • Anul scolar va incepe cu semestrul I in data de 12 septembrie, luni, si semestrul I se va finaliza pe data de 23 decembrie 2011.
  • Vacanta pentru invatamantul prescolar si primar va fi in perioada 22-30 octombrie 2011. 
  • Vacanta de iarna va fi intre datele de 24 decembrie si 15 ianuarie 2012. Altfel spus, vacanta de iarna devine cu o saptamana mai lunga decat era in mod obisnuit.
  • In perioada de iarna stim ca sunt probleme de acces in unele zone, sunt conditii de clima dificile, asa ca aceasta masura va duce la scaderea absenteismului scolar. In dezbaterile publice s-au adus si altfel de argumente, de exemplu ca acea perioada este una in care copiii se imbolnavesc frecvent, ramanand acasa pentru a scadea riscul imbolnavirii colegilor.
  • Semestrul al II-lea va incepe in data de luni, 16 ianuarie, si va avea o prima parte care se va finaliza pe data de vineri 6 aprilie, iar vacanta de primavara va incepe in data de 7 aprilie si va dura pana in data de 22 aprilie 2012.
  • Semestrul al II-lea va continua dupa aceasta vacanta pana in data de 22 iunie.
  • Vacanta de vara va incepe pe data de 23 iunie si va dura pana pe 9 septembrie.
  • Numarul de zile de scoala este identic cu cel din acest an scolar.
  • Deciziile referitoare la aceasta structura a anului scolar, subliniez, au fost luate dupa discutii care au avut loc cu foarte multi parteneri de dialog.
  • Un element de noutate este legat de o initiativa noua, care va avea loc in saptamana de dinaintea vacantei de primavara. La propunerea doamnei secretar de stat Oana Badea si a secretarului de stat pentru invatamant preuniversitar, am luat decizia ca in saptamana de dinaintea vacantei de primavara sa organizam o saptamana numita "Scoala Altfel".
  • "Scoala Alfel": Aceasta saptamana, care este o initiativa noua, va avea un set de actiuni specifice: timpul din aceasta saptamana va fi dedicat activitatilor educative extracurriculare si extrascolare, care vor fi derulate conform unui orar special care va fi elaborat la nivelul unitatii de invatamant, cu consultarea elevilor, a cadrelor didactice si a parintilor. 
  • Tot in aceasta perioada vor avea loc fazele nationale ale olimpiadelor scolare pe discipline.
  • Dupa aprobarea de catre consiliul de administratie, acest program "Scoala Altfel" va deveni obligatoriu pentru scoala respectiva si numarul de ore care va fi acoperit de acest program va fi cel putin egal cu numarul de ore normal derulat in orarul obisnuit.
  • Tipurile de activitati care vor avea loc in aceasta perioada vor fi activitati, dar nu este limitativ acest tip, culturale, tehnico-stiintifice, sportive, de educatie pentru cetatenie democratica pentru promovarea valorilor umanitare, inclusiv voluntariat, caritate, implicare in viata activa in societate, responsabilitate sociala si relatii de comunicare.
  • Vor avea loc in cadrul acestei saptamani activitati de educatie pentru sanatate si stil de viata sanatos, inclusiv referitoare la tot ceea ce tine de siguranta pe internet, dependenta fata de calculator, activitati de educatie ecologica si de protectia mediului, inclusiv tot ceea ce tine de colectare selectiva, economisirea energiei, energii alternative, de asemenea activitati de educatie rutiera, paza pentru stingerea incendiilor, educatie pentru reactii corecte in situatii de urgenta.
  • Este o saptamana nou introdusa in programa scolara care se va axa pe activitati educative extracurriculare si extrascolare. A fost elaborat un ghid pentru desfasurarea acestei saptamani care va fi adoptat cu ordinul de ministru care prevede structura anului scolar si orice alte detalii pe aceasta tema vor fi date de minister si de inspectoratele scolare incepand cu ziua de maine
  • Am pornit de la premisa ca fiecarui elev trebuie sa ii fie acordata sansa de a se afirma intr-un domeniu. Unii se vor afirma in olimpiadele scolare, altii se pot afirma in activitati sportive, culturale, artistice. Obiectivul a fost ca fiecare elev sa isi poata descoperi un talent de care nu stia anterior si pentru a face si alte elemente fata de cele care sunt in curriculum formal. 
  • Aceasta structura a anului scolar este una care poate sa ramana stabila in timp. In momentul in care va intra un nou curriculum in vigoare, va trebui sa gandim daca aceasta structura a anului scolar se pliaza pe noul curriculum. Eu cred ca este una echilibrata si sunt cateva repere precum cel de a incepe scoala intr-o zi de luni, de a termina intotdeauna intr-o zi de vineri, a avea doua pachete de vacante consistente si evident pentru prescolari si primar aceasta saptamana din octombrie
  • Legea educatiei nationale prevede o serie de noi repere curriculare, care trebuie introduse treptat, cu clasele de inceput de ciclu. In consecinta, odata ce noul curriculum este finalizat este posibil ca anumite ajustari sa se produca. Noul curriculum va fi finalizat la inceputul anului scolar 2012-2013.
  • Pentru inscrierile in clasa I, Ministerul nu gireaza si va fi foarte ferm in cazurile in care se vor constata activitati ilegale. Si stiti la ce ma refer: Spaga pentru inscrierea in clasa I nu este girata de acest minister si va fi aspru sanctionata.

Organizarea Bacalaureatului 2011

  • Cuvantul cheie in ceea ce priveste organizarea Bacalaureatului din acest an este stabilitate.
  • Continutul probelor de Bacalaureat din acest an si modul de desfasurare al Bacalaureatului din acest an este cvasi-identic cu cel din anul trecut, mai putin calendarul, in mod evident.
  • Elevii sustin exact aceleasi probe, m-am angajat odata cu preluarea mandatului de a aduce stabilitate in sistem, exact acest lucru il facem in acest moment.
  • Elevii au fost anuntati inca de la inceputul anului scolar 2010-2011 despre modul de desfasurare al Bacalaureatului
  • Sunt insa cateva elemente de noutate: au fost intarite toate masurile care vizeaza politica ministerului de toleranta zero fata de frauda. Cel mai puternic semnal de reforma, nu doar in educatie, cat si in societate, este sa avem toleranta zero fata de frauda.
  • In consecinta, s-au luat cateva masuri care se plaseaza pe trei axe: 1. axa de preventie. Am solicitat inspectoratelor scolare judetene sa asigure in organizarea Bacalaureatului cat mai multe sali de clasa prevazute cu camere de luat vederi. Reamintesc ca este interzis accesul in sala de examen cu telefoane mobile sau alte astfel de instrumente.
  • Tot pe palierul preventiei, au fost transparentizate toate procedurile. Astfel, organizatiile neguvernamentale, organizatiile de parinti care sunt acreditate de Inspectoratul Scolar Judetean vor putea sa aiba acces conform unei proceduri stabilite foarte clar la tot ceea ce tine de supravegherea examenelor si procedurile de desfasurare a examenului de Bacalaureat.
  • Un al doilea palier al corectitudinii organizarii examenului de Bacalaureat consta in faptul ca au fost intarite si ridicate la un nivel sporit sanctiunile referitoare la cei care au fraudat: interdictia de a da Bacalaureatul urmatoarele doua sesiuni pentru cei care au fost prinsi fraudand, pe langa eliminarea din examen.
  • Deci, stabilitate, organizare ireprosabila, transparentizare prin accesul organizatiilor neguvernamentale acreditate in acest sens si al organizatiilor de parinti la supraveghere si sanctiuni drastic sporite.
  • Toti inspectorii scolari generali au fost instruiti sa colaboreze cu organele statului atunci cand aceste organe ale statului desfasoara anchete, cum a fost si anul trecut de exemplu in Bacau. 
  • Intocmai ca anul trecut, Ministerul Educatiei va pune la dispozitie o linie verde pentru semnalarea tuturor tentativelor sau semnalarea cazurilor de potentiala fraudare. Vom anunta numarul acestei linii verzi in momentul in care ea va fi pusa in functiune.
  • Anul trecut, acea linie verde ne-a permis sa prevenim 2-3 cazuri destul de serioase. Este o linie care are un rol profilactic. Din cauza unei astfel de solicitari, la un moment dat au fost schimbati si oamenii din comisiile de Bacalaureat.

Citeste si: BAC 2011 Elevii prinsi la copiat nu mai pot da bacalaureatul urmatoarele doua sesiuni si candidatii sustin examenul, fara taxa, de cel mult doua ori

Invatamantul superior:Aproape toate universitatile au completat datele in vederea clasificarii lor

  • In urma intrarii in vigoare a Legii educatiei nationale, am numit prin ordin de ministru comisiile nationale de atestare a diplomelor, titlurilor si certificatelor universitare.
  • Aceste comisii si-au inceput activitatea si activitatea lor se circumscrie cerintei de exigenta sporita in promovarile si obtinerea titlurilor universitare
  • Anul trecut, vechea comisie a respins 9 teze de doctorat. Anul acesta, noua comisie a respins pana in prezent 38 de teze de doctorat. Vechea comisie de anul trecut a validat din 265 de dosare de posibili conducatori de doctorat 221 de astfel de dosare, undeva inspre 80%. Noua comisie, din 128 de dosare a validat 62, deci undeva inspre 50%.
  • Asadar, vedem primele efecte care sunt acelea de exigenta sporita.
  • Nu este de glumit cu obtinerea unui titlu universitar.
  • M-am angajat ca, in mandatul meu, un titlu universitar sa insemne ceva si nu asa cum presa de multe ori a relatat ca se poate ajunge profesor universitar intr-un mod care nu facea cinste mediului universitar
  • Asa cum am anuntat de mai bine de o luna, Ministerul desfasoara procedura de clasificare a universitatilor in cele trei categorii prevazute de legea educatiei nationale: universitati centrate pe invatare, universitati centrate pe invatare si cercetare, precum si universitati de cercetare avansata.
  • Am solicitat universitatilor prin ordin de ministru ca pana pe 23 mai sa ne transmita toate datele pentru aceasta clasificare si doresc pe aceasta cale sa multumesc tuturor universitatilor care au finalizat la aceasta ora introducerea datelor. Este vorba de mai toate universitatile din Romania.
  • Stiu ca a fost o munca enorma desfasurata in universitati, aceasta se datoreaza urmatoarelor elemente: am cerut pentru prima data in sistemul educational din invatamantul superior date relevante si comprehensive pe care o universitate trebuie sa le urmareasca
  • Am decis sa lasam deschis sistemul de colectare de date si astazi (24 mai, n.red.), pentru ca datorita volumului mare de date care trebuie introduse au putut sa existe in cazul unor universitati mici dificultati tehnice
  • Daca universitatile refuza sa transmita datele cerute de Ministerul Educatiei, exista sanctiuni clare prevazute in lege, dar la ora actuala nu exista niciun motiv obiectiv pentru ca universitatile sa nu completeze aceste date.
  • Mai toate universitatile au finalizat acest exercitiu si, din datele pe care le avem, toate universitatile sunt intr-un stadiu foarte avansat.
  • Astazi, aproape toate universitatile au completat datele si toate universitatile sunt intr-un stadiu avansat de completare al datelor.
  • Toate datele vor fi facute publice. Sunt sanctiuni foarte severe daca au fost raportate date false. Toata lumea va putea consulta datele depuse de universitati.
  • Se vor face verificari. Este foarte usor de verificat, de exemplu, daca articolele stiintifice raportate exista in realitate sau nu. Sunt lucruri cuantificabile si care pot fi relativ usor verificate.

Despre studiile facute in Franta: Nu mi-am echivalat din functia de ministru studiile pentru ca acest lucru ar reprezenta un conflict de interese

  • Nu mi-am echivalat studiile. Exista si un motiv. Eu am plecat din Romania la finalul clasei a XI-a, mi-am terminat Bacalaureatul la Strasbourg in Franta, de asemenea studiile superioare, masterul l-am terminat la o universitate din Franta, doctoratul l-am luat de asemenea in Franta.
  • Nu mi-am echivalat din functia de ministru aceste studii din simplul motiv ca acest lucru ar reprezenta un conflict de interese. Nu pot sa le cer subordonatilor mei sa-mi echivaleze propriile studii.
  • Daca as dori sa ocup un post in sistemul universitar de exemplu in care se cere echivalarea studiilor, de exemplu de profesor universitar, atunci in mod evident ar trebui sa am echivalate o serie de acte si atunci intram pe o alta procedura.
  • Functia pe care o ocup si activitatile pe care le desfasor nu necesita, conform legii, echivalarea actelor de studii. Situatia este, pe de o parte, perfect legale, pe de alta parte sigur ca traim intr-o societate plina de suspiciuni, si uneori pe buna dreptate, si ar fi nefiresc din functia de ministru sa le cer subordonatilor mei sa imi echivaleze studiile.
  • Dar credeti-ma ca nu am nici cea mai mica emotie ca un doctorat luat in laboratorul unui laureat Nobel... ca ar exista vreun fel de problema cu aceste studii.
  • Conform legii educatiei nationale, de acum inainte va exista institutia recunoasterii automate a studiilor in cazul unor institutii de prestigiu din strainatate

Citeste si: Povestea unui absolvent de universitate din Top 10 care vrea sa-si echivaleze studiile in Romania. Plus: De ce nu si le-a echivalat ministrul Educatiei si ce spune despre sistem

  • Orice ministru din orice tara este remaniabil din prima sa secunda de mandat. Singurele repere pe care imi bazez activitatea sunt ca sistemul sa functioneze cat mai bine posibil si, din punctul meu de vedere, cred ca pana acum sistemul functioneaza in parametri normali. Am trecut cu succes o lege a educatiei nationale, in ceea ce ma priveste am o reforma de facut si, credeti-ma, o s-o duc pana la capat.
  • Joi este, in premiera, ziua Romaniei la turneul de tenis de la Roland Garros. Am fost invitat la acest eveniment de presedinta Federatiei Romane de Tenis, doamna Ruxandra Dragomir. Pe moment, si repet, pe moment am confirmat participarea mea la acest eveniment, pentru ca este un eveniment de reprezentare a Romaniei la un turneu prestigios in calitate de ministru al Sportului. Nu exclud, insa, in functie de agenda interna, nu exclud sa nu merg la acest eveniment, daca agenda interna o cere. Deci, pe moment am confirmat prezenta in calitate de reprezentant al sportului din Romania.