Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a transmis un mesaj de condoleante familiilor militarilor romani care au murit vineri in Afganistan. Sergentul major Marius Florin Sfeches si soldatul Cristian-Petru Filip au fost ucisi in timpul executarii unei misiuni pe teatrul de operatiuni afgan, in urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului HUMVEE in care se aflau.​ Un alt soldat a fost ranit in urma atacului. 17 militari romani au murit pana acum in Afganistan, iar alti 55 au fost raniti.

Iata mesajul ambasadorului american:

"Am aflat cu tristete astazi despre moartea sergentului major Marius Florin Sfeches si a soldatului Cristian-Petru Filip care au fost ucisi la datorie, in urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului in care se aflau, in provincia Zabul, Afganistan. In numele Guvernului SUA si al meu personal, as dori sa transmit cele mai sincere condoleante familiei, prietenilor si camarazilor lor. De asemenea, vreau să-i urez multă sanatate caporalului Vasile Zbanca, in prezent spitalizat in stare stabila, la baza militară Lagman, ca urmare a ranilor suferite. Ii doresc cat mai rapid o recuperare deplina.

Statele Unite si alte membre NATO le datoreaza recunostinta sergentului major Sfeches, soldatului Filip, caporalului Zbanca si curajosilor membri ai Armatei Romane pentru curajul si abnegatia lor in misiunile NATO de restabilire a pacii in Afganistan. Statele Unite ale Americii sunt foarte mandre ca Romania este unul dintre cei mai apropiati aliati".

17 militari romani au murit pana acum in Afganistan, iar alti 55 au fost raniti. In Afganistan sunt dislocati 1663 de militari romani, dintre care 1655 in cadrul misiunii NATO, ISAF.