Hotărârea de închisoare cu suspendare, pronunțată de Tribunalul Mureș în cazul socrilor fostului primar de Baia Mare a fost atacată vineri cu apel de către procurorii DNA. Sentința definitivă în acest caz urmează să fie pronunțată de Curtea de Apel Târgu Mureș.

Cătălin Cherecheș a fost predat autorităților româneFoto: Inquam Photos / Cornel Putan

Găsită vinovată pentru dare de mită, soacra lui Cătălin Cherecheș a fost condamnată joi la 3 ani de închisoare cu suspendare, fiindu-i stabilit un termen de supraveghere de 4 ani. Soțul ei a fost condamnat pentru complicitate la 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere.

„Instanța apreciază că pedeapsa de 3 ani închisoare este o sancțiune necesară şi suficientă pentru conștientizarea importanței normelor legale încălcate și a repercusiunilor pe care o atare încălcare le are”, a motivat Tribunalul Mureș condamnarea aplicată soacrei lui Cătălin Cherecheș.

DNA o consideră o pedeapsă prea mică, în raport cu gravitatea faptei comise - încercarea de a compromite un act de justiție prin mituirea unui judecător, spun procurorii în apelul lor. Declarat de Ministerul Public, apelul a fost înregistrat vineri la Tribunalul Mureș.

La stabilirea pedepsei, magistratul Tribunalului Mureș a indicat ca principale argumente lipsa antecedentelor penale a celor doi inculpați și conduita acestora de recunoaștere a faptelor.

Pentru că au fost judecați prin procedura simplificată, soții Gliga au beneficiat de o reducere a limitelor de pedeapsă cu o treime.

Instanță: Soacra lui Cherecheș, „o persoană în etate”, „bună familistă”

„Potrivit înscrisurilor depuse în circumstanțiere, inculpata este o persoană bine integrată în societate, o persoană care a ajutat şi ajută persoanele apropiate, o bună familistă. (...) împrejurarea că inculpata este la primul contact cu legea penală, datele ce caracterizează persoana acesteia, dezvoltate în înscrisurile în circumstanțiere depuse la dosarul cauzei, motivele care au determinat-o pe inculpată să săvârşească infracţiunea, constituie circumstanțe cărora trebuie să li se dea eficiență sporită”, a reținut instanța din Mureș în cazul soacrei lui Cherecheș, Claudia Gliga.

Judecătorul a mai ținut cont că „inculpata este o persoană în etate, care a manifestat regret pe parcursul procesului penal și a demonstrat că a conștientizat gravitatea faptei săvârșite”.

„Posibilități reale de îndreptare a acesteia”

În plus, prin prezența la derularea procedurilor judiciare, instanța consideră că femeia a înțeles consecințele deosebit de grave la care s-a expus prin săvârșirea infracțiunii.

„A înțeles și și-a însușit necesitatea respectării normelor penale, existând posibilități reale de îndreptare a acesteia, clemența arătată de organele judiciare va reprezenta un argument în plus pentru ca inculpata să nu mai comită infracțiuni, iar perioada trecută de la data comiterii infracțiunii, respectiv perioada în care inculpata a fost suspusă unor măsuri preventive în prezenta cauză, dublată de posibilitatea aplicării de către organele judiciare a unei pedepse cu închisoare cu executare a reprezentat pentru inculpată un prilej de reflecţie asupra propriei conduite”, a mai arătat instanța.

În cazul socrului lui Cherecheș, instanța a indicat la stabilirea pedepsei tot argumente ce țin de persoana inculpatului. Că este integrat social, că nu are antecedente penale și că perioada arestului preventiv a fost „de natură a-l avertiza serios asupra consecințelor faptelor sale”.

În 24 noiembrie, Cătălin Cherecheș a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. În completul de judecată s-a aflat judecătoarea căreia socrii lui Cherecheș au încercat să îi dea mită.

Cu câteva ore înaintea pronunțării sentinței, Cherecheș a reușit să fugă din țară, deși se afla sub control judiciar și era dat în consemn la frontieră. El a reușit să iasă din țară folosind cartea de identitate a unui verișor.

Cătălin Cherecheș a fost prins apoi în Germania, iar în 19 martie a fost adus în România, fiind încercerat.

---

CITEȘTE ȘI: Culisele condamnării socrilor lui Cherecheș. Cum și-a dat seama judecătoarea care îl judeca pe fostul primar de Baia Mare că rudele acestuia încearcă să-i „cumpere mama”: eticheta de pe cutia de tort