Cătălin Cîrstoiu a reacționat, luni, la investigația HotNews.ro, care a arătat că un raport din octombrie 2020 al Corpului de Control al Guvernului se referă la posibile situații de incompatibilitate și conflicte de interese în cazul său, care la acea vreme era manager interimar al Spitalului Universitar. Cîrstoiu a spus că, în opinia sa, nu este incompatibil și nici în conflict de interese și a acuzat o campanie finanțată împotriva sa: „Dar când apare un articol în presă și înainte primești mesaj de la jurnalist că îi pare rău ce scrie și că nu crede în ce scrie, e suficient”.

Catalin Cirstoiu si Marcel CiolacuFoto: Inquam Photos / George Calin

Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, a făcut aceste declarații la Spitalul Fundeni, unde a mers împreună cu premierul Marcel Ciolacu și unde a fost întrebat de jurnaliști despre investigația HotNews.ro.

El a acuzat HotNews, susținând că înainte ar fi primit un mesaj de la un jurnalist al publicației, care i-ar fi transmis că „îi pare rău ce scrie și că nu crede în ce scrie”.

(Reacțiile lui Ciolacu și Cîrstoiu, de la minutul 20)

Redăm integral răspunsul medicului, la întrebările jurnaliștilor despre investigația HotNews.ro:

  • „În primul rând că nu Corpul de control al primului ministru decide dacă cineva în țara asta e in stare de incompatibilitate sau conflict de interese.
  • Dar când apare un articol în presă și înainte primești mesaj de la jurnalist că îi pare rău ce scrie și că nu crede în ce scrie, e suficient.
  • Nu sunt incompatibil, nu sunt in conflict de interese, este opinia mea.
  • La momentul respectiv, am prezentat un punct de vedere Corpului de control al premierului, care și-a invalidat el singur, pentru că invocase o bază legală care nu exista, parte din raport.
  • Eu înțeleg că a fost sesizată pe acest aspect Agenția Națională de Integritate, singura instituție care poate decide. Din punctul meu de vedere, nu am niciun conflict de interese.
  • Ieri, m-a sunat un jurnalist HotNews care mi-a spus că are de gand să-mi strice ziua și a urmat o discuție sumară pe acest subiect. Nu mi-a stricat nici ziua, dar înțeleg efortul unora de a finanța o campanie împotriva mea și cu asta vreau să închid acest subiect”.

HotNews.ro va publica în scurt timp mesajele între Cătălin Cîrstoiu și jurnalitul HotNews.ro care i-a solicitat un punct de vedere legat de raportul Corpului de control al premierului.

Marcel Ciolacu: „Îmi place povestea, e superbă, dar nu are nicio treabă cu realitatea”

La rândul său, Marcel Ciolacu a susținut, întrebat dacă raportul a fost dat uitării, că el nu dă uitării și că nu crede că o instituție a statului ar putea da uitării.

„Credeți că eu am sunat pe șeful Corpului de control să îi spun să dea uitării un act din 2020, noi fiind în 2024? (...) Îmi place povestea, e superbă, dar nu are nicio treabă cu realitatea”, a răspuns iritat Marcel Ciolacu.

În 13 octombrie 2020 Corpul de Control al Guvernului României, condus atunci de Ludovic Orban, a întocmit raportul cu numărul 3712 privitor la Spitalul Universitar de Urgență București. Din cele 90 de pagini, 14 se referă la posibile situații de incompatibilitate și conflicte de interese ce au fost constatate în cazul managerului interimar Cătălin Cîrstoiu.

  • Din 2020, raportul „stă la sertar, ascuns undeva în burta statului român”, conform unei informații confidențiale venite de la un medic SUUB. HotNews.ro o intrat în posesia documentului.
  • „Managerii de spitale nu pot derula nicio activitate remunerată sau neremunerată în afara spitalului, ci doar în unitatea pe care o conduc”, a arătat Corpul de Control.
  • ANI nu a răspuns la cererea redacției de a spune ce a făcut cu documentul venit de la Guvern acum patru ani.
  • Cătălin Cârstoiu a susținut duminică, 7 aprilie 2024, în dialogul cu ziariștii că „Corpul de Control al primului-ministru a bătut câmpii efectiv. Raportul a și fost invalidat parțial”.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV - DOCUMENT: „Administrator e socrul. Administrator e mama”, a răspuns Cătălin Cîrstoiu, acuzat de incompatibilitate într-un raport al Corpului de Control al Guvernului, pentru că a fost manager la stat și medic la propria clinică privată / Raportul, băgat la sertar, e publicat de HotNews