Patriarhul Daniel sfinţeşte luni capela din incinta Parlamentului, care ar urma să fie „un spaţiu de rugăciune, reculegere şi celebrare a slujbelor religioase” pentru cei care îşi desfăşoară activitatea în Palatul Parlamentului. Amenajarea capelei a fost aprobată în urmă cu doar două săptămâni.

Patriarhul Daniel și liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu si Nicolae CiucaFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Capela este situată la nivel P, în zona intrării oficiale C1, va purta hramul Sfântul Apostol Andrei și se va afla sub jurisdicţia canonică şi administrativă a Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Conform Camerei Deputaților, o ceremonie de sfințire a capelei din Parlament va fi oficită luni, de la ora 17.00, de Patriarhul Daniel.

„După sfinţirea capelei, vor susţine alocuţiuni Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului, Nicolae-Ionel Ciucă, şi preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred-Robert Simonis. Sunt invitaţi să participe la eveniment membrii Guvernului României, parlamentari, precum şi conducători ai unor instituţii centrale şi ai cultelor religioase”, a transmis Camera Deputaților.

Cum este motivată crearea unei capele ortodoxe în incinta Camerei Deputaților

Lăcaşul de cult ar urma să fie „un spaţiu de rugăciune, reculegere şi celebrare a slujbelor religioase pentru cei care îşi desfăşoară activitatea în Palatul Parlamentului”.

Conducerea Parlamentului a aprobat amenajarea acestei capele în urmă cu doar două săptămâni, la solicitarea preşedintelui interimar al Camerei Deputaţilor, deputatul PSD Alfred Simonis.

În solicitarea sa, deputatul spune că anul viitor Biserica Ortodoxă Română va aniversa împlinirea a 140 de ani de la recunoaşterea autocefaliei sale şi 100 de ani de la ridicarea sa la rangul de Patriarhie, iar Parlamentul a adoptat luna trecută proiectul de lege privind declararea anului 2025 drept „Anul Centenar al Patriarhiei Române”.

„Având în vedere buna colaborare dintre Camera Deputaţilor şi Biserica Ortodoxă Română, ţinând cont de faptul că lăcaşurile de cult sunt simboluri importante ale expresiei spirituale şi ale implicării comunității, cu un rol primordial, vă propun să fiți de acord cu alocarea unui spaţiu în cadrul Camerei Deputaților care să servească drept capelă ortodoxă şi care să se constituie ca un loc de întâlnire şi de celebrare a evenimentelor religioase pentru parlamentari, angajaţi şi invitaţi. Astfel, vă solicit să împuternicim Secretariatul general să identifice un astfel de spaţiu şi să efectueze demersurile necesare pentru ca la data de 25 martie a.c., cu sprijinul Patriarhiei Române, să fie sfinţită Capela Camera Deputaţilor, care să se identifice ca un spațiu sacru şi o legătură mai apropiată a parlamentarilor de ortodoxia română”, se arată în solicitarea deputatului Alfred Simonis.