​O capelă ortodoxă va fi găzduită în incinta Camerei Deputaților și va fi sfințită la data de 25 martie cu sprijinul Patriarhiei Române, a decis luni conducerea Camerei, după o solicitare a deputatului PSD Alfred Simonis. Și liderul PNL, Nicolae Ciucă, declara în octombrie anul trecut că susține ideea creării unei capele în incinta Parlamentului.

Palatul Parlamentului, BucureștiFoto: Zuma Press/ Profimedia

Solicitarea de alocare a unui spațiu pentru o capelă ortodoxă în incinta Camerei Deputaților a fost făcută luni, 11 martie 2024, de către deputatul PSD Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților.

Cum este motivată crearea unei capele ortodoxe în incinta Camerei Deputaților

În solicitarea sa, deputatul spune că anul viitor Biserica Ortodoxă Română va aniversa împlinirea a 140 de ani de la recunoaşterea autocefaliei sale şi 100 de ani de la ridicarea sa la rangul de Patriarhie, iar Parlamentul a adoptat luna trecută Proiectul de lege privind declararea anului 2025 drept „Anul Centenar al Patriarhiei Române".

  • „Având în vedere buna colaborare dintre Camera Deputaţilor şi Biserica Ortodoxă Română, ţinând cont de faptul că lăcaşurile de cult sunt simboluri importante ale expresiei spirituale şi ale implicării comunității, cu un rol primordial, vă propun să fiți de acord cu alocarea unui spaţiu în cadrul Camerei Deputaților care să servească drept capelă ortodoxă şi care să se constituie ca un loc de întâlnire şi de celebrare a evenimentelor religioase pentru parlamentari, angajaţi şi invitaţi.
  • Astfel, vă solicit să împuternicim Secretariatul general să identifice un astfel de spaţiu şi să efectueze demersurile necesare pentru ca la data de 25 martie a.c., cu sprijinul Patriarhiei Române, să fie sfinţită Capela Camera Deputaţilor, care să se identifice ca un spațiu sacru şi o legătură mai apropiată a parlamentarilor de ortodoxia română”, se arată în solicitarea deputatului Alfred Simonis.

Și Ciucă a promis că va susține crearea unei capele în Parlament

Și liderul PNL și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a promis, în toamna anului trecut, la o reuniune a Grupului de rugăciune, că va susține ideea de a crea o capelă în clădirea Legislativului.

„Astăzi, la Conferința ,,Leadership politic în identitate creștină" organizată de Grupul de Rugăciune al Parlamentului, am promis că voi sprijini ideea de a crea o capelă în clădirea Legislativului”, a scris atunci pe Facebook Nicolae Ciucă.

El i-a felicitat pe membrii Grupului de Rugăciune din Parlament pentru activităţile lor. „Sper ca acest parteneriat cu cultele din România să se dezvolte şi mai mult, pentru că împreună putem realiza marile schimbări de care societatea are nevoie", a spus preşedintele Senatului.