​Tatăl Robertei, fata ucisă de Vlad Pascu la 2 Mai, acuză că procesul deschis în urma tragediei este tergiversat de către Judecătoria Mangalia și cere ca acesta să fie mutat la Judecătoria Constanța. El spune că asistă la o „sfidare a tot ceea ce înseamnă justiție”.

Vlad PascuFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Declarațiile acestuia vin după ce joi, la ora 09:00, trebuia să aibă loc prima înfățișare în procesul lui Vlad Pascu deschis la Judecătoria Mangalia, însă s-a amânat pentru ora 12:30, deoarece la ora stabilită inițial se judeca la Judecătoria Constanța cererea lui Vlad Pascu de a fi arestat la domiciliu.

„Poliția a dat drumul la o bombă pe străzi”

„Eu consider că este o sfidare a tot ceea ce înseamnă justiție. Mie nu poate să îmi spună nimeni că nu s-a știut că Vlad Pascu în loc să fie la ora 09:00 sau prin videoconferință aici va fi în altă parte. S-a știut, dar este bătaie de joc”, a declarat tatăl Robertei pentru Digi24.

El afirmă că în acest moment familia lui Vlad Pascu folosește toate căile pentru a-l scăpa pe tânăr de închisoare.

„Încearcă toate tertipurile legale pentru a scăpa de închisoare. Ceea ce se petrece acum e perfect legal. (...) Doamna judecător ne-a adus la cunoștință că se amână pentru ora 12:30, când va fi eventual ori Vlad Pascu, ori avocatul lui liber să aibă loc prima înfățișare. Chiar și video”, a explicat acesta.

Tatăl Robertei spune că Poliția a dat drumul pe străzi la o „bombă”, făcând referire la faptul că înainte să intre în grupul de opt tineri Vlad Pascu fusese oprit de autorități.

„Chiar mi-am luat liber de la serviciu pentru că știam că astăzi este prima înfățișare în această bătaie de joc. Copiii noștri nu mai sunt printre noi, dar măcar să nu mai pățească altcineva așa ceva. Vrei să bagi droguri în tine? Nu este treaba mea. Are cine să se ocupe. Dar fă-le acolo… Nu te știe nimeni. Poliția a dat drumul la o bombă pe străzi, la un criminal. E strigător la cer”, a declarat acesta.

„Aș fi vrut să-l văd pe Pascu și pe părinții lui, să simtă și ei durerea pe care o simțim noi”

Tatăl lui Sebastian Olariu, tânărul ucis și el în accident, spune că ar fi vrut să îl vadă pe Vlad Pascu, „să simtă durerea pe care o simțim noi”.

„Este foarte greu. Aș fi vrut să-l văd pe Pascu și pe părinții lui, să simtă și ei durerea pe care o simțim noi. Nu ne interesează banii, ne interesează copilul nostru pentru care până la 21 de ani am dat totul pentru el. Să nu simțiți durerea aceasta niciodată. Este foarte greu. Am fost și de Revelion la cimitir. Nu este zi să nu mergem la el măcar de trei patru ori. Mergem la el acasă. Rezistăm doar pentru Serena. Dacă nu era ea noi nu mai eram acum. Face terapie de două ori pe săptămână. Face 18 ani curând”, a declarat tatăl lui Sebastian Olariu, conform ziuaconstanta.ro.

Părinții tinerilor uciși la 2 Mai vor ca procesul să fie mutat la Judecătoria Constanța

Părinții tinerilor uciși de Vlad Pascu la 2 Mai cer acum ca procesul să fie mutat de la Judecătoria Mangalia la Judecătoria Constanța.

  • „În opinia mea, ce se întâmplă la Judecătoria Mangalia este anormal. Deci este anormal. Începând de la cine a instrumentat dosarul, procuror, când totul e limpede ca ziua, tergiversăm și amânăm. De ce? Pentru ca Vlad Pascu cu avocații lui să încerce toate căile legale.
  • Acum i s-a făcut de facultate, da? Și fata mea era la facultate și uite că acum nu mai merge. Încearcă prin orice cale să iasă afară din pușcărie, nu îi mai place. Ce să facă afară? Să o ia de la capăt? Nu, să stea acolo. Eu nu mai vreau să treacă niciun părinte să treacă prin ce trecem noi”, a mai spus tatăl Robertei, care a spus că nu are nicio „așteptare mare” dacă procesul va continua la Judecătoria Mangalia.

Părinţii celor doi studenți ucişi vara trecută în localitatea 2 Mai - Roberta Marina Dragomir (20 de ani) şi Sebastian Andrei Olariu (21 de ani) - au refuzat în luna ianuarie medierea propusă de familia tânărului care a provocat accidentul aflându-se sub influenţa drogurilor. Tatăl studentului care a murit în accident spune că îşi doreşte pedeapsa maximă pentru Vlad Pascu, în timp ce tatăl tinerei moarte afirmă că „nu se va întâmpla niciodată” să accepte o mediere care ar duce la eventuala reducere a pedepsei pentru Vlad Pascu.

Tragedia de la 2 Mai și un nou eșec al Poliției Române

Accidentul a avut loc în 19 august, pe DN 39, în apropierea localităţii Vama Veche, după ce Vlad Pascu a intrat cu mașina într-un grup de opt tineri care mergeau pe marginea drumului. Roberta Marina Dragomir (20 de ani) și Sebastian Andrei Olariu (21 de ani), ambii fiind studenți la Facultatea de Geografie a Universității București, au murit pe loc.

Alți trei tineri au fost răniți. Tragedia de la 2 Mai a aruncat într-un nou scandal Poliția Română, condusă (din mai 2021) de către inspectorul general Benone Matei, aflat în subordinea directă a chestorului Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul de Interne.

Accidentul a scos la iveală detalii revoltătoare. Vlad Pascu fusese oprit de poliție de două ori - cu o zi înaintea tragediei, la un filtru, și chiar în aceeași noapte. A fost lăsat să plece de la sediul poliției fără a fi testat pentru consum de droguri deși i-au fost găsite droguri în mașină, iar autoturismul nu avea asigurare RCA valabilă. La mai puțin de o oră, Vlad Pascu a provocat accidentul.

Corpul de control al ministrului de Interne a constatat o serie de erori ale Poliției în acest caz. Vlad Pascu ar fi trebuit sancționat încă din ziua anterioară accidentului, când a fost oprit în trafic chiar de șeful Poliției Rutiere Constanța. Cătălin Predoiu a anunțat apoi că șeful Poliției Județene Constanța, Adrian Glugă, a demisionat.

El a spus că în Constanţa bătălia cu criminalitatea a fost pierdută în ultimii 5-10 ani, astfel că întreaga structură organizatorică a Inspectoratului Județean de Poliție va fi „desființată și reclădită”, iar între timp va exista o conducere interimară.